De National Primary Education Board wil het slaan van kinderen ontmoedigen door het Thaise gezegde Rak Wua Hai Pook Rak Luk Hai Tee (Spare the rod, spoil the child) te veranderen.

De raad besloot maandag het woordje tee (spank) te vervangen door kod (hug). Ouders zouden hun kinderen niet moeten slaan, maar vaker moeten knuffelen; dat is voor hun ontwikkeling veel beter.

Kanchana Naksakul, lid van het Royal Institute, vindt dat er niets mis is met het gewraakte gezegde. Bovendien is het volgens haar ongebruikelijk om gezegdes te veranderen.

– De Thaise man is ’s werelds meest onbetrouwbare lover; de Thaise vrouw is dat ook, maar minder dan de Ghanese vrouw. Aldus een onderzoek van Durex onder 29.000 vrouwen in 36 landen.

59 procent van de ondervraagde Thaise vrouwen geeft toe hun partner wel eens bedrogen te hebben. Hoeveel vrouwen de Thaise man in het beklaagdenbank zetten, vermeldt het artikel niet. Op het internetforum pantip.com hebben veel Thais kritiek op het onderzoek. Eén zegt dat Durex met deze cijfers meer condooms wil verkopen.

– Actrice Cherman Boonyasak, beter bekend als Ploy, zou wel eens de gevangenis kunnen indraaien wegens belastingfraude. Productiemaatschappij Absolute For You zegt dat ze de identiteitskaart van een ander heeft gebruikt om belasting te ontduiken.

De maatschappij hield op basis van de ID-kaart 3 procent belasting in op haar gage voor een optreden, terwijl 5 procent voor entertainers verplicht is. Ploy klaagde vorige week dat het bedrijf haar niet de afgesproken 150.000 baht had betaald maar 145.500 baht (3 procent minder), wat volgens haar niet gebruikelijk is.

Directeur-generaal Sathit Rankasiri van de Belastingdienst beschouwt het gebruik van de andere ID-kaart, indien bewezen, als fraude. Daarop staat een gevangenisstraf van 3 maanden tot 7 jaar en een boete van 2.000 tot 200.000 baht.

– Oud-premier Thaksin en 27 anderen ontspringen de dans. De National Anti-Corruption Commission heeft de CTX-bomdetector zaak laten vallen. Volgens de NACC is er onvoldoende bewijs voor vervolging.

De zaak draait om de aanschaf van bomdetectoren en bagagebanden voor luchthaven Suvarnabhumi. Ondanks bewijsmateriaal, geleverd door de Amerikaanse FBI, ziet de NACC geen kans te bewijzen dat Thaksin en 27 anderen betrokken waren bij corruptie.

NACC-commissaris Wichai Wiwitsewi zegt dat de NACC niet probeert Thaksin te helpen. ‘Er is niet geknoeid met het bewijsmateriaal. Wij beseften vanaf het begin dat het bewijsmateriaal zwak was, maar we hebben ons uiterste best gedaan het schandaal te onderzoeken.’

Eerder hadden het kantoor van de procureur-generaal en de NACC een panel gevormd dat de zaak onderzocht. De PG wilde de zaak seponeren, maar de NACC ging door.

Alhoewel 28 personen nu vrijuit gaan, zet de NACC een onderzoek voort naar zes personen die steekpenningen zouden hebben ontvangen in ruil voor toestemming de CTX-detectoren te kopen. Het Assets Scrutiny Committee, door de militaire junta ingesteld om corruptie onder het bewind van het kabinet Thaksin te onderzoeken, heeft die zes al eerder beschuldigd. Drie waren destijds lid van de raad van bestuur van Airports of Thailand; de anderen zijn een ex-president van AoT, een voormalig permanent secretaris van het ministerie van Transport en een voormalig procureur-generaal.

[Weer een voorbeeld van verwarrende berichtgeving. Eerder was alleen sprake van de detectoren; dit bericht heeft het ineens ook over bagagebanden.]

– Tarit Pengdith, een van de weinige topambtenaren die de regeringswisseling heeft overleefd, was betrokken bij het neerslaan van de roodhemdongeregeldheden in 2010. Dit heeft Suthep Thaugsuban, vice-minister-president in de vorige regering, verklaard tijdens zijn verhoor door het Department of Special Investigation (DSI). De DSI doet momenteel onderzoek naar de rol van oud-premier Abhisit en Suthep bij de operaties van het leger. En raad eens wie hoofd van de DSI is?Juist: Tarit Pengdith.

