De regering buigt niet voor de eisen van de demonstrerende rubberboeren. Gisteren onderhandelde de minister van Landbouw vijf uur met rubberboeren uit het hele land, maar meer dan een subsidie op kunstmest en een regeling voor een lening zat er voor hen niet in.

De boeren leken geen gesloten front te vormen, want tien verlieten het overleg toen de minister weigerde een garantieprijs van 92 baht per kilo te betalen. Veerasak Sinthuwong van het Network of Thai Rubber Farmers zei dat ze vastbesloten zijn vanaf volgende week dinsdag door het hele land wegen te blokkeren.

Snelweg 41 en de spoorlijn in Cha-uat (Nakhon Si Thammarat) zijn nog steeds geblokkeerd. Pensri Thongboon, hoofd van een groep dorpsleiders, heeft de demonstranten opgeroepen een eind aan de blokkade te maken. Volgens hem komen de meesten niet uit Cha-uat maar uit buurprovincie Patthalung. Daar moeten ze maar demonstreren, vindt ze.

Het districtshoofd zegt dat ernstige zieke patiënten als gevolg van de blokkade niet vervoerd kunnen worden naar het Maharaj Nakhon Si Thammarat ziekenhuis, maar nu naar het minder goed geoutilleerde ziekenhuis van Patthalung worden verwezen. De directeur en apotheker van het Cha-uat ziekenhuis brachten gisteren een bezoek aan de gouverneur van de provincie en vroegen hem de weg vrij te maken voor ziekenvervoer.

De provinciale Tourism Association zegt zich zorgen te maken over het image van de provincie bij toeristen en de provinciale afdeling van de Federation of Thai Industries zegt dat het bedrijfsleven al een schade van bijna 100 miljoen baht heeft geleden.

– De verhoging van de accijns op alcohol en een andere berekeningswijze, waarvoor het kabinet dinsdag het groene licht gaf, heeft voornamelijk tot doel om een eind te maken aan onjuiste opgaven door de producenten, waardoor ze minder accijns hoeven af te dragen. De nieuwe rekenmethode neemt de detailhandelsprijs of groothandelsprijs als basis en niet meer de fabrieksprijs. Deze toelichting gaf staatssecretaris Tanusak Lek-uthai (Financiën) gisteren.

De verhoging geldt niet voor het medicinaal en industrieel gebruik van alcohol. De minister denkt niet dat de handel gaat hamsteren voordat de nieuwe regels van kracht worden. Dat verhoogt hun opslagkosten; bovendien kunnen sommige producten niet zo lang bewaard worden, zegt hij.

– Werk aan de winkel voor het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI). De dienst gaat de aanschaf van de GT200 bomdetector en de uitgifte van valse identiteitsbewijzen als ‘special case’ onderzoeken. Beide zaken zijn volgens de DSI ernstig en gecompliceerd.

In Thailand hebben dertien diensten 1.300 exemplaren van de bomdetector gekocht. Ze werden geleverd door het Britse bedrijf Comstrac Co. De eigenaar daarvan is eerder dit jaar in Londen tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het Thaise leger heeft de meeste gekocht.

De ID-zaak speelt in Mae Taeng (Chiang Mai). Aan personen, wier naam uit het bevolkingsregister was verwijderd, zijn identiteitsbewijzen verleend. Volgens de DSI hebben 850 statenloze personen tussen 2009 en 2012 zo’n identiteitsbewijs gekregen. De desbetreffende ambtenaren beurden daarvoor grote bedragen aan steekpenningen, zegt vice-minister-president Pracha Promnok. ‘Een misdaad zoals deze kan beschouwd worden als een bedreiging van de nationale veiligheid.’

– Een speciale legereenheid heeft gisteren een opstandelingenkamp op de Budo bergketen in Bacho (Narathiwat) opgerold en er munitie en legerspullen in beslag genomen. Het leger was getipt dat er zich twintig opstandelingen bevonden, maar die waren al vertrokken. Sinds maart vorig jaar heeft het leger elf kampen in het gebied aangetroffen.

Op de Yaring-Cho Airong weg in Cho Airong (Narathiwat) zijn gisteren honderd Maleisische vlaggen gevonden. Vermoedelijk waren ze van een voertuig gevallen. Volgens een bron willen opstandelingen op de nationale feestdag van Maleisië zaterdag de Maleisische vlag hijsen in Pattani, Yala en Maleisië.

