Boontje komt op zijn loontje c.q. Wie niet horen wil, moet voelen. Dat gebeurt als je niet naar oud-premier Thaksin luistert. Daarom is de permanent secretaris van het ministerie van Financiën maandag abrupt overgeplaatst. Natuurlijk zal de regering dat nooit toegeven, maar de overplaatsing kan geen ander reden hebben.

De hoogste baas van Financiën hield mevrouw Supa Piyajitti (bijgenaamd The Iron Lady) de hand boven het hoofd. Die mevrouw is voorzitter van de rijsthypotheek commissie. Ze heeft naar buiten gebracht dat het verlies op het hypotheeksysteem over de afgelopen twee seizoenen kan oplopen tot 400 miljard baht (inclusief huur magazijnen, maaltarieven en andere uitgaven) en tijdens een hoorzitting van een senaatscommissie heeft ze gezegd dat het systeem fraudegevoelig is.

Oei, dat kun je beter niet zeggen, want het hypotheeksysteem is op aanraden van Thaksin van stal gehaald. Zijn geesteskindje biedt de boeren een garantieprijs voor hun paddy (ongepelde rijst), die 40 procent boven de marktprijs ligt. Mooie stemmentrekker toch? Maar het gevolg is wel dat Thailand sinds vorig jaar gedegradeerd is van exportland nummer 1 naar de derde plaats en dat de magazijnen met onverkoopbare rijst uitpuilen. Snappez vous?

En daarom krijgt meneer Areepong Bhoocha-oom een schop onder zijn derrière, want zo gaan de zaken in Thailand. Thaksin had trouwens nog een tweede appeltje met hem te schillen. Areepong onthief de directeur-generaal van de Belastingdienst niet snel genoeg van diens functie en dat heeft dan weer te maken met de BTW-fraude, die de staat miljarden baht heeft gekost. Areepong lag trouwens toch al niet lekker bij de huidige regering, want hij was onder de vorige regering benoemd.

Areepong wordt nu hoofd van het Office of the Public Sector Development Commission en dat lijkt me geen promotie. Zijn opvolger is ook al bekend, dat is een vriendje van de huidige minister van Onderwijs. Er is nog veel meer over te vertellen maar dan wordt het wel erg ingewikkeld. Heeft alles te maken met de familie Shinawatra en de verkoop van Thaksin’s bedrijf aan een bedrijf in Singapore, waarover hij geen cent belasting heeft betaald.

– 64 particuliere ziekenhuizen gaan in noodgevallen gratis eerste hulp verlenen aan patiënten, ongeacht hun ziektekostenverzekering. Tot nu toe weigerden ze patiënten of eisten betaling. ‘We hopen dat hierdoor 80 procent van de spoedgevallen binnen 10 minuten een ambulance krijgt’, zegt Narong Samamethapat, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid.

Het zogeheten free emergency care scheme werd op 1 april gelanceerd. Het programma vereist dat alle ziekenhuizen, staats en particuliere, in noodgevallen gratis eerste hulp verlenen. Het maakt daarbij niet uit of de persoon is verzekerd via een van de drie ziektekostenverzekeringen. Aanvankelijk hielden de particuliere ziekenhuizen zich afzijdig.

De ziekenhuizen die nu door de bocht zijn, zijn de ziekenhuisgroepen Bangkok, Vibhavadi, Samitivej, Phyatai, Bangpakok en Kasemrad. De directeur van Bangkok Hospital zegt dat er een tekort is aan eerste-hulpartsen. In het hele land werken er tweehonderd, van wie honderd in dienst zijn van het Bangkok Hospital.

– Chinese toeristen dienen niet in het openbaar in hun neus te peuteren, in vijvers te urineren of een reddingsvest uit een vliegtuig mee te nemen. Dit zijn enkele waarschuwingen uit het 64 pagina’s tellende Guidebook for Civilised Tourism, dat is uitgegeven door de National Tourism Administration. Volgens vice-premier Wang Yang zorgt het onbeschaafd bedrag van zijn landgenoten, die steeds vaker naar het buitenland reizen, voor een slecht image van China.

In februari ontstond veel beroering op de social media omdat een Chinese vrouw in een druk restaurant in Hong Kong haar zoon (het bericht noemt geen leeftijd) had laten urineren in een fles.

De Chinese regering heeft eerder richtlijnen uitgegeven, onder andere tijdens de Olympische Spelen, maar de huidige gids is de meest uitgebreide.

