Die motten we niet. [Motten is Rotterdams voor moeten] Twee docenten van de faculteit politieke wetenschappen van de Chulalongkorn universiteit blijven donderdag weg wanneer graduates de eed afleggen voor Chitpas Krikadon.

Want daar wringt de schoen: Chitpas (29), afgestudeerd aan de faculteit, is co-leider van de anti-regeringsbeweging PDRC. Zij kwam in het nieuws omdat ze onder druk van haar familie, eigenaar van Singha bierbrouwerij, haar naam veranderde.

De twee docenten wijzen erop dat Chitpas beschuldigd is van verraad wegens haar activiteiten bij de PDRC en ze verwijten haar denigrerende opmerkingen over de boerenbevolking. Een van de docenten: ‘Ik doceer antropologie en ik leer mijn studenten respect voor andere mensen te hebben. Ik kan mijn eigen woorden niet verraden.’

De faculteitsrector wijst erop dat Chitpas geheel volgens de regels gekozen is door een commissie van studenten.

– Cobra Gold, de jaarlijkse militaire oefening van de VS en enkele Zuidoost-Aziatische landen, verhuist niet naar een ander land, maar wordt volgend jaar gewoon in Thailand gehouden. NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree ontkent dat de VS zouden overwegen de oefening te verplaatsen.

De oefening wordt tussen 25 juli en 8 augustus 2015 gehouden in de centrale regio en in de provincies Chonburi, Rayong en Chanthaburi. Overleg over de oefening en locaties vindt ongewijzigd plaats, aldus Winthai. Zie verder: VS overwegen Cobra Gold in ander land te houden.

– Voormalig Pheu Thai parlementslid Sunai Jullapongsathon roept coupleider Prayuth Chan-ocha op terug te treden en verkiezingen uit te schrijven. In een videoclip van 12 minuten op YouTube zegt hij dat Prayuth verzet kan verwachten wanneer hij dat niet doet. ‘Bespaar jezelf en het land narigheid.’

Wanneer Prayuth aanblijft, kan hij het doelwit worden van een campagne van de onlangs opgerichte Organisation of Free Thais for Human Rights and Democracy om hem ten val te brengen, waarschuwt Sunai (Zie: Oud-minister richt anti-coup organisatie op). Sunai denkt dat politici van verschillende partijen en andere mensen die tegen de coup zijn, zich gaan verenigen om actie te voeren voor een gekozen democratische regering.

Sunai heeft nog meer noten op zijn zang. Wie geïnteresseerd is, leze het bericht op de website van Bangkok Post: Sunai calls on Prayuth to step down, call elections.

– Alle zaken tegen burgers die door de krijgsraad worden behandeld, dienen te verhuizen naar de normale rechtbank, bepleit een groep advocaten die zich tooit met de naam Volunteers Lawyers for Human Rights.

Pakasit Traiyasanunt, leider van de groep, overhandigde gisteren een petitie met dat pleidooi aan de NCPO. Hij vindt berechting door een gewone rechtbank nodig uit het oogpunt van transparantie en eerlijkheid. Zo kan tegen een vonnis van de krijgsraad geen beroep worden aangetekend.

De zaken die de door de NCPO ingestelde krijgsraad (die overigens bestaat uit burgerlijke rechters) krijgt te behandelen, betreffen majesteitsschennis en schending van NCPO-bevelen, en andere zaken die met de veiligheid te maken hebben.

Behalve de advocaten stonden gisteren nog meer mensen met een verzoekschrift op de stoep bij de NCPO. De districtschef van Mae Mo (Lampang) vroeg de uitgifte van grondaktes aan dorpelingen te versnellen en dorpelingen uit Muak Lek (Saraburi) die zich verzetten tegen een goudmijn, vroegen geen nieuwe concessies aan het mijnbouwbedrijf te verlenen. Een ander bericht meldt dat in de vroege ochtend vijf groepen voor de deur stonden.

– De Thai Journalists Association (TJA) vraagt de junta om heldere richtlijnen voor de rechten en vrijheid van de media. De vereniging vreest verdere restricties nu de junta vijf panels heeft gevormd, die de media gaan controleren op ontoelaatbare berichtgeving.

Woensdag kregen een Thaise krant en televisiestation bezoek van soldaten om hen te verhinderen verslag te doen van de oprichting van de anti-coup organisatie Free Thai door een oud-minister. Of dat gelukt is, vermeldt het bericht niet. In ieder geval heeft Bangkok Post erover bericht.

Volgens de TJA, die de NCPO over het bezoek [inval?] heeft bevraagd, beschouwt de junta Free Thai als een gevoelige kwestie die het leger in de ogen van buitenlanders in een kwaad daglicht kan stellen.

NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree zegt dat de vorming van de panels tot doel heeft de efficiency in de omgang met de media te bevorderen. De panels hebben niet tot doel de pers te breidelen.

– De junta zet ook het mes in de eigen gelederen. Ze heeft de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) gevraagd het leger te bevrijden van corruptie. Concreet is de PACC gevraagd de aanbestedinsprocedure bij de aankoop van wapens te onderzoeken.

‘Er worden geen uitzonderingen gemaakt, want soldaten zijn ook ambtenaren. Maar wie niets verkeerds heeft gedaan, hoeft niet in paniek te raken’, zegt Phaiboon Khumchaya, in de NCPO verantwoordelijk voor juridische zaken.

