Niet alleen bij het Thai-Japan stadion is het donderdag tot ongeregeldheden gekomen, maar ook bij het ministerie van Werkgelegenheid. Het hek en de omheining van zowel stadion als ministerie liepen zware schade op.  De politie nam gisteren de situatie in ogenschouw en verzamelde bewijsmateriaal. 

Gisteren was in het stadion tevens de laatste dag van de registratie van verkiezingskandidaten voor de landelijke lijst. Demonstranten lieten zich niet zien. De Mitr Maitriweg waar de schermutselingen plaatsvonden, ging gisteren weer voor het verkeer open.

Het geweld kostte aan twee personen het leven: een politieagent en een demonstrant. Van de 153 personen die gewond raakten, liggen 38 nog in het ziekenhuis. De hoofdcommissaris van politie ontkent dat de politie met scherp heeft geschoten. Hij heeft een onderzoek gelast naar een video, waarop te zien is hoe enkele leden van de oproerpolitie met knuppels op een pickup truck met een medische vrijwilliger staan te rammen.

Woordvoerder Akanat Promphan van de protestbeweging heeft een foto openbaar gemaakt waarop volgens hem mannen in het zwart te zien zijn, die vanaf het dak van het ministerie van Werkgelegenheid schieten. De betrouwbaarheid van die claim is echter onduidelijk.

De veertien verdachten die zijn aangehouden, zijn inmiddels vrij op borgtocht nadat ze elk 40.000 baht borgsom hadden opgehoest. Volgens een advocaat zouden twaalf van de veertien zijn belaagd door de politie. Het Network of Students and People for the Reform of Thailand gaat een klacht over het politiegeweld indienen bij de National Human Rights Commission en de National Anti-Corruption Commission.

De senaatscommissie corruptie en goed bestuur gaat ook het vermeend overmatig geweld door de politie onderzoeken. De betrokken agenten en de Kiesraad zijn voor verhoor op 6 januari opgeroepen. Toen de commissieleden bij het stadion een kijkje kwamen nemen, werden ze door de oproerpolitie uitgejouwd.

– Uitstel van de verkiezingen is in strijd met de grondwet. Mocht de regering daartoe besluiten, dan kan ze beschuldigd worden van plichtsverzuim, zegt de Assembly for the Defence of Democracy. De grondwet stelt immers als eis dat verkiezingen tussen 45 en 60 dagen na ontbinding van het Huis van Afgevaardigden dienen te worden gehouden. Er is geen artikel in de grondwet dat over uitstel rept.

De groep van politicologen en docenten recht reageert met haar waarschuwing op de suggestie van de Kiesraad om de verkiezingen uit te stellen. De raad stelde dat donderdag aan de regering voor, omdat ze bang is voor verstoring van de verkiezingen.

De AFDD, opgericht 10 december, zegt dat uitstel van de verkiezingen in de huidige situatie niet goed is en tot gewelddadigheden kan leiden. ‘De Kiesraad heeft de plicht om de verkiezingen te organiseren en moet zijn best doen het stemrecht van de kiezers te beschermen.’  Wanneer er zich op de verkiezingsdag bij bepaalde stemlokalen problemen voordoen, kan de Kiesraad besluiten de verkiezingen in die lokalen uit te stellen.

De AFDD vindt dat de Kiesraad faalt de bevolking en de conflicterende partijen te doordringen van het belang en de rechtvaardiging van de verkiezingen. Wanneer de Kiesraad zijn plicht niet volledig vervult of een besluit neemt waardoor de registratie incompleet is, kan dat ook tot een beschuldiging van plichtsverzuim leiden, pepert de AFDD de vijf commissarissen van de Kiesraad in.

– Commissaris-generaal Adul Saengsingkaew van de Royal Thai Police krijgt er op de Line smartphone app van langs omdat hij slecht leiding heeft gegeven tijdens de strijd bij het Thai-Japan stadion op donderdag. Agenten ter plaatse zouden niet geweten hebben wat ze moesten doen, omdat bevelen ontbraken, waaronder een bevel tot terugtrekking.

‘Het lijkt erop alsof de politie op kogels wachtte. Is dat leiderschap?’, zegt een agent van de oproerpolitie. Een ander zegt dat enkele officieren met een lagere rang hun geduld begonnen te verliezen en niet meer naar hun commandanten luisterden. Eén agent zou de auto van een demonstrant hebben beschadigd.

