Het anti-regeringsprotest kan doorgaan. Een verzoek van het Capo, het orgaan dat verantwoordelijk is voor het handhaven van de speciale noodwet Internal Security Act, om het protest te verbieden is door het Constitutionele Hof afgewezen.

Volgens Capo-directeur Chalerm Yubamrung is het protest niet vreedzaam of wapenvrij en is het daarom in strijd met de grondwet (artikel 63). Het Capo beschuldigt de protestbeweging er ook van de regering omver te willen werpen.

Alhoewel het Hof erkende dat de demonstranten verkeer hebben geblokkeerd, regeringsgebouwen hebben belegerd en de verkiezingen hebben gehinderd – waarvoor al juridische actie is ondernomen – meende het Hof geen strijdigheid met artikel 63 te zien. Dat artikel verbiedt ongrondwettelijke middelen om de macht te grijpen.

– De protestbeweging (PDRC) trok gisteren naar het ministerie van Financiën, ook weer met het doel steun te verwerven. Verder dan het hek kwamen de demonstranten niet. Ze hadden tweeduizend lunches meegenomen om aan de ambtenaren uit te delen.

Actieleider Suthep Thaugsuban riep het ministerie op voorbereidingen te treffen voor de uitbetaling van 120 miljard baht aan de boeren die al maanden op het geld voor hun ingeleverde rijst wachten. Wanneer het de PDRC lukt de regering te verdrijven, wordt de uitbetaling daarvan de eerste prioriteit van de PDRC.

– Een voorlopig onderzoek naar het ongeluk met de twee dodelijke parachutesprongen heeft uitgewezen dat de static line die parachutes automatisch opent, defect was. De gebruikte lijn is geknapt en er zitten brandvlekken op.

De lijn was eerder vervangen door een lijn die op 19 maart tijdens onderhoudswerkzaamheden was geknapt, voordat die gebruikt was. De hulp van een staalinstituut zal worden ingeroepen om te bepalen of de lijn aan de veiligheidseisen voldoet.

Maandag maakte een groep politiekadetten een oefensprong tijdens een parachutetraining in Phetchaburi. Twee kadetten kwamen daarbij om het leven omdat ze geen kans hadden gezien hun noodparachute tijdig te openen. Andere kadetten lukte dat wel.

– Nou dacht ik toch dat die oproep al vorige week was gedaan, maar de krant meldt dat vertegenwoordigers van 53 kleine politieke partijen gisteren de Kiesraad hebben opgeroepen zo snel mogelijk verkiezingen te houden. Misschien bedoelt de krant dat het verzoek nu formeel is ingediend.

De leider van de New Democracy Party vindt dat de Kiesraad niet tot 21 april moet wachten met het uitschrijven van een bijeenkomst voor alle (73) bestaande politieke partijen om over de verkiezingsdatum te overleggen.

– Vandaag gaan de luchtmacht en het Agricultural Aviation Department in het Noorden proberen zware hagelstormen te voorkomen die schade kunnen veroorzaken aan huizen en gewassen. Wolken die zich mogelijk tot hagelstorm ontwikkelen, worden met zilverjodide ‘bekogeld’. Daardoor wordt regenval opgeroepen die de truc moet doen. De operatie duurt tot 15 mei.

Het Meteorological Department heeft voor plaatselijke hagelstormen in het noordelijk deel van het land gewaarschuwd, te beginnen vanaf morgen tot maandag. Bangkok kan rekenen op harde wind en regenval.

De regenval in het Noorden komt zeer gelegen want op sommige plaatsen is het kwik tot 40 graden opgelopen. Ze helpt ook de hardnekkig rook te verminderen, die gevaarlijke concentraties fijn stof bevat. En nog steeds kampen veel provincies met een ernstige droogte.

– Een dorpshoofd en twee van zijn assistentes zijn gisteren in Bannang Sata (Yala) door opstandelingen doodgeschoten. Een van de assistentes is door hen onthoofd. Het drietal was in een pickup truck op de terugweg van een bijeenkomst. De pickup truck werd met een groot aantal kogels doorzeefd. De opstandelingen gingen er met de wapens en geld van de slachtoffers vandoor.

Een defensievrijwilligster in Nong Chik (Pattani) werd gistermiddag beschoten door de duopassagier van een motorfietser. Het bericht heeft het over ‘gunned down’ (neerschieten), dus zal ze wel gewond zijn geraakt.

– Yaowapa Wongsawat, de lelijke oudere zuster van premier Yingluck, heeft bij de tussentijdse verkiezingen in Chiang Mai vorig jaar niet de Kieswet overtreden. De Kiesraad besloot gisteren die beschuldiging van een Democratisch kandidaat af te wijzen.

