Nieuws uit Thailand – 3 april 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
3 april 2013

Een marinier van de eenheid die in februari in Bacho (Narathiwat) zestien opstandelingen doodde, is maandagavond ontvoerd door opstandelingen en gedood. Zijn lichaam – hoofd en lijf doorzeefd met kogels – werd gisteravond gevonden bij een moskee. Getuigen hebben gezien hoe zijn lichaam uit een pickup truck werd gegooid.

De soldaat werd er door de opstandelingen van verdacht dat hij de autoriteiten heeft getipt over de voor hen dramatisch verlopen aanval op de marinebasis. Ma-ila Tohlu (24) zou eerder lid zijn geweest van een opstandelingengroep en op de hoogte zijn geweest van de bewegingen van de opstandelingen.

Hij werd uit zijn woning ontvoerd, terwijl hij zes dagen op verlof was. Maandagavond arriveerden acht mannen, verkleed als soldaat. Ma-ila’s echtgenote was op dat moment naar de markt; alleen haar broer was in het huis. Terwijl twee mannen buiten op wacht stonden, bonden de overigen Ma-ila vast en namen hem mee.

Volgens zijn echtgenote hield haar man er rekening mee dat opstandelingen wraak zouden nemen tegen soldaten van zijn eenheid. Hij was huiverig om de echtelijke woning te verlaten.

– Het National Institute of Educational Testings Service (Niets), dat jaarlijks 16 nationale toetsen samenstelt, wil twintig academici op permanente basis inhuren om behulpzaam te zijn bij de samenstelling. Nu worden academici op ad hoc basis ingehuurd, waardoor continuïteit in het ontwikkelen van examenmateriaal achterwege blijft. Het Niets heeft het kabinet om een budget gevraagd. Het wil een database aanleggen van 100.000 vragen.

– Nog steeds is de vraag: wie heeft de opgaven en antwoorden laten uitlekken van het examen voor onderwijsassistenten in januari? Het Department of Special Investigation is aan het spitten. Het Office of the Basic Education Commission (Obec) wast zijn handen in onschuld. Alleen de drukker had het wachtwoord dat toegang gaf tot de elektronisch opgeslagen opgaven. Nadat ze gedrukt waren, werden ze door de drukker op de post gedaan.

Uit het onderzoek van de DSI is gebleken dat de scores bij vijf tot acht onderdelen die als het moeilijkst van alle 30 vakken worden beschouwd, ongewoon hoog waren. Vermoed wordt dat gelekt is in de gebieden waar het examen twee dagen voor de examendag is afgenomen. De DSI gaat twee experts uitnodigen om zo’n vierhonderd antwoordvellen te analyseren op fraude. De drukker moet volgende week bij de DSI op het matje komen.

– De afgelopen twee maanden hebben 146 plattelandsartsen bij overheidsziekenhuizen en –klinieken ontslag genomen. Volgens de voormalig president van de Rural Doctors Society, Arak Wongworachart, zijn ze vertrokken uit onvrede met de aangekondigde halvering van de ongemakstoeslag en introductie van prestatiebeloning. De vertrekkers zijn voormalige beursstudenten, die nog hun verplicht aantal dienstjaren bij plattelandsziekenhuizen moesten volmaken. Arak noemt het een ‘ernstig probleem’.

Voordat de ongemakstoeslag in 2008 werd ingevoerd, namen jaarlijks zeshonderd plattelandsartsen ontslag; na de invoering de helft. De ongemakstoeslag was gebaseerd op de mate van isolement en arbeidsomstandigheden. Sinds maandag is die gehalveerd en vervangen door een beloning op basis van prestatie. De wijziging geldt niet voor de gebieden in het diepe Zuiden.

Volgens de plattelandsartsen is prestatiebeloning geen goed beloningssysteem omdat het tot interne conflicten leidt en artsen verleidt onderzoeken af te raffelen en zaken te kiezen, waarmee ze een hoge score krijgen.

Minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid) maakt zich nergens zorgen over. Elk jaar nemen volgens hem 300 tot 400 artsen ontslag.

– Het Department of Agriculture (DOA) is niet nalatig geweest bij de veldproeven met genetisch gemodificeerde papaya in Khon Kaen in 2003. Dit heeft een rechter van de Supreme Administrative Court gisteren verklaard. De DOA was door Greenpeace aangeklaagd, nadat ze twee jaar eerder had vastgesteld dat aangrenzende papayaboerderijen besmet waren. In 2008 diende de zaak al een keer voor de Central Administrative Court, die de DOA eveneens vrijsprak.

Volgens de hoogste rechter heeft de DOA alle noodzakelijke wettelijke stappen genomen om contaminatie te voorkomen. Ze is gestopt met het verspreiden van GM papaya zaden en heeft alle bomen in de aangetaste plantages vernietigd. De veldproeven waren volgens de rechter wel illegaal omdat de vereiste toestemming ontbrak. Greenpeace zegt dat GM organismen niet alleen papaya maar ook andere gewassen hebben verontreinigd.

