Nieuws uit Thailand – 28 oktober 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
28 oktober 2014

De vervallen pier aan de Chao Phraya rivier bij het Provinciehuis van Chai Nat wordt tijdelijk ontmanteld. De pier wordt al langere tijd door backpackers gebruikt om er te kamperen. De provincie wil er een eind aan maken. De pier doet alleen dienst bij speciale gelegenheden.

De gouverneur heeft opdracht voor de reparatie gegeven naar aanleiding van klachten van omwonenden. Sinds de moorden op Koh Tao maken ze zich zorgen over de veiligheid van de kampeerders. Velen zouden zich er ook te buiten gaan aan alcohol.

Wanneer de pier is gerepareerd, worden er bewakingscamera’s geïnstalleerd, er worden verbodsborden neergezet en de toeristenpolitie gaat er vaker een kijkje nemen. Het is de bedoeling dat de pier met Loy Krathong op 6 november weer in gebruik is.

– De grenscontrole in Sungai Kolok (Narathiwat) is verscherpt naar aanleiding van berichten dat een Indiase terrorist, die 10 jaar geleden uit de gevangenis ontsnapte, van plan is in Thailand onder te duiken. Hij zou kunnen proberen vanuit Maleisië de grens te passeren door zich als toerist voor te doen.

De man, Jagtar Singh Tara, zat gevangen wegens zijn aandeel in een bomaanslag in 1995 in Punjab, waarbij achttien personen om het leven kwamen. Hij staat aan het hoofd van de Khalistan Tiger Force, een groep die actief is in India en Pakistan. In 2004 zag hij samen met twee anderen kans via een ondergrondse tunnel te ontsnappen uit de EBI Burail in Chandigarh. Op de mogelijke vlucht van Jagtar naar Thailand is de minister van Defensie attent gemaakt tijdens een recente ontmoeting met Indiase regeringsvertegenwoordigers.

– De National Reform Council, Thailand’s noodparlement, heeft het voorstel van de whips* afgewezen om vijf outsiders te benoemen in het Charter Drafting Committee (CDC), dat de nieuwe grondwet gaat schrijven.

[* Een whip is een persoon die voorafgaand aan een stemming in het parlement ervoor moet zorgen dat de leden van zijn eigen partij aanwezig zijn en de stem op het juiste voorstel uitbrengen. Een beetje rare uitdrukking in dit verband want de NRC kent geen partijen.]

De whips hadden voorgesteld van de 20 CDC-leden die uit eigen gelederen worden gekozen, vijf leden van buiten te halen, ook vertegenwoordigers van het politieke krachtenveld, zoals de voormalige anti-regeringsbeweging PDRC en de roodhemden. De nieuwe grondwet zou zo boven kritiek verheven zijn.

Maar het voorstel leed gisteren schipbreuk. Het binnenhalen van outsiders maakt geen einde aan de politieke scheidslijnen. Leuk bedacht, maar het heelt geen wonden, aldus NRC-lid Narong Phutticheewin. Verder werd er nog gekissebist over de keuze van de twintig kandidaten, maar dat interesseert mijn beste lezers en lieve lezeressen vast niet; mij trouwens ook niet.

– De Stop Global Warming Association (SGWA) is gisteren naar de Central Administrative Court gestapt met een petitie waarin wordt geëist de voorgenomen veiling van 29 concessies voor de exploratie van gas en olie te schrappen. De SGWA beschuldigt de commissie energiebeleid van de junta en het Department of Mineral Fuels ervan de veiling te willen doordrukken.

De vereniging wil dat er gewacht op aanbevelingen van de NRC (National Reform Council) voor hervormingen op energiegebied. Tevens dienen openbare hoorzittingen te worden gehouden. Verder pleit ze voor een nieuw winstdelingssysteem in plaats van concessies. De staat kan dan meer geld binnenhalen.

– Het Zuiden van Thailand kampt met een gebrek aan forensische artsen en psychiaters. Ze willen er niet werken omdat het er onveilig is. Virasakdi Chongsuvivatwong, directeur van het Institute of Research and Development for Health of Southern Thailand van de Prince of Songkla universiteit, zegt dat de gezondheidszorg in het diepe Zuiden geen geld tekort komt, maar wel mankracht. Hij pleit voor meer investeringen in personeel, met name bij de lokale bevolking.

In het artikel worden nog meer personen aan het woord gelaten, maar onduidelijk is bij welke gelegenheid de uitlatingen werden gedaan. Zal wel weer een seminar zijn geweest, want daar zijn ze in Thailand gek op. In het diepe Zuiden werken twee moslim psychiaters en een boeddhistische. Slechts een derde van het medisch personeel is moslim.

– Het incidentje met de marinemannen die woensdag op het terrein van de provinciale rechtbank van Phuket wapens droegen, krijgt nog een staartje. De Royal Thai Navy heeft een onderzoek gelast. De mannen waren naar de rechtbank gekomen om hun commandant op te wachten die er als getuige was opgeroepen. Het incident werd bekend door een videoclip op YouTube. Op het grondgebied van de rechtbank zijn wapens verboden.