– De tweedaagse veiling van 24 digitale tv-kanalen is gisteren geëindigd met een opbrengst van 50,862 miljard baht voor zeven HD-licenties (23,7 miljard baht), zeven SD-licenties (15,95 miljard baht), zeven nieuwskanalen (9,238 miljard baht) en drie kinderkanalen (1,974 miljard baht). Kijkers krijgen nu een scherper beeld en een betere geluidskwaliteit. De voorzitter van de omroepcommissie van de NBTC verwacht tevens een grotere variatie in tv-kanalen en een aanzienlijk verbeterde kwaliteit van programma’s. De opbrengst van de veiling was hoger dan verwacht.

– De Verenigde Naties hebben een beroep op de marine gedaan om de aangifte wegens smaad tegen twee journalisten van de nieuwswebsite Phuketwan in te trekken. De aangifte heeft, aldus de Hoge Commissaris voor Mensenrechten, een ‘chilling effect’ op de persvrijheid.

De marine is in haar wiek geschoten vanwege een publicatie over de betrokkenheid van marinepersoneel bij mensenhandel met Rohingya vluchtelingen. Die publicatie is gebaseerd op een onderzoek en artikel van Reuters, maar dat persbureau blijft buiten schot.

– Een roodhemdsupporter, die op 19 mei 2010 overleed, is om het leven gekomen door een kogel vanuit de richting van de Sala Daeng intersection, waar soldaten waren gelegerd. Maar de schutter kan niet worden vastgesteld. Aldus de Criminal Court in de twaalfde zaak over personen die tijdens de roodhemdongeregeldheden zijn omgekomen.

Op 19 mei maakte het leger een einde aan de wekenlange bezetting van de Ratchaprasong intersection door roodhemden. De elf voorgaande zaken betroffen negen roodhemden, een soldaat en de Italiaanse journalist Fabio Polenghi.

– De Ordinary National Education Test voor leerlingen van Prathom 6 en Mathayom 3 wordt een week uitgesteld omdat die gepland is op 2 februari, de dag van de verkiezingen. De test wordt nu op 8 en 9 februari afgenomen. De uitslag is bepalend voor toelating tot het vervolgonderwijs.

– De drie nog resterende hoorzittingen over de geplande waterwerken (het bekende budget van 350 miljard baht) gaan niet door, want dat zou in strijd zijn met de grondwet omdat de regering demissionair is. Dit heeft de Kiesraad besloten.

– Zone C van het vluchtelingenkamp voor Karen in Mae Lan (Tak) is in de as gelegd. De 93 onderkomens van 595 Karen gingen in vlammen op. Eén man liep brandwonden op. Soldaten en hulpverleners hebben aan de gedupeerden voedsel, water, kleding, dekens en medicijnen uitgedeeld. De dakloze Karen logeren tijdelijk bij familieleden elders in het kamp.

Economisch nieuws

– De ongeregeldheden van donderdagochtend zijn niet onopgemerkt aan de beurs voorbij gegaan, want de SET index ging met 1,8 procent omlaag naar 1.308,46 punten. Er werd voor 26,2 miljard baht gehandeld. De baht daalde verder in waarde naar 32,82/32,86. Volgens een strateeg bij Thanachart Securities drukt het verzoek van de Kiesraad om de verkiezingen uit te stellen, zwaar op het marktsentiment. ‘Investeerders zijn nu in de wait-and-see mode.

– De regering heeft voor het eerst toegegeven dat de rijstexport dit jaar hooguit 6,68 miljoen ton zal bedragen. Dat is aanzienlijk minder dan de target van 8 tot 8,5 miljoen ton. De directeur van het Foreign Trade Department geeft de hoge prijs van Thaise rijst in vergelijking met Vietnamese en Indiase rijst de schuld en vertragingen bij rijstaankopen, met name door Indonesië.

Volgens Surasak Riangkrul zou zestig procent van de export uit de door regering opgebouwde rijstvoorraad komen, maar Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, zegt dat dit onmogelijk is. Dan zou de regering 3 tot 4 miljoen ton hebben verkocht en exporteurs slechts 2 miljoen ton. Hij wijst erop dat de export van  parboiled rijst, dat uitsluitend door exporteurs wordt verkocht, alleen al goed is voor 2 miljoen ton, hetgeen zou betekenen dat er niets overblijft voor witte rijst.