Yaowapa zou voor kiezers vervoer hebben geregeld en dat wordt beschouwd als het kopen van stemmen. Maar de Kiesraad miste het overtuigend bewijs daarvoor. Yaowapa won in april vorig jaar de tussentijdse verkiezingen in kiesdistrict 3.

De senaatsverkiezingen van zondag hebben 22 klachten opgeleverd. Werk aan de winkel dus voor de Kiesraad. En dinsdag beslist de Kiesraad over de aanvraag van 970 miljard baht door het CMPO, het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand.

– De bomaanslag zaterdagavond in Min Buri, die aan twee personen het leven kostte, had een relatie met de (tijdig voorkomen) bomaanslagen op het kantoor van de Attorney-General en het Institute of Judicial Development aan de Ratchadaphisek Road vorige maand. De politie concludeert dit op basis van dezelfde zelf gefabriceerde bommen die gebruikt zijn.

– Blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Zo kun je het advies betitelen dat Capo-directeur Chalerm Yubamrung [hij weer] de demonstranten van twee protestgroepen heeft gegeven, die dinsdag werden beschoten met een dodelijk slachtoffer als gevolg.

‘Ik waarschuw ze altijd zich niet te verplaatsen. Vreedzame protesten moeten op één plaats blijven. Veel  mensen ergeren zich wanneer de anti-regerings demonstranten bij regeringsgebouwen onrust veroorzaken. De NSPRT (Network of Students and People for the Reform of Thailand) ziet er uit als een gewapende macht, terwijl de PDRC (de groep van Suthep, die in Lumpini kampeert) niets verkeerds lijkt te doen. Ik waarschuw ze. Als ze niet stoppen, komt er meer geweld.’

– Drie getuigen mogen van de NACC, elf niet, maar de advocaten van premier Yingluck, door de National Anti-Corruption Commission (NACC) beschuldigd van nalatigheid, gaan proberen nog vier getuigen te laten horen. Die moeten Yingluck vrijpleiten van schuld. De NACC heeft nog niet op het verzoek gereageerd.

Yingluck wordt ervan beschuldigd haar taak als voorzitter van het National Rice Policy Committee te hebben verwaarloosd door niet op te treden tegen de corruptie in het rijsthypotheeksysteem en de uit de hand gelopen kosten. Als ze door de NACC schuldig wordt bevonden, gaat de commissie haar bij de Senaat voordragen voor afzetting. Ze moet in afwachting daarvan haar werkzaamheden onmiddellijk staken.

– De Max Percussion Theatre Band van de Satriwithaya school 2 is gisteren uit Nederland teruggekeerd. Het korps heeft in Eindhoven deelgenomen aan de Color Guard Nederland en in zijn categorie (waarin ze de enige deelnemer was) een prijs gewonnen. Er is gedoe over pogingen van de band om sponsors te vinden voor de trip, maar mij ontgaat wat daar verkeerd aan is. De initiatiefnemers die een oproep op Facebook deden, hebben hun excuses aangeboden. Maar waarvoor? Sommigen zouden het verzoek als afpersing beschouwen.

– Het water in Tha Phae, de populairste plaats in Chiang Mai tijdens dat afschuwelijke gesmijt met water – Songkran, weet u wel – is onbetrouwbaar. Het zuurstofniveau ligt onder het veiligheidsniveau. Tha Phae is een deel van de gracht die om het oude deel van Chiang Mai ligt. Wanneer het water in de mond, ogen of wondjes van festivalgangers komt, is dat niet zonder risico.

Het Department of Pollution Control adviseert het gemeentebestuur om apparatuur te installeren, waarmee het zuurstofniveau wordt verhoogd. Vorig jaar lukte dat met ballen van micro-organismen.

– In de periode 11 tot 17 april verhoogt de Transport Co het aantal interlokale bus- en minibusritten tussen Bangkok en het platteland v.v. met 2.000 per dag. Opgeteld betekent dit dat een extra aantal van 1,2 miljoen passagiers kan worden vervoerd. De grote vervoersvraag inspireert kwaadwillende lieden tickets te verkopen tegen een woekerprijs. Koop ze niet, zegt de president van Transport Co, en waarschuw ons als je die lui tegenkomt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 3 april 2014”

  1. Rob Sporre zegt op

    Zie voor hagel en noodweervoorspelling:

    http://www.tmd.go.th/en/list_warning.php

  2. van wemmel edgard zegt op

    DANK U voor de goede berichtgeving Want op 22.04.2014 vertrek ik terug naar Thailand en Cambodja Groetjes Eddy


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website