De jacht op voormalig premier Abhisit Vejjajiva, thans oppositieleider, en Suthep Thaugsuban, voormalig vice-minister-president, gaat een volgende fase in.

Nadat de rechtbank van drie personen definitief heeft vastgesteld dat ze in 2010 door legervuur zijn omgekomen, heeft het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) het OM nu gevraagd beiden te vervolgen voor dood door schuld.

Vice-directeur-generaal Wannapong Kotcharag van de DSI en zijn onderzoeksteam begeleidden Abhisit en Suthep gisteren naar het kantoor van de procureur-generaal, waar ze zich meldden bij Winai Damrongmongkolkul, directeur-generaal speciale rechtzaken. Die zei dat hij een werkgroep van vijf stafleden had gevormd om het verzoek van de DSI te beoordelen. Op 26 augustus laat de PG weten of beiden zullen worden vervolgd.

De DSI, die onderzoek naar de doden en gewonden doet, gevallen tijdens de roodhemd ongeregeldheden, acht Abhisit en Suthep verantwoordelijk voor het neerslaan van de protesten, waardoor een taxichauffeur, een jongen en de bestuurder van een busje om het leven zijn gekomen. Van deze drie is bewezen dat ze door soldaten zijn gedood.

De DSI wil hen daarvoor laten vervolgen. Abhisit was destijds premier, Suthep directeur van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation, dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. Het CRES had het leger toestemming gegeven om met scherp te schieten.

Abhisit en Suthep menen dat de DSI niet bevoegd is onderzoek naar hun rol te doen. Ze hebben in april bij de Criminal Court een klacht ingediend tegen de DSI-directeur en DSI-staf. De rechtbank buigt zich daar op 8 juli over.

Foto: Abhisit (links) en Suthep (rechts) blijken populair bij personeel van het kantoor van de procureur-generaal.

– Er gaan flink wat koppen rollen in het kabinet, meent Bangkok Post te weten op basis van anonieme bronnen bij regeringspartij Pheu Thai. Minister Boonsong Teriyapirom (Handel), verantwoordelijk voor het controversiële rijsthypotheeksysteem, moet zijn biezen pakken. Hij wordt opgevolgd door de huidige minister van Financiën of een minister van het kantoor van de premier (twee namen worden genoemd).

Speculaties gaan dat de sterke man van het kabinet, vice-minister-president Chalerm Yubamrung, verhuist naar de post van minister van Werkgelegenheid. Chalerm is thans verantwoordelijk voor het falende veiligheidsbeleid in het Zuiden. Het regent verder speculaties, maar die laat ik maar achterwege.

De zogeheten reshuffle, de derde (?) alweer sinds het kabinet Yingluck aantrad, heeft gevolgen voor tien personen en bijna twintig kabinetsposten. De afgelopen dagen hebben kandidaten voor het nieuwe kabinet hun kwalificaties ingeleverd op het Government House en in het SC Park Hotel. Binnen een week is de nieuwe samenstelling van het kabinet bekend en wordt die  voorgelegd aan de koning ter bevestiging. De wijzigingen hebben tot doel de tanende populariteit van de regering op te krikken.

Premier Yingluck was eerder huiverig om het kabinet snel te wijzigen. Ze wilde wachten tot augustus, wanneer het parlement terugkomt van reces. Maar ze buigt nu toch voor haar grote broer Thaksin, die een snelle wijziging had geadviseerd – zeg maar bevolen. Thaksin zou ontevreden zijn over de prestaties van het kabinet op het gebied van het rijsthypotheeksysteem, water- en overstromingsmanagement en hij maakt zich zorgen over de opkomst van de wittemaskers beweging.

– Vier leidinggevenden van rijstpelmolen L-Gold Manufacture Co in Pichit worden verdacht van het verdonkeremanen van 12.000 ton rijst, door boeren in het kader van het hypotheeksysteem ingeleverd. Veel van hen hebben nog geen cent gezien. Tegen drie is een arrestatiebevel uitgevaardigd, één heeft zich al vrijwillig gemeld.

Gouverneur Chakkarin Plianwong zal de gedupeerde boeren vragen een klacht tegen het bedrijf in te dienen. Tweehonderd boeren hebben hun rijst bij het bedrijf ingeleverd, van wie 96 gedupeerd zijn door het schandaal. Zeventig boeren hebben tot nu een klacht ingediend. Veel boeren durven dat niet uit angst definitief naar hun geld te kunnen fluiten.

– Driehonderd boeren uit de zuidelijke provincies Nakhon Si Thammarat, Phatthalung en Songkhla hebben gisteren gedemonstreerd voor Wat Bo Lor in Chiang Yai. Ze roepen de regering in een petitie op om de garantieprijs van 15.000 baht voor een ton paddy te handhaven en het hypotheeksysteem voor de huidige (tweede) oogst voort te zetten tot 30 november. Het kabinet heeft besloten de prijs te verlagen naar 12.000 baht.

