De directeur van de Government Pharmaceutical Organisation (GPO) is gisteren door het bestuur de laan uitgestuurd. Het ontslag gaat over dertig dagen in; de man krijgt zes maanden salaris mee.

De directeur wordt verantwoordelijk gehouden voor het tekort aan Efavirenz, een medicijn om het HIV-virus te onderdrukken, Clopidogrel, een medicijn tegen bloedklontering, en medicijnen voor patiënten met chronische ziektes zoals diabetes en hoge bloeddruk.

Zo’n twintig actievoerders demonstreerden gisteren voor het kantoor van de GPO aan de Rama VI weg. Zij eisen een onderzoek naar de ontslagen directeur wegens corruptie en wanbeleid. Voorts vragen ze om een snelle oplossing voor het medicijntekort. Voorheen kregen patiënten Efavirenz voor een periode van drie maanden, nu nog maar voor een week en sommige ziekenhuizen zeggen dat de patiënten het medicijn zelf moeten kopen.

– Bij het werven van studenten dienen universiteiten informatie te geven over de kansen op een baan na afstuderen. Zo kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. De nieuw benoemde staatssecretaris van Onderwijs, Krissanapong Kirtikara, die het hoger onderwijs in zijn portefeuille heeft, wijst erop dat te veel studenten een studie aanvangen waar het aantal studerenden al de vraag overtreft. Tezelfdertijd leveren beroepsopleidingen te weinig studenten af alhoewel de vraag naar vakmensen groot is.

Krissanapong zegt dat van het aantal universitaire studenten van twee miljoen na hun afstuderen 200.000 geen baan kunnen vinden. Een adviseur van de minister geeft als voorbeeld de lerarenopleiding. Die braakt elk jaar 10.000 afgestudeerden uit, terwijl het onderwijs slechts 2.000 onderwijzers per jaar kan absorberen. Volgens hem zoeken inmiddels 200.000 afgestudeerden een baan.

Krissanapong noemt de wanverhouding wrang, want studenten moeten wel elk jaar 100.000 baht aan studiekosten ophoesten. Studenten verdienen beter, zegt hij. De universiteiten gaan niet vrijuit: ‘Ze ontvangen een budget van enkele miljarden baht uit onze belastingen, dus ze moeten meer hun verantwoordelijkheid nemen richting publiek. Ze dienen op zijn minst meer informatie te verschaffen over studierichtingen en de werkloosheidscijfers zodat studenten een weloverwogen keuze kunnen maken bij het kiezen van hun studierichting.’

De staatssecretaris roept het Office of the Vocational Education Commission, dat toezicht houdt op het beroepsonderwijs, op om baangaranties te geven zodat meer studenten worden getrokken. Met name op het middenniveau bestaat een grote vraag naar arbeidskrachten. Ook ouders zouden hun kinderen moeten stimuleren een beroepsopleiding te volgen.

– Een onschuldige fout, geen opzettelijke minachting. Zo betitelt een woordvoerder van de NCPO (junta) een incidentje op het terrein van de provinciale rechtbank in Phuket, dat bekend is geworden door een videoclip op YouTube. Daarop is te zien hoe een groep marine-officieren wordt berispt door een man, vermoedelijk een rechter, omdat ze wapens droegen.

De marinemannen waren naar de rechtbank gekomen omdat de commandant van de Derde Marinevloot als getuige was opgeroepen in een zaak met betrekking tot landkraken in nationaal park Sirinat. Buiten het gerechtsgebouw wachtten ze hem op. Volgens de woordvoerder zijn de officieren verplicht te allen tijde een wapen te dragen.

– De 162 dorpen in het Zuiden die de classificatie ‘red-zone village’ droegen, heten voortaan ‘security promotion village’. De naamsverandering is bekend gemaakt door de woordvoerder van het Internal Security Operations Command [maar wordt in het bericht ook toegeschreven aan een niet bij name genoemde bron in het Vierde Legerkorps]. De krant voegt er wellicht ten overvloede aan toe dat de verandering geen garantie inhoudt dat de bewoners er voortaan veiliger zijn.

Behalve rode dorpen zijn er ook gele dorpen: zo’n tweeduizend. Ook die zijn herdoopt. Ze heten nu ‘villages with accelerated development’. Groene dorpen, die gevrijwaard zijn van geweld, zijn niet meer groen maar ‘development promotion villages’.

– Gisterochtend ontplofte een bom op een weg in Sai Buri (Pattani), bedoeld voor een passerende pickup truck met vier rangers. De bom sloeg een gat met een diameter van 2 meter in de weg, maar miste het doelwit.

