Geweld is mogelijk onvermijdelijk. Suthep heeft de voorwaarden geschapen voor een ‘non-democratic intervention’ [militaire coup?] om de politieke conflicten op te lossen. Dit zegt minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) naar aanleiding van de bezetting van overheidsgebouwen door anti-regeringsgroepen.

Die bezettingen hebben volgens hem de belofte van een niet-gewelddadig protest geschonden, maar ‘een groot aantal mensen steunt nog steeds de protestleiders’. ‘De protestleiders zijn erin geslaagd het anti-regerings sentiment van de bevolking te consolideren.’

Chaturon zegt dat Sutheps weigering het protest af te blazen, zelfs wanneer premier Yingluck terugtreedt of het Huis van Afgevaardigden ontbindt, elke oplossing door democratische middelen in de weg staat. ‘Wat hij eist is meer dan wat de regering binnen de grenzen van de grondwet kan doen.’ [De uitdrukking ‘wat hij eist’ wordt niet verder toegelicht.]

Suthep Thaugsuban is de man die de rally van de Democraten op de Ratchadamnoen Avenue leidt. Maandag bezette hij het ministerie van Financiën. Hij heeft opgeroepen alle ministeries en Provinciehuizen te bezetten. Suthep was vice-minister-president in het (vorige) kabinet Abhisit. Hij heeft zijn parlementszetel opgegeven om zijn handen vrij te hebben voor de protesten. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

‘Bezetting van een rijkseigendom is een misdrijf’, zegt Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council. Hij verwijt Suthep zijn actie van burgerlijke ongehoorzaamheid te ver te hebben doorgedreven. Aanvankelijk waren de rally’s in zekere zin gerechtvaardigd [als protest tegen het controversiële amnestievoorstel], ze waren vreedzaam en bleven binnen de grenzen van de wet. De regering was toen in het nadeel, maar nu heeft de regering de ‘upper hand’.

Volgens Paradorn zullen veel mensen zich terugtrekken. Maar Sathit Wongnongtoey, een van de actieleiders op Ratchadamnoen, gelooft dat niet. ‘De demonstranten gaan door met het op vreedzame wijze overnemen van regeringsgebouwen.’

– De VS en het Verenigd Koninkrijk hebben er gisteren elk in een verklaring op aangedrongen de protesten op vreedzame wijze op te lossen. Washington vraagt de demonstranten zelfbeheersing te tonen, nu ze ministeries bestormen.

De VS maken zich zorgen over de toenemende politieke spanningen, zegt een woordvoerder van het State Department. ‘Geweld en het bezetten van openbare of particuliere eigendommen zijn geen acceptabele manieren om politieke verschillen op te lossen. De beste manier is een vreedzame dialoog die de democratie en de rechtsstaat versterkt.’ De UK en de Europese Unie lieten zich op soortgelijke wijze uit.

Drieëntwintig landen hebben inmiddels een reisadvies voor Thailand uitgebracht. Twee van die landen adviseren hun onderdanen zelfs hun reis uit te stellen, wanneer die niet strikt noodzakelijk is. De overige adviezen behelzen de waarschuwing de rally locaties te mijden.

Vertegenwoordigers van 56 landen en zes internationale organisaties zijn gisteren op het ministerie van Buitenlandse Zaken over de huidige situatie gebriefd. Uitgelegd werd waarom maandag de speciale noodwet, die voor drie districten in Bangkok van kracht was, tot de gehele stad plus twee aangrenzende districten is uitgebreid.

– Premier Yingluck vraagt zich af wat het leger gaat doen als de protesten verder escaleren. Dit zegt een bron ‘close to the premier’, aldus de krant. ‘Uiteindelijk kiezen soldaten voor de natie. Het leger kiest geen partij, maar het moet misschien iets doen wanneer het geconfronteerd wordt met druk of een gevaarlijke situatie.’

Opmerkelijk is, althans volgens de krant, dat het leger een tijdelijk hoofdkwartier bij het Eerste Infanterie Regiment (Royal Guard) aan de Vibhavadi Rangsit Road heeft ingericht, toen demonstranten voor de legerbasis aan de Ratchadamnoen Avenue demonstreerden. Alhoewel ze later vertrokken, zijn legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha en zijn staf niet teruggekeerd. De verhuizing plus de betrokkenheid van het leger in vorige coups voeden speculaties over wat het leger aan het plannen is.

