Nieuws uit Thailand – 28 november 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
28 november 2013

Vier bouwvakkers zijn gisteren gewond geraakt toen in Ayutthaya een steiger instortte. De drie Cambodjanen en een vrouw waren aan het werk op een bouwterrein bij winkelcentrum Ayutthaya City Park. Naast het hoofdgebouw moeten daar nieuwe winkels verrijzen.

De politie stelt een onderzoek in of het bouwbedrijf zich aan de veiligheidsvoorschriften heeft gehouden. Volgens de directeur van het winkelcentrum stortte de steiger in onder het gewicht van de mortel die voor de vloer van de eerste verdieping werd gebruikt.

– De gouverneur van de zuidelijke provincie Songkhla is de eerste hoge overheidsdienaar die zich heeft aangesloten bij de anti-regeringsprotesten. Gisteren voegde hij zich bij een groep demonstranten die naar zijn eigen Provinciehuis marcheerden. Daar aangekomen beval hij de politie te vertrekken. Hij zei dat hij zelf als gouverneur voor de veiligheid van de mensen kon zorgen.

Volgens de krant zijn in het land 31 Provinciehuizen belegerd, waaronder 14 in het Zuiden, het bolwerk van oppositiepartij Democraten. De demonstranten zeggen er te blijven in afwachting van nadere instructies van actieleider Suthep Thaugsuban in Bangkok. Volgens waarnemers gingen ze in het Zuiden niet naar binnen en zijn rijkseigendommen niet vernield.

Tot de belegering van rijksgebouwen in het land werd dinsdagavond opgeroepen door Suthep Thaugsuban, die door de krant nu wordt aangeduid als leider van de Civil Movement for Democracy. Hij leidde de bezetting van het ministerie van Financiën en heeft er een tweede hoofdkwartier ingericht.

De bezetting in Songkhla is in strijd met een bevel van de minister van Binnenlandse Zaken. Die heeft alle provinciale gouverneurs opgedragen bezettingen te voorkomen. Hij waarschuwde demonstranten dat ze een gevangenisstraf van maximaal 7 jaar riskeren wanneer ze rijkseigendommen vernielen.

In Surat Thani mochten enkele demonstranten naar binnen. Ze deelden bloemen uit en vroegen de aldaar werkende ambtenaren naar huis te gaan of zich aan te sluiten bij de rally voor het gebouw. Het aantal demonstranten bedroeg naar schatting duizend.

Een zelfde aantal demonstranten wordt gemeld uit Trang en in Phuket kreeg de gouverneur bloemen en een fluitje. ‘We kamperen hier voor het Provinciehuis. We zullen geen rijkseigendommen vernielen, want het protest is vreedzaam’, zei een protestleider.

Ook in Krabi kreeg de gouverneur bloemen en een fluitje. De gouverneur maakte er gelijk gebruik van en zei voor Zijne Majesteit de Koning te werken.

In veel andere provincies is de beveiliging bij Provinciehuizen opgeschroefd, zoals in Kanchanaburi, Ratchaburi, Rayong, Phayao, Phitsanulok, Khon Kaen en Udon Thani.

Zie verder de posting Regering en demonstranten staan met de rug tegen de muur.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), dat is neergestreken in het Rajamangala stadion, gaat zijn rally op zaterdag uitbreiden om tegengas te geven tegen de bezetting van overheidsgebouwen door anti-regerings demonstranten.

UDD-voorzitter Tida Tawornseth zegt meer supporters te hebben gemobiliseerd om op 30 november naar het stadion te komen. Ze eiste dat de demonstranten ophouden met het intimideren van buitenlandse en binnenlandse media en riep de bevolking op zich te distantiëren van Suthep’s acties.

Tida noemde de demonstranten ‘crazy people’. ‘Hun pogingen om ondemocratische veranderingen tot stand te brengen, worden door de internationale gemeenschap afgewezen.’

Volgens roodhemdleider Jatuporn Prompan zijn er nog steeds groepen die proberen geweld uit te lokken.

– Zes scholen in de buurt van de Ratchadamnoen Avenue, waar oppositiepartij Democraten een grote rally houdt, gaan vandaag weer open. De lestijd wordt ingekort, zodat de leerlingen aan het begin van de middag naar huis kunnen.

Vertegenwoordigers van de Satriwithaya school overleggen vandaag met protestleiders. Ze willen dat een rijstrook wordt vrijgemaakt, zodat ouders hun kind kunnen afzetten en ophalen. [Dus ook Thailand kent een achterbankgenerarie.]