– Tot nu toe zijn nog geen gevallen gemeld van de H7N9 vogelpest, een minder bekende variant van de vogelpest. In China zijn twee personen eraan bezweken en één person is ernstig ziek. Premier Yingluck heeft het ministerie van Volksgezondheid opgedragen uiterst alert te zijn en maatregelen te nemen om een uitbraak te voorkomen. Enkele jaren geleden dook het H5N1 virus op in Thailand.

– Feestvierders die zich tijdens Songkran schuldig maken aan seksuele intimidatie, worden onmiddellijk in de boeien geslagen, waarschuwt de politie. Ook degenen die het alcohoverbod in zones, waarin met water mag worden gegooid, overtreden, krijgen te maken met de sterke arm. De Songkranvakantie duurt van 13 tot 17 april.

Politiek nieuws

– Morgen ontvangt de National Anti-Corruption Commission de resultaten van een onderzoek naar een financiële transactie van premier Yingluck, die ze in strijd met de regels niet zou hebben gemeld. Wanneer de NACC daarvoor aanleiding ziet, wordt een commissie gevormd die Yingluck nader aan de tand gaat voelen. Indien haar verklaring onbevredigend is, gaat de zaak naar de rechter en kan die uiteindelijk leiden tot het einde van haar politieke loopbaan.

De zaak betreft een lening van 30 miljoen baht die Yingluck heeft verstrekt aan Ad Index, een bedrijf waarvan haar echtgenoot aandeelhouder is. De details van de transactie komen niet overeen met de vermogensverklaring van Yingluck. Politici zijn verplicht een opgave te doen van hun vermogen en schulden. Zolang de zaak in onderzoek is, kan Yingluck haar werk voortzetten.

– Bij de tussentijdse verkiezingen in kiesdistrict 3 in Chiang Mai gaat oppositiepartij Democraten het Bangkok-model toepassen. Dat betekent dat ze de mislukkingen van de huidige regering breed uit gaat meten. Die taktiek heeft in Bangkok gewerkt, want daar werd Democraat Sukhumbhand Paribatra herkozen als gouverneur.

Bij de verkiezingen, nodig wegens het vertrek van het parlementslid voor Chiang Mai, zijn de twee belangrijkste kandidaten Thaksin’s zuster Yaowapa Wongsawat (Pheu Thai) en Kingkan Na Chiang Mai (Democraten). Algemeen wordt aangenomen dat Yaowapa wint omdat twee van de drie districten die kiesdistrict 3 vormen, pro-Pheu Thai zijn. Eén is Yaowapa’s geboortestad.

– Het wetsvoorstel om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken, dat vorige week het groene licht van het parlement kreeg, wordt de komende maand bestudeerd door een commissie. Daarna volgt nog een behandeling door het parlement in tweede en derde termijn, elk met een stemming. De commissie staat onder voorzitterschap van minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) en heeft zes vice-voorzitters. Dinsdag vergadert de commissie voor het eerst.

Economisch nieuws

– Binnen 2 jaar gaat de kWh-prijs van elektriciteit omhoog van de huidige 3,7 baht per unit naar 5 baht als gevolg van de stijgende prijs van aardgas. Gouverneur Sutat Patmasiriwat van de Electricity Generating Authority of Thailand (Egat) wijst als boosdoener op de import van kostbare LNG (liquefied natural gas), die 5,5 baht per unit geproduceerde elektriciteit kost tegen 3 baht die gas uit binnenlandse bronnen kost. De productie van binnenlands gas is over haar hoogtepunt heen en gaat afnemen, waardoor geïmporteerd LNG een grotere rol gaat spelen bij de opwekking van elektriciteit.

Thailand is voor 70 procent van de energieopwekking afhankelijk van gas, tegen 60 procent 10 jaar geleden. Maleisië en Vietnam gebruiken gas voor slechts 40 procent van hun energieopwekking en vullen de rest aan met schone kolen en kernenergie, die beide goedkoper zijn dan gas.

Egat verwacht 1.000 megawatt extra nodig te hebben, wanneer de tien geplande metrolijnen klaar zijn. De energiebehoefte neemt verder toe omdat arbeid wordt vervangen door machines en robots.

Chen Namchaosiri, vice-voorzitter van de Federation of Thai Industries, denkt dat een tarief van 5 baht kleine en middelgrote bedrijven tot sluiting zal dwingen of verhuizing naar andere landen, zoals Indonesië, Vietnam en Maleisië. Ze hebben de overstromingen overleefd en de verhoging van het minimumdagloon, maar een hoger elektriciteitstarief is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen.

