Een voormalige agent van de grenspolitie is gisterochtend bij een bomaanslag in Na Thawi (Songkhla) om het leven gekomen. Zes andere personen raakten gewond, waaronder een schooldirecteur en een gemeenteraadslid. Drie zijn in kritische conditie.

De bom zat verstopt in een motorfiets, die voor een theehuis stond. De politie heeft vier verdachten aangehouden. Ze vermoedt dat tien personen betrokken waren bij de aanslag. Het zou om dezelfde groep gaan die verantwoordelijk is voor de bomaanslag in het Lee Gardens Hotel in Hat Yai, vorig jaar maart.

In Yala werd donderdag een vrouw doodgeschoten en raakte haar 4-jarige zoon gewond, toen ze op de motorfiets vanaf een passerende motorfiets onder vuur werden genomen. De tweede zoon van 13 jaar werd niet geraakt.

– Het ministerie van Financiën heeft bij vier banken contracten getekend voor een lening van 324,6 miljard baht. Eerder werd een lening van 25,39 miljard baht afgesloten. Tezamen vormt dat geld het budget van 350 miljard baht dat aan watermanagementprojecten wordt besteed. De nieuwe lening komt tussen 2013 en 2018 beschikbaar.

Vier bedrijven gaan de werken uitvoeren, maar contracten zijn nog niet getekend en dat zal ook niet op korte termijn gebeuren, want de Central Administrative Court heeft in een procedure, aangespannen door de Stop Global Warming Association namens 45 personen, de regering bevolen eerst openbare hoorzittingen te houden. Die eis stelt de grondwet bij projecten die gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van mensen en het milieu. Of de regering tegen de uitspraak in beroep gaat, is nog niet bekend.

De lening van 350 miljard baht is nogal omstreden omdat het besluit niet is voorgelegd aan het parlement. Het kabinet heeft een zogeheten executive decree genomen, daarbij het parlement passerend tot irritatie van de oppositie.

– De Zuid-Koreaanse ambassadeur is in de bres gesprongen voor Korea Water Resources Corp (K-Water), een van de vier bedrijven die de watermanagementprojecten gaan uitvoeren (zie hierboven). Volgens Zuid-Koreaanse milieugroepen is het bedrijf in Zuid-Korea verantwoordelijk voor milieuschade, sociale conflicten en het zou niet solvabel zijn.

Ambassadeur Jeon Jae-man wijst erop dat de Zuid-Koreaanse overheid voor 100 procent aandeelhouder van het bedrijf is. ‘Het bedrijf heeft een sterke positie om Thailand te helpen zich te beschermen tegen overstromingen.’

K-Water vice-president Yoon Byoung-hoon zegt dat het bedrijf zijn best zal doen bij de twee projecten die het gaat uitvoeren: de aanleg van nieuwe waterwegen en wateropslaggebieden. Klachten en kritiek van bepaalde groepen bij grote openbare projecten noemt hij ‘common’, ondanks de voordelen die ze voor de bevolking hebben.

Yoon zegt te hopen dat de beschuldigingen van de Koreaanse activisten geen invloed zullen hebben op het vertrouwen van Thais in het bedrijf en het voornemen van de Zuid-Koreaanse regering het project tot een goed einde te brengen.

– Minister Chadchat Sittipunt (Transport) heeft het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok BMTA de opdracht gegeven de busdiensten tijdens de spits te verbeteren. De minister sprak gisteren met de leiding van het bedrijf, nadat hij donderdag tevergeefs had geprobeerd met de bus vliegveld Don Mueang te bereiken. Zo moest hij 40 minuten op airconditioned bus 509 wachten. Omdat de rit maar niet opschoot, stapte hij halverwege over op zijn dienstauto.

Volgens Chadchat is de frequentie van de busdiensten een groot probleem en deels het gevolg van verkeersopstoppingen en verminderde diensten. De minister heeft gezegd dat de frequentie in de middagspits dezelfde dient te zijn als in de ochtendspits. In de namiddag rijden 1.600 tot 1.700 bussen tegen 2.700 in de ochtend.

BMTA-chef Opas Phetmunee zal de chauffeurs vragen ’s middags over te werken. Het bedrijf beschikt nog over een budget van 200 miljoen baht, waaruit het overwerk kan worden betaald. Althans tot oktober. Er worden ook tijdelijk meer busconducteurs gehuurd en sommige routes worden ingekort om de frequentie te verhogen. Op wegen waar het verkeer doorgaans vast zit, zullen meer bussen worden ingezet.