Legerattachés van negentien landen hebben gisteren een bezoek gebracht aan het Region 4 Forward Command van Isoc (Internal Security Operations Command) in kamp Sirindhorn (Pattani). Doel van het bezoek was hen te informeren over het beleid in het Zuiden.

– Twee Chinese toeristen zijn om het leven gekomen toen een speedboot in de Bali Hai cape (Pattaya) in aanvaring kwam met een long-tail boot die er voor anker lag. Zeven andere Chinese toeristen en de bestuurder van de boot raakten gewond. De speedboot was met twintig Chinezen onderweg van Koh Lan naar het vasteland van Pattaya. De boot raakte de ankerketting of beter gezegd het ankertouw.

– Ze hadden voor 100 miljoen baht aan goud en sieraden gestolen uit een goudwinkel in Nai Maung (Ubon Ratchatani), maar veel plezier hebben ze er niet van gehad want kort daarna werden de overvaller en zijn vriendin aangehouden. Het paar was ’s ochtends vroeg de winkel binnengedrongen; had de eigenaar, zijn echtgenote en personeel onder bedreiging van een vuurwapen opgesloten in een slaapkamer op de eerste verdieping en had de kluis leeggehaald.

– Buitenlanders met een visum voor Myanmar kunnen voortaan op zes plaatsen de grens oversteken. Gisteren is dat met een kleine ceremonie gevierd in de grenspost tussen Mae Sai en Tachilek. De zes plaatsen zijn drie grensposten over land (Mae Sai in Chiang Rai, Mae Sot in Tak en Muang in Ranong) en drie posten op de luchthavens van Yangon, Mandaly en Nay Pyi Taw.

– Het ministerie van Justitie overweegt krathom te legaliseren in de hoop dat de plant het gebruik van methamphetamine vervangt. Het Central Institute of Forensic Science en het Office of the Narcotics Control Board hebben de opdracht gekregen daarnaar een studie te verrichten. Volgens sommige experts is de plant minder sterk dan caffeïne.

In het verleden werd krathom gebruikt voor de behandeling van dysenterie, diarree en buikpijn. Ook werd het in enkele gerechten verwerkt. Sinds 1979 wordt krathom als drug beschouwd.

– Het ministerie van Volksgezondheid gaat in beroep tegen het vonnis van de Central Administrative Court in de zaak die is aangespannen door Philip Morris. De rechtbank besloot vrijdag de nieuwe regeling die fabrikanten verplicht de gezondheidswaarschuwing op sigarettenpakjes te vergroten van 55 naar 85 procent te schorsen totdat het ministerie met een betere onderbouwing komt.

Volgens het ministerie hebben al drie tabaksfabrikanten dummy pakjes overlegd, die voldoen aan de nieuwe eisen. Ze hebben ook hun productieproces al aangepast. Als gevolg van de uitspraak van de bestuursrechter moeten ze die wijziging weer terugdraaien.

Duizend deelnemers aan de 21e International Union for Health Promotion and Education conferentie in Pattaya hebben een petitie ondertekend ter ondersteuning van de nieuwe regeling. De president van de conferentie noemde die een ‘belangrijke en efficiënte investering in de volksgezondheid’.

– Op de investeerdersdag van het National Science and Technology Development Agency worden drie producten gepresenteerd, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek. Het gaat om een draagbaar apparaat waarmee alpha-toxin verontreiniging van voedsel kan worden vastgesteld; een apparaat dat patiënten helpt de conditie van hun polsen, ellebogen en onderarmen te verbeteren en een kruidenmedicijn dat rokers van hun verslaving kan afhelpen. De investeerdersdag wordt op 12 september gehouden in Centara Grand CentralWorld tijdens de jaarlijkse wetenschapsbeurs.

Politiek nieuws

– Wanneer het aantal senatoren wordt uitgebreid van 150 naar 200, dienen de grenzen van de kiesdistricten herzien te worden, vindt oppositieleider Abhisit. Hij zei dit gisteren tijdens het parlementaire debat over het wijzigingsvoorstel voor de Senaat. Abhisit stelde voor Thailand’s 77 provincies te verdelen in 40 kiesdistricten. Per district worden dan 5 senatoren gekozen. Kiesdistricten die groter dan de provinciale kiesdistricten zijn, vertegenwoordigen volgens Abhisit de bevolking beter.

Abhisit hamerde erop dat de Senaat een andere rol heeft dan het Huis van Afgevaardigden. ‘Senatoren moeten onafhankelijk zijn’, aldus Abhisit. Dat de Senaat thans voor de helft uit benoemde senatoren bestaat [de Pheu Thai-regering wil daar een eind aan maken], betekent volgens Abhisit niet per se dat de Senaat ondemocratisch is.