– Informeer de bevolking over de infrastructurele projecten die met de 2 biljoen baht worden gefinancierd. Dit drukt de (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) de regering op het hart.

ACT-president Pramon Sutivong vindt dat de informatieplicht moet worden vastgelegd in een voorschrift van het kantoor van de premier. Precies moet worden omschreven welk soort informatie dient te worden vrijgegeven. Volgens Pramon zijn sommige overheidsdiensten zonder zo’n voorschrift niet bereid informatie te geven of ze zeggen dat de informatie vertrouwelijk is.

Pramon sprak gisteren met minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) en Chadchart Sittipunt (Transport). Kittiratt is voorzitter van een commissie die zich over de projecten buigt. De commissie gaat inspecteurs selecteren die de projecten controleren. Die mogen daarin geen belangen hebben. Kittiratt zegt dat de projecten conform de anti-corruptiewet worden uitgevoerd.

– De 129.000 vluchtelingen uit Myanmar, die in verschillende kampen langs de grens wonen, kunnen voorlopig nog niet terugkeren omdat de ‘conditions do not exist for an organised return’, aldus het Border Consortium (TBC), een humanitaire organisatie die sinds 1984 hulp verleent, de Thaise en Myanmarese regering en de vluchtelingenorganisatie van de VN. Gisteren publiceerde het TBC zijn zesmaandelijks rapport, waarin deze weinig optimische mededeling staat.

Naar schatting leven in het Zuidoosten van Myanmar nog eens 400.000 vluchtelingen en verder werken in Thailand 2,5 miljoen migranten met en zonder geldige papieren. Wanneer de vluchtelingenkampen langs de grens worden gesloten, komen de vluchtelingen in Myanmar zelf ook voor repatriëring in aanmerking. Het TBC bereidt de vluchtelingen op repatriëring voor middels beroepstrainingen, employment experiences en community governance [?].

– Het kantoor van de procureur-generaal (OAG) gaat twaalf leidinggevenden van Philip Morris vervolgen omdat ze tussen 2003 en 2007 de waarde van geïmporteerde sigaretten van Marlboro en L&M uit de Filippijnen te laag hebben opgegeven, zodat het bedrijf minder accijns hoefde te betalen. Dat zou de overheid 68 miljard baht aan gederfde belastinginkomsten hebben gekost.

Het Department of Special Investigation deed eerder aangifte tegen de verdachten, maar het OM besloot toen hen niet te vervolgen. De DSI onderbouwde daarna de zaak beter met juridische argumenten en leverde het resultaat daarvan vorig jaar bij het OAG in.

– Een succesje voor milieuactiviste Watcharee Paolangthong. Evenals de rechtbank acht het gerechtshof haar niet schuldig aan smaad. De eigenaar van een energiecentrale in Chachoengsao had in 2009 aangifte tegen haar gedaan. Watcharee kritiseerde destijds in een tv-interview de uitgevoerde milieu-effectrapportage van de centrale. Ze deed haar uitspraken, toen omwonenden tegen het project protesteerden.

– Wanneer gaat de regering nu eens de ILO Convention 87 en 98 ratificeren? Het Thai Labour Solidarity Committee (TLSC) dringt er al sinds 1992 op aan en herhaalt maar eens zijn oproep. De verdragen geven arbeiders het recht te vergaderen en te onderhandelen; de regering mag niet het recht van vergadering van vakbonden beperken.

De Thaise Labour Relations Act van 1975 bevat geen regels die arbeiders bij het vormen van een vakbond beschermt, alhoewel vorige regeringen altijd beweerden dat de wet wel het recht daarop erkent. Volgens Manus Kosol, voorzitter van het National Congress of Thai Labour, gebruiken werkgevers mazen in de wet om werknemers te ontslaan, die een vakbond willen oprichten. Maandag krijgt de regering een brief van de TLSC met de vraag of de verdragen geratificeerd gaan worden. Wanneer de regering geen duidelijk antwoord geeft, wordt mogelijk een rally georganiseerd.

– Het aanvankelijk doel van de controversiële Mae Wong dam was het tekort aan water op te lossen, niet het voorkomen van overstromingen, zegt Sueb Nakhasathien, de man van de protestwandeltocht. Minister Plodprasop Suraswadi verdedigt de dam daarentegen als bescherming tegen overstromingen. Het irrigatie-argument heeft hij laten vallen.

