Nieuws uit Thailand – 27 september 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
27 september 2014

Gewichtheffer Chitchanok Pulsabsakul heeft gisteren op de Asian Games een bronzen medaille toegevoegd aan de acht eerder gewonnen medailles (1 goud, 7 brons). Op de medaillelijst staat Thailand nu op de zeventiende plaats, één plaats lager dan een dag eerder.

Chitchanok tilde 131 kilo in snatch en 161 kilo in clean and jerk. De andere Thaise in de categorie boven 75 kilo eindigde op de vijfde plaats. Chitchanok zei ‘very happy’ te zijn dat ze brons in de wacht had gesleept. ‘Ik ben niet teleurgesteld dat ik als derde ben geëindigd.’ In totaal heeft Thailand nu bij gewichtheffen drie medailles gewonnen.

De badmintonspeelsters stelden teleur. Gerekend was op goud, maar de twintig spelers haalden niet eens de halve finales. Twee plaatsen in de kwartfinale: daarmee moest Thailand het doen. Wereldtitelhoudster Ratchanok Intanon verontschuldigde zich tegenover haar fans. ‘Het spijt me dat ik geen medaille heb kunnen winnen.’ Vier jaar geleden in Guangzhou won Thailand bij badminton zilver en brons.

– De National Reform Council, een raad van 250 personen die hervormingsvoorstellen gaat doen, kan bijna aan het werk. De leden zijn geselecteerd door de NCPO (junta) en het wachten is nu op koninklijke goedkeuring. Dan worden de namen bekend gemaakt. De NRC gaat zich over elf gebieden buigen, onder andere rechtspraak, lokaal bestuur, politiek, onderwijs, energie en media. De adviezen van de NRC gaan naar een commissie, die de definitieve grondwet opstelt. [Thans is een voorlopige grondwet van kracht.] De ontwerp-grondwet wordt ook besproken in de NRC.

De selectie van de 250 leden is de afgelopen tijd onder vuur komen te liggen. Provinciale selectiecommissies en elf commissies hebben een voorselectie gemaakt uit de (7.000) kandidaten die zich hadden aangemeld. Met name de provinciale commissies zouden zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek, een overigens moeilijk te controleren verwijt gezien de geheimhouding. De elf commissies hebben 550 kandidaten voorgedragen, de provinciale commissies 335. De NCPO heeft de eerste voordracht teruggebracht tot 173 en de tweede tot 77 oftewel 1 per provincie.

Premier Prayut verdedigde gisteren het selectieproces. Met de selectie is niet geknoeid, zegt hij. De commissies hadden de vrije hand en ze hadden de opdracht kandidaten uit verschillende sectoren te kiezen. Degenen die zijn afgevallen krijgen de gelegenheid voorstellen te doen op forums, die georganiseerd gaan worden door het kantoor van de Defence Permanent Secretary.

Prayut drong er bij de critici op aan de selectiecommissies te respecteren. ‘De lijst wordt binnenkort gepubliceerd en dan kunnen klachten worden ingediend als er een gebrek aan transparantie blijkt te zijn geweest.’

– Ik schreef het al in de posting Moorden Koh Tao: Bangkok Post kraakt harde noten over politieonderzoek: ik haak af. Niet alleen maakt de politie een potje van het onderzoek naar de dubbele moord op Koh Tao, maar Bangkok Post geeft voortdurend tegenstrijdige informatie. Nu weer. Gisteren schreef de krant dat 171 DNA-monsters zijn genomen, vandaag zijn het 30 personen van wie DNA is onderzocht.

Omdat de twee Britten omstreeks 4 uur zondagnacht een week geleden werden vermoord, is de politie nu op zoek naar mensen die tussen middernacht en zes uur wakker zijn en mensen die vroeg opstaan en tussen 2 en 4 uur aan de wandel zijn.

Panya Mamen, hoofd van de Provincial Police Region 8 zegt dat 85 procent van die groep al gecontroleerd is. Volgens hem is de zaak niet gecompliceerd, maar staat de politie onder druk omdat alle partijen willen dat de daders snel worden aangehouden.

Wannee Thainanich, hoofd van de Tourism Promotion Association van Koh Phangan, waarschuwt dat het toerisme in Surat Thani schade oploopt door de onopgeloste moorden. Koh Phangan, bekend van de vollemaanfeesten, wordt door velen als een zustereiland van Koh Tao beschouwd. Tussen het toerisme op beide eilanden bestaat een sterk verband. Bedrijven, zegt ze, hebben al overlegd over de vraag hoe toeristen terug te winnen. Ze zijn het erover eens dat de nadruk moet liggen op duiken.