– De politie heeft voor nog eens zeven protestleiders een arrestatiebevel aangevraagd. Vier omdat ze het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn binnengedrongen en automatische deuren hebben beschadigd. De anderen worden beschuldigd van verstoring van de openbare orde en opruiing. Tegen actieleider Suthep Thaugsuban loopt al een arrestatiebevel. Zijn advocaat heeft tevergeefs gevraagd dat in te trekken. De politie is niet van plan hem onmiddellijk te arresteren, want dat zou tot schermutselingen kunnen leiden.

– Evenals in Samut Songkhram is gisteren een hoorzitting over de aanleg van een waterweg in Ratchaburi voortijdig afgebroken na felle protesten van bewoners. Of beter gezegd afgeblazen, want zo’n tweeduizend dorpelingen voorkwamen dat de hoorzitting zou beginnen. Ze verzetten zich tegen de aanleg van een nieuwe, 300 km lange waterweg tussen Kamphaeng Phet en Kanchanaburi en tegen de verlenging van een deel van de Mae Klong rivier in Ratchaburi en Samut Songkhram. De dorpelingen vrezen voor de rivierecologie en verzetten zich tegen de gedwongen verhuizing van bewoners.

– Zes defensievrijwilligers en een burger zijn gisteren gewond geraakt bij een bomaanslag in het district Muang Yala (Yala). De bom ontplofte bij een controlepost.

– Met al het politiek gekrakeel en de demonstraties zouden we het bijna vergeten: bewoners in het Zuiden kampen met overstromingen. Gisteren begaf een dijk van 80 meter langs de Trang rivier het en liepen zes tambons onder water. Op sommige plaatsen bereikte het water een hoogte van 3 meter. De Trang-Thung Song weg naar Nakhon Si Thammarat staat al vier dagen onder water.

In Surat Thani trad de Tapi rivier buiten haar oevers. In twee tambons steeg het water naar 1 meter. Ook twee districten liepen onder water.

– De rector van het King Mongkut Institute of Technology Lat Krabang is de laan uitgestuurd, omdat hij gerommeld had met cijfers voor zijn zoon en een studieprogramma had geïntroduceerd om politici te gerieven. Met 9 tegen 4 stemmen besloot de instituutsraad hem zijn functie te ontnemen en een disciplinair onderzoek tegen hem te beginnen.

– In een bos langs een weg in Pa Teng (Phetchaburi) is een dode 7-jarige olifant gevonden. Het dier was bezweken aan een geïnfecteerde kogelwond. De kogel, die in de maag van het dier werd gevonden, had de milt en een long doorboord. In de huid werden hagelkorrels gevonden.

– De Friends of the Asian Elephant Foundation dringt er bij het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) op aan het ernstige zieke olifantje Tangmo terug te geven aan de eigenaar in Surin, zodat die het dier kan laten inslapen.

Tangmo werd in juni vorig jaar door de DNP in beslag genomen en ondergebracht in het Thai Elephant Conservation Centre in Lampang, omdat de herkomst van het dier schimmig was. De zaak is echter gestrand in de rechtbank, maar de DNP liet na om het dier terug te brengen.

De eigenaar schrok toen hij het dier tijdens een bezoek aan het centrum zag. Het leek verlamd, de achterpoten zijn kreupel wegens hernia en het dier heeft diverse zweerwonden. De olifantstichting zet nu druk op de zaak. Het is internationaal gewoonte dieren die lijden, te laten inslapen. De afgelopen 30 jaar heeft de stichting zestien ernstig zieke olifanten uit hun lijden verlost. De DNP heeft beloofd Tangmo nu snel terug te brengen.

– Vandaag voert Wan Kadir Jehman, voormalig hoofd van de afscheidingsbeweging Bersatu, het woord op een forum, georganiseerd door de Thai Journalists Association. Zijn komst wordt gezien als een poging om de vredespogingen in het Zuiden te steunen. De in Thailand geboren Jehman emigreerde twintig jaar geleden naar Maleisië. Het is voor het eerst dat hij in het openbaar het woord voert over het zuidelijk geweld, dat 10 jaar geleden weer oplaaide.

Bersatu werd in 1989 opgericht als paraplu-organisatie voor vier verzetsgroepen, waaronder BRN, de groep waarmee Thailand vredesgesprekken voert. Interne conflicten beperkten later de rol van de organisatie. De leiders van de vier groepen begonnen Jehman ook te wantrouwen.

– Het ambitieuze kabelbaanproject in Chiang Mai kreeg dinsdag een gemengde ontvangst op een forum. De 10 kilometer lange kabelbaan moet de Night Safari gaan verbinden met Doi Pui in nationaal park Doi Suthep-Doi Pui.