De dam is gepland in nationaal park Mae Wong en zou ten koste gaan van de habitat van in het wild levende tijgers (zie verder dossier). Het stuwmeer krijgt een capaciteit van 200 miljoen kubieke meter water, oftewel 30 tot 40 procent van het water dat nu de Sakae Krang rivier instroomt [ik mag aannemen via de Mae Wong rivier]. Volgens Sueb is er een beter alternatief, maar het artikel vermeldt niet welk.

Supot Tovichakchaikul, secretaris-generaal van het kantoor van het National Water and Flood Management Committee, erkent dat de dam niet alle overstromingsproblemen oplost, maar wel de gevolgen van het waterstromen uit het Noorden verzacht. Het kabinet is al akkoord gegaan met de bouw. Minister Plodprasop heeft beloofd dat er een nieuwe studie naar de dam komt. Er is al een milieu-effectrapportage gedaan, maar die is volgens de tegenstanders onvolledig.

– Vier soldaten zijn gisteren bij een bomaanslag in Krong Pinang (Yala) om het leven gekomen. Ze reden in een gewapend voertuig dat door de kracht van de explosie van de weg werd geblazen. Twee soldaten stierven ter plaatse, twee bezweken later in het ziekenhuis aan hun verwondingen.

Kort na de aanslag reed een pickup truck de krater in, die de bom in de weg had geslagen. De inzittenden, een man en twee kinderen, raakten gewond. De bom woog 30 tot 50 kilo en was verstopt onder het wegdek.

In Sai Buri (Pattani) is een 29-jarige man doodgeschoten. Hij stond aan de kant van de weg te wachten totdat een vriend hem zou ophalen, en werd door de duopassagier van een voorbij rijdende motorfietser met een gericht schot in zijn hoofd gedood. Het slachtoffer was in 2003 gearresteerd wegens overtreding van de veiligheidswet en later vrijgelaten.

De regering heeft onderhandelaars naar Zweden [?] gestuurd om te onderhandelen met twee splintergroepen die in Pattani actief zijn. Een legerbron zegt niet zeker te weten of ze mogen aanschuiven bij de vredesgesprekken tussen Thailand en verzetsgroep BRN, die deze maand worden hervat. Eerder zei de Thaise delegatieleider dat twee groepen zouden aanschuiven.

– Het OM gaat de voortvluchtige ex-monnik Wirapol Sukphol (van de video met de privéjet) vervolgen wegens seks met een minderjarige. De monnik verwekte bij haar een kind, dat nu 11 jaar is. Naar de monnik is onderzoek gedaan door het Department of Special Investigation. De DSI heeft bij het OM een waslijst aan beschuldigingen gedeponeerd, waaronder fraude, belastingontduiking, doodslag en het witwassen van geld.

– In Pak Thong Chai (Nakhon Ratchasima) heeft de politie in zijn cabine de chauffeur van een tankwagen gevonden, wiens nek was doorgesneden. Uit de tankwagen ontbrak 2.100 liter brandstof. De politie vermoedt dat de chauffeur door een bende is gedwongen de brandstof over te hevelen, waarna hij vermoord werd.

– Privilege cards lijkt het ministerie van Transport een goed idee om alleen mensen met een laag inkomen te laten profiteren van gratis openbaar vervoer. Thans kan iedereen gebruikmaken van de regeling die dinsdag door het kabinet tot eind maart is verlengd. Die geldt voor 800 BMA-bussen op 73 routes in Bangkok en enkele derdeklas treinen.

– In een moeras in Chum Phae (Khon Kaen) is gisteren het naakte lichaam van een 46-jarige vrouw gevonden. Ze had diepe snijwonden in haar nek en maag en haar geslachtsdelen waren verminkt. Haar kleding lag in de buurt. De vrouw was dakloos en hield zich in leven met het verkopen van oud ijzer.

– Artsen en academici vragen de regering de abortuspil te legaliseren. Die wordt nu als veilig beschouwd dus er is geen reden de import ervan te verbieden.

– Aan het strand van Kata (Phuket) is het lichaam van een Chinese man aangespoeld. De man was er maandag samen met een vriend gaan zwemmen ondanks de rode waarschuwingsvlag. Een reddingswerker zag kans de vriend te redden, maar het slachtoffer was verdwenen.

Commentaar

– Karen dorpelingen in Mae Jaem, genesteld in een weelderige vallei en omringd door hoge bergen en eeuwig groene bossen in Chiang Mai, hebben beloofd zich collectief van het leven te beroven als de regering de bouw van de Mae Jaem dam doorzet. ‘We gaan liever snel dood dan langzaam’, vat een Karen moeder het protest kernachtig samen.

