Het (gestoorde) echtpaar dat in 2009 het 12-jarige Karen meisje Air ontvoerde en lange tijd zwaar heeft mishandeld, is door de provinciale rechtbank van Kampaeng Phet veroordeeld tot het betalen van 4,6 miljoen baht aan smartegeld en medische onkosten.

Het echtpaar is bij verstek veroordeeld, want het is er vandoor gegaan nadat het was vrijgelaten op borgtocht. De echtelieden gaan nog strafrechtelijk vervolgd worden voor de mishandelingen. Zo gooiden ze kokend heet water over het meisje als ze haar straften.

– Thais krijgen een extra vrije dag, aansluitend op het weekend van 9 en 10 augustus. Omdat koningin Sirikit 12 augustus jarig is, wordt maandag 11 augustus ook een vrije dag. De junta heeft dit gisteren beslist; ze hoopt dat het toerisme hierdoor een stimulans krijgt.

Dat kan de sector wel gebruiken, want de afgelopen zes maanden was het huilen met de pet op. De staat van beleg en de staatsgreep deden daar nog een schepje bovenop. Nog steeds adviseren sommige landen hun onderdanen Thailand te mijden of uiterste voorzichtigheid te betrachten. De verjaardag van de koningin is tevens moederdag.

– Alhoewel de eerste dag van de verhuizing een flop was, zet de junta door met haar plan de minibusjes, die nu op en bij Victory Monument parkeren, naar een terrein bij ARL-station Makkasan te dirigeren. De bestuurders zijn weinig enthousiast, want Makkasan is te ver weg; het duurt minstens 30 minuten om naar Victory te rijden waar de passagiers instappen.

Voorlopig houdt de junta voet bij stuk. Na een maand wordt bekeken of de maatregel moet worden herzien, zegt Sombat Thanyawan, commandant van de Army Cavalry School in Saraburi, die de problemen in het openbaar vervoer mag oplossen. Hij dreigt met boetes wanneer de chauffeurs dwars blijven liggen.

– De uitbreidingsplannen van luchthaven Suvarnabhumi zijn door luchthavenbeheerder Airports of Thailand (AoT) in de wacht gezet, nadat de begrotingscommissie van de junta vraagtekens had gezet achter de 60 miljard bath die daarvoor nodig zijn. AoT-hoofd Makin Petplai zegt dat AoT bereid is aan de wensen van de commissie tegemoet te komen. Ze gaat zonodig de constructietekeningen wijzigen. De plannen worden bevroren, aldus Makin, alhoewel een aanbesteding voor consultancy al in gang is gezet.

De verbeteringen op luchthaven Don Mueang gaan intussen door. De upgrade van terminal 2 is naar verwachting in oktober klaar. Dan gaat de capaciteit van de luchthaven omhoog van 18 naar 30 miljoen passagiers per jaar.

Suvarnabhumi verwerkt momenteel 51 miljoen passagiers per jaar, 6 miljoen meer dan haar capaciteit van 45 miljoen. De start van de tweede uitbreidingsfase staat gepland voor december van dit jaar en zou eind 2016, begin 2017 klaar moeten zijn; de capaciteit bedraagt dan 60 miljoen passagiers. Een bron bij Suvarnabhumi benadrukt de tijdsplanning omdat het aantal passagiers blijft groeien. De upgrade van Don Mueang kan maar beperkt vluchten van Suvarnabhumi overnemen.

De beveiliging op Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket, Hat Yai, Chiang Mai en Chiang Rai wordt dit jaar verbeterd. De staf wordt uitgebreid en technologisch geavanceerder aparatuur wordt aangeschaft om passagiers en voertuigen beter te kunnen controleren.

AoT gaat wegens het risico op een tsunami een rampenplan maken voor Phuket en een dito plan wegens het risio van aardbevingen voor Chiang Mai en Chiang Rai. De luchthaven van Hat Yai kampt met de gevolgen van bomaanslagen in de stad. Het aantal passagiers is gedaald met 8 procent; eerder werd een groei van 6 procent geboekt.

– Geen alledaagse vondst: 12 kilo aan gouden plakken ter waarde van 16 miljoen baht. Het goud werd dinsdagavond in beslag genomen van een Zuid-Koreaanse man die op het punt stond naar Seoul te vliegen. De douane was getipt dat hij het goud in zijn handbagage wilde meenemen.

– Thailand faalt bij de bestrijding van de ivoorhandel en is daardoor medeverantwoordelijk voor de massale slachting van olifanten in Afrika. Dit zegt een netwerk dat de handel in wilde dieren kritisch volgt.

De afgelopen maanden is de hoeveelheid ivoor in Bangkok, beschikbaar voor verkoop, verdrievoudigd, zegt coördinator Naomi Doak. Het netwerk telde in die periode 14.000 ivoren artikelen, 6.000 meer dan begin vorig jaar. Er kwamen ook 105 nieuwe winkels bij. Volgens Doak zijn de meeste ivoren producten gemaakt van illegaal ivoor, voornamelijk gesmokkeld uit Afrika.