Phaiboon wil dat de score van Thailand op de index van Transparency International van 35 naar 50 stijgt. Op de lijst met 177 landen is Thailand gestegen (dus gezakt) van de 88ste naar de 102de plaats.

– De aankopen van het kantoor van het Huis van Afgevaardigden worden door een panel onderzocht. Geen enkele project wordt daarbij uitgezonderd, zegt de waarnemend secretaris-generaal van het Huis. Wanneer de NACC constateert dat ambtenaren in de fout zijn gegaan, kunnen ze disciplinaire straffen verwachten.

– Laos doet een kleine concessie bij de planning van de bouw van de Dan Sahong dam in de Mekong. Het land gaat akkoord met ‘voorafgaande consultatie’ door de overige Mekonglanden in plaats van ‘notificatie’, wat het eerst van plan was. Die toezegging deed Laos gisteren op de tweede dag van de driedaagse vergadering van de Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden.

Maar Laos schrapt de bouw niet, die op bezwaren stuit van de milieubeweging alsmede Thailand, Cambodja en Vietnam vanwege de ecologische schade. Volgens Laos wordt de dam niet in de hoofdrivier aangelegd, maar in een van de vele vertakkingen die 10 km lang zijn en aan de grens met Cambodja weer samenkomen.

Via het Don Sahong kanaal stroomt slechts 5 procent van het Mekongwater, zegt Laos. Twee andere kanalen zijn goed voor 60 en 30 procent. Laos erkent dat het Don Sahong kanaal in het droge seizoen een belangrijke route voor de migratie van vissen is, maar andere kanalen ondersteunen die ook.

Het proces van voorafgaande consultatie neemt zes maanden in beslag, maar gedurende die periode hoeft de planvorming niet te worden stopgezet.

– De 65-jarige ex-monnik Sanan Kamseedaeng (voorheen Phra Maha Sanan Atipattho) van Wat Bang Bua in Chatuchak is wegens molest en verkrachting van een 14-jarig meisje veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf en een half jaar. De rechtbank halveerde zijn aanvankelijke straf van 11 jaar omdat hij schuld had bekend. De monnik vergreep zich op 28 mei vorig jaar aan het meisje.

– In een rijstveld in Muang (Nakhon Ratchasima) zijn menselijke skeletten en aardewerk gevonden, die vermoedelijk vijftienhonderd jaar oud zijn. Ze werden ontdekt toen de boerin en haar buren in het veld aan het graven waren. De dorpelingen geloven dat het om hun voorouders gaat. Ze hebben toestemming gevraagd om de resten naar de tempel te brengen. De gemeente heeft bewakers naar het terrein gestuurd om de vondsten te beschermen.

– Tijdens een brand in de Nongtom Market wijk in Phrom Phiram (Phitsanulok) zijn twaalf huizen in de as gelegd. In het huis waar de brand uitbrak, vond de politie verkoolde elektrische apparaten, wat tot de conclusie leidde dat kortsluiting de boosdoener was.

– Coupleider Prayuth Chan-ocha is afgetreden als bestuurslid van de Thai Military Bank (TMB). Het leger heeft een aandeel van 1,25 procent in de bank; de overige aandelen zijn in het bezit van het ministerie van Financiën.

– Free Trade Agreement Watch vindt dat de junta moet gaan heronderhandelen over de vrijhandelsovereenkomst (FTA) met de Europese Unie. Volgens FTA Watch waren de gesprekken met de EU tot nu toe nadelig voor Thailand.

Nu de EU de diplomatieke banden met Thailand heeft verbroken en ondertekening van de Partnership and Cooperation Agreement heeft opgeschort (die naar de FTA leidt), moet de NCPO van de gelegenheid gebruik maken de gevolgen van de FTA nog eens goed te bestuderen, aldus de waakhond.

Volgens de EU-vertegenwoordiger in Thailand heeft de opschorting geen gevolgen voor de onderhandelingen over de FTA. FTA Watch is nu bang dat de EU gaat proberen alleen die delen van de FTA te behouden, die gunstig voor haar zijn.

– De State Railway of Thailand (SRT) gaat de junta om een extra budget van 8 miljard baht vragen voor veranderingen aan de Red Line tussen metrostation Bang Sue en Rangsit (26,3 kilometer). Niet drie sporen maar vier wil de SRT aanleggen: twee voor de metro en twee voor de gewone trein. In het driesporen ontwerp zouden beide types treinen de sporen delen.

De Red Line begint bij metrostation Bang Sue, loopt langs de spoorlijn naar het noorden en eindigt in Rangsit. Een deel van de lijn wordt verhoogd aangelegd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Mensenhandel: Junta wijt Thailand’s degratie aan corruptie
Politie opent de jacht op buitenlandse bendes in toeristenplaatsen

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 juni 2014”

  1. eugeen zegt op

    Toch gewelding dat wij hier elke dag een overzicht van het belangrijkste nieuws kunnen lezen.
    Waarvoor dank.

  2. rob zegt op

    Motten is misschien Rotjeknors (dat betekent Rotterdams voor Amsterdammers) maar zeker Mokums (dat betekent Amsterdams voor Rotterdammers).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website