Mae Jaem is een van de 21 dammen – de regering heeft het over reservoirs – die in het kader van het watermanagementprogramma van 350 miljard baht gebouwd gaan worden. De dam dient ter voorkoming van overstromingen van de benedenstroom van de Mae Jaem rivier.

Wacht even, schrijft Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse column in Bangkok Post. Wat is dit voor gebrabbel? Mae Jaem wordt door de bosautoriteiten geclassificeerd als een eerste klas regen opvanggebied. Het past perfect in het beleid van de regering om bossen te conserveren zodat ze overstromingen en erosie voorkomen. Waarom zou je dat kostbare woud dan kappen?

Er valt relatief weinig regen in het gebied en de voorgestelde dam zal water van slechts drie zijrivieren van de Mae Jaem rivier opvangen. De waterstroom tegenhouden zal alleen maar tot droogte benedenstrooms leiden, vooral in het droge seizoen. Maar de dam gaat wel ten koste van drie dorpen en zet akkers en wegen in drie aangrenzende dorpen gedeeltelijk onder water. Bovendien wordt de dam gebouwd op een actieve breuklijn. Wat denken de dammenbouwers?

Net als voor de andere dammen heeft de bestuursrechter bevolen dat eerst milieu-effectrapportages dienen te worden uitgevoerd. Sanitsuda heeft er weinig fiducie in en de dorpelingen blijkbaar ook niet. Vandaar dat ze de feiten nu zelf vertellen. Alles wat ze willen, is gehoord te worden zodat het verstand het wint en ze niet als laatste poging de toekomst van hun kinderen veilig te stellen, zelfmoord hoeven te plegen. (Bron: Bangkok Post, 2 oktober 2013)

Politiek nieuws

– Premier Yingluck kan het wetsvoorstel tot wijziging van de Senaat bij de koning inleveren, zodat hij zijn handtekening kan zetten. Het Constitutionele Hof heeft daar gisteren geen stokje voor gestoken. Het veegde een verzoekschrift van twee Democratische senatoren van tafel met als argument dat er geen reden of tijdsdwang is, die een rechterlijk verbod rechtvaardigen. Het Hof motiveerde dit met een verwijzing naar een eerdere uitspraak toen het weigerde het parlementaire debat over het wijzigingsvoorstel stil te leggen.

Het wijzigingsvoorstel werd zaterdag in derde en laatste lezing door het parlement aangenomen. Premier Yingluck heeft haar handtekening er al onder gezet en heeft 20 dagen de tijd om het bij het secretariaat van de koning in te leveren. De monarch heeft daarna 90 dagen de tijd om te tekenen. Wanneer die termijn wordt overschreden, moet het parlement het voorstel opnieuw behandelen.

De strijd voor het Constitutionele Hof is nog niet afgelopen, want het Hof nam gisteren een verzoekschrift van een Democratisch parlementslid in behandeling, waarin betoogd wordt dat het voorstel in strijd is met de grondwet, omdat sommige Pheu Thai-parlementsleden namens collega’s hebben gestemd. [Eerder schreef de krant één PT-er.] Een bron bij het Hof zegt dat het Hof binnen 90 dagen vonnis wijst, zodat de koning niet in verlegenheid wordt gebracht. Dit verzoekschrift maakt wel kans van slagen.

Oppositiepartij Democraten heeft premier Yingluck opnieuw gevraagd het wetsvoorstel nog niet bij de koning in te leveren en te wachten op de uitspraak van het Hof.

[Toelichting: In feite is een keiharde machtsstrijd aan de gang tussen regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten. Als de wet in werking treedt, kan Pheu Thai haar machtsbasis in de Senaat vergroten en dat heeft voordelen bij de benoeming van leden van onafhankelijke organisaties. Oppositiepartij Democraten is zwaar in de minderheid in het parlement en probeert telkens langs juridische weg de regering de voet dwars te zetten.]

Economisch nieuws

– De inflatie in september bedroeg 1,42 procent op jaarbasis en dat is het laagste percentage in 46 maanden. Omdat de stijging maar blijft afnemen, heeft de regering haar target voor dit jaar bijgesteld van 2,8-3,2 naar 2,1-2,6 procent. Dat dankt ze aan de gematigde olieprijzen en de sterke baht. Het inflatiepercentage wordt berekend op basis van 450 consumenten items. In december 2012 was die hoogst met 3,6 procent.