Legerwoordvoerder Thanatip Sawangsaeng ontkende gisteren dat de verhuizing een verborgen bedoeling heeft. Bevelhebber en stad keren terug, zodra de situatie daar normaal is. Officieren die aan de Ratchadamnoen Avenue werken, moeten via de achterkant naar binnen omdat demonstranten van het Dharma Army de voorkant blokkeren.

De regering is niet van plan demonstranten bij het ministerie van Financiën en het Budget Bureau te verjagen. ‘Laat ze maar doorgaan. We wachten wel tot ze er genoeg van krijgen’, zegt een ‘security source’. Het leger heeft ook al laten weten niet te zullen ingrijpen.

– Een dan was er gisteren nog het censure debate in het Huis van Afgevaardigden, een soort interpellatie, aangevraagd door oppositiepartij Democraten. Partijleider Abhisit vroeg premier Yingluck om na het debat [dat vandaag eindigt] een politiek besluit te nemen, waardoor de spanning wordt verminderd.

’De demonstranten lijden onder een vertrouwenscrisis. Veel mensen hebben de afgelopen weken een rally gehouden omdat ze niet kunnen accepteren dat de premier voor de belangen voor haarzelf en die van haar vriendjes werkt.’

Premier Yingluck (foto) vond de kritiek van de oppositie ‘unfair’, gezien de prestaties van de regering in de afgelopen twee jaar. Verder valt er weinig te citeren uit het debat, want alles wat gezegd werd, is al eens gezegd.

– Tussen juni 1990 en eind september dit jaar zijn in de provincie Kanchanaburi 1.267 personen overleden aan Aids. Daarna is 87 procent besmet geraakt door seksueel verkeer. Zesduizend personen zijn momenteel seropositief. De meesten zijn tussen 30 en 34 jaar. Het aantal seropositieven jonger dan 25 jaar neemt toe.

De provinciale volksgezondheidsdienst bereidt een campagne voor die tot doel heeft het aantal HIV-besmettingen tot nul terug te brengen. Volgens Narinrat Phitchayakhamin kan dat doel bereikt worden door beter onderwijs en preventie. Artsen dienen risicogroepen te stimuleren zich te laten testen, zodat ze tijdig behandeld kunnen worden en om te voorkomen dat HIV besmette moeders hun baby besmetten.

– Bij een aanrijding tussen een schoolbus en een bus met arbeiders in Muang (Lop Buri) zijn gisteren veertig personen gewond geraakt. Eén leerling is er ernstig aan toe, ze heeft gebroken ribben. Het ongeluk gebeurde toen de bedrijfsbus een U-bocht maakte. De schoolbus knalde tegen het midden van die bus aan.

– We willen geen waterweg tussen Bang Ban en Bang Sai (Ayutthaya) laten bewoners van Bang Ban op posters weten. De aanleg van de waterweg is een onderdeel van de projecten waarvoor de regering een bedrag van 350 miljard heeft uitgetrokken. Wanneer het kanaal wordt aangelegd, moeten veertig gezinnen wijken. Over het project heeft al een hoorzitting plaatsgevonden, maar volgens een lokale protestleider kwamen daar alleen voorstanders aan het woord.

– De gemeente Bangkok heeft de demonstranten op de Ratchadamnoen Avenue gevraagd zelf hun rotzooi op te ruimen. De weg wordt nu schoongehouden door straatvegevers uit de hele stad. Vooral zondag lieten de demonstranten een enorme hoeveelheid afval achter. Maandag werd er 155 ton opgehaald tegen 147 gemiddeld op de andere dagen. De gemeente heeft 500 afvalbakken geplaatst op de avenue.

– Een vader en zijn zoon van 16 jaar zijn in Klaeng (Rayong) om het leven gekomen toen hun pickup truck tegen een boom botste. De man verloor waarschijnlijk de macht over het stuur omdat de weg na een zware regenbui spiegelglad was geworden. Daardoor slipte de wagen.

– Plattelandsartsen hebben gisteren aan het begin van de straat waar premier Yingluck woont, tegen het nieuwe P4P salarisstelsel geprotesteerd. Ze eisten het ontslag van de minister van Volksgezondheid. De plattelandsartsen verzetten zich tegen het halveren van hun ongemakstoeslag en het introduceren van een beloning op basis van prestatie (P4P: pay-for-performance).