– De National Security Council (NSC) heeft een driejarenplan gemaakt om de problemen in het Zuiden op te lossen. Het plan treedt volgend jaar in werking, maar wat het nu precies behelst, mogen mijn lieve lezers uitleggen na het lezen van de volgende zin: ‘De NSC has set up mechanisms to support the work of a committee responsible for solving problems in the southern border provinces, as ordered by the National Council for Peace and Order.’ Het bericht gaat nog even door met dit soort geheimtaal, maar die laat ik maar achterwege.

Gisteren werd een vergadering gehouden waarop het werk van de NSC het afgelopen jaar werd geëvalueerd en de bevolking is uitgelegd wat er bereikt is. Het afgelopen jaar voerde de NSC vredesgesprekken met de zuidelijke verzetsgroep Barusi Revolusi Nasional, maar sinds de Ramadan vorig jaar liggen ze stil.

NSC secretaris-generaal Thawil Pliensri zegt dat informele gesprekken voortdurend zijn doorgegaan. Gebrek aan vertrouwen tussen de Thaise autoriteiten en de separatisten bemoeilijken de voortgang. Niettemin is de NSC vastbesloten de gesprekken te hervatten.

Volgens Thawil heeft premier Prayut gezegd dat het leger zich uiteindelijk uit het Zuiden zal moeten terugtrekken, wanneer de veiligheidssituatie er zich verbetert. Vervolgens kunnen civiele diensten die zich met ontwikkelingsprojecten bezighouden, naar voren komen en hun werk uitvoeren.

– Vier politieagenten, waaronder het hoofd van het bureau Nong Rua, zijn naar een inactieve post overgeplaatst [dus geschorst] in verband met de inval van het leger in een gokhal in Nong Rua (Khon Kaen). Bij die inval werden 37 gokkers aangehouden en werd 300.000 baht in beslag genomen. Volgens het leger zou dat geld zijn overgedragen aan de politie. Het bureauhoofd zegt niet geïnformeerd te zijn over de legerinval en meent dat er geen gokgelegenheden in zijn werkgebied zijn. Dat eerste kan waar zijn want het leger vertrouwt de politie niet, las ik onlangs in de krant.

– Schrik bij de Thaise posterijen: een python in een pakketje. Woensdag vonden postbeambten een doos met perforaties, waarin een kleine python zat, en gisteren bleek de slang eruit gekropen te zijn. Gelukkig kon die gevangen worden, waarna hij in de natuur werd losgelaten. De posterijen wijzen erop dat het versturen van levende dieren niet is toegestaan.

– De minister van Transport gaat in principe akkoord met verhoging van de taxitarieven, wanneer volgende maand de prijs van LPG en NGV (aardgas) omhoog gaat. Maar er moet nog heel wat water door de Chao Phraya stromen voor het zover is, want de staatsecretaris en de National Economic and Social Development Board gaan zich eerst over de details buigen.

Vandaag overlegt de minister met vertegenwoordigers van betrokken overheidsdiensten over tariefsverhogingen in het openbaar vervoer. De permanent secretaris van het ministerie mag de mogelijkheden bestuderen en het Land Department gaat met betrokken partijen overleggen. De MRT (ondergrondse metro) informeert de minister vandaag over de door haar gewenste tariefverhoging met 1 baht per 1 december. Voor de verder gelegen stations komt daar volgend jaar nog eens een baht bij.

– Leuk geprobeerd maar mislukt. In 2012 ging in zes provincies een proefproject van start met de vorming van een provinciaal parlementair kantoor. De kantoren zouden het werk van het Huis van Afgevaardigden moeten ondersteunen en het parlementair bedrijf bij de bevolking bekend maken. Uit een evaluatie is evenwel gebleken dat de kantoren er niks van gebakken hebben. Ze herhaalden alleen maar het werk van andere diensten. Een evaluatiecommissie heeft geadviseerd het project te schrappen. Overbodig en niet kosten-effectief, luidt het strenge oordeel.

– Bewoners in Krabi hebben de Central Administrative Court gevraagd de milieu-effectrapportage die is gemaakt voor de Ban Klong Rua diepzeehaven ongeldig te verklaren. Volgens hen zijn niet alle betrokken partijen geraadpleegd en dat valt het ministerie van Milieu aan te rekenen.