Tarit was destijds lid van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES), dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. De voorzitter was Suthep. De roodhemden houden de regering Abhisit en de CRES verantwoordelijk voor de 91 doden in 2010. Volgens Suthep was het uitroepen van de noodtoestand een voorstel van Tarit.

De DSI-onderzoekers hebben deze week 7 uur gesproken met Abhisit en 12 uur met Suthep. Met anderen zal nog gesproken worden, waaronder Thawil Pliensri, voormalig hoofd van de National Security Council en secretaris van de CRES. Vandaag praat de DSI met twee scherpschutters, die in april en mei 2010 zouden zijn ingezet.

– Het was even stil rond het controversiële voorstel om de grondwet te wijzigen, maar dinsdag gaf het kabinet het groene licht voor de vorming van commissies op landelijk, provinciaal en districtsniveau die tot doel hebben opinies van de bevolking over de gewenste wijzigingen te verzamelen met als einddoel dat de mensen beter begrijpen waarom wijziging nodig is. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat ook forums met provinciale gouverneurs en districtshoofden organiseren.

De regering besloot eerder deze maand behandeling van het voorstel om een burgerassemblee te vormen, uit te stellen. Die assemblee krijgt tot taak de grondwet van 2007 te herzien. Het Constitutionele Hof legde de parlementaire behandeling van het voorstel in juni stil en deed de suggestie eerst een referendum te houden, maar daar voelt de regering niets voor. Wel voor openbare forums en seminars.

– Tweehonderde roodhemden hielden oppositieleider Abhisit zaterdag tegen toen hij een partijforum in Samut Prakan wilde bijwonen. Vice-minister van Landbouw en roodhemdleider Nattawut Saikuar veroordeelt de actie niet. Hij verklaarde gisteren de roodhemden niet in de hand te hebben. Volgens hem wilden die tweehonderd heethoofden Abhisit geen kwaad doen. Nou, dat geloven we dan maar (of niet).

– Peninsula Spa and Resort Co, Phuket Arcadia Co, La Colline Co en het resort van een Fransman bevinden zich illegaal in nationaal park Sirinat in Phuket. De parkdirectie heeft tegen de vier aangifte gedaan. Tegen zeven andere eigenaren van hotels en resorts wordt nog bewijsmateriaal verzameld. De elf zijn in het bezit van illegaal uitgegeven grondaktes. Betrokken ambtenaren kunnen ook juridische actie verwachten.

Sirinat kreeg in 1981 de status nationaal park, maar sinds 1954 was het al verboden grondaktes voor het gebied te verstrekken, aldus het hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation.

– 300.000 tablet PC’s zijn inmiddels verspreid onder leerlingen van Prathom 1. De laatste 100.000 worden volgende week uitgedeeld. Wanneer het nieuwe schooljaar begint, beschikken 30.000 scholen over internet, zegt het kantoor van de Basic Education Commission.

– Zware regens hebben in delen van Lampang en Phitsanulok overstromingen veroorzaakt. In Lampang had het al bijna een maand niet geregend.

Economisch nieuws

– Een eerste verlies van 6 miljard baht doemt op met de verkoop van 750.000 ton rijst en paddy uit de regeringsvoorraad. Dertig molenaars en exporteurs hebben een bod uitgebracht, dat overeenkomt met de marktprijzen. De regering heeft de paddy in het kader van het hypotheeksysteem gekocht voor prijzen 40 procent boven de marktprijzen.

Het ministerie van Handel heeft geen details bekend van bieders, volume en prijzen. Een grote bieder zou Siam Indica zijn, een dochter van President Agri Trading die in 2004 haar bod terugtrok en in 2007 beschuldigd is geweest van fraude en verduistering van 30.000 ton rijst.

Volgens Akarapong Dipavajra, directeur van het Rice Trade Bureau, is het nu een gunstige tijd om rijst te veilen omdat het aanbod uit Vietnam en India laag is. Met de verkoop van rijst aan andere landen schiet het nog niet erg op. Bangladesh heeft de geplande koop uitgesteld omdat de eigen oogst is meegevallen.