– De Britse man (68) in Phuket, wiens lichaam op 23 oktober werd gevonden, is niet overleden aan ebola. Met die mogelijkheid hadden de autoriteiten rekening gehouden omdat hij op 7 oktober uit Nigeria was gearriveerd. De 25 personen die met de man in contact zijn geweest, gaan tot 14 november in quarantaine, omdat de autoriteiten absoluut geen risico willen lopen.

– Een bruidspaar is niet in huwelijk kunnen treden omdat de bruidegom door de politie is gearresteerd terwijl hij in een huis in Sai Mai (Bangkok) bezig was khan maak voor te bereiden, giften die hij aan de bruid zou geven.

De man werd gezocht wegens poging tot moord in 2011 en had al die tijd uit handen van de politie kunnen blijven omdat hij zijn naam had veranderd. Familieleden probeerden de politie nog over te halen hem op borgtocht vrij te laten zodat de bruiloft kon doorgaan, maar dat achtte de politie te link wegens vluchtgevaar. Omdat in de auto van de bruidegom drugs werden gevonden, heeft de man nu twee beschuldigingen aan zijn broek hangen.

– De maandelijkse uitkering van 50.000 baht aan voormalige parlementsleden van Pheu Thai is gestaakt op last van de NCPO (junta). Die uitkeringen bedroegen in totaal 100.000 baht per maand en gingen alleen naar de MP’s die via de landelijke lijst waren gekozen, niet naar de districtskandidaten. De betalingen waren bedoeld om de MP’s te steunen bij politieke activiteiten, maar die zijn door de NCPO verboden.

Rectificatie

– Ik moet iets rechtzetten maar dat is alleen relevant voor de mensen die mijn bericht “Weer een ‘bekentenis’ in moordzaak Japanners” van gisteren hebben gelezen. Ik schreef dat de broer van Somchai (de man die bekend heeft de Japanner Tanaka elf jaar geleden van de trap te hebben geduwd) ontkende dat Somchai aanwezig was ten tijde van de val.

Ik had moeten schrijven dat de ontkenning van de broer afgedwongen was door Pornchanok, de toenmalige echtgenote, want hij wist wel degelijk dat Somchai ten tijde van de val in het pand aanwezig was. Pornchanok deed het destijds voorkomen dat de val een ongeluk was, een verklaring die door de politie is overgenomen. De broer heeft inmiddels toegegeven dat de val geen ongeluk was.

Een en ander betekent dat hij destijds een valse verklaring aflegde, maar de politie – zo meldt de krant vandaag – gaat hem daarvoor niet vervolgen.

Blijft natuurlijk de vraag of de bekentenissen van Somchai voor de dood van Tanaka en de dood van Shimato, de in stukken gehakte Japanner, waarheidsgetrouw zijn. Hij zou zijn ex-echtgenote daarmee een langdurig verblijf in de gevangenis willen besparen, omdat ze dan alleen als getuige van de moorden kan worden vervolgd. Maar dat zal hij nooit toegeven, denk ik zo.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Verbod op strandfeesten
Is corruptie nog wel nieuws?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 oktober 2014”

  1. Rob V. zegt op

    Dick, ik kwam zojuist een verdwaalde kleine ‘d’ tegen, zielloos verloren. Misschien kun je de arme rakker een thuis geven? “Het ontslag gaat over dertig agen in; ”

    Ik neem aan dat de autoriteiten bedoelen dat de officeren geen minachting bedoelde te plegen? Al zou je het stukje ook kunnen interpreteren alsof de vermoedelijke rechter minachting had door deze officieren die “ten alle tijden een wapen moeten dragen” te berispen. Lijkt mij erg lastig douchen, en in bed ook niet zo fijn zo’n wapen. Een wapen hoort niet in de rechtbank deze vind ik. Als men toch persé een wapen wil/moet dragen dan kan ik ze nog wel een tip, een nagelknippertje, dat schijnt volgens de beveiligers op luchthavens ook een wapen te zijn… Als ze wat groters willen dan maar een ceremonieel zwaard, toch wat minder bedreigend dan een afstandswapen zoals vuurwapens.

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ Rob V Heb eens een nagelschaartje moeten inleveren bij de scan. Kon ik bij aankomst weer ophalen, maar dat was me te veel moeite. Bedankt dat je me op de ontbrekende d hebt gewezen. Ik sta elke keer weer verbaasd hoe vaak je over eigen fouten heen kunt ezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website