Eindelijk heeft het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) een stok gevonden om de hond te slaan. In dit geval oud-premier Abhisit en vice-premier Suthep, twee mannen waarop de DSI al langer jacht maakt.

De DSI denkt beiden te kunnen laten vervolgen wegens plichtsverzuim in de zaak van de niet afgemaakte bouw van 396 politiebureaus en 163 politieflats.

De DSI baseert dit op het besluit van de regering Somchai Wongsawat om de Royal Thai Police (RTP) te belasten met de aanbesteding. De RTP mocht ook haar regionale kantoren toestemming geven de bouw in hun regio aan te besteden. Suthep echter veranderde later op voorstel van de toenmalige hoofdcommissaris de regionale aanbesteding in een centrale aanbesteding, waardoor PCC Development and Construction Co het werk in de wacht kon slepen. Die verandering zorgde voor vertragingen.

De aannemer echter besteedde het werk uit aan onderaannemers – in strijd met het contract, incasseerde termijnbetalingen, maar betaalde de onderaannemers niet of slechts gedeeltelijk. Gevolg: die legden het werk vorig jaar stil.

Volgens de DSI hebben Abhisit en Suthep door hun ingrijpen artikel 157 van de Strafwet overtreden en kunnen ze basis daarvan vervolgd worden. De aannemer zal worden aangeklaagd wegens fraude omdat hij contractbreuk heeft gepleegd en de onderaannemers niet heeft betaald. (Foto inzet: DSI-hoofd Tarit Pengdith)

– Met een beetje geluk wordt vandaag in Maleisië de eerste vredesovereenkomst getekend tussen Thailand en een zuidelijke verzetsgroep. Daarmee komt nog geen einde aan het geweld in het Zuiden, want de BRN-groep heeft niets te zeggen over de cellen die er actief zijn. Die willen voorlopig niet onderhandelen.

De vredesovereenkomst wordt tijdens een bezoek van premier Yingluck aan Maleisië getekend door Paradorn Pattanatabutr, secretaris-generaal van de National Security Council (NSC). Hij weigert te zeggen wie de andere handtekening zet, maar volgens een bron zou dat Asae Yaba zijn, particulier secretaris van Asae Toyib, adjunct-secretaris-generaal van de Barisan Revolusi Nasional (BRN). Paradon zegt niet te kunnen garanderen dat de overeenkomst succes heeft, maar ‘het is beter dan het Zuiden te laten branden’.

Voordat Paradorn gisteren naar Maleisië afreisde, hebben diverse rebellengroepen hem benaderd voor een gesprek, zegt hij. ‘Ik ben aan het verifiëren of ze werkelijk in Maleisië hun basis hebben en of gesprekken mogelijk zijn voordat ik doorga. En ik zal Maleisië om medewerking vragen. Wij schatten dat er minder dan duizend sympathisanten van de opstandelingen in Maleisië zijn.’ Volgens het leger zouden in het Zuiden van Thailand negenduizend militanten actief zijn.

Thailand stelt als voorwaarde vooraf bij de gesprekken met opstandelingengroepen dat over afscheiding niet wordt gesproken. ‘Dat is tegen onze grondwet’, aldus Paradorn. Wel kan gesproken worden over het instellen van een ‘speciale bestuurszone’.  ‘De NSC bekijkt dan de details en gaat na of die in strijd met de grondwet zijn. Want alles moet gebaseerd zijn op de rechtsstaat en de grondwet.’

De Maleisische premier zou volgens Paradorn een anti-rebellen samenwerking tot stand willen brengen, niet alleen met Thailand, maar ook met andere landen in Azië. Paradorn verwacht daarover een akkoord te kunnen tekenen met zijn Maleisische counterpart.

