Het wordt hoog tijd in het Noorden paal en perk te stellen aan de ongebreidelde illegale houtkap van Burmese rosewood (ching chan). Volgens Noppharit Sirikoson, districtshoofd in Kham (Phayao), is de hoeveelheid geconfisqueerde ching chan hout de afgelopen jaren dramatisch gestegen.

Nationaal park Phusang gaat nu een speciale taakeenheid formeren om de houtkap in de beschermde bossen in Phayao en buurprovincie Chiang Rai de kop in te drukken.

De laatste vondst bestond uit 53 bewerkte planken, elke circa 2 meter lang. Ze waren verstopt in een bos in het district Pong (Phayao). De autoriteiten vermoeden dat het dicht begroeide gebied door de houthakkers wordt gebruikt om het hout te verbergen totdat het afgevoerd kan worden.

De taakeenheid gaat bestaan uit acht ploegen van vijftien man. Ze worden gestationeerd op plaatsen waar vaak gekapt wordt en krijgen een uitrusting waardoor ze onmiddellijk in actie kunnen komen. [Ik neem aan: bewapening.] De autoriteiten hebben dorpelingen gevraagd hen te waarschuwen wanneer ze iets verdachts zien. ‘We moeten een publiek netwerk bouwen om illegale activiteiten te voorkomen’, zegt Noppharit.

Noppharit vermoedt dat de toegenomen kap van ching chan veroorzaakt wordt door het afnemend aantal phayung (Siamese rosewood, palissander) in het Noordoosten. Palissander is vooral in China een gewilde houtsoort omdat het hardhout goed bestand is tegen insecten en een mooie nerf heeft. De meeste phayung wordt naar China gesmokkeld, waar het een goede prijs maakt.

In Buri Ram (Noordoosten) wordt ook een poging ondernomen de illegale houtkap te bestrijden. Personeel van het Dong Yai Wildlife Sanctuary, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, werkt er samen met leger en politie om houtkappers bij de lurven te pakken en trouwens ook om een eind te maken aan het ‘kraken’ van land voor landbouwdoeleinden.

In Ayutthaya ten slotte hebben leger en politie in winkels [werkplaatsen?] 1.300 bewerkte teak planken in beslag genomen ter waarde van enkele miljoenen baht.

Foto: Olifant in Chae Hom (Lampang), mogelijk gebruikt bij illegale houtkap.

– Door oud-minister Jakrapob Penkair van betrokkenheid bij in beslag genomen wapens te beschuldigen, probeert de junta de oud-minister, die vorige week in Hong Kong werd gesignaleerd, uitgeleverd te krijgen. Jakrapob is de gebeten hond, omdat hij samen met Charupong Ruangsuwan, voormalig Pheu Thai-partijleider en minister, in het buitenland een anti-coup organisatie heeft opgericht.

Tot nu toe werd Jakrapob alleen gezocht voor majesteitsschennis, maar dat vergrijp is niet voldoende om een land om uitlevering te vragen. Op basis van de wapenzaak kan dat wel. Jakrapob heeft nu een arrestatiebevel aan zijn broek hangen. Tegen hem en vier anderen vaardigde de Krijgsraad gisteren een arrestatiebevel uit. De betrokkenheid bij de wapens zou blijken uit getuigenverklaringen. Volgens een bron bij Buitenlandse Zaken overweegt de junta het paspoort van Jakrapob en de vier anderen in te trekken.

Gisteren boekte de junta weer een succesje in de jacht op wapens. Soldaten en agenten deden een inval in een huis in de War Mai Yai Morn wijk in Bangkok. De oogst: een 9-mm handwapen met munitie, een punt-22 pistool met munitie en munitie voor een punt-45. Volgens de eigenaar van het huis had hij de wapens van een kennis gekocht, maar nog niet de vergunningen laten overschrijven.

In een nabij gelegen huis werd een tweede vondst gedaan: twee 9-mm handwapens en een punt-38 pistool plus munitie. De eigenaresse van de woning zei dat het wapentuig van haar zoon was, die wegens drugsvergrijpen in de bak zit. In de kamer van de andere zoon werden nog eens drie 7.65 patronen gevonden.

Vandaag houdt de junta voor militaire attachés van 22 landen een briefing over wapenvondsten. Prayuth maakte eerder bekend dit maandelijks te willen doen. Volgens Prayuth zijn inmiddels 2.200 wapens in beslag genomen, waaronder vuurwapens, machinegeweren, anti-tank wapens, mortieren en granaten.