Andere problemen waarmee de BMTA worstelt zijn de slechte conditie van de bussen en het ontbreken van informatie over de busroutes. Chadchat deed de suggestie bij bushaltes routekaarten te bevestigen.

– Gerucht of waarheid? Volgens mediaberichten heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration de aanbeveling gedaan om Thaise rijst in quarantaine te plaatsen omdat die chemisch verontreinigd is. Maar volgens permanent secretaris Vatchari Vimooktayon van het ministerie van Handel is daar niets van waar. De chemicaliën waarmee rijst wordt uitgegast (fosforine), voldoen aan de eisen van de VN Voedsel en Landbouw Organisatie FAO.

Californische rijstimporteurs hebben het Internal Trade Promotion Department laten weten dat Thaise rijst standaard wordt getest, maar er is niet voor gewaarschuwd, zeggen ze.

Het Department of American and South Pacific Affairs van het ministerie van Buitenlandse Zaken vermoedt dat de berichten gebaseerd zijn op een Import Alert van de FDA van 28 mei, maar in die circulaire staan rijst en rijstproducten van 46 Thaise bedrijven op de groene en niet op de rode lijst.

Vice-minister Nattawut Saikuar (Handel) beschuldigt critici ervan valse informatie te verspreiden over een toename van de import van methylbromide met 60 procent. Methylbromide wordt ook gebruikt om rijst uit te gassen, maar Thailand heeft volgens Nattawut het gebruik juist teruggebracht. Tot nu toe is dit jaar 27 ton geïmporteerd.

– In 26 van de 2.071 donderdag geïnspecteerde rijstmagazijnen zijn onregelmatigheden aangetroffen, aldus Worapong Chiewpreecha, adjunct-hoofd van de landelijke politie. In sommige magazijnen lag meer rijst dan verwacht en in sommige te weinig. De beheerders zullen worden vervolgd.

Verpakte rijst is veilig, hebben testen door de Food and Drug Administration en het Medical Science Department uitgewezen. In totaal werden vorige week 57 monsters verzameld bij de detailhandel en grootwinkelbedrijven in verschillende regio’s. De concentratie methylbromide bleef meer dan de helft onder de limiet en de kwaliteit van de rijst was normaal. De testen werden gedaan naar aanleiding van berichten over overmatig gebruik van chemicaliën en beschimmelde rijst.

De Foundation for Consumers doet het allemaal nog eens dunnetjes over. De stichting heeft 50 monsters genomen en naar een laboratorium gestuurd.

– De Crime Suppression Division denkt een bende op het spoor te zijn, die wapens smokkelt. In een huis in Lat Phrao (Bangkok) vond de CSD onder andere ammunitie, granaatwerpers, helmen en kogelvrije vesten. Volgens de eigenaresse van het pand behoorden ze aan haar zoon, die momenteel in Engeland is en wapens aan het leger levert. De CSD deed ook invallen in zes andere lokaties, maar daar werd niets gevonden.

De invallen waren een follow-up op een inval op 7 juni eveneens in Lat Phrao. Daar werden ook wapens en vintage wapens gevonden. De eigenaar van het huis zit momenteel gevangen in de VS op beschuldiging van wapensmokkel. Hij zou een bende leiden die wapens vanuit de VS naar Thailand smokkelt. Vijf andere bendeleden zijn ook aangehouden.

– Zeven leden van een commissie die is aangesteld om onregelmatigheden bij de Government Pharmaceutical Organisation (GPO) te onderzoeken, geven er de brui aan omdat ze geen vertrouwen hebben in de onpartijdigheid van de commissie. De zeven zijn actievoerders en vertegenwoordigers van de GPO-vakbond.

De commissie heeft voor haar eerste vergadering de ontslagen GPO-directeur uitgenodigd, wat zeggen ze ‘niet de waarheid aan het licht kan brengen’.  De directeur is ontslagen wegens vertragingen bij de bouw van een vaccinfabriek en onregelmatigheden bij de aankoop van grondstoffen voor paracetamol. De zeven dissidenten willen dat de commissie die zaak opnieuw onderzoekt. De commissie zou ook niet bevoegd zijn eerdere onderzoeksresultaten te verwerpen.

