Nieuws uit Thailand – 29 december 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
29 december 2013

Verstopte wegen naar het Noorden en Noordoosten, overvolle bussen en treinen: de exodus van vakantiegangers naar hun geboortedorp is weer met de gebruikelijke taferelen begonnen.

Vrijdagnacht begon de uittocht met veel verkeer in beide windrichtingen op respectievelijk de Phahon Yothinweg en de Mittraphapweg. De verkeersproblemen zetten zich tot gisterochtend voort en namen ’s middags weer toe toen op de Mittraphapweg in Nakhon Ratchasima een file van 15 kilometer stond.

Fileleed was er ook op rijksweg 304 tussen Prachin Buri en Nakhon Ratchasima. Het is oppassen geblazen op die weg, die door de bergen loopt en tal van steile plekken en scherpe bochten telt.

Vrijdag was de eerste dag van de zogeheten ‘seven dangerous days’, zo genoemd vanwege het extreem hoog aantal verkeersslachtoffers elk jaar tijdens de nieuwjaarsvakantie. De eerste dag stond de teller op 392 verkeersongelukken met 39 doden en 399 gewonden. Ook dit jaar wordt weer een Veilig Rijden-campagne gehouden en controleert de politie op alcoholgebruik, maar de start belooft weinig goeds want vorig jaar vielen er op de eerste dag 32 doden bij 313 ongelukken.

Het is weer hetzelfde liedje: bij de meeste ongelukken zijn motorfietsen (80 procent) en pickup truks (7 procent) betrokken en ze zijn voornamelijk te wijten aan alcoholgebruik en te hard rijden. De provincies Phitsanulok en Samut Sakhon spanden de kroon met elk twintig ongelukken. De meeste doden vielen in Pathum Thani, Prachin Buri en Surat Thani.

Het interlokaal busvervoer deed goede zaken. Exploitant Transport Co schroefde zijn capaciteit op tot 250.000 passagiers per dag en de spoorwegen zetten deze dagen 27 extra treinen in. Dit weekend worden 120.000 reizigers verwacht.

Het rampzalige ongeluk met de bus in Phetchabun (29 doden) is voor het Land Transport Department aanleiding om op gevaarlijke plaatsen waarschuwingsborden te gaan plaatsen. Een van die plaatsen is de brug waar de bus vanaf tuimelde. Minister Chadchart Sittipunt (Transport) nam vrijdag een kijkje en gaf de LTD die opdracht (voor alle duidelijkheid: om de borden te plaatsen).

Bangkok Post bevat deze zondag verder weinig nieuws. De reactie van twee roodhemdleiders op de uitspraak van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha over de ‘mogelijkheid’ van een militaire coup, meldde ik al in Nieuws uit Thailand van gisteren.

Woordvoerder Anusorn Iamsa-ard van regeringspartij Pheu Thai deed er gisteren nog een schepje bovenop. Hij suggereerde dat er door ‘independent bodies’ pogingen in het werk worden gesteld een coup te ontketenen. Die geheimzinnige ‘bodies’ zouden verbonden zijn met het ‘network’ dat Thaksin in 2006 ten val bracht.

De roodhemdbeweging liet al weten haar achterban te zullen mobiliseren wanneer er een coup wordt gepleegd. ‘Thai people have shut the door on coups and will not allow another one to happen’, aldus roodhemdleider en demissionair staatssecretaris Nattawut Saikuar (rechts op de foto homepagina). De metafoor van de deur ontleende hij aan de uitspraak van Prayuth die letterlijk had gezegd: ‘The military does not shut or open the door to a coup, but a decision depends on the situation.’

Nattawut waarschuwde de legerbevelhebber dat een coup aan beide zijden protesten zal oproepen. Hij drong er bij hem op aan zich te houden aan de rechtsstaat. Het opgewonde roodhemdstandje Jatuporn Prompan (foto links) verklaarde: ‘Wanneer een coup plaatsvindt, moeten we vechten en dat is het enige wat gedaan moet worden.’

– De LGBT-beweging (lesbian, gay, bisexual, transgender) wil een politieke partij oprichten met als doel te vechten voor gelijke seksuele rechten. Dat wordt dan in goed Nederlands een one-issue partij, net als de partij voor de Dieren in Nederland. Jammer voor de oprichters, maar ze zijn te laat voor de verkiezingen van 2 februari.

De partij heeft al een mooie en geheel in Thaise traditie lange naam: Sexual Orientation, Gender Identity and Expression Rights Party en daar hoort ook, eveneens in Thaise traditie, een acroniem (letterwoord) bij: SOGIE Rights Party (SRP). Politiek is de partij noch geel noch rood, ze kan leden uit beide kampen trekken. De partij zou zelfs Thailand uit dat kleurenconflict kunnen leiden, zegt Pongthorn Chanlearn, directeur van de anti-HIV en Aids groep M Plus.

Een van de eisen van de partij wordt het homohuwelijk en gelijke rechten voor beide partners. Volgens een recent onderzoek (geen details) is 60 procent van de Thaise bevolking tegen het homohuwelijk, dus er is nog genoeg werk aan de winkel voor deze politici in de dop.

– Sinds het oplaaien van het geweld, tien jaar geleden in het Zuiden, zijn door verzetsstrijders 1.965 vuurwapens gestolen, zowel van de autoriteiten als van burgers. Daarvan zijn er 700 achterhaald.

De eerste slag werd in januari 2004 in Cho Airong (Narathiwat) geslagen. Bij een aanval op het Vierde Development Batallion werden 413 vuurwapens buit gemaakt en vier soldaten gedood. Die aanval wordt beschouwd als het begin van het opgelaaide geweld in de provincies Pattani, Yala en Narathiwat.