– Thirayuth Boonmi, directeur van het Sanya Dharmasaki Institute for Democracy van de Thammasat universiteit, is niet de eerste de beste. Als die man (‘Respected activist and social critic’) iets zegt, citeer je hem als krant. En dat doet Bangkok Post dan ook vandaag in een fors driekoloms verslag van het speciale college dat hij gaf ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de universiteit.

Volgens Thirayuth heeft een gezonde democratische politieke cultuur nog geen wortel geschoten in gezinnen en op scholen. Daardoor hebben mensen geen respect voor hun eigen rechten en vrijheid en die van anderen.

De ambtenarij en rechtelijke macht worden gekenmerkt door het patronagesysteem, dus er is weinig om de mensen te bewegen hun leven op een verantwoordelijke wijze te leiden. Veel mensen negeren de problemen van het land onder het motto ‘Het is niet mijn pakkie-an’.

Veel mensen beschouwen rechten en vrijheid en maatschappelijke verantwoordelijkheden niet als kernwaarde van hun leven. Ze beschouwen ze als hefboom om er voordelen uit te halen;daarnaast binden ze zich aan machtige of belangrijke mensen.

Samengevat pleitte Thirayuth ervoor de mensen meer zeggenschap te geven over de natuurlijke hulpbronnen in hun omgeving en het bestuur van hun lokale gemeenschap. Ook dienen ze meer te kunnen zeggen over hun economische, sociale en culturele situatie. Ze moeten bewust gemaakt worden van hun macht en verantwoordelijkheid.

– We zouden het bijna vergeten, maar voor de National Anti-Corruption Commission (NACC) loopt nog steeds een zaak tegen voormalig premier Yingluck wegens haar rol als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Ze zou nalatig zijn geweest op te treden tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand lopende kosten.

Het heeft er alle schijn van dat Yingluck, die al een keer verhoord is, probeert de zaak te traineren door de commissie telkens te vragen nieuwe getuigen te mogen oproepen.

De commissie heeft nu het laatste verzoek om negen getuigen te laten opdraven, afgewezen. We hebben genoeg bewijsmateriaal in de zaak, zegt NACC-lid Vicha Mahakhun. Het panel dat zich met de zaak bezighoudt, stuurt zijn rapport plus het bewijsmateriaal binnenkort naar de commissie, die naar verwachting in augustus of september de knoop doorhakt. In het ergste geval zou Yingluck strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Volgende week vinden de aangekondigde inspecties van rijstmagazijnen en silo’s plaats. Daarbij worden kwantiteit en kwaliteit van de door de regering opgekochte rijst in kaart gebracht en vergeleken met gegevens van het ministerie van Handel. Eventuele onregelmatigheden worden aan de junta gemeld.

Economisch nieuws

– Charoen Pokphand Foods Plc, een grote garnalenexporteur, zegt weinig last te hebben van de beslissing van enkele afnemers in de VS en EU om geen garnalen meer te kopen. CPF heeft in de VS honderd afnemers, die voor 4 miljard baht per jaar importeren. Slechts één supermarkt, Whole Foods Market Inc in Texas, heeft zijn orders die 600 miljoen baht per jaar bedragen, opgeschort.

In de EU zijn in enkele landen Carrefour-vestigingen al weer begonnen garnalen af te nemen, nadat het bedrijf op de hoogte was gebracht van de feiten, zegt president Adirek Sripratak. Die feiten zijn dat CPF is gestopt met het kopen van vismeel van producenten die niet gecertificeerd zijn. ‘De opvattingen van ons bedrijf over arbeid verzetten zich tegen illegale arbeid en slaverij.’

CPF heeft fabrieken in dertien landen, die goed zijn voor 93 procent van de verkoop; de Thaise export zorgt voor de resterende 7 procent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Suthep kiest eieren voor zijn geld
Mensenhandel: Junta gaat er hard tegenaan
Politie van Pattaya liet maffiabaas in 2012 lopen

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 juni 2014”