– Het kabinet is gisteren in principe akkoord gegaan met een masterplan voor infrastructurele investeringen plus het afsluiten van leningen tot een totaal bedrag van 2,2 biljoen baht. Omdat dit bedrag alleen genoeg is voor de financiering van belangrijke transportroutes, moet er de komende zeven jaar nog eens 2 biljoen bijkomen voor de overige plannen, zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën). Dat geld wordt uit de reguliere begroting gehaald en zou niet geleend hoeven worden.

De infrastructurele projecten behelzen de aanleg van vier hogesnelheidslijnen en tien spoorbanen in Bangkok en omgeving. Het ministerie van Financiën organiseert vanaf donderdag tot 10 maart openbare hoorzittingen en presentaties over de plannen. Naar verwachting liggen masterplan plus financieringsvoorstel eind maart bij het parlement.

Volgens het ministerie van Transport verlagen de projecten, wanneer uitgevoerd, de logistieke kosten van 15,2 naar 13,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Thailand zal daardoor aan concurrentiekracht winnen. In Singapore bedragen ze 9 procent van het bbp en in Maleisië 13 procent. De projecten zouden het bbp een injectie van 1 procent geven, er worden 500.000 banen door gecreëerd en de inflatie neemt jaarlijks met 0,16 procent toe.

De 2,2 biljoen baht wordt elk jaar in tranches van 300 miljard baht uitgegeven. De staatsschuld zou daardoor beperkt blijven tot 50 procent van het bbp, 10 procent onder het percentage dat Thailand als maximum hanteert.

– De lector van de Thammasat universiteit die is betrokken bij de zaak Sathian is geen verdachte, maar getuige, zegt Vicha Mahakhun van de National Anti-Corruption Commission (NACC). Hij heeft namelijk alleen geld in bewaring genomen namens de echtgenote en dochter van de voormalige permanent secretaris van het ministerie van Defensie, Sathian  Permthong.

De NACC doet onderzoek naar de ‘ongebruikelijke’ rijkdom van Sathian. Op zijn bankrekening is 10 miljoen baht gestort geweest, op de rekeningen van zijn vrouw en dochter 100 miljoen baht en beide dames bezitten ook de nodige stukken grond. Dat is alles is door de NACC bevroren, vooruitlopend op de verdere rechtsgang.

Lector Sombat Chanthornwong, inmiddels gepensioneerd, nam tweemaal geld in bewaring op verzoek van moeder en dochter. De eerste keer 18 miljoen, de tweede keer via een cheque van een bedrijf op zijn naam 27 miljoen baht. Als verklaring werden ‘problemen’ gegeven. Het paar vroeg de 18 miljoen na een paar dagen terug om een stuk land te kopen en vroeg toestemming om zijn naam te gebruiken als zakenpartner. De 27 miljoen zou de winst zijn die de echtgenote had gemaakt met de verkoop van het land aan een bedrijf.

Sombat parkeerde het geld op vier rekeningen van de spaarcoöperatie van de universiteit en stortte 15 tot 16 keer bedragen terug. Ze zouden nu zo goed als leeg zijn, maar de NACC heeft in de rekeningen nog 11,9 miljoen baht gevonden en die ook bevroren.

Sombat laat weten al zijn academische functies neer te leggen om daarmee zijn morele verantwoordelijkheid te tonen. Hij zegt niet geweten te hebben of het geld legaal of illegaal was verkregen. Als hij had geweten dat hij erdoor in de problemen zou komen, dan had hij geweigerd het geld te bewaren. Vandaag geeft Sombat bij de NACC een toelichting op de zaak.

– Milieuactivist Prajob Naowa-opas is maandagmiddag in Chachoengsao in koelen bloede vermoord, terwijl hij bij een garage stond te wachten op de reparatie van zijn pickup truck. Een huurmoordenaar stapte uit zijn wagen, liep naar hem toe en vuurde vier kogels op hem af. Daarna ging hij er met een handlanger in zijn wagen vandoor. Omstanders waren getuige van de executie, want zo mogen we de moord toch wel noemen.

