Nieuws uit Thailand – 27 november 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
27 november 2014

Duizenden vissen, meest tilapia, hebben in een visvijver in Makkasan (Bangkok) het loodje gelegd. Uit onderzoek is gebleken dat het zuurstofniveau in de vijver tot nul was gedaald.

Het Drainage and Sewerage Department van de gemeente Bangkok nam gisteren een kijkje naar aanleiding van klachten van bewoners. De vissen waren toen al drie dagen dood. De vijver ligt in een gebied dat eigendom is van de State Railway of Thailand, maar niettemin besloot de gemeente in actie te komen. De vijver gaat leeggepompt worden en gevuld met water uit de Khlong Saen Saep.

Natuurlijk waren er ook weer geruchten; dit is tenslotte Thailand (TIT). Booswichten zouden de vissen vergiftigd hebben om ze gemakkelijk te kunnen vangen en verkopen, maar het adjunct-hoofd van de afdeling noemt dat een fabeltje. Dat tilapia het loodje legde , is veelzeggend, want die vis kan goed tegen water met een laag zuurstofniveau. [Daarom is die vis zeker smakeloos.]

– Premier Prayut Chan-o-cha lijkt de smaak te pakken te krijgen van buitenlandse reizen, net als zijn voorganger Yingluck die meer in het buitenland was dan in Thailand. Eerder reisde hij naar Beijing en Milaan en gisteren arriveerde hij In Vientiane (Laos) voor een tweedaags bezoek. Hij sprak er met zijn counterpart over grenshandel, energie, logistieke samenwerking en de bouw van een vijfde vriendschapsbrug over de Mekong om het toerisme te bevorderen.

Voorafgaand aan zijn vertrek zei Prayut ook te willen praten over de mogelijkheid meer elektriciteit te kopen van Laos, want daar is behoefte aan: een bewering die volgens tegenstanders kant noch wal raakt. Verder meldt het bericht braaf wat de Generalissimo allemaal gezegd heeft [en dat beschouw ik als gemakzuchtige journalistiek]. Na Laos staat Vietnam op het reisprogramma en volgende week gaat Prayut naar Maleisië.

[In dit verband wijs ik op een artikel in Bangkok Post van gisteren over de bouw van de Xayaburi dam in Laos, door de auteur gekenschetst als ‘een van de potentieel meest schadelijke dammen die momenteel in de wereld in aanbouw zijn’. Het artikel moet ik nog bewerken, dus dat houdt u van me tegoed.

De bouw bedreigt het levensonderhoud van 20 miljoen Thai en 40 miljoen inwoners van Cambodja, Laos en Vietnam. Voor de Mekongdelta in Vietnam is de dam rampzalig vanwege sedimentvorming.

De auteur bepleit dat Thailand geen elektriciteit afneemt van de dam om deze ‘socio-economische en ecologische ramp te voorkomen’.

De bouw begint 2015 en vormt een bewijs dat solidariteit in de Aseanlanden ver te zoeken is, want Laos en Thailand trekken zich niets aan van de bezwaren van Cambodja en Vietnam.]

– De booswicht die het gewaagd heeft zondag bij het Democracy Monument flyers met kritiek op de junta te hebben verspreid, is dinsdagavond in zijn woning aangehouden. Een gezamenlijk team van soldaten en agenten trof er een fotokopieerapparaat, een pak papier en een Mercedes Benz aan. Via camerabeelden van die bolide is de politie de man op het spoor gekomen. De man heeft verklaard dat het een eenmansactie was. ‘Ik deed het vanwege mijn overtuigingen.’ Mogelijk wordt hij door de krijgsraad berecht.

Naar een andere booswicht wordt nog gezocht. Die heeft anti-coup teksten op de gevel van drie gebouwen van de Chiang Mai universiteit gespoten. De studenten doen momenteel examen en zolang die duren zijn niet-onderwijskundige activiteiten niet toegestaan op de campus.

– De NRC (National Reform Council), de raad die hervormingen moet bedenken, gaat 1.350 openbare forums houden. Gegokt wordt op 70.000 bezoekers, die allemaal hun zegje mogen doen over gewenste veranderingen. De fora gaan op 1 december van start. In elke provincie worden werkgroepen gevormd om het werk van de NRC te ondersteunen.