Economisch nieuws

– Het goede nieuws is dat tot nu toe geen vliegreizen of hotelboekingen zijn geannuleerd door toeristen die Bangkok of andere toeristische bestemmingen gaan bezoeken. Maar wanneer de politieke conflicten in het eerste kwartaal van volgend jaar doorgaan, verwacht de toerismesector wel degelijk afzeggingen.

De Association of Thailand Travel Agency doet daarom een oproep voor een spoedig vreedzaam einde van de problemen. Negentien landen hebben een reisadvies uitgebracht. Ze adviseren hun burgers protestlocaties te mijden.

De Bangkok Countdown 2014 bij CentralWorld gaat zoals gepland door, zegt de Ratchaprasong Square Trade Association. Het bezoek aan het gebied is iets minder dan normaal, maar de bedrijven verwachten dat dit van korte duur zal zijn.

Premier Yingluck zegt dat de bezetting van het ministerie van Financiën het vertrouwen van investeerders kan benadelen en het toerisme ondermijnen.

De Tourism Authority of Thailand verwacht geen negatieve gevolgen voor het toerisme, wanneer de situatie vreedzaam blijft. Annuleringen zijn nog niet gemeld door de buitenlandse kantoren van de TAT, maar de kantoren in Europa moeten nog hun periodiek rapport insturen.

Wanneer de situatie Level 5 bereikt (landen aviseren niet naar Thailand te reizen) kan het aantal bezoekers dit jaar met 8 tot 10 procent dalen naar 25,75 miljoen en de omzet daalt met 25 miljard baht.

– De SET index is maandag met 0,46 procent gezakt en sloot op 1.352,86 punten na eerder op de dag op 1.345,02 gestaan te hebben. Er werd voor een magere 32,18 miljard baht aan aandelen verhandeld. Buitenlandse investeerders bleven netto kopers en effectenhandelaren onttrokken 362,97 miljoen baht aan de markt.

Porranee Thongyen, research manager bij Asia Plus Securities, verwacht dat de politieke spanning, zowel binnen als buiten het parlement, deze week oploopt. Dinsdag begon het parlement aan een zogeheten censure debate. Het wordt vandaag afgesloten met de stemming op donderdag. Oppositiepartij Democraten gaat een motie van wantrouwen tegen premier Yingluck en de minister van Binnenlandse Zaken indienen.

– De betalingen aan boeren die sinds begin oktober hun paddy hebben ingeleverd en nog geen cent hebben gezien, staan op losse schroeven. Het ministerie van Financiën is mogelijk niet in staat een obligatie-uitgifte van 75 miljard baht te realiseren. Fondsmanagers staan niet te trappelen om hun geld te steken in een systeem (het rijsthypotheeksysteem) dat niet ’transparant’ is [lees: geplaagd wordt door corruptie].

De Bank for Agriculture and Agricutural Cooperatives (BAAC), die het systeem voorfinanciert, heeft het geld hard nodig, want ze beschikt niet over voldoende liquide middelen. Wanneer het het ministerie niet lukt de obligaties te verkopen, zou het de eerste keer zijn dat het ministerie in gebreke is gebleven bij het aflossen van zijn schuld bij de BAAC. Boeren hebben gedreigd zich aan te sluiten bij het anti-regeringsprotest.

Chajchai Sarit-apirak, eerste senior vice-president van Kasikorn Asset Management, dat de BAAC obligaties beheert, vreest dat de obligaties niet worden uitverkocht, omdat het om een groot bedrag gaat. ‘Als de regering ze allemaal wil verkopen, dient ze een hoge spreiding te bieden.’ [?]

Het ministerie van Financiën zei vorige week dat het van banken gaat lenen of de banken toestaat op onverkochte delen van het obiligatiepakket te bieden, wanneer de belangstelling van instituten tegenvalt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


11 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 november 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Alle ambtenaren en staf van het ministerie van Energie zijn naar huis gegaan, nadat demonstranten vandaag het gebouw omsingeld hadden. Ze zijn niet van plan het gebouw te bezetten.

