Bangkok Post ruimt bijna de gehele voorpagina in voor het debat gisteren in het parlement over het voorstel om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken (wat 3 biljoen baht aan rente kost).

Tino Kuis keek naar het debat op de televisie en maakte een samenvatting van de kritiek van oppositieleider Abhisit. Hij noemt Abhisit’s betoog ‘rustig en to the point’. Omdat ik dat niet zou kunnen evenaren laat staan verbeteren, hierbij zijn samenvatting.

 • Te weinig controlemogelijkheden door parlement en bevolking, niet democratisch, niet proongsai, transparant (daar heeft hij een punt).
 • Nog geen enkele planning, milieurapportage, overeenkomst met China (doortrekken spoorlijnen).
 • Zou economische ontwikkeling langs de nieuwe spoorlijnen bevorderen, maar welke ontwikkeling?
 • Prijs treinkaartje even duur als vliegtuigticket.
 • Zoveel lenen legt een zwaar beslag op (klein)kinderen.
 • Te veel mogelijkheden voor corruptie.
 • De regering bleef ook in gebreke bij besteding gelden voorkomen overstromingen.

Tot zover onze speciale correspondent uit Chiang Mai. Het regeringsstandpunt heb ik al talloze malen vermeld in mijn Nieuws uit Thailand. Samengevat: Het bruto binnenlands product gaat met 1 procent omhoog, er worden 500.000 nieuwe banen gecreëerd, de lening wordt over een periode van 7 jaar opgenomen en 50 jaar afbetaald, Thailand’s infrastructuur is jaren verwaarloosd, de staatsschuld blijft onder het plafond van 60 procent van het bbp.

Vandaag gaat het parlement verder met de zogeheten ‘first reading’. Daarna wordt een commissie aan het werk gezet en volgen nog een tweede en derde termijn in het parlement.

– Het eerste vredesgesprek tussen Thailand en zuidelijke rebellen gisteren in Kuala Lumpur (Maleisië) moet een ware uitputtingsslag zijn geweest, want het duurde 12 uur. Delegatieleider Hassan Taib van de rebellengroep BRN legde vier eisen op tafel: intrekking van arrestatiebevelen tegen vermeende opstandelingen; vrijlating van wegens geweld veroordeelde gevangenen; lopende zaken tegen vermeende opstandelingen stoppen en intrekking van een zwarte lijst met de namen van verdachten.

De Thaise delegatieleider, Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, veegde de eis van vrijlating van gevangenen van tafel en beloofde de andere punten met het ministerie van Justitie en andere betrokken diensten te bespreken. Paradorn riep de opstandelingen op te stoppen met aanvallen op burgerdoelen.

Taib ondersteunt het verzoek, maar zegt dat het moeilijk is rebellengroepen die tegen de vredesgesprekken zijn, over te halen om hun aanvallen te verminderen. Op 29 april wordt er verder gepraat.

Terwijl in Kuala Lumpur werd gepraat, ontplofte in Ban Joh Kroh (Narathiwat) een bom toen twaalf paramilitaire rangers op een patrouille te voet passeerden. Drie rangers kwamen om het leven en vijf werden gewond.

– Duizenden vissen in de Mun rivier in Nakhon Ratchasima hebben het loodje gelegd. Over een afstand van 3 kilometer drijven ze met hun buik omhoog in het water. En dat niet alleen, ze verspreiden ook nog eens een onaangename geur.

Districtschef Pittaya Wongkraisrithong van Phimai vermoedt dat de vissen bezweken zijn aan zuurstofgebrek, hetzij vanwege de droogte of vanwege waterverontreiniging door fabrieken. De autoriteiten hebben de bevolking verboden de vis te eten. Watermonsters zijn genomen om de oorzaak van de plotselinge sterfte vast te stellen.

– 92 honden, in Nong Khai op weg naar het abattoir, zijn door personeel van een marine-eenheid gered. De dieren zaten in twee vrachtwagens, die om half vijf ’s ochtends dankzij een tip konden worden gestopt. In het slachthuis vond de politie nog eens 12 honden in kooien. De eigenaar van het slachthuis heeft verklaard al zes jaar honden te slachten. Het vlees wordt gekocht door dorpelingen uit de buurt en mensen uit Laos.

– Het zal wel weer een kapitaal hebben gekost en de media waren in volle sterkte aanwezig om er verslag van te doen. Gisteren trad Dtac-oprichter en miljonair Boonchai Bencharongkul (58) in het huwelijk met actrice Bongkot ‘Tak’ Khongmalai (27), inmiddels drie maanden zwanger. Het huwelijk werd voltrokken in het Mandarin Oriental hotel.

– Een verkoper van cd’s is tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf en een boete van 66.000 baht veroordeeld omdat hij kopieën had verkocht van een controversiële Australische documentaire over het koningshuis.