De laatste (nou ja, laatste?) beroving vond vrijdag op een garnalenkwekerij in Nong Chik (Pattani) plaats. Negen gewapende mannen bedreigden de werkers en gingen er met zes vuurwapens en een pickup truck vandoor.

Zaterdag werd in Sungai Padi (Narathiwat) een defensievrijwilliger doodgeschoten. Hij werd onder vuur genomen nadat hij zijn woning had verlaten en op de motorfiets was gestapt. Zoals altijd door de duopassagier van een voorbij rijdende motorfietser.

Commentaar

– Het optimisme van de hoofdredactie van Bangkok Post dat Thaksin heeft verloren, is omgeslagen in pessimisme dat Thaksin zelfs niet hoeft te luisteren. Op 21 december juichte de krant dat Thaksins invloed was ingetoomd. De krant schreef: ‘De straatprotesten geleid door Suthep de afgelopen twee maanden zijn een signaal aan Thaksin dat zegt: Nee, je hebt niet gewonnen. Nee, je zult niet winnen.’

Gisteren schreef de krant echter: ‘De eisen van de demonstranten op straat interesseren Thaksin niet.’ De krant trekt die conclusie op basis van de kieslijst van Pheu Thai. Van de eerste tien kandidaten zijn drie familie van Thaksin, de overigen zijn de ‘usual suspects of old-school politicians whose notorious careers are well known in society.’

De krant stelt vast dat het kat in het bakkie is voor Pheu Thai, die zeker op 200 zetels kan rekenen. Thaksin hoeft zich niets aan trekken van de eisen van de demonstranten, want hij heeft de stemmen. Het is duidelijk, concludeert BP, dat verzoening nooit het doel is geweest. De overwinning was altijd het doel.

Dus zijn we nu op hetzelfde punt beland, als we eerder waren, schrijft de krant. De politieke stromingen [Pheu Thai en de Democraten c.s.] grijpen elkaar naar de keel. Het enige wat Suthep en de Democraten rest, is campagne voeren om de verkiezingen te blokkeren.

Economisch nieuws

– Pech voor de uitgever van Bangkok Post, PostToday (Thaistalig) en M2F (gratis blad), maar het is haar niet gelukt een licentie in de wacht te slepen voor een nieuwskanaal. De geboden prijzen gingen het budget van de krant te boven.

Maar de Post treurt niet, want ze blijft content leveren aan kanaal 5 en NBT kanaal 11. Voor beide zenders produceert Post Publishing Thaistalige nieuwsprogramma’s. Het bedrijf heeft 100 miljoen baht geïnvesteerd in productiefaciliteiten en studio’s met een staf van vijftig personen.

Het mislopen van een licentie levert op de korte termijn nog een voordeel op voor het bedrijf want het zal daardoor de komende drie jaar winstgevender zijn, zegt president Supakorn Vejjajiva van Post Publishing Plc.

Dit jaar lanceerde de uitgever drie nieuwe tijdschriften: Fast Bikes Thailand, Cycling Plus Thailand en Forbes Thailand. M2F heeft een oplage van 400.000 exemplaren per dag en is daarmee de grootste krant van Bangkok. Op donderdag en vrijdag werden 24 digitale tv-kanalen geveild, waaronder zeven nieuwskanalen.

– De Stock Exchange of Thailand (SET) heeft 2013 afgesloten met een verlies van 6,7 procent, de eerste keer in vier jaar. Dat maakt de SET dit jaar wereldwijd de achtste slechtste performer na in 2012 de vijfde beste te zijn geweest met een winst van 35,7 procent.

Op de laatste handelsdag vrijdag zakte de SET Index door de 1300-grens naar 1.298,71 punten, 0,75 procent minder dan de dag tevoren. Op 21 mei stond de index op het hoogste niveau met 1.643,43 punten. Dat was de hoogste stand in 16 jaar na de financiële crisis van 1997. Op 28 augustus bereikte de index het diepste punt dit jaar met 1.275,76 punten.

Ook in het rood stonden Shanghai, Shenzhen Composite, Singapore en Indonesië. De meeste andere Aziatische markten eindigden dit jaar in de plus. De Karachi Stock Exchange in Pakistan boekte een winst van 56,5 procent en de Nikkei 225 in Tokyo een winst van 55,6 pocent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 december 2013”

 1. top martin zegt op

  Je blijft lachen in Thailand. Bij de rampzalige brug ( 29 doden ) worden nu borden geplaats ?. En wat staat er dan op die borden a.u.b. ?.
  Misschien ; Hallo chauffeur, je bent net in slaap gevallen en het wordt nu tijd wakker te worden ?
  In een woord : belachelijk deze maatregel.

  Wel een gedacht aan dwars-rillen over de rij weg, zeer gewaardeerde ministerie van het Thaise verkeer ?

  Anders heet de volgende kop in de krant ; ondanks de duidelijke en net nieuw geplaatste borden reed de schauffeur toch het ravijn in. top martin

 2. Anno zegt op

  Een coup brengt me 2006 in herinnering, Thaksin was de democratisch gekozen Premier en hup ineens zo maar afgezet, als het weer gebeurd denk ik dat er ellende gaat uitbreken. Gewoon eerlijke verkiezingen houden 2 Februari, laat de stem des volks spreken. Ik vind het vrij ernstig dat er krachten zijn die de verkiezingen willen voorkomen door rotzooi te schoppen, en wellicht zo een coupe willen uitlokken.
  Als altijd zijn de armen, kleine ondernemers en de toeristen sector weer de dupe van dit alles.Heel veel mensen gaan zo hun baan verkiezen als door straatprotesten en politiek geweld toeristen/bezoekers weg blijven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website