  Eerder vandaag maakte protestleider Sathit Wongnongtoey bekend dat de anti-regerings demonstranten naar zes ministeries zouden marcheren: Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Industrie, ICT, Volksgezondheid en Handel.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News: Het is niet nodig de Noodtoestand in Bangkok en buurprovincies uit te roepen, zegt vice-premier Pracha Promnok, die belast is met het veiligheidsbeleid. De politie is nog steeds in staat de orde te bewaren. Thans is een speciale noodwet van kracht, die minder ver dan de Noodtoestand gaat.

  Pracha belooft dat de regering geen geweld zal gebruiken om demonstranten te verspreiden. De politie wacht tot actieleider Suthep Thaugsuban, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, zich overgeeft. Ze zal geen geweld gebruiken om hem aan te houden.

  Sommige media suggereren dat demonstranten van plan zouden zijn vanmiddag het parlement te belegeren. In vier provincies zijn bijeenkomsten van demonstranten voor de Provinciehuizen.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De Provinciehuizen van zes provincies in het Zuiden zijn door demonstranten belegerd, maar ze gaan niet naar binnen. De zes zijn: Trang, Phuket, Surat Thani, Chumphon, Songkhla en Satun.

  In Surat Thani mochten demonstranten naar binnen om bloemen uit te delen. In Phuket kreeg de gouverneur bloemen en een fluitje.

  Het Zuiden van Thailand is een bolwerk van oppositiepartij Democraten.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Actieleider Suthep Thaugsuban heeft dinsdagavond gepleit voor een volksregering. Hij maakte een zespuntenplan bekend. Kort door de bocht: geen kopen van stemmen, beëindiging corruptie, decentralisatie, hervorming politie en bureaucratie, en oplossing problemen in onderwijs, sociale zaken, volksgezondheid en transport.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De ambtenarenbonden sluiten zich aan bij het anti-regeringsprotest. De leden mogen op 28 en 29 november vrij nemen om aan de rally’s deel te nemen. De vakbond van de Spoorwegen overweegt zich bij het protest aan te sluiten.

 6. David zegt op

  Ik heb van mijn leven nog nooit zo een slacht theater stuk gezien.
  En dat terwijl de Thai toch allen de HTS doorlopen hebben. (Hogere Toneel School)

  David.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Negen ministeries en het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) kregen vandaag bezoek van demonstranten. Ze vroegen de ambtenaren te stoppen met werken. Actieleider Suthep Thaugsuban, tegen wie een arrestatiebevel loopt, leidde de mars naar de DSI. Het personeel verliet het gebouw en ging naar huis. Personeel van het ministerie van Handel vertrok via veerboten op de Chao Praya en anderen voegden zich bij de demonstranten. De politie heeft om de arrestatie van vier andere protestleiders gevraagd. De rechtbank beslist daarover maandag.

 8. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Veertien Provinciehuizen in het Zuiden en tien elders in het land zijn door demonstranten belegerd. In sommige provincies blijven ze er totdat ze een seintje van actieleider Suthep krijgen. Suthep riep dinsdag anti-Thaksin demonstranten in het land op om overheidsgebouwen te bezetten. Evenals in Bangkok gaan ze niet naar binnen.

 9. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De vakbonden van de spoorwegen en het gemeentelijk vervoerbedrijf in Bangkok sluiten zich niet aan bij de oproep van de koepel van ambtenarenbonden aan hun leden om op 28 en 29 november een vrije dag te nemen. De vakbond van Thai Airways International laat haar leden vrij om dan tegen de regering te protesteren.

 10. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Provinciehuizen zijn niet bezet, zegt een regeringswoordvoerder in reactie op sommige mediaberichtgeving. Volgens hem hebben demonstranten in negen provincies een podium gebouwd voor het Provinciehuis en in zes provincies deelden de demonstranten bloemen uit aan het provinciepersoneel. De negen provincies zijn Surat Thani, Satun, Chumphon, Phangnga, Krabi, Phuket, Ranong, Songkhla en Chon Buri.

  • danny zegt op

   beste Dick,

   Bedankt voor al je breaking news.
   Volgens mij kun jij in deze tijd nog niet eens een boodschapje om de hoek omdat er dan alweer nieuw nieuw is.
   Je bent er maar druk mee ,maar besef dat je veel lezers er mee dient.
   Wij volgen jouw breaking news op de voet .
   veel bewondering voor al je up- dates
   groeten van Danny uit de Isaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website