De baan is voorgesteld door het in februari opgerichte Pinkanakorn Development Agency, dat tot doel heeft het toerisme in de stad en de provincie te bevorderen. Volgens het PDA wordt de kabelbaan de langste ter wereld. De aanleg kost 2 miljard baht.

De Doi Suthep Temple Foundation vindt de baan maar niks: hij schaadt het milieu en de noordelijke cultuur. Volgens de stichting volstaan de huidige vervoersmogelijkheden.

Politiek nieuws

– Het hypotheeksysteem voor rijst stond gisteren centraal op de tweede dag van het door oppositiepartij Democraten aangevraagde censure debate. Volgens de oppositie wordt het geteisterd door onregelmatigheden [lees: corruptie]. De premier kreeg op haar kop omdat ze de beantwoording overliet aan minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel), wat merkwaardig is omdat ze voorzitter van het National Rice Policy Committee is.

Yingluck zei de vergaderingen nog nooit bijgewoond te hebben omdat ze de minister als plaatsvervanger had aangewezen. Het programma is nuttig omdat het het inkomen van de boeren verhoogt, aldus Yingluck. Ze zei een onderzoek te hebben gelast naar de beschuldigingen van corruptie.

Tijdens het gekissebis stuurde de voorzitter één parlementslid van de oppositie de zaal uit, omdat hij weigerde met zijn protesten tegen Yingluck op te houden.

Foto homepagina: Overleg achter de regeringstafel.

– De voor vandaag geplande gezamenlijke vergadering van Senaat en Huis van Afgevaardigden gaat niet door. Die beslissing is genomen na overleg met oppositieleider Abhisit. Abhisit was bang dat de regering een andere controversiële grondwetswijziging uit de kast wilde halen: de vorming van een burgerassemblee die tot taak krijgt de grondwet van 2007 te herschrijven. De parlementaire behandeling van dat voorstel werd vorig jaar door het Constitutionele Hof stilgelegd.

Economisch nieuws

– De baht is dinsdag verder in waarde gedaald naar 32,01/32,03 tegenover de dollar. Dat is de laagste koers in twee maanden. De daling wordt toegeschreven aan de toenemende zorgen over de politieke spanningen nu een speciale noodwet in geheel Bangkok en twee aangrenzende districten van kracht is.

Evenals een dag eerder bleven buitenlandse investeerders in de equities en obligatiemarkt verkopen, wat de koers sterk beïnvloedde. Een positief puntje van dinsdag was dat de SET index steeg en er voor 50,2 miljard baht werd verhandeld. Sinds eind oktober is de SET met 5,83 procent gezakt. Toen begon oppositiepartij Democraten met haar protest tegen het amnestievoorstel.

– Dinsdag is de Indonesian-Thai Chamber of Commerce opgericht. De Kamer telt zeventig leden. De afgelopen jaren is het handelsvolume tussen beide landen sterk gestegen: van $8,5 miljard in 2009 naar $19 miljard. Volgend jaar zou het verder kunnen stijgen naar 20 à 25 miljard dollar.

– Enkele cijfers van de National Economic and Social Development Board: Het gemiddeld maandinkomen per hoofd van de bevolking bedraagt 3.642 baht en in stedelijke gebieden (9 miljoen personen) 3.248 baht. 44 procent van de gezinnen heeft een gemiddelde schuld van 122.486 baht; in Bangkok bedraagt de schuld gemiddeld 232.223 baht per gezin.

– Weer een tegenslag voor het hypotheeksysteem voor rijst. Het is de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives slechts gelukt kopers voor 37 miljard baht van de obligatie-uitgifte van 75 miljard baht te vinden. Dat bedrag is nodig om de boeren te kunnen betalen die sinds begin oktober op hun geld wachten voor de ingeleverde paddy. Investeerders staan niet te trappelen om in het systeem te investeren vanwege de politieke onzekerheid en de kosten van het programma.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


11 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 november 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Ferme taal van actieleider Suthep Thaugsuban, die gisteren verkaste van het ministerie van Financiën naar het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana Road (niet te verwarren met het Government House). ‘We geven de voorkeur aan vreedzame methodes. Maar als we geen succes hebben, dan ben ik bereid op het slagveld te sterven.’

  Suthep herhaalde andermaal dat de protesten pas eindigen als het staatsgezag in handen van de mensen is. ‘We onderhandelen niet.’

  De groep op het regeringscomplex gaat vandaag niet de straat op, andere kleinere groepen doen dat vermoedelijk wel.