Suthep Thaugsuban, de tweede man van de Democraten en parlementslid voor Surat Thani, wees erop dat Thailand’s kiesstelsel sinds jaar en dag geplaagd wordt door fraude en het kopen van stemmen. Om inmenging door politici te voorkomen, is het goed dat de Senaat uit zowel gekozen als benoemde senatoren bestaat.

Gisteravond stemde het parlement in overgrote meerderheid voor het wijzigingsvoorstel.

– Uit een peiling van het National Institute of Development Administration onder 1.249 personen is gebleken dat 63,6 procent van de respondenten van mening is dat alle senatoren gekozen dienen te worden. Slechts 25 procent is voor de huidige verdeling. 65 procent vindt dat familieleden van senatoren zich niet verkiesbaar zouden mogen stellen [ook deze regel wil PT schrappen].

Cultureel nieuws

– Vijfhonderd schilderijen van amateurs en professionals, waaronder twee van prinses Soamsawali (illustratie), zijn tot 8 september te bewonderen in het Montien hotel aan de Surawong Road in Bangkok. Ze vormen de 18e Charity Art Exhibition: A Tribute to Her Majesty Queen Sirikit ter gelegenheid van haar 81e verjaardag. De schilderijen kunnen ook gekocht worden; de opbrengst is bestemd voor het Thaise Rode Kruis. In het weekend worden workshops tote bag painting [schooltassen?] gegeven door leden van de 96 Independent Artist Group.

Visumnieuws

– Een jaarvisum wordt niet meer, zoals tot nu toe, overgezet op een nieuw paspoort, nadat het oude paspoort is verlopen. Oftewel: zorg ervoor bij het aanvragen van een jaarvisum dat je paspoort minstens een jaar geldig is. Verloopt een paspoort eerder, dan vervalt ook het jaarvisum en moet een nieuw jaarvisum worden aangevraagd. De nieuwe regel geldt sinds 13 augustus. (Bron: TTR Weekly, 28 augustus 2013)

Economisch nieuws

– Fabrikanten van ecowagens zijn bang dat de markt wordt overvoerd nu de regering voornemens is door te gaan met fase 2 van het programma. Ze vinden dat de tweede fase te snel wordt gelanceerd. De fabrikanten in de eerste fase moeten hun productie al uitbreiden naar 100.000 wagens in 2015, wat een voorwaarde was om een vergunning te krijgen.

Aan de eerste fase nemen Mitsubishi (sinds 2012), Honda (2011), Toyota (tweede helft dit jaar), Nissan (2010) en Suzuki (2012) deel met een gezamenlijke jaarproductie van 585.000 wagens. Er worden zeven modellen geleverd, zowel op de binnenlandse als op de exportmarkt.

De eerste fase werd in 2007 gelanceerd. De Board of Investment boog zich woensdag over de criteria voor de tweede fase. Elke fabrikant is verplicht 6,5 miljard baht te investeren in de productie van kleine, schone auto’s. Een ecowagen mag maximaal 100 gram kooldioxide per kilometer uitstoten tegen bestaande modellen 120 gram. De accijns bedraagt 14 procent tegen normaal 17 procent en 12 procent voor wagens die op E85 rijden.

– De Bank of Thailand bestudeert een plan om haar overtollige buitenlandse reserves in een New Opportunity Fund onder te brengen om de winst te vergroten ter versterking van de balans. Wanneer het fonds er komt, wordt het beheerd door een aparte organisatie, maar het zou ook door de bank kunnen worden beheerd.

De instelling van het fonds is een van de pogingen van de bank om haar balans in orde te brengen, nadat ze een verlies van 531 miljard baht heeft geleden, voornamelijk door stabilisatie van wisselkoersen. Over de instelling van zo’n fonds wordt al jaren gebakkeleid tussen regering en bank. In 2011 vroeg de toenmalige minister van Financiën al om een studie.

Ter versterking van de balans overweegt de bank verder het geleidelijk openen van kapitaalrekeningen, een reductie van de buitenlandse reserves en de baht toestaan meer in lijn met marktkrachten te bewegen.

Op 16 augustus bedroegen de buitenlandse reserves van Thailand $172 miljard met een net forward position [?] van $23,6 miljard.

