Nieuws uit Thailand – 28 november 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
28 november 2014

Thailand en Vietnam hebben afgesproken de handel tussen beide landen te vergroten tot US$ 15 miljard in 2020. Premier Prayut Chan-o-cha (rechts) en zijn Vietnamese collega Nguyen Tan Dung denken dat doel te bereiken door de bevordering van handel en investeringen met name op het gebied van agrarische producten zoals rubber en rijst.

De twee leiders zijn het over nog meer dingen eens, maar dat kunt u allemaal lezen in ‘Thailand, Vietnam set $15bn trade target’ (zie website Bangkok Post).

Prayut was gisteren op bezoek in Vietnam. Behalve met de premier sprak hij met de president, de voorzitter van de Nationale Assemblee en de voorzitter van de vriendschapsvereniging Thailand-Vietnam. In 2016 is het 40 jaar geleden dat beide landen diplomatieke betrekkingen aanknoopten. Volgens Prayut zijn de Thais-Vietnamese relaties nu op een goed niveau, daar beide landen hun best hebben gedaan die te versterken.

Of dat zo blijft, valt nog te bezien, want Laos dreigt een dam in de Mekong te bouwen die rampzalige gevolgen heeft voor de Mekong delta, Vietnam’s belangrijkste rijstschuur. Die dam kan er komen omdat Thailand de elektriciteit afneemt. In een andere posting kom ik nog op deze kwestie terug.

– Voormalig senaatsvoorzitter Nikom Wairatpanij mag niet extra bewijsmateriaal leveren om zichzelf te verdedigen in de impeachment procedure tegen hem. Het noodparlement heeft het desbetreffende verzoek van hem afgewezen.

Nikom en zijn collega van het Huis van Afgevaardigden zijn door de National Anti-Corruption Commission voorgedragen voor afzetting en een politieke ban van 5 jaar. Heeft te maken met procedurefouten die beide Pheu Thai-ers destijds hebben gemaakt bij de behandeling van een wijzigingsvoorstel voor de samenstelling van de Senaat.

Het extra bewijsmateriaal bestaat uit een gemonteerde video van 4 uur met de beraadslagingen van het parlement over dat voorstel. Volgens Nikom weigerde de NACC weigerde die al eerder, maar dat wordt weer bestreden door een NACC-lid. De NACC heeft een video van 120 uur gebruikt bij haar onderzoek. De beraadslagingen over de afzettingsprocedure beginnen op 8 januari [de verjaardag van uw eindredacteur].

– De studenten die vorige week tijdens het bezoek van premier Prayut Chan-o-cha aan Khon Kaen het verboden drievinger gebaar maakte, vrezen voor hun leven. ‘Elke dag maken we ons zorgen of we al dan niet geschaduwd of in de gaten worden gehouden door je weet wel wie’, zegt Sasiprapa Raisa-nguan.

De studente was gisteren met drie andere leden van de zogeheten Dao Din studentengroep te gast bij een team van de onafhankelijke tv-zender Thai PBS, dat een onderscheiding van het Isra Institute en Unicef had gewonnen voor een uitzending over kinderrechten. De Dao Din groep was eerder geïnterviewd door dat team voor het programma Voice of the People who Change Thailand.

Het gewraakte vingergebaar, ontleend aan de film Hunger Games, werd gemaakt tijdens een speech van Prayut. De vijf studenten die het maakten, werden naar een militaire basis afgevoerd voor een ‘heropvoedings’ gesprek en daarna vrijgelaten. Sasiprapa: ‘Als de regering al bang is van een simpel drievinger gebaar van studenten, is dit land wel erg zwak.’

– Voormalig oppositieleider Abhisit was gisteren te gast bij het Constitution Drafting Committee, de commissie die de nieuwe grondwet gaat schrijven. Hij stelde voor de wet in een referendum aan de bevolking voor te leggen. Zo komt volgens hem een eind aan mogelijke oppositie of protesten. Zonder referendum zou de legitimiteit van de grondwet altijd im Frage worden gesteld, meent hij.

Abhisit hoopt dat, wanneer die hobbel is genomen, het land zich kan concentreren op economische ontwikkelingen en er niet meer geruzied hoeft te worden over politiek en de grondwet. Ten aanzien van de vraagstelling pleitte Abhisit voor een duidelijke keuze, niet een simpel ja of nee. Voorts drong hij aan op versoepeling van de staat van beleg om obstakels weg te nemen voor het beleggen van openbare hoorzittingen.

– De Thailand-pagina van de in de VS gevestigde organisatie Human Rights Watch is binnen Thailand geblokkeerd. Wie inlogt, wordt doorgeleid naar de mededeling ‘This website has inappropriate content and has been suspended’. De afgelopen weken heeft HRW zware kritiek geuit op de aanhouding van dissidenten. Brad Adams, directeur Azië, beschouwt de blokkering als een compliment.’We moeten iets goed doen.’

– Het hooggerechtshof kent geen genade voor een voormalig politieofficier die in 1999 is gearresteerd wegens het bezit van drugs en de intentie die te verkopen. Het hof handhaafde het besluit van het Hof van Beroep de man levenslang op te sluiten. Van de gewone rechtbank had hij de doodstraf gekregen; het Hof van Beroep maakte er levenslang van omdat hij tijdens het proces nuttige informatie had verstrekt.