– Mitsuo Shibahashi (61), voormalig abt van de beroemde bostempel Sunandavanaram in Kanchanaburi, heeft na 38 jaar zijn pij uitgetrokken om met een vrouw in het huwelijk te treden. Het huwelijk zou al geregistreerd zijn in Japan. Een nogal merkwaardige zaak, want volgens de vrouw gaan er geruchten dat ze de monnik zou hebben geprobeerd te drogeren en chanteren.

– Drie monniken die claimden banden te hebben met Mitsuo, vallen in Lissabon de Thaise ambassade lastig. Ze kregen er onderdak en waren veeleisend. Klaagden over het eten en wilden rondgeleid worden. Volgens een bron bij de ambassade gedroegen ze zich meer als toeristen dan als monniken. Ze kwamen ook niet uit Thailand maar uit een Europees land.

– Een agent is beschuldigd van mensenhandel omdat hij een Rohingya vrouw (25) uit een opvangkamp in het diepe Zuiden heeft gesmokkeld. Hij had de vrouw verteld dat hij haar naar haar echtgenoot zou brengen, maar in plaats daarvan werd ze op verschillende plaatsen in de regio enkele malen door een Rohingya man verkracht. Het slachtoffer is inmiddels teruggekeerd in het opvangkamp en heeft haar verhaal bij de politie gedaan.

Het is de eerste keer dat een Thaise functionaris in staat van beschuldiging wordt gesteld. Naar smokkel van vluchtelingen door autoriteiten is al vaker onderzoek gedaan, maar tot arrestaties heeft dat tot nu toe niet geleid.

– Alle zeven maritieme nationale parken zijn tot 14 oktober gesloten vanwege het laagseizoen.

– In zijn kamer in Wat Tham Sua Vipassana (Krabi) is gisterochtend het levenloze lichaam gevonden van een monnik. De politie vermoedt dat hij gewurgd is. Rond zijn nek zat een doek en zijn neus en mond waren bedekt met bloed. De handen en voeten van de monnik waren vastgebonden. De politie denkt dat zijn dood te maken heeft met de handel in amuletten. De monnik was een fervent verzamelaar van amuletten.

Varia

– Thailand is wellicht het enige land ter wereld met een dunne scheidslijn tussen een minister en een clown. Dit schrijft columniste Ploenpote Atthakor in Bangkok Post naar aanleiding van de videoclip die vice-minister Natthawut Saikuar (Handel) op YouTube heeft ge-upload. Samen met ambtenaren zingen ze het liedje Show Suay, Show Huay, een eerbetoon aan het kruideniertje op de hoek. Ze maken er ook nog een zelf ontworpen dansje bij. De videoclip was geen lang leven beschoren. Er kwam zoveel kritiek op dat die na enkele dagen is verwijderd.

– Champagneliefhebbers kunnen hun hart ophalen in een nagebouwde Moet & Chandon kelder onder Cellar 11 Wine Bar & Bistro aan Sukhumvit Soi 11. De Thaise variant heeft uiteraard niet dezelfde lengte als in Epernay in Frankrijk, want die kelder is 28 km lang. Hij is net groot genoeg voor één tafel met maximaal twaalf gasten. Om in de sfeer te komen hangen aan de muur afbeeldingen van Napoleon (een goede vriend van de familie Moet; hij bezocht de kelder driemaal) en de familie Moet. Voor een dineetje zal wel flink in de buidel getast moeten worden, alhoewel de Moet & Chandon Grand Vintage 2002 tegen een speciale prijs van 5.600 baht wordt aangeboden. En da’s een koopje, nietwaar?

Politiek nieuws

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft gisteren ongemeen fel uit uitgehaald naar Thawee Sodsong, secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre. Hij noemde hem ai Thawee, een term die minachting uitdrukt. Volgens Chalerm zou Thawee verantwoordelijk zijn voor zijn degradatie naar de post van minister van Werkgelegenheid.

Chalerm is hoofd van het Centre for Implementation of Policies and Strategies for Solving Problems in the Far South, dat vorig jaar is gevormd en vanuit Bangkok wordt geacht de problemen in het Zuiden te lijf te gaan. Volgens Chalerm negeerde Thawee zijn centrum en liet hij ook na het te informeren over de eisen die opstandelingengroep BRN tijdens de vredesgesprekken met Thailand stelde.