Prajob was dorpshoofd van Moo 14, tambon Nong Haen, district Phanom Sarakham. De politie vermoedt dat het moordmotief een zakelijke conflict was, omdat Prajob een afvalbedrijf had gesticht, of een wraakactie vanwege diens campagne tegen fabrieken die in Phanom Sarakham en Plaeng Yao chemisch afval dumpen. Dat wordt gedumpt op hoger gelegen plaatsen, sijpelt naar beneden, waardoor waterwegen en vijvers zijn verontreinigd.

Volgens het regionaal kantoor van het ministerie van Volksgezondheid zijn waterbronnen en boerenland verontreinigd met verscheidene toxische stoffen, zoals phenol waarvan de concentratie dertig maal de veiligheidslimiet overschrijdt. Het Department of Special Investigation besloot in augustus de zaak te onderzoeken.

Prajob wist dat zijn leven gevaar liep; hij had daarom twee vuurwapens bij zich in zijn pickup truck. De politie had gewaarschuwd dat hij een doelwit was, maar hij had niet om bescherming gevraagd.

Human Rights Watch heeft de autoriteiten opgeroepen snel de dader te vinden. ‘De moord is weer een voorbeeld van het fundamenteel falen van de Thaise autoriteiten om activisten te beschermen die hun leven riskeren, terwijl zij hun woongebied verdedigen’, zegt Brad Adams, directeur Azië van HRW.

– Bij het examen op 13 januari om tweeduizend onderwijs-assistenten te recruteren is op grote schaal gefraudeerd. Het ministerie van Onderwijs heeft het Department of Special Investigation gevraagd onderzoek te doen.

Volgens een commissie die was opgezet om klachten over bedrog te onderzoeken, zijn de examenopgaven een dag voor de examendag uitgelekt. Ze heeft ook ontdekt dat veel examinandi via mobieltjes de antwoorden kregen. In een aantal gevallen lieten kandidaten zich door iemand anders vervangen. De geslaagden staan inmiddels al voor de klas.

De volgende examenronde is in april. Dan worden strenge voorzorgsmaatregelen genomen. Overigens vertoont de fraude een sterke overeenkomst met de fraude bij het politie-examen vorig jaar. Dat examen moest worden overgedaan.

– Korn Chatikavanij, vice-partijleider van de Democratische partij, is ervan overtuigd dat Sukhumbhand Paribatra op 3 maart wordt herkozen als gouverneur van Bangkok. Hij put hoop uit de oproep van enkele niet-gebonden critici, die er bij de stedelijke bewoners op aan hebben gedrongen om regeringspartij Pheu Thai te mijden. Bovendien spreken de peilingen elkaar nu tegen: één peiling geeft de Pheu Thai-kandidaat een voorsprong van 16 procentpunten; een andere peiling slechts 1 procentpunt.

Korn denkt dat de kiezers weer voor de Democraten zullen kiezen, zoals ze dat de afgelopen drie verkiezingen hebben gedaan. Hij heeft beloofd af te treden wanneer Sukhumbhand verliest, maar hij denkt dat het niet zo ver komt.

– De Kaeng Khoi II energiecentrale in Saraburi mag water onttrekken uit de Pasak rivier. De Central Administrative Court heeft gisteren een verzoek van bewoners om een verbod uit te vaardigen, afgewezen.

Zesentwintig bewoners waren in maart 2007 al naar bestuursrechter gestapt. Ze klaagden dat er te weinig water overbleef voor huishoudelijk en agrarisch gebruik. Zo is de boeren gezegd de tweede rijstoogst vanwege het watertekort achterwege te laten. De bewoners hadden eveneens gevraagd de bouwvergunning ongeldig te verklaren, maar ook dat verzoek werd afgewezen.