– Voor de derde achtereenvolgende maand is de stijging van de inflatie vertraagd. Op jaarbasis ging die in maart met 2,69 procent omhoog tegen 3,23 procent in februari en 3,39 procent in januari. De vertraging is te danken aan prijsmaatregelen en lagere bestedingen vanwege de schoolvakanties. De stijging was voornamelijk het gevolg van hogere prijzen van voedsel en dranken, levende have, fruit en groentes. Gerekend over de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de stijging 3,09 procent op jaarbasis, wat door het ministerie van Handel wordt beschouwd als een acceptabel niveau voor stabiele economische condities.

– Het eerste filiaal van de Japanse kruideniersketen Lawson is vorige week geopend aan de Phetchaburi Road in Bangkok. Thailand is voor Lawson het vierde buitenland na China, Indonesië en Hawaii. Het bedrijf wil ook zijn vleugels uitslaan naar Myanmar, Vietnam en India.

Lawson presenteert zich in Thailand onder de naam Lawson 108 vanwege de bekendheid met de 108 shop, eigendom van de Saha Group die 50 procent van de aandelen heeft in de Thaise Lawson’s. Thailand telt 600 108 Shops, waarvan 260 zullen worden omgezet in Lawson 108.

Inmiddels heeft de eerste Lawson 108 al gezelschap gekregen van twee zaken aan de Rom Klao Road en Lat Phrao Soi 101 en deze week gaat een vierde filiaal open. De winkels verkopen sushi en banketwaren.

– Hybride en elektrische wagens zijn te duur in Thailand: ze zijn meer dan twee keer zo duur als vergelijkbare wagens in de VS, Groot Britannië en Japan. Wanneer de regering de auto wil promoten en de import van brandstof verminderen, zullen regering en autoproducenten de prijs moeten verlagen. Dit zegt Yossapong Laoonual, hoogleraar aan de faculteit werktuigbouw van de King Mongkut’s University of Technology Thonburi (KMUTT).

De meeste hybride wagens worden geïmporteerd. Als gevolg van de beperkte concurrentie kunnen de autofabrikanten de prijs willekeurig vaststellen. Onderzoek van de KMUTT wijst uit dat de meeste Thais de voorkeur geven aan standaardauto’s ondanks de brandstofkosten. De regering heeft het tarief op geïmporteerde hybride auto-onderdelen, zoals accu’s, geschrapt, maar volgens Yossapong dient ze agressiever hybride en elektrische auto’s te promoten.

Vorig jaar werden 1,43 miljoen voertuigen verkocht, waarvan slechts 20.000 hybride wagens. Zonder regeringssteun bedraagt de verkoop eind 2012 58.000 voertuigen uit een totale verkoop van 2,5 miljoen. Wanneer hybride wagens 15 procent zouden uitmaken van de gaccumuleerde autoverkopen in Thailand, wordt daarmee 1,26 miljard liter geïmporteerde brandstof bespaard ter waarde van 31,6 miljard baht en vermindert de uitstoot van broeikasgas met 7,98 miljoen ton.

– De kwaliteit van de Thaise doerian loopt gevaar, omdat handelaren onrijpe exemplaren als rijpe doerians verkopen. Ze verleiden boeren de vrucht snel te oogsten en aan hen te verkopen, zodat ze aan het begin van het seizoen een hogere prijs kunnen vangen. Met die praktijk brengen ze de export naar grote afnemers als China en Hong Kong in gevaar.

De autoriteiten in de provincies waarin de meeste doerians worden geteeld, Chanthaburi, Trat en Rayong zijn op de hoogte van de praktijk en proberen die de kop in te drukken. Landbouwambtenaren worden naar magazijnen van exporteurs gestuurd om het vruchtvlees te testen. Met een eenvoudige test kan worden vastgesteld of de vrucht voldoende zetmeel bevat.

Thailand produceerde vorig jaar 510.000 ton doerians, waarvan 350.000 ton als vers fruit werd geëxporteerd. Consumenten in China en Hong Kong geven de voorkeur aan de verse vrucht; kopers in de VS, Australië, Rusland en Nederland aan de diepvries doerian.

– De Chinese luchtvaartmaatschappij Juneyo Airlines gaat vanaf vandaag vanuit Shanghai op Chiang Mai vliegen. De maatschappij begint met twee vluchten per week en breidt het aantal vanaf 26 april uit tot vier vluchten. Chiang Mai wordt vanuit China verder alleen aangevlogen door China Eastern vanuit Kunming.

Chiang Mai is de derde stad in Thailand die door Juneyo wordt bediend. Eerder kwamen Phuket (november) en Bangkok (januari) aan de beurt. De populariteit van Chiang Mai is mede te danken aan de film Lost in Thailand die in China volle zalen trekt. De film werd in Chiang Mai opgenomen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website