 1. jan zegt op

  Het is maar een klein succesje in de wapenvondsen. Jammer want thailand zit vol met wapens, zoals pistolen en geweren. In alle huizen die om mijn huis staan, zijn met 100% zekerheid wapens aanwezig.
  De oudste zoon van mijn vrouw, een zeer onbetrouwbare vuurwapengevaarlijk gek, is van mening dat hij de grote man is en waand zich het recht toe dat hij die mag gebruiken. Hiervan heb ik aangifte gedaan bij de politie, omdat hij mij onder vuur wilde nemen. Meneer was van mening dat hij zomaar een stuk grond van ons kon stelen, waarop wij aanmerkingen maakte.De politie is wel gekomen, maar heeft niets in beslag genomen, want hij beweerde dat het een mes was. Dit was nog net voor de coup. Nadien heb ik hem nog diverse keren met het geweer betrapt. Vanmorgen hoorde ik hem weer schieten en maar eens voorzichtig polshoogte gaan nemen. De lafaard stond op loopeendjes te schieten op een afstand van 10 meter. Onbegrijpelijk dat tegen deze gek niet word opgetreden door het leger en politie. Ik zit er met smart op te wachten dat ze het hele gebied uitkammen. Hoop dat de bezitters voor jaren achter de tralies verdwijnen en alles word afgepakt. Ook de wapens waarop door corruptie een vergunning is verleend, aan mensen die totaal geen wapens nodig hebben. Hier hebben ze allemaal geld voor. En dan naar de regering gaan en vragen voor rijstsubsidie.De in het voorruitzicht gestelde subsidie van 1700 bath voor de rijst boeren is totaal niet nodig. Zelf teel ik al weer zes jaar rijst en de kosten zijn nog nooit boven de 4500 bath geweest in de omgeving van khai Bangrachan. De opgevoerde teelkosten van 6000 tot over 7000 bath per rai zijn pure leugens om de legerleiding op een dwaalspoor te brengen. Maar de achterliggende gedachte is lekker niets doen en elke dag jezelf lekker te spletter zuipen, op kosten van de overheid en maar klagen dat ze geen geld hebben. O ja, die showauto moet daar ook van betaald worden, want dan stijg je in aanzien.
  De legerleiding is al heel goed bezig, maar heeft nog heel veel werk te doen. De mensen die opzettelijk niet willen meewerken om thailand beter te maken en te zuiveren van alle leugens en smeerlapperij, vast zetten en alles afpakken wat ze hebben.
  Het klinkt allemaal niet zo positief wat ik schrijf, maar er is geen woord van gelogen en kan nog wel even doorgaan als het over corruptie en diefstal van overheidsgeld gaat, want ik zit er met de familie midden in.
  Maar ik ga niet weg, want thailand is een schitterend land om in te wonen, maar het zijn de bewoners, die alles aan elkaar liegen en verdraaien.

  Groeten aan iedereen van Jan.

 2. Hugo zegt op

  Jan jongen je bent niet alleen met dit probleem ik woon in Sisaket en alle maar dan ook alle huizen hier in het dorp waar ik woon en alle dorpen rondom ons hebben minstens 1 wapen in huis misschien is het maar een lange loop geweer waar men mee gaat jagen maar het het zijn wapens .
  Er worden hier illegaal bomen gekapt dat het geen naam heeft ,en als het leger eraan komt voor een grote controle is al het hout verdwenen omdat er een politieman de houtkapper verwittigde , het is gewoon triest
  op welke manier dat er met het milieu te keer word gegaan .
  Een betonnen baan word aangelegd in een nog overgebleven stuk jungle waar de baan naartoe moet naar een tempel ergens ver weg waar juist 1kleine boerderij een vriend van de onlangs verkozen nieuwe politieker ,maar als wij en andere boeren van een zelfde aardeweg vragen naar wegverharding kan het niet. En ga zo maar verder
  Groetjes
  Hugo

  • top martin zegt op

   Doe je beklag bij de TV zender PBS, de militair vriendelijke zender. En dreig er mee, het openbaar te maken indien ze niet op je melding reageren. Of schrijf een brief aan Prayuth zelf. Hij heeft iedereen opgeroepen te reageren, die met iets niet akkoord gaat of die een mis- of korruptie toestand bekend is.

 3. hendrik zegt op

  Als farang kun je denk ik beter geen kenbaarheid geven aan de corrupte zaken die zich afspelen in thailand.
  Immers wij vergelijken thailand met west europa en is in onze ogen alles corrupt, het klopt hier is corruptie op zowel hoog ald laag niveau.

  Naar mijn mening moet elk coverment groot en klein worden doorgelicht, om dit in de kiem te smoren.
  Als prayuth morgen openbaar maakt dat ook de farang (falang) zijn mondje mag open doen denk ik dat vele van ons wel iets hebben te melden.

  Echter op dit moment waag ik mij hier niet aan, en zou zeggen bezin voor je begin.
  Hendrik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website