– 1612 huizen in zeven districten van Narathiwat zijn de afgelopen drie dagen tijdens zware stortbuien onder water gelopen. 6508 bewoners zitten met de handen in het haar. In Sungai Kolok bereikte het water een hoogte van 60 tot 80 cm; 130 bewoners zijn geëvacueerd. In alle districten zijn 24 wegen onbegaanbaar en vier scholen zijn gesloten.

Water van de San Kala Kiri berg zorgde voor een verhoging van het waterpeil van de Sungai Kolok rivier met circa 1,2 meter. De rivier trad buiten haar oevers, waardoor vijf woongemeenschappen onder water liepen.

In vijf tambons in Songkhla staat 320 rai aan rijstvelden al twee dagen onder water. De oogst kan als verloren worden beschouwd. De meeste boeren werden door de snelheid waarmee het land onder water liep, overvallen en hadden geen voorzorgsmaatregelen genomen.

Volgens cijfers van het Disaster Prevention and Mitigation Department kampen Yala, Phatthalung, Narathiwat en Songkhla met overstromingen. Zo’n 100.000 personen in 26.713 huishoudens zijn gedupeerd. De provincies ten zuiden van Nakhon Si Thammarat worden voor 60 procent geteisterd door onweersbuien, maar op sommige plaatsen blijft het bij zware regenbuien.

– Politie en marine hebben gisteren op drie plaatsen in Phangnga en Phuket invallen gedaan op zoek naar bewijsmateriaal voor illegale zandwinning in beschermde bossen. Het huis van een lid van provinciale staten van Phangnga en twee bedrijven in Phuket kregen bezoek. Documenten, boekhouding en computers zijn inbeslaggenomen.

– Het Anti-Money Laundering Office is op zoek naar de masterminds achter wederrechtelijk gebruik van 3.000 rai in nationaal park Sirinat (Phuket). Het Department of Special Investigation stelde eerder vast dat daar 14 hotels en vakantieparken illegaal zijn verrezen. Een soortgelijk situatie doet zich voor in Khao Na Yak, tegenover de marinebasis van Phangnga. Daar gaat het om 15 rai.

– Premier Yingluck heeft gisteren een petitie tegen de ivoorhandel van het World Wildlife Fund in ontvangst genomen. De petitie, die is ondertekend door 500.000 personen uit Thailand en het buitenland, werd overhandigd door Stuart Chapman, conservation director van WWF’s Greater Mekong Programme. Het World Wildlife Fund noemt Thailand de ‘grootste ongereglementeerde ivoormarkt in de wereld’.

– Wordt er met de trekking van de Staatsloterij geknoeid? Ja, vindt 62 procent (van de respondenten die een lotje kopen) in een peiling van Nida onder 1.256 personen. Ze zeggen dat dezelfde ‘doubles’ en ‘triples’, zoals 22 en 222, te vaak winnen. Anderen zeggen dat er politiek in het spel is, omdat winnende nummers overeenkomen met de nummers op nummerborden van auto’s waarvan premier Yingluck gebruik maakt.

Varia

– Fotograaf Sithikorn Wongwudthianun schrijft in de rubriek Think Box in Bangkok Post er geen bezwaar tegen te hebben wanneer tassen en koffers bij de ingang van MRT-stations serieus zouden worden gecontroleerd. ‘If the MRT took security seriously, I wouldn’t mind spending 30 seconds or so for them to check my stuff.’ Maar dat gebeurt zelden, de securityman of –vrouw bij het elektronisch poortje schijnt even met een zaklantaarn in je tas of gebaart je door te lopen, wat ook voorkomt, en dat is het dan.

Over de Airport Rail Link (ARL) is hij weinig enthousiast. De dienstregeling klopt niet, want de treinen arriveren zelden op tijd. Met uitzondering van Phaya Thai en Suvarnabhumi bevinden de stations zich op rare plaatsen, maar het meest ergerlijk is de situatie bij Makkasan, het enige station waar je kunt overstappen op de ondergrondse metro (MRT). Daar moet je 700 meter met je koffer sjouwen en een spoorbaan oversteken. In juni vorig jaar werd een vrouw er door een trein overreden. ‘Dit had voorkomen kunnen worden wanneer er een skywalk was geweest tussen het ARL en MRT-station.’