  Demonstranten hebben gisteren bij een benzinestation aan de Rama VI weg de banden van politievoertuigen laten leeglopen. Ze vermoedden dat die op weg waren naar het ministerie van Financiën om actieleider Suthep Thaugsuban te arresteren. Tegen hem loopt een arrestatiebevel.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De ministeries van Defensie en Onderwijs krijgen vandaag bezoek van anti-regerings demonstranten. De People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism (Pefot), die een rally houdt bij de Makkhawan brug, zou naar het hoofdbureau van de Royal Thai Police willen gaan. De politie heeft daar extra betonnen barrières geplaatst en prikkeldraad gespannen, omdat twee andere groepen zich zouden aansluiten bij de Pefot.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Zwaar weer waarschuwing voor zes provincies in het Zuiden. Mensen die bij heuvels en waterwegen wonen, dienen rekening te houden met overstromingen en grondverschuivingen. In de Golf van Thailand worden hoge golven verwacht. Kleine boten kunnen maar beter niet uitvaren.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Premier Yingluck heeft de anti-regerings demonstranten opgeroepen hun protest te beëindigen en gesprekken aan te gaan met de regering om gezamenlijk een oplossing voor het politieke conflict te zoeken. Ze deed die oproep vanmiddag in een tv-toespraak, die op alle zenders werd uitgezonden. Yingluck vroeg het buitenland om vertrouwen te hebben in Thailand. De regering gebruikt geen geweld tegen de demonstranten, beloofde ze.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Demonstranten hebben de elektriciteit van het hoofdbureau van de Royal Thai Police aan de Rama I weg afgesloten en dreigen ook de watertoevoer af te sluiten, wanneer de agenten na zonsondergang nog in het gebouw zijn. De politie is overgeschakeld op een noodvoorziening, maar die is maar goed voor zes uur. Hoofdcommissaris Adul Saengsingkaew zegt dat de demonstranten de toegang naar het nabijgelegen Police General Hospital blokkeren. Hij heeft hen gesommeerd te vertrekken.

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De Noodtoestand wordt mogelijk uitgeroepen wanneer de demonstranten weigeren te vertrekken bij de rijksgebouwen die ze belegerd hebben. Dat is besloten na spoedoverleg vandaag van premier Yingluck met enkele ministers. Thans is de minder strenge Internal Security Act van kracht. De Noodtoestand geeft de autoriteiten verregaande bevoegdheden.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De Civil Movement for Democracy, zoals de demonstranten zich sinds kort noemen, is niet van plan de bezetting van het ministerie van Financiën en het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana weg te beëindigen. Ook de rally bij het Democracy Monument gaat door.

 8. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Demonstranten hebben vandaag de ministeries van Defensie en Onderwijs bezocht. Bij Defensie probeerden ze bloemen aan de soldaten te geven, maar de soldaten mochten die niet accepteren. Het adjunct-hoofd van de afdeling voorlichting nam ze namens de soldaten in ontvangst.

 9. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Ook in het land wordt nog steeds gedemonstreerd. In Nakhon Ratchasima trokken 1.500 demonstranten naar het Provinciehuis, dat door 550 man wordt bewaakt. De gouverneur beloofde na enig aandringen met de demonstranten samen te werken en vroeg hen goed voor het Provinciehuis te zorgen tijdens de twee dagen (28 en 29 november) dat de ambtenaren het werk neerleggen.

  In Ratchaburi verzamelden zo’n honderd artsen en verpleegster zich voor het Provinciehuis. In Kanchanaburi werd het Provinciehuis voor de tweede dag belegerd.

  In Yala (Zuid-Thailand) trokken driehonderd demonstranten naar het politiebureau en in Surat Thani is het Provinciehuis vandaag en morgen gesloten. Buiten bivakkeren vijftig demonstranten. Het gebouw wordt bewaakt door zes defensievrijwilligers.

 10. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Drie vrouwen in Pathum Thani, die anti-regering zijn, zeggen door roodhemden te zijn mishandeld. De pickup truck waarin ze zaten, werd beschadigd.

  Voor een winkelcentrum bij het Provinciehuis vonden schermutselingen plaats tussen tweehonderd roodhemden en honderd anti-regerings demonstranten. De politie herstelde met tweehonderd man de orde.

 11. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De gouverneur van Songkhla heeft zich niet aangesloten bij de anti-regeringsprotesten. De berichtgeving daarover klopt niet. De foutieve conclusie is getrokken op basis van een foto, waarop te zien is hoe hij staand op een vrachtwagen de demonstranten toespreekt. Maar hij probeerde hen te kalmeren en zei dat ze op het grasveld voor het Provinciehuis mochten komen. Een voorlichter van de provincie maakte dat vandaag bekend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website