– In Lop Buri zijn in juli negentien skeletten gevonden, die meer dan 2.500 jaar zijn en uit de zogeheten Bronstijd dateren. Verder werden armbanden gemaakt van schelpen bloot gelegd, een bronzen bijl, een handweefgetouw en aardewerk.

– Er zit schot in de wetgeving tegen commercieel draagmoederschap en de handel in baby’s. Gisteren ging het noodparlement in eerste lezing akkoord met de strengere regelgeving. Een commissie gaat zich nu nog eens over het wetsvoorstel buigen en komt eventueel met aanpassingen. Daarna volgt behandeling in tweede en derde lezing. De wetgeving is een reactie op de ontdekking dat een Japanner tegen betaling een groot aantal draagmoeders voor hem aan het werk had gezet.

– Vijf mannen hebben gisteren van de rechtbank in Pattani de doodstraf gekregen wegens de moord op vier soldaten in juli 2012. Bij die beschieting raakten twee anderen ernstig gewond.

De verdachten hadden het gemunt op een patrouille van de Pattani Special Task Force 5. In totaal achttien mannen in drie pickup trucks achtervolgden de patrouille. Na de beschieting gingen ze er vandoor met geweren, communicatieapparatuur en kogelvrije vesten. De autoriteiten houden rekening met vergeldingsacties vanwege de zware straffen.

– De politie heeft in Samut Prakan een 47-jarige Amerikaan gearresteerd die in eigen land en in Thailand werd gezocht voor verkrachting en mishandeling. Bij zijn arrestatie nam de politie twee valse paspoorten in beslag die van hem een Brit en een Amerikaan met een andere naam maakten. Hij was ook in het bezit van twee internationale rijbewijzen op dezelfde namen.

Tegen de man waren arrestatiebevelen uitgevaardigd door de Denton County Court en Harris County in Texas en de Criminal Court in Thailand. De verdachte heeft kans gezien de afgelopen jaren, gebruikmakend van de valse paspoorten, op twee scholen in Nakhon Si Thammarat en drie in Bangkok als taalleraar te werken.

– Een docent aan de Rajabhat universiteit in Si Sa Ket wordt ervan verdacht geprobeerd te hebben een studente in bed te krijgen in ruil voor hoge cijfers. De universiteit heeft een commissie gevormd die de zaak gaat onderzoeken.

De docent had de studente meegenomen naar een hotelkamer, waar ze kans zag, terwijl hij een bad nam, een andere leraar te bellen en te vragen of hij de politie wilde alarmeren. Voor deze docent kwam het telefoontje niet als een verrassing, want de studente had hem al laten weten dat ze was uitgenodigd voor een etentje. Over ’s man vrijmoedige gedrag, dat zelfs tot zwangerschappen zou hebben geleid, circuleren al langer geruchten. De studente was expres met hem meegegaan om hem in de val te lokken.

– Het hoofd van het district Wang Nam Khiew (Nakhon Ratchasima) krijgt niet zijn zin. Hij had het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) gevraagd gedurende het hoogseizoen af te zien van acties tegen illegaal aangelegde vakantieparken in nationaal park Thap Lan. De man was bang voor schade aan het toerisme en vond acties ook slecht voor de stemming tijdens de komende feestdagen. De DNP gaat echter door. Volgens de dienst zijn er 314 gevallen van illegaal grondgebruik, die een oppervlakte van 2.238 rai bestrijken.

In buurprovincie Prachin Buri gaat de dienst op 11 december verder met de sloop van het Ban Talay Mok Resort. In Chaiyaphum gebeurt ook het nodige. Daar is sinds augustus volgens de gouverneur al 4.066 rai heroverd op krakers. In national park Saithong hebben de DNP en het leger korte metten gemaakt met een cassaveplantage van 760 rai. Het hoofd van nationaal park Thap Lan is overgeplaatst omdat hij met de dood bedreigd werd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Corruptieschandaal – Bangkok Post: Begin nu met reorganisatie politie

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 november 2014”

 1. nico zegt op

  Dat het hoofd van het nationaal park Thap Lan is overgeplaatst, omdat hij bedreigd wordt met de dood, zal waarschijnlijk komen, omdat hij toentertijd toestemming heeft gegeven om de vakantie parken aan te leggen.
  En iedereen in Thailand weet, dat z’n toestemming niet gratis is.
  Dus deze man zal wel het volgende “slachtoffer” worden van de corruptie onderzoeken.

  Wel een raar verhaal, dat alle hogere ambtenaren en politie officieren vele tientallen jaren ongestoord hun gang konden gaan en nu ineens is het afgelopen en met terugwerkende kracht wordt ingegrepen. Als je alle militaire en burgers ziet zitten, dan denk ik dat iedereen boter op zijn hoofd heeft en in aanmerking kan komen voor een corruptie onderzoek.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ nico Nee, het was anders. Hij zat de krakers op hun nek. Daarom werd hij bedreigd en daarom heeft hij om overplaatsing gevraagd (en gekregen).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website