Financieel nieuws

– Stevent Thailand af op een schuldcrisis? De vraag stellen lijkt haar beantwoorden. Somchai Jitsuchon, directeur research van het Thailand Development Research Institute, rekent voor dat Thailand bij een economische groei van 4 procent of minder per jaar een schuld-bbp verhouding bereikt van 80 procent, waardoor het land zijn kredietwaardigheid verliest. De rekensom gaat ervan uit dat de regering haar plannen doorzet zonder meer inkomen te genereren om die enorme uitgaven te dekken.

Bij een economische groei van 6 procent in de komende 10 tot 15 jaar begint de verhouding schuld-bbp (bruto binnenlands product) te zakken en stabiliseert die zich. Maar dat is allerminst zeker, schrijft Somchai in een opinieverhaal in Bangkok Post.

Om op het ergste voorbereid te zijn, dient Thailand aldus het TDRI effectieve en intelligente investeringen te doen, meer inkomen te verwerven (hogere belastingen voor hoge inkomens, schrappen van allerlei vrijstellingen) en enkele dure populistische regelingen te schrappen, zoals het kostbare rijsthypotheeksysteem.

Economisch nieuws

– Voor de 1,25 miljoen auto’s, die in het kader van de eersteautoregeling van de regering zijn aangeschaft, is een bedrag van 678 miljard baht geleend. JMT Network Services, een incassobureau, rekent zichzelf al rijk aan leningen die niet kunnen worden afbetaald. Ze schat dat het dit jaar om 13 miljard baht gaat. Daarvan wil het bedrijf 3 miljard aan leningen kopen.

Er valt blijkbaar goed geld te verdienen aan schulden, want het bedrijf heeft zijn groeiprognose bijgesteld van 15 naar 25-30 procent vanwege die eerste autoleningen. De winstgroei wordt geschat op 50 procent. De incasso gaat dit jaar met 10 miljard baht omhoog als gevolg van een groter aantal problematische schulden.

In 2012 maakte JMT een nettowinst van 109,83 miljoen baht, 64 procent meer dan het jaar ervoor.

Het eersteautoprogramma eindigde begin dit jaar. Kopers van een eerste auto krijgen de verbruiksbelasting terug van personenauto’s tot 1500 cc en pickup trucks met een maximumprijs van 1 miljoen baht. De maximale teruggave bedraagt 100.000 baht. Dit bedrag wordt een jaar na aankoop uitgekeerd. De eigenaar dient de auto 5 jaar zijn bezit te houden.

– Het aantal bedrijfssluitingen is in het vierde kwartaal met 26,6 procent omhoog geschoten, hetgeen de National Economic and Social Development Board (NESDB) zorgen baart over het aantal ontslagen. In het vierde kwartaal sloten 7.221 bedrijven de deuren tegen 5.703 in dezelfde periode vorig jaar, toen Thailand door overstromingen werd getroffen.

‘De cijfers zijn behoorlijk hoog als je ze vergelijkt met de 2.500 tot 3.000 bedrijfssluitingen in dezelfde periode over de afgelopen negen jaar’, zegt Suwanee Khamman, adjunct-secretaris-generaal van de NESDB. Hij verwacht dat de gevolgen van de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari in het eerste kwartaal zichtbaar zullen worden. Volgens een studie van de NESDB zijn de bedrijfskosten daardoor gemiddeld met 6,4 procent gestegen.

De werkloosheid bedroeg in het vierde kwartaal 0,48 procent (190.245 personen) van de totale beroepsbevolking van 39,3 miljoen werknemers tegen 0,63 procent (245.887) een jaar eerder. De NESDB dringt er bij de regering op aan maatregelen te treffen om het lot van ontslagen werknemers te verzachten.