Om het werk van de NRC en de voortgang bekend te maken worden zowel de conventionele als social media ingezet. De NRC opent Facebook en Twitter-accounts en krijgt zendtijd. De eerste uitzending staat gepland voor 1 december. Dat alles gaat het lieve sommetje van 80 miljoen baht kosten.

– Een diplomaat van de Griekse ambassade is gisteren om het leven gekomen nadat zij onder een rijdende trein was terechtgekomen. De vrouw was net als de andere toeristen bij de brug over de rivier Kwai in Kanchanaburi uit de trein gestapt voor het maken van foto’s. Toen het rijtuig daarna weer in beweging kwam, probeerde ze in haar wagon te springen. Dat mislukte, ze viel onder de trein. De vrouw is in het ziekenhuis overleden. (Bron: www.demorgen.be)

– Een commissie van 30 personen, bestaand uit leden van het noodparlement en outsiders, gaat zich buigen over een voorstel van de Anti-Corruption Commission (NACC) om haar meer bevoegdheden te geven en corruptie strenger te bestraffen.

Politici die valse inkomensverklaringen inleveren of weigeren met de financiële billen bloot te gaan, zouden voor het leven uitgesloten moeten worden van het politiek bedrijf in plaats van de huidige 5 jaar. Ambtenaren die schuldig worden bevonden aan corruptie, dienen de doodstraf te krijgen, vindt de NACC.  Het voorstel is nog niet door de Raad van State van advies voorzien en het kabinet heeft het ook nog niet behandeld.

– De twee verdachten van de moord op twee Britse toeristen op het vakantie-eiland Koh Tao worden niet vrijgelaten op borgtocht. De provinciale rechtbank van Samui heeft het verzoek van de ambassade van Myanmar om vrijlating afgewezen.

Het voorarrest van de twee Myanmarese gastarbeiders is al vijf maal verlengd. Een advocaat van de Lawyers Council of Thailand die de twee mannen bijstaat, zegt dat de borgtocht nodig is zodat ze de kans krijgen hun verdediging goed voor te bereiden. De rechtbank acht het vluchtrisico evenwel te groot.

– De dagvergoeding van de vrijwillige rangers in het Zuiden wordt verhoogd van 120 naar 200 baht. Het Zuiden telt 23.227 rangers. Ze werken allemaal in gevaarlijke gebieden en vormen dan ook een schietschijf voor opstandelingen of doelwit van een bomaanslag.

– Tien actievoerders, die zeven jaar geleden het parlementsgebouw ‘bestormden’, zijn door het Hof van Beroep vrijgesproken. Het Hof zette daarmee een streep door de veroordeling van de lagere rechtbank. Het beschouwde de actie toelaatbaar, omdat die vreedzame bedoelingen had. Tijdens de ‘bestorming’ kon het parlement ongestoord door vergaderen. De rechtbank had de tien eerder veroordeeld tot voorwaardelijke straffen van acht maanden tot twee jaar.

– Om investeerders naar het door geweld geteisterde Zuiden te lokken, gaat de regering hen voordeeltjes bieden, maar wel in gebieden met minimaal geweld. Dit lokkertje maakte premier Prayut gisteren bekend op een prijsuitreiking voor prominente industrieën. Details vermeldt het bericht niet. Prayut zei nog veel meer over investeringen, maar dat kunt u desgewenst zelf lezen op de website van de krant. De titel luidt: Prayut vows to lure investors to deep South.

– Het stinkt niet meer in het nieuwe winkelcentrum Siam Square One. Het is gelukt het waterstofsulfide lek te dichten, dat de stank veroorzaakte. Eind september waren de huurders al begonnen te klagen; voor 31 van de 300 was het reden van hun contract af te willen.

– Jongelui, geloof niet de reclamepraatjes dat alcohol goed is voor je gezondheid, waarschuwt het Health Promotion Policy Research Centre. Die praatjes worden verkocht op de sociale media waarbij info-graphics de claim moeten ondersteunen. Ziet er wetenschappelijk uit, maar slaat als een tang op een varken.