– Sombat Boonngamanong, de man van Catch me if you can op zijn Facebookpagina, is dinsdag door de provinciale rechtbank van Roi Et op borgtocht vrijgelaten. Zijn vrouw stelde daarvoor een zekerheid van 300.000 baht. Sombat wordt in Roi Et beschuldigd van majesteitsschennis.

Sombat moest in Roi Et opdraven, nadat hij in Bangkok door de krijgsraad op borgtocht was vrijgelaten. Daar wordt hij beschuldigd van onrust stoken, overtreding van de Computer Crimes Act en het negeren van bevelen van de NCPO.

– Oud-minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs), vrij op borgtocht, hoeft niet terug naar de cel. De politie had hem voor nog eens twaalf dagen in voorarrest willen nemen, maar de krijgsraad heeft daar een stokje voor gestoken. Chaturon werd tijdens een speech bij de Foreign Correspondents’ Club in Bangkok aangehouden. Hij zat 10 dagen in voorarrest.

– De vredesgesprekken met vertegenwoordigers van verzetsgroepen in het Zuiden gaan door, maar het onderhandelingsproces en de coördinatie met Maleisië dienen te veranderen, zegt de NCPO. Prayuth eist dat toekomstige gesprekken het principe van territoriale soevereiniteit eerbiedigen. [?]

48 community radio stations in Yala, Pattani, Narathiwat en delen van Songkhla mogen sind zaterdag weer uitzenden tot het einde van de Ramadan op 27 juli. De stations werden op 22 mei uit de lucht gehaald.

– Nog eens zeven one-stop service centra gaan medio juli open. Ze komen in Chachoengsao, Ayutthaya, Samut Prakan, Chon Buri, Rayong, Surat Thani en Songkhla. De centra geven tijdelijke werkvergunningen uit aan migranten, waarmee ze 60 dagen mogen blijven. In die periode moet hun nationaliteit  vastgesteld worden, waarna ze in aanmerking komen voor een permanente werkvergunning.

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai wordt niet verboden door de Kiesraad. Een voormalig Democratisch parlementslid en een senator hadden daar om gevraagd vanwege het uitroepen van de noodtoestand door de (Pheu Thai) regering Yingluck. De grondwet zou daarmee overtreden zijn, omdat er geen goede redenen voor waren. De Kiesraad bleek het daar niet mee eens te zijn.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Prayuth neemt ongerustheid bij Zuid-Koreaanse investeerders weg
‘Geen achterkamertjes deal’ bij vrijlating Veera

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 3 juli 2014”

 1. Piet Geluk zegt op

  De Thaien krijgen 11 Augustus een extra vrije dag vanwege de verjaardag van de koningin.Volgens mij krijgen ze bijna altijd een vrije dag extra als een feestdag o.i.d. op een zondag valt. Maar afgezien van dat de junta hoopt dat het een extra stimuland voor het toerisme is. Dat zou het wel kunnen zijn mits men de belachelijke regel afschaft dat er op een feestdag geen alcohol geschonken mag worden, dat lijkt mij wat meer feestelijk dan op een feestdag op een droogje te moeten zitten ;-))

  • Renévan zegt op

   De koningin is op dinsdag 12 augustus jarig, dus maandag 11 augustus is een extra vrije dag. Voor de Thaien die op zondag een vrije dag hebben dus een lang weekend. Dick vermelde dit trouwens ook al.

 2. Gerrie Q8 zegt op

  Heb dat bericht over het vonnis van die twee maloten (excusé le mot) die dat meisje hebben mishandeld is natuurlijk ook een wassen neus denk ik. De mensen waren niet aanwezig, gevlucht natuurlijk, dus dat geld gaat dat meisje nooit krijgen volgens mij.

  • Franky R. zegt op

   @Gerrie Q8,

   Allicht via een beslaglegging op de tegoeden van het echtpaar? Raar dat ze op borgtocht vrij konden komen, trouwens.

   • chris zegt op

    Niet zo raar inThailand. Bankovervallers, moordenaars, bedriegers worden hier gewoon op borgtocht vrijgelaten. Drugshandelaren en -transporteurs zeker niet !! Het is dus oppassen in de straat. Ander land, andere gewoonten, andere regels.

 3. rebell zegt op

  Onbegrijpelijk, dat chauffeurs dwars liggen nu naar Makasan te rijden. Voor hun die uit het noorden, oosten en zuid oosten komen is Makasan dichter bij. De tijdwinst is enorm. Special in de spits is het rijden in Bangkok zentrum bijna onmogelijk. Voor die, die de stad autobaan gebruikten om naar Victory te rijden, kunnen nu de mout sparen. Makasan is mout vrij te bereiken.

  Een goed Idee, die chauffeurs even te vragen aan kassa te komen die verder dwars liggen. Mensen reageren het snelste als het om hun portemonaie gaat. Ik zou zelfs willen voor stellen, dat hij die vaker dwars ligt (niet beleer baar) uitgesloten wordt als chauffeur. Na de eerste gedwongen ontslagen kiezen de anderen eieren voor hun geld-gegarandeerd. Of het in beslag nemen van het mini busje voor bv. 30 dagen met betalen van 500-1000 Baht / dag voor parkeer-bewakings bon te voldoen bij afhalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website