De man werd in een undercover operatie in maart 2011 gearresteerd. Hij was niet alleen in het bezit van de vcd’s met een aflevering van Foreign Correspondent, maar ook van WikiLeaks documenten. De advocaat zegt in beroep te gaan en tevens het vonnis voor te leggen aan het Constitutionele Hof. Volgens de advocaat is artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis) in strijd met het artikel over vrijheid van meningsuiting in de grondwet.

– Een voormalige senator en negen anderen hebben voorwaardelijke gevangenisstraffen gekregen omdat ze zich in december 2007 op verboden terrein bevonden. Ze klommen toen met zo’n honderd demonstranten over de hekken van het parlementsterrein en hielden er  een sit-down demonstratie uit protest tegen wetgeving door de National Legislative Assembly, die door de coupleiders was geïnstalleerd.

Economisch nieuws

– Songkran wordt dit jaar een melkkoetje voor hotels, horeca en luchtvaartmaatschappijen. Het feest gaat aan inkomsten tenminste 59,2 miljard baht genereren, zegt de Tourism Authority of Thailand. De Association of Thai Travel Agents verwacht dat in de Songkranvakantie 100 chartervluchten in Thailand arriveren. De Thai Hotels Association (THA) zegt dat de hotels in Phuket al bijna allemaal volgeboekt zijn, in Pattaya voor 70 procent en Chiang Mai voor 80-90 procent.

De Chiang Mai Tourism Business Association verwacht dat met Songkran 700 tot 800 miljoen baht in diverse geldlaatjes vloeit. Vooral Chinezen lijken gek te zijn op Chiang Mai vanwege de kaskraker Lost in Thailand. Die film is een waanzinnig succes in China.

Gedurende de eerste twee maanden van het jaar zijn 4,56 miljoen internationale toeristen in Thailand gearriveerd, een stijging met 18,8 procent. De toename heeft ook een schaduwzijde want hotels kampen met een tekort aan personeel, vooral frontdesk staf, schoonmaakster en bedienend personeel. THA-president Surapong Techaruvichit denkt dat 4- en 5-sterren hotels ertoe zullen moeten overgaan om het salaris van het schoonmaak- en bedienend personeel op te trekken van 9.000 baht naar meer dan 10.000 baht per maand.

– Zeven vastgoedontwikkelaars krijgen met de rechter te maken omdat ze beloften aan kopers niet zijn nagekomen. De Consumer Protection Board maakt de stap naar de rechter omdat beloofde opleverdata niet worden nagekomen of huizen niet tijdig worden overgedragen.

Secretaris-generaal Jirachai Moontongroy vindt dat de bedrijven zich niet mogen verschuilen achter het tekort aan arbeidskrachten. ‘Ze kunnen niet beweren dat die vertragingen onvermijdelijk zijn.’ Via de rechter hoopt de CPB er compensatiebetalingen voor de gedupeerde kopers uit te slepen.

De zeven zijn Woraluk Property Co, Baan Piam Suk (2 eigenaren), Ananda Development Two Co, Nirandorn Land and House 1994 Co, Property Home Expert Co, Niran Property Co.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 maart 2013”

 1. Jacques zegt op

  Er lijkt een bijzondere boodschap te zitten in de oproep van Paradorn aan de opstandelingen in het Zuiden om te stoppen met aanvallen op burgerdoelen.

  Misschien is het niet zo bedoeld maar door overheidsdoelen niet te noemen, wekt de regering de indruk dat er een grond is voor geweld tegen de overheid. Een erkenning van het feit dat het huidige beleid faalt. Dat zou een goede stap zijn op de weg naar vrede in het Zuiden.

 2. Hans-ajax zegt op

  Het is uiteraard te begrijpen dat Songkran in Thailand vele toeristen trekt, en dat dat de economie van Thailand zeer zeker vooruit helpt, getuige de bedragen die genoemd worden, en tevens voor werkgelegenheid zorgt. De keerzijde is echter dat gezinnen c.q bewoners van m.n. genoemde toeristische plaatsen i.v.m. Songkran, nu momenteel regelmatig geconfronteerd worden met het afsluiten van de water toevoer, een vervelende bijkomstigheid derhalve. Mijns insziens Songkran prima, maar het moet niet ten koste gaan van wat ik nu probeer duidelijk te maken. Oplossing is echter een extra watertank plaatsen om e.e.a. op te vangen, maar ook dat kost de bevolking geld, en niet iedereen in Thailand heeft die mogelijkheid. Sayant detail op het moment dat ik dit schrijf in Pattaya, komt er geen water uit de kraan, en dat kan toch niet de bedoeling zijn van Songkran, maar wie doet daar wat aan? Geld, geld, geld, bijna een ziekte hier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website