– De SET-index is dinsdag gekelderd naar 1293,97 punten, een dieptepunt na bijna onafgebroken dalende koersen sinds mei (1643,40) en ook de langste periode sinds 1998 waarin de koersen dalen. De baht tuimelde naar het diepste punt in 3 jaar naar aanleiding van zorgen over een militaire aanval van de VS op Syrië. De baht-dollar koers bedraagt nu 32,15/20. Ook de koersen op andere beurzen in Zuid-Oost Azië en het Midden Oosten daalden.

Paniekverkopen volgden op de mededeling van president Obama dat hij de Syrische regering verantwoordelijk stelt voor het gebruik van chemische wapens en een militaire vergeldingsactie overweegt.

Krungsri Asset Management verwacht dat de SET zich de rest van het jaar zal bewegen tussen 1.200 en 1.650 punten met een neerwaartse trend wanneer de binnenlandse politieke risico’s escaleren. Aandelen met een looptijd van 1 tot 3 jaar blijven niettemin de beste belegging ondanks de scherpe val, zegt Chatrapee Tantixalerm van Krungsri. Prapas Tonbipulsak, hoofd investeringen, noemt als belangrijkste pré de lage prijs-verdiensten verhouding.

– De Thaise lach begint te ontbreken in de toeristensector, is gebleken uit een onderzoek van het Center for International Trade Studies van de University of the Thai Chamber of Commerce. De toekomst van Thailand als toeristische bestemming kan alleen veelbelovend en concurrerend blijven, wanneer de lach terugkomt en in de ontwikkeling van spoorwegen wordt geïnvesteerd.

De studie adviseert de regering en betrokken partijen meer stimulansen uit te werken om buitenlandse bezoekers aan te trekken en meer totaalpakketten te promoten. Het is vaker betoogd: de regering dient ook de beheersing van de Engelse taal en talen van buurlanden te bevorderen.

Thailand kan niet gerust achterover leunen want Singapore en Maleisië proberen momenteel hun inkomsten uit het toerisme te vergroten. Van alle Zuidoost Aziatische landen trekt Maleisië de meeste toeristen: 25 miljoen. Thailand trekt 22,3 miljoen toeristen; Singapore 15 miljoen; Indonesië 8 miljoen; Vietnam 6,8 miljoen; de Filippijnen 4,4 miljoen; Cambodja 3,5 miljoen; Laos 3 miljoen; Myanmar 600.000 en Brunei 250.000.

Het toerisme is goed voor 9,8 procent van Thailand’s bruto binnenlands product oftewel 1,1 biljoen baht. Naar verwachting stijgt het aandeel over zeven jaar naar 11,3 procent of 1,65 biljoen baht.

– Zeventig procent van de studenten met een studielening heeft een afbetalingsachterstand en daar wil de regering van af. Studenten kunnen tussen november en maart zich opgeven voor een regeling waarbij 3,5 procent van de schuld wordt kwijtgescholden en de achterstallige rente wordt gehalveerd, wanneer ze de schuld in één keer aflossen of wanneer ze de schuld in termijnen aflossen, mits ze een goede betalingsgeschiedenis hebben. [Dit lijkt me in strijd met elkaar.]

Studenten kunnen sinds 1996 een studielening afsluiten. 2,8 miljoen studenten hebben dat gedaan. Van hen lossen 666.000 keurig hun schuld van in totaal 58,4 miljard baht op tijd af en 1,48 miljoen studenten met een schuld van 136 miljard baht hebben een achterstand. Van die laatste categorie zijn 104.000 gevallen buiten de rechter geregeld en 572.000 gevallen liggen bij de rechtbank.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 augustus 2013”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  Zie eigenlijk het probleem niet wanneer het gaat over het jaarvisums, zoals oa O Multiple entry of OA Multiple entry om het bij de bekendste te houden.
  (Bij beide is de geldigheidsperiode van het visum een jaar maar het enige, belangrijke verschil is dat je bij O elke 90 dagen moet visumrunnen en je bij OA een jaar mag verblijven en alleen meldingsplicht hebt.)
  Bij aanvraag van deze moet je paspoort sowieso nog 18 maanden geldig zijn.

  Anders is het natuurlijk bij de ‘Extention of stay’ verkregen na bovenstaande visums.
  Die kon je laten overzetten in je nieuw paspoort maar dit zou dus niet meer kunnen.
  Heeft wel enkele belangrijke gevolgen natuurlijk, want je zal dus terug opnieuw met een van bovenstaande visums moeten starten om daarna opnieuw over te schakelen op de”Extentions”.

  Lijkt me meer (weer) op een rondje buitenlanders pesten om extra inkomsten te verkrijgen.