De woordvoerder van de marine noemt het dragen van de wapens een vergissing van de fans van de commandant, geen opzettelijke daad. Op het terrein staan nog meer overheidsgebouwen en onduidelijk is waar de grens van de rechtbank ligt. Sommige media speculeren dat de commandant wordt overgeplaatst want de social media staan bol van de kritiek op hem vanwege zijn rol bij het bestrijden van illegaal grondgebruik.

– Vandaag wordt de benoeming verwacht van de nieuwe directeur van het Department of Special Investigation, een belangrijke post want de DSI valt te vergelijken met de Amerikaanse FBI en dat zijn ook al geen kleine jongens. Natuurlijk circuleren de nodige namen; de waarnemend directeur-generaal van de DSI is favoriet. De post is vacant sinds Tarit Pengdith na de coup werd ontslagen. Een man van ‘Zo de wind waait, waait mijn rokje’: Onder de regering Abhisit anti-rood, onder de regering Yingluck anti-Abhisit.

Gisteren informeerde de minister van Justitie tijdens een bijeenkomst in de Impact Arena zeshonderd justitie-ambtenaren over zijn vijf urgente beleidsvoornemens, onder andere de bestrijding en preventie van narcotica en corruptie bij de overheid.

Hij kritiseerde het gevangeniswezen dat het niet lukt de smokkel van drugs en verboden voorwerpen in gevangenissen te stoppen. Het hoofd van het Corrections Department krijgt van hem zes maanden de tijd om de Augiusstal uit te mesten. Gevangenisdirecteuren die drugsbazen de hand boven het hoofd houden, worden overgeplaatst.

Op 14 oktober werd in de gevangenis van Surat Thani een gevangenbewaarder doodgeschoten, die mogelijk betrokken was bij drugshandel. De minister zegt dat de gevangenisdirecteur het probleem moet aanpakken of zijn biezen moet pakken.

– Korte follow-up op de berichtgeving over de moorden op twee Japanners. De verdachte die een bekentenis heeft afgelegd, was slager voordat hij switchte naar zijn huidige beroep van taxichauffeur. Nou, dan weet je wel hoe je iemand in stukken moet hakken, vermoed ik zo.

– Hij had geen ebola, de Brit wiens lichaam donderdag in Phuket werd gevonden, maar toch nemen de gezondheidsautoriteiten extra maatregelen uit angst voor de verspreiding van het virus. Het desinfecteren en opruimen van lijken en het forensisch proces moeten beter, zegt de permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid. Er wordt ook een handleiding gemaakt voor de omgang met potentiële patiënten.

Toeristen die uit Guinee, Liberia en Sierra Leone komen, worden 21 dagen gevolgd. De gemeente Bangkok heeft controleposten opgezet voor passagiers die via Don Mueang en de haven van Khlong Toey arriveren.

– Prasit Chaisrisa, voormalig Pheu Thai parlementslid voor Surin, heeft gisteren voor de Criminal Court zijn eerdere verklaring ingetrokken en schuldig gepleit aan majesteitsschennis. Hij heeft de rechtbank gevraagd het horen van getuigen te schrappen. Uitspraak: 3 december.

Twee andere verdachten van majesteitsschennis zijn vrijdag in staat van beschuldiging gesteld. Ze zouden de monarchie in een toneelstuk, dat vorig jaar op de Thammasat universiteit werd opgevoerd, hebben bespot. Een van de spelers zegt dat het stuk over een fictieve monarch gaat. Het OM interpreteert het volgens hem verkeerd. Het tweetal werd twee maanden geleden aangehouden. Vijf verzoeken om vrijlating op borgtocht zijn afgewezen; een zesde is in voorbereiding.

– De beslissing van de abt van Wat Sa Ket om zijn assistent en vier monniken van posten af te halen die ze onder de vorige abt bekleedden, is teruggedraaid door de waarnemend Supreme Patriarch. De vijf monniken waren verantwoordelijk voor het beheer van donaties en daar zou mee gerommeld zijn. De abt is beschuldigd geweest van omgang met vrouwen en het vergaren van weelde. Mogelijk kwam die beschuldiging uit de koker van de assistent. Ja,’t zijn net mensen, die boeddhistische monniken.

– Vrijdagnacht werd hij vermoord, Vissanu Katesuriya, lid van Provinciale Staten van Rayong, en nu al is er een verdachte tegen wie de politie een arrestatiebevel heeft aangevraagd. De verdachte kwam in beeld dankzij bewakingscamera’s. Vissanu’s lichaam werd gevonden bij zijn Toyota Fortuner, waarvan de kentekenplaten ontbraken. Hij was door negen kogels geraakt in zijn borst, ribben en de achterkant van zijn rechter heup.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Ministerie streeft naar kwaliteitsverbetering taxivervoer
Premier Prayut: In 2015 is Thailand weer  rijstexporteur nr. 1

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website