Bijvoorbeeld de bewering dat bier voedingsstoffen bevat. Klopt, maar ze zitten ook in andere gezondere etenswaren, aldus directeur Thaksaphon Thamarangsi op een paneldiscussie [waar, wanneer?]. Thaksaphon schat dat de reclame via de sociale media en het toenemend gebruik van mobieltjes jaarlijks 200.000 nieuwe drinkers opleveren.

Vooral de info-graphics zijn populair, zegt communicatiedeskundige Nitta Roonkaseam, omdat die informatie gemakkelijk te behappen is. Hoe vaker die posts worden gedeeld of van een Like voorzien, hoe geloofwaardiger de boodschap wordt. Het wordt echter allemaal voor zoete koek geslikt. ‘We nemen niet de moeite om de bron of de nauwkeurigheid na te gaan.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Corruptieschandaal: Nog meer modder komt boven

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 november 2014”

 1. Henk zegt op

  Als je de foto goed bekijkt zie je direct dat deze in Thailand gemaakt is .
  De helft wat er drijft zijn vissen en de andere helft is naar goed Thais gebruik::M150 flesjes Melkpakjes.Vruchtensappakjes ,Coca Colaflesjes,Draagtassen etc.etc.
  Kan me niet goed voorstellen dat dit allemaal vitamientjes zijn voor de vissen .
  Wat er overigens gedacht word over het vergiftigen zou ook dat geen mirakel zijn.Toen wij 7 jaar geleden aan het bouwen waren werden bij ons in de vijver 2000 m2 ook alle vissen ziek en stierven zo goed als allemaal.De bouwvakkers uit de Isaan hebben er wekenlang van gesmuld .Paar maanden geleden met de koikarpers in de andere vijver en ook daar hebben de bouwvakkers uit Cambodja ook heerlijk van gesmuld .
  Karpers van 5-7 kilo was een waar feest voor de mensen .Dat ze door een ziekte of hoe of wat gestorven zijn deerde hun helemaal niks ,ze smaakte heerlijk was hun verhaal en waren iedere morgen weer blij als er een paar het loodje hadden gelegd

 2. willem scheveningen. zegt op

  Premier Prayut wil vrienden maken in Laos:
  Logisch met de energieopbrengst die, al die nieuw te bouwen dammen gaan opbrengen aan bathjes! Nog niet eens gesproken over de derving van inkomsten van de Thaise plattelanders aan visvangst wat ook geen inkomsten meer opbrengt. Laat de Mekong de Mekong blijven/ zo”n rivier verdient het niet om verkwanseld te worden! Maar wie ben ik?
  Ik ben::: Willem Schevenin…

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ willem scheveningen Binnenkort op Thailandblog: Xayaburi dam vermoordt de Mekong. De bouw van de Xayaburi dam in de Mekong bedreigt het levensonderhoud van 60 miljoen inwoners van de vier Mekonglanden en is een ecologische ramp.

   • Jan VC zegt op

    Dick ik kijk er naar uit!

 3. Peter zegt op

  Het stinkt nog steeds in Siam square one en inderdaad de huurders klagen maar wat denk je van de mensen die daar werken in de parkeer garage beneden, die zitten de hele dag in die onaangename sterke (stront) lucht. Ik kom er regelmatig om spullen te brengen moet altijd beneden parkeren maar er blijft altijd een stront lucht hangen en je moet er ook nog 20 bath per uur voor betalen. Tijdens de bouw is er een rioolpijp gesprongen 2 weken voor opening, toen was het helemaal niet te harden daar. Arme huurders want die zitten in een gebouw wat slecht gebouwd is en een management wat alleen maar aan hun zelf denkt en druk bezig het geld van de huurders te tellen en er bijzonder weinig voor doet. maar een ding hebben zij goed voor elkaar je komt echt niet zomaar van een huurcontract af, daar moet je wel voor betalen en dan wel liefst met een glimlach. Amazing Thailand. you love it or hate it (I love it)

 4. willem scheveningen. zegt op

  Beste Dick:
  Dank voor je reactie omtrend de Mekong-rivier,maar ik word er een beetje triest van hoe zo”n rivier naar de Kl….te geholpen wordt! “It s all about the money”.
  Ik zie uit naar het stukje omtrend de Xayaburidam binnenkort.
  Gr;Willem Schevenin…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website