De bewoners beschuldigen ook het landelijk elektriciteitsbedrijf. Dat heeft nagelaten openbare hoorzittingen te houden, maar dat snap ik dan weer niet want het bericht vervolgt dat de bewoners de rechtbank hebben gevraagd ‘the final public hearing’, gepland voor vandaag, te verbieden.

De geplande diepzeehaven is volgens de bewoners schadelijk voor het unieke wetland ecosysteem. In de haven gaat kolen aangevoerd worden die nodig is voor de uitbreiding van de energiecentrale in Nua Khlong. Vanaf de haven tot de centrale komt een transportband van negen kilometer.

In de milieu-effectrapportage is de hoeveelheid kolen die in de haven mag worden aangevoerd, teruggebracht van 100.000 naar 10.000 ton, blijkbaar om zorgen over mogelijke vervuiling weg te nemen. De vermindering betekent dat de kolen buitengaats moeten worden overgeslagen op kleinere schepen. Met hetzelfde risico, vrezen de bewoners. De overslagplaats is bij duikers populair en levert jaarlijks 40 miljard baht aan inkomsten uit het toerisme op.

– Het is jullie verantwoordelijkheid drugshandel en het gebruik van mobieltjes uit te bannen, hebben de commandanten van de 143 gevangenissen in Thailand gisteren te horen gekregen van de nieuwe minister van Justitie. ‘Zelfs kleine hoeveelheden drugs of verboden items zijn niet toegestaan. Gevangenissen zijn geen markten’, aldus de minister.

De minister negeert het verzoek om storingsapparatuur voor mobieltjes. ‘Mijn beleid is: geen mobieltjes achter de tralies. Als we jammers kopen, betekent dit dan dat gevangenbewaarders het gebruik van mobieltjes toestaan?’ Over de andere verzoeken van de gevangenissen, salarisverhoging en verbetering van de EBI’s, zei de minister niets of het bericht meldt het niet.

– 10,6 miljoen eigenaren van voertuigen (motorfietsen, auto’s, pickup trucks) betalen geen motorrijtuigenbelasting. Volgens de directeur-generaal van het Department of Land Transport gaat het voornamelijk om mensen die hun voertuig tijdelijk of helemaal niet meer gebruiken. Eind vorige maand bedroeg het aantal geregistreerde voertuigen voor particulier gebruik in Thailand 35,5 miljoen. Wanneer drie achtereenvolgende jaren geen belasting wordt betaald, trekt de dienst het kenteken in.

De sg adviseert eigenaren die tijdelijk geen gebruik maken van hun voertuig, het dichtstbijzijnde kantoor van zijn dienst te informeren. Dan wordt over die periode geen belasting geheven. Wie nalaat belasting te betalen, krijgt niet alleen een naheffing maar riskeert ook een boete.

– Weer een gevalletje van illegaal grondgebruik. Een bedrijf heeft in Kanchanaburi in een heuvelachtig bosgebied een stuk grond van 80 bij 150 meter 10 meter afgegraven en er mineralen uitgehaald, vermoedelijk dolomiet. Een team van soldaten en boswachters inspecteerde het gebied gisteren en trof er de mineralen in elf bergen aan plus rotsen en afgegraven grond. Beslag is gelegd op 800 rai. Volgens een aannemer is het gebied legaal verkregen, maar de autoriteiten denken daar anders over.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Foto homepagina: Happy birthday voor Mali in dierentuin Dusit. Hij vierde zijn 48ste verjaardag.

Meer nieuws in:

Hoe corrigeer je vechtersbazen?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 september 2014”

  1. Antonin Cee zegt op

    Ja, die inconsistentie in de berichtgeving van de BP. Zouden ze dat zelf wel in de gaten hebben? Misschien moet iemand ze er toch eens op wijzen…

  2. ton zegt op

    Dat van 30 personen DNA is onderzocht betekent naar mijn mening dat een DNA monster (mondslijm) is genomen van 30 personen waarvan de naam bekend is, wat vervolgens is geanaliseerd in een laboratorium. Verder zijn er natuurlijk DNA monsters genomen van sporen op voorwerpen, cigarette peuken, de beide moordwapens, en kleren, zijn met name genoemd maar er zullen er nog wel meer zijn. Het vershil in aantallen zoals genoemd, is inderdaad wat aan de hoge kant.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website