Het totaal aan huishoudschulden nam in het vierde kwartaal verder toe naar 2,9 biljoen baht (plus 21,6 procent). Leningen voor auto’s, motorfietsen en persoonlijke leningen schoten omhoog met 33,9 en 29,4 procent. Ook het aantal NPL’s (non-performing loans) steeg.

In 2011 bedroegen de besparingen slechts 5,3 procent van het bruto binnenlands product. 45 procent van de 9,09 miljoen huishoudens ziet geen kans te sparen.

– Industrieterrein Bang Chan in het oosten van Bangkok is in april het meest kwetsbaar qua stroomvoorziening. Op 5 april en van 8 tot 10 april kan de elektriciteit er uitvallen. Dit zegt Veerapong Chaiperm, gouverneur van de Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT). Het landelijk elektriciteitsbedrjf Egat denkt dat behalve Bang Chan ook Lat Phrao en de Ratchadaphisek Road te maken krijgen met een black-out.

Op Bang Chan staan 81 fabrieken, de meeste in de voedingssector. Veerapong roept hen op de productie op de kritieke dagen aan te passen. Dan is de situatie beheersbaar. Dinsdag vergaderde de IEAT met vertegenwoordigers van driehonderd bedrijven over de mogelijke elektriciteitsuitval. Deze is het gevolg van de sluiting anderhalve week van twee aardgasvelden van Myanmar wegens onderhoudswerkzaamheden, waardoor de toevoer afneemt. Thailands elektriciteitscentrales zijn voor 70 procent afhankelijk van aardgas.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 februari 2013”

 1. Jack zegt op

  Aansluitend op het verhaal van Somchai Jitsuchon (directeur research van het Thailand Development Research Institut) kunnen we ervan uitgaan dat de kracht van de Thaise baht behoorlijk zal afnemen doordat de geldpers moet gaan draaien.
  Goed voor de wisselkoers euro-Thai baht. Het nadeel is dat de consumptieprijzen fors zullen gaan stijgen.
  Verwachtingen van een jaarlijkse groei van 4-5%van het bbp is aardig, maar dan moeten je prijzen wel concurrerend zijn. Op dit moment prijst Thailand zich uit de markt en zou het land op het “Griekenland van Azie” kunnen afstevenen.
  Een verbetering van de toeristenindustrie, en dan met name de kwaliteit van de toeristen, zou het land een duw in de goede richting kunnen geven.
  Maar ik ben bang dat de creativiteit van de Thaien tekort schiet en dat men hoopt dat China,Japan, Europa en Amerika industriele investeringen in Thailand zullen gaan doen en in het slechtste geval komen ze op de 18de plaats terecht van landen met staatsschuld (van de 128),terwijl ze momenteel op de 62ste plaats staan.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News MCOT – Boeren in Ayutthaya dreigen maandag naar Bangkok te trekken om te protesteren tegen verlaging van de prijs die ze in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst krijgen. Naar verluidt zou die van 15.000 naar 13.000 baht per ton gaan.

  Het ministerie van Handel ontkent de geruchten. Het ministerie overweegt niet de prijs te verlagen, zegt een topambtenaar. Zo’n beslissing kan alleen worden genomen door het National Rice Policy Committee dat pas midden maart vergadert.

  In het kader van het rijsthypotheeksysteem koopt de regering de rijst op tegen een prijs die 40 procent boven de marktprijs ligt. Als gevolg daarvan is de export ingezakt en hoopt de voorraad onverkoopbare rijst in opslagloodsen en silo’s zich op.

  Het systeem was een verkiezingsbelofte van Pheu Thai, die het nog steeds verdedigt omdat het inkomen van de boeren er door gestegen zou zijn.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Morgen op Thailandblog: De zaak Sathian; of: Boontje komt om zijn loontje. Zet uw wekker maar vast en lees hoe een ex-topambtenaar zijn zakken vulde en nu wordt aangepakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website