  Meer en meer lijkt het mij dat ze de kip met de gouden eieren, weliswaar nog net niet aan het slachten zijn, maar ze maken het haar wel steeds moeilijker om eieren te leggen.

  Eens kijken of ik er wat terug officieel van kan terugvinden op de site van Buitenlandse zaken of Immigratie.

  Misschien is er al iemand die hier ervaring mee heeft sinds de invoering ttz 13 augustus.

 2. KhunRudolf zegt op

  Krathom is familie van de koffieplant, en komt voor in de ZOA-regio. Het werd in de 19e eeuw beschreven door de Nederlandse botanicus Pieter W. Korthals. Al kauwend op de Krathom-bladeren werkt het stemmingsverhogend, en verdrijft het lichamelijke ongemakken.
  (Sommige)Thaise jeugd ontdekten dat ze high werden van de bladeren, maar een nieuwe trend is het koken van de bladeren en vervolgens mengen met as van crematies. De as wordt bijeengeschraapt van de vloeren etc van crematoria. Naar hun idee staat het stoer en geeft het hen een extra aureool richting leden van het andere geslacht.
  zie: http://www.pattayadailynews.com/en/2010/02/20/thailands-new-drug-krathom-leaves-human-ashes/

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ KhunRudolf Zie het artikel: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/krathom-drug-medicijn/

 3. Cees zegt op

  Als je een nieuw paspoort krijgt,word de oude ongeldig gemaakt!!Moet je dan gelijk een nieuw visum aanvragen???Want je kunt niet maanden met een visum in een ongeldig paspoort rondlopen.vooral niet als je even het land uitgaat en weer terug komt.
  Zie niet hoe dit kan werken

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Cees Als u een nieuw paspoort krijgt, vervalt het visum in het oude paspoort en zult u opnieuw een visum moeten aanvragen.

   • boortoren zegt op

    Volgens mij wordt je paspoort ongeldig gemaakt maar je visa niet, kijk maar naar de gaten die in je pp wordt gemaakt maar niet in je visa’s.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ boortoren Het bericht zegt dat het visum vervalt wanneer iemands paspoort verloopt. Dat lijkt me toch duidelijk. Het ongeldig maken van een paspoort is een zaak van de Nederlandse overheid. De Thaise Immigratie gaat over het visum. Sinds 13 augustus is het niet meer mogelijk het visum van het verlopen paspoort door de Thaise immigratie te laten overzetten op het nieuwe paspoort. Dus moet een nieuw visum worden aangevraagd.

 4. Chris Hammer zegt op

  Die regeling omtrent verblijfsvergunning en een nieuw paspoort is niet nieuw. Ik werd daar in oktober 2002 al mee geconfronteerd bij de Iigratiedienst in Hua Hin.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Chris Hammer Nou, dan waren ze er snel bij, want de regeling is op 13 augustus 2013 ingegaan. Maar zoals vaker, immigratiediensten houden er hun eigen beleid op na. Elders werd een jaarvisum wel overgezet op het nieuwe paspoort. Op Facebook schrijft Albert Gringhuis: Pas op: de regel werd gepubliceerd door Immigration Bangkok. Het is maar de vraag of het voor alle Immigration kantoren in Thailand geldt!

 5. Chris Hammer zegt op

  Dick,

  Ik heb de datum verkeerd vermeld. Ik werd in oktober 2011 geconfronteerd met dat overzetten op een nieuw paspoort. Dat kostte mij toen 1900 bath.
  De nieuwe regeling van 13 augustus betekent volgens mij, dat je de volledige kosten van een verblijfsvergunning en wellicht ook van een multiple re-entry moet betalen en dat kost veel meer.
  Als ik het mis heb, dan hoor ik het wel.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Chris Hammer Volgens mij heb je het niet mis.

 6. Tom zegt op

  In juni 2013 heb ik in Nederland een nieuw paspoort aangevraagd, hoewel het oude nog een jaar geldig was. Verzocht de bladzijden met visa in het oude paspoort niet te doorboren. Op 20 augustus j.l. zijn in Korat de oude visa “overgezet” in het nieuwe paspoort met een nieuw retirementvisum. De ambtenaar was wel verbaasd en vroeg waarom ik nu al een nieuw paspoort had: dat oude was nog een jaar geldig!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tom Heerlijk land waarin elke Immigratiedienst (en soms ook elke ambtenaar) zijn eigen regeltjes volgt. Vermoedelijk heeft Bert Gringhuis gelijk die op Facebook schreef dat de regeling die in het bericht wordt genoemd, afkomstig is van het Immigratiekantoor in Bangkok.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website