Thawee zou ook leugens over Chalerm hebben verteld tegen Thaksin en Yingluck en gelogen hebben over illegale gokhallen die Chalerm zou hebben geopend. ‘Ik vervloek iedereen die onwaarheden over mij vertelt. […] Laat me zeggen dat ai Thawee deels schuldig is aan de moeilijkheden die de regering heeft bij het oplossen van de zuidelijke problemen. […] Als de premier nog steeds ontevreden met me is en me overplaatst, dan moet dat maar. In de Thaise politiek wil niemand ruzie met me. Het zal hen nog spijten het verkeerde medicijn te hebben genomen.’

Economisch nieuws

– De economische groei komt dit jaar vermoedelijk uit op 4,2 tot 5,2 procent, voorspelt de National Economic and Social Development Board. Eerder schatte de NESDB de groei (van het bruto binnenlands product) op 4,5 à 5,5 procent. De groei in het eerste kwartaal bleek lager dan voorspeld, reden waarom de NESDB haar prognose nu heeft bijgesteld.

Voor volgend jaar hoopt de NESDB op 5 procent omdat dan de werken beginnen die gefinancierd worden uit het budget van 350 miljard baht (voor watermanagementprojecten) en 2,2 biljoen baht (voor infrastructurele werken).

Het Fiscal Policy Office van het ministerie van Financiën doet ook een duit in het zakje. Dat heeft zijn voorspelling bijgesteld naar 4,5 procent. Eerder ging het uit van 4,8 procent.

De binnenlandse particuliere consumptie wordt in het tweede kwartaal geschat op 3,6 procent tegen 4,6 procent in het eerste kwartaal. Particuliere investeringen worden geschat op 5,7 procent in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal bedroegen die nog 9,3 procent.

Verder nog een paar aardige cijfers. De verkoop van nieuwe auto’s nam in mei met 3,5 procent af, waarmee een eind kwam aan een periode van 17 maanden met alleen maar stijgende cijfers. De particuliere bestedingen zijn goed voor meer dan de helft van het bruto binnenlands product.

– De ideale baht-dollarkoers bedraagt 30 of 31 baht, de munt dient stabiel te zijn en gelijk op te gaan met de andere valuta in de regio. Dit zegt Kan Trakulhoon, president en directeur van de Siam Cement Group. Een dergelijke koers helpt de export, wat wel nodig is gezien de zwakke wereldeconomie.

De afgelopen vier maanden zakte de baht onder de 30-grens naar 29. Veel Thaise bedrijven plukten daar de wrange vruchten van. Ook SCG, dat voor 27 tot 28 procent van haar omzet afhankelijk is van de export. Daar bovenop kwam nog eens de verzwakking van enkele regionale munten, wat resulteerde in een aanzienlijke vermindering van de marge van SCG’s producten.

Kan denkt niet dat de uitgaven aan watermanagementprojecten, waarvoor 350 miljard is uitgetroken, veel effect zullen hebben omdat die zich de eerste twee jaar in de ontwerpfase bevinden met minimale uitgaven. Van Amerika en Europa valt ook weinig te verwachten. Alhoewel de Amerikaanse economie begint aan te trekken, zal het enige tijd duren voordat de Thaise export daarvan profiteert. De economie in Europa heeft meer tijd nodig om te herstellen.

– Binnen 2 jaar krijgt Suvarnabhumi een (derde) reserve runway die kan worden gebruikt voor het geval de andere (twee) runways uitvallen. De reservebaan krijgt in eerste instantie een lengte van 3.000 meter. Nieuwe gezondheids- en milieu-effectrapportages hoeven niet te worden gedaan, omdat de baan al voorkwam in de eerste fase van Suvarnabhumi’s ontwikkeling. Wanneer die rapportages hebben plaatsgevonden, kan de baan met 1.000 meter worden verlengd. De kosten van de baan bedragen 10 miljard baht.

Op Don Mueang wordt terminal T2 voor gebruik gereed gemaakt. Thans is alleen T1 in gebruik. De heropening staat gepland voor november 2014 en zal de capaciteit vergroten van 18,5 naar 30 miljoen passagiers per jaar.

Phuket krijgt een tijdelijke terminal om de zwaar overbelaste luchthaven te ontlasten. Die kan er binnen vier maanden staan, waardoor de capaciteit toeneemt van 6,5 miljoen naar 10,5 à 11,5 miljoen passagiers per jaar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website