Sompong Kittireanglarp, president van rijstexporteur Ponglarp Co, zegt dat de regering bekend moet maken wie de veiling hebben gewonnen. ‘Op zo’n manier krijgen we geen geruchten dat sommige exporteurs door het ministerie worden voorgetrokken.’ Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, is het daar van harte mee eens.

– De National Economic and Social Development Board (NESDB), de denktank van de regering, zegt dat haar prognose van de exportgroei in mei niet tot doel had de regering naar de mond te praten. De prognose van 15,1 procent was gebaseerd op de toen beschikbare gegevens. Deze maand stelde de NESDB haar prognose bij naar 7,3 procent.

Het vermoeden dat de NESDB in mei met opzet overdreef, is gebaseerd op de bekentenis van minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) dat hij destijds een ‘white lie’ oftewel een leugentje om bestwil had verteld met zijn prognose van 15 procent. Vorige week maakte de regering er 9 procent van.

– De National Economic and Social Development Board (NESDB) zegt dat de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht in zeven provincies de werkloosheid niet heeft beïnvloed. Werkloze fabrieksarbeiders zijn naar het platteland getrokken of hebben een eigen bedrijfje opgezet.

In het tweede kwartaal bedroeg de werkloosheid 0,85 procent of 344.000 werkers. Aan het begin van het jaar waren 117.000 personen werkloos (0,6 procent). [Merkwaardig gegoochel met cijfers. Overigens meldde de krant van gisteren dat de werkloosheid 0,4 procent bedroeg.]

– Overheid, investeer in R&D, oftewel onderzoek en ontwikkeling. Het is niet de eerste keer dat het bedrijfsleven deze oproep doet. De overheid moet er meer geld aan uitgeven en belastingprikkels geven aan bedrijven die R&D-activiteiten ontplooien.

De overheid en de particuliere sector besteedden vorig jaar 0,24 procent van het bruto binnenlands product aan R&D, veel minder dan het gemiddelde van 2 procent in meer ontwikkelde landen. Dit jaar wordt 0,2 procent verwacht.

De regering heeft zich voorgenomen dit percentage in 2016 op 1 procent te brengen en in 2021 op 2 procent. Premier Yingluck beloofde maandag tijdens een discussiebijeenkomst dat de regering R&D steunt, met name in de agrarische industrie en alternatieve energiesector.

Volgens Kan Trakulhoon, president en directeur van de Siam Cement Group, dient R&D zich te focussen op het commercialiseren van producten met een hoge toegevoegde waarde.

– Met steun van de Board of Investment gaan dit en volgende jaar twee themaparken, een edutainment en een cultureel centrum open.

In december opent Kidzania in Siam Paragon in Bangkok, een soort Jeugdland waarin kinderen een beroep kunnen naspelen. Volgend jaar opent Ramayana waterpark in Sattahip (Chon Buri), Amazon Falls Water Park in Pattaya en een cultureel centrum met beeldhouwwerk, schilderijen en Thaise-Koreaanse cultuur in Pattaya.

Disney en Universal hebben tot nu toe nog geen belangstelling getoond voor Thailand. In Hong Kong is een Disneyland.

– Honda heeft Isuzu onttroond als ’s lands tweede grootste autofabrikant. In juni en juli verkocht Honda 17.548 en 20.508 auto’s; Isuzu bleef steken op 17.276 en 16.700 pickup trucks. Toyota blijft nummer 1. In 2004 verdreef Toyota met haar pickup Hilux Vigo Isuzu van de eerste plaats. Eind maart hervatte Honda de productie in haar twee vestigingen in Ayutthaya, die vorig jaar overstroomden.

– Handwerkproducten, gemaakt door gehandicapten, zijn te zien en te koop tijdens de Sai Jai Thai Week 21. De beurs, georganiseerd door de Sai Jai Thai stichting, toont een verscheidenheid aan producten, gemaakt van leer, glas en hout. Verder bestaat het aanbod uit kleding, stropdassen, sjaals, textielstoffen, tassen, accessoires, woningdecoraties en organische groentes. Het pronkstuk is een fluit (klui), in een beperkte oplage van 500 stuks door Ajarn Thanit Sriklindee gemaakt ter ere van de 84ste verjaardag van de koning. Prijs: 9.999 baht. Er zijn de hele week optredens van bekende artiesten en bezoekers kunnen er hun toekomst laten voorspellen. Van 29 augustus tot 4 september in de Peninsula Plaza.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website