De regering blijft intussen stug volhouden dat de regeringsvoorraad 10 miljoen ton bedraagt, de rijstindustrie zegt dat 16 tot 17 miljoen ton waarschijnlijker is. Surasak voorspelt dat de rijstexport in 2014 op 8 miljoen ton zal uitkomen, waarvan 60 procent door G2G deals (government to government). Daarmee zou 130 tot 140 miljard baht kunnen worden verdiend, een bedrag dat linea recta naar de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives gaat, die het hypotheek systeem voorfinanciert en thans grote problemen heeft de boeren te betalen voor hun ingeleverde paddy. Maar dat weten we zo langzamerhand al.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Nog meer nieuws in Legerbevelhebber: Coup is een ‘mogelijkheid’, indien nodig


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 december 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De uitspraak van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha dat een militaire coup niet onmogelijk is, is slecht gevallen bij de roodhemdbeweging. ‘Wanneer er een coup komt, zullen we ons er onmiddellijk tegen verzetten’, zegt roodhemdleider en demissionair staatssecretaris Nattawut Saikuar.

  ‘Prayuth kan beter in het oor van actieleider Suthep Thaugsuban fluisteren dat hij naar huis moet gaan. Er zijn in Thailand achttien coups of pogingen geweest – nog een coup zal de meest rampzalige worden en dat alleen maar omdat Suthep de macht wil grijpen zonder verkiezingen.’

  Jatuporn Prompan, een andere roodhemdleider, zegt dat in het geval er een coup komt, het leger de indruk wekt vanaf het begin te hebben samengespannen met Suthep.

  De gewraakte uitspraak van Prayuth luidde letterlijk: ‘The military does not shut or open the door to a coup, but a decision depends on the situation.’

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De registratie van districtskandidaten voor de verkiezingen van 2 februari is vandaag in 72 van de 77 provincies zonder problemen verlopen. Minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office) ziet hierin een bewijs dat de meerderheid van de bevolking verkiezingen wenst.

  Alleen in de vijf zuidelijke provincies, niet toevallig het bolwerk van oppositiepartij Democraten die niet aan de verkiezingen deelneemt, moesten de provinciale kiesraden de hulp van de politie en het leger inroepen omdat demonstranten de registratie hinderden. Varathep verwacht dat de registratie er alsnog plaatsvindt. Die eindigt pas woensdag.

  Op de eerste dag van de registratie hebben leden van 53 partijen zich ingeschreven. Zij doen een gooi naar een districtsparlementszetel.

  In een ander bericht staat dat het om zes provincies gaat: Krabi, Nakhon Si Thammarat, Songkhla, Chumphon, Trang en Phuket.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Een bewaker van de protestlocatie bij de Chamai Maruchet brug is vrijdagnacht doodgeschoten en drie anderen raakten gewond, van wie twee ernstig. Ze werden vanuit een auto met een M16 onder vuur genomen.

  Bij de brug houdt het Network of Students and People for Reform of Thailand een rally, dezelfde groep die verantwoordelijk is voor het geweld van donderdag, waarbij twee doden vielen.

  Volgens actieleider Sathit Wongnongtoey bewijst de aanslag dat er groepen mensen zijn die onrust willen stoken en de protestbeweging (‘that has been carried out peacefully without any weapons’) in diskrediet willen brengen.

  • Rob V. zegt op

   Ik snap die verklaring niet, als iemand de bewakers van de (anti regering) demonstranten beschiet dan is dat toch juist een teken dat er OF gekke rondlopen die op escalatie uit zijn OF pro regering aanhangers die geweld of wraak niet schuwen. Dus ik zie niet in hoe dat de demonstranten in diskrediet brengt of je moet de kromme redenatie aanhangen “als jullie daar niet waren geweest dan hadden er ook geen skachtoffers gevallen dus is het jullie schuld”.

   Laten we hopen dat het aantal slachtoffers beperkt blijft. Vraag me wel af wat er gebeurd als de politie if andere overheidsdienst een anti regering demonstrant dood of Yingluck dan ook voor moord wordt vervolgt. Dat zou wel in lijn zijn met de vervolging van o.a. Abhisit wegens de doden bij de protesten in 2010.

 4. Anno zegt op

  Suthep en zijn beweging schaden de economie van Thailand en de democratie , moet stoppen, zo raakt Thailand steeds dieper in de put, slachtoffer de hardwerkende Thaise ondernemers en hun gezinnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website