En dan hanteert het ministerie ook nog een core inflation (exclusief olieprijzen en vers voedsel). Dat percentage is gebaseerd op 312 producten en diensten. Vorige maand steeg het met 0,61 procent op jaarbasis, waarmee het binnen de bandbreedte van 0,5 tot 3 procent bleef van de Bank of Thailand.

Het gemiddelde inflatiepercentage over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg 2,36 procent op jaarbasis en van de kerninflatie 1,07 procent.

– In Bangkok Post van woensdag een terugblik op het hypotheeksysteem voor rijst. Over het meeste heb ik al uittentreure geschreven, maar nieuw is voor mij het antwoord op de vraag: Hoe is het mogelijk dat vorig jaar 7 miljoen ton rijst is geëxporteerd, terwijl de regering de paddy van de boeren voor een bovenmarktprijs van 40 tot 50 procent heeft opgekocht?

Het antwoord is: die rijst lekt via vier bedrijven, die als tussenhandel fungeren, uit de regeringsvoorraad. En die bedrijven verkopen de rijst vervolgens door aan lokale handelaren en exporteurs. Volgens Nipon Poapongsakorn, beleidsanalist aan het Thailand Development Research Institute, moeten die tussenhandelaren een grote korting krijgen. Details over deze transacties zijn geheim.

Al even geheim zijn de contracten die de regering zou hebben gesloten met enkele buitenlanden over rijstverkopen. En de minister van Handel durft met droge ogen te beweren dat het hypotheeksysteem de afgelopen 2 jaar een verlies van 80 tot 100 miljard baht heeft opgeleverd, terwijl mevrouw Supa (zie hiervoor) 400 miljard baht noemde.

Aan het begin van het hypotheeksysteem, 2 jaar geleden, was de wereldhandelsprijs van rijst $600 per ton, nu circa $450. Omgerekend naar gepelde rijst betaalt de regering voor een ton $800.

Dossier

Dossier is een rubriek met informatie over onderwerpen die regelmatig in het nieuws zijn of zijn geweest. Dossier geeft achtergrondinformatie, gebaseerd op artikelen in Bangkok Post. Het is al weer een tijd geleden sinds de laatste aflevering verscheen. Vandaag besteden we aandacht aan het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation en de tijger.

National Parks, Wildlife and Plant Conservation
Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft een personeelsbestand van 20.490 personeelsleden, het moet 411 reservaten en beschermde parken ter grootte van in totaal 73 miljoen rai (116.800 vierkante kilometer) bewaken met een armzalig budget van 13,87 baht per rai. Sinds 2009 zijn 42 boswachters door stropers gedood en 48 gewond, van wie enkelen ernstig. Een boswachter verdient 9.000 baht per maand.

Tijgers
Wereldwijd leven nog 3.200 tijgers in het wild, waarvan 1.400 in India en 300 in Thailand. Tijdens een top in St Petersburg in 2010 hebben dertien landen, waaronder Thailand, beloofd de populatie te verdubbelen en die doelstelling zou in 2020 bereikt moeten zijn. Thailand is ook lid van het Global Tiger Recovery Programme.

Tijgers zijn een belangrijke indicator voor de gezondheid van een bos ecologie. Ze staan bovenaan de voedselketen. Als er tijgers zijn, betekent dit dat er ook andere dieren zijn. Wanneer tijgers uitsterven, betekent dit het eind van de bos ecologie.

Het World Wildlife Fund Thailand zet zich in voor het behoud van de tijger in Thailand. Uit Laos, Myanmar en Cambodja is het dier geleidelijk verdwenen. Tijgers gedijen het best in uitgestrekte gebieden met een voldoende voedselvoorraad.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 3 oktober 2013”

 1. Henk zegt op

  Waarom staat hier een berichtje over het gedrag van Chinezen. Heeft verder niets met TH van doen?
  Heb wel aan den lijve onder vonden wat een onbeschofte horken Chinezen zijn in Azie. Daar buiten gedragen zij zich over het algemeen stukken beschaafder.

  Henk

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Henk De Tourism Authority of Thailand schat dat vorig jaar 2,7 miljoen Chinezen Thailand bezochten, 68 procent meer dan het jaar ervoor. De Chinezen vormen nu de grootste groep internationale toeristen met 11 procent van de 21 miljoen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website