– De regering laat alle 2.506 magazijnen in 50 provincies, waarin gehypothekeerde rijst ligt opgeslagen, inspecteren. Wanneer meer dan 5 procent van de gepelde rijst of 10 procent van de paddy (ongepelde rijst) ontbreekt, wordt juridische actie tegen de beheerders ondernomen.

– Zakenman Akeyuth Anchanbutr  is het slachtoffer van een roofmoord en hij is niet om politieke motieven vermoord, zegt Khamronwit Thoopkrajang, hoofd van de gemeentepolitie van Bangkok. ‘Elk stukje bewijs wijst op roof en moord. Maar de politie verwelkomt nieuwe informatie, die bruikbaar zou kunnen zijn.’ De politie doet sinds drie weken onderzoek naar de zaak en heeft 51 getuigen ondervraagd. De kostbaarheden van Akeyuth die tijdens zijn ontvoering en moord zijn verdwenen, zijn niet gevonden.

Advocaat Suwat Apaipak zegt vraagtekens bij de conclusie van de politie. ‘There is more to the case than meets the eye.’ Hij heeft een lijst met dertien vragen ingeleverd. Voordat de politie haar onderzoek afsluit, dienen die beantwoord te worden, vindt hij, maar volgens Khamronwit zijn ze al beantwoord.

Biljonair Akeyuth werd tijdens een rit naar het Zuiden door zijn chauffeur vermoord. Hij spande samen met vier anderen. Ze stalen 5 miljoen baht. De chauffeur was volgens de politie agressief en gokverslaafd.

– Het Zuid-Koreaans bedrijf Korea Water Resources Corp (K-Water) is niet in staat waterwegen en opslaggebieden aan te leggen, twee werken die deel uitmaken van de watermanagementprojecten, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken. Een Zuid-Koreaanse milieuactivist zegt dat het bedrijf niet solvabel is en milieuschade heeft toegebracht bij projecten in Zuid-Korea.

Minister Niwatthamrong Bunsongphaisa (PM’s Office) trekt zich niets aan van de beschuldiging. De regering heeft de kwalificaties van het bedrijf gecontroleerd en in orde bevonden. ‘Laat de man zeggen wat hij wil.’

De directeur van het bedrijf zegt dat zijn bedrijf heel goed in staat is de twee werken van 160 miljard baht uit te voeren. Financiële problemen zijn er niet, omdat de Zuid-Koreaanse overheid de grootste aandeelhouder van het bedrijf is. En van milieuschade in Zuid-Korea zou geen sprake zijn.

Democratisch parlementslid Ong-art Klampaibul wil dat premier Yingluck aandacht aan de zaak schenkt om er zeker van te zijn dat de projecten transparant zijn en de bevolking ten goede komen.

– Het eredoctoraat van de Thammasat universiteit voor Nguyen Phu Trong (69), secretaris-generaal van de communistische partij van Vietnam, is bij mensenrechtenactivisten in de regio en Europa in het verkeerde keelgat geschoten. In een open brief wijzen ze erop dat Nguyen medeverantwoordelijk is voor de jacht op dissidenten in de afgelopen jaren. Vreedzame demonstraties worden neergeslagen, mensen worden willekeurig gedetineerd en dissidenten en mensenrechtenactivisten krijgen strenge straffen, aldus de brief.

– Een van de zes luxe wagens, die in Nakhon Ratchasima tijdens het vervoer in brand vlogen, blijkt gebruikt te zijn in een zwendel om invoerrechten op een andere auto te omzeilen. De Ferrari werd in onderdelen ingevoerd, in Thailand geassembleerd, omgebouwd op LPG, waarna later een verzoek werd gedaan terug te gaan naar benzine en de eigenaar beweerde dat hij het car registration book was kwijtgeraakt.

Onderzoekers van het Department of Special Investigation (DSI) hebben ontdekt dat op het motornummer een plaatje was bevestigd met een vals nummer, vermoedelijk met als doel om een nieuw kenteken te kunnen aanvragen. De DSI vermoedt dat de vijf andere wagens voor hetzelfde doel zouden worden gebruikt.

– Het voorstel van een panel van het ministerie van Onderwijs om de vakken science and technology en mathematics samen te voegen tot één vak, is niet in goede aarde gevallen bij twee docenten van de Chulalongkorn universiteit. De kwaliteit van het samengevoegde vak zou hierdoor achteruit gaan. Sathon Vijarnwannaluk van de faculteit sciences van Chula zegt dat zo’n samenvoeging in geen enkel ander land voorkomt. Bovendien wijst hij erop dat Thaise studenten al zwak in beide vakken zijn.

Het panel, dat in oktober werd gevormd, stelt voor de acht kernvakken in het nationaal curriculum terug te brengen tot zes.Verder wil ze het aantal contacturen verminderen van 700 à 800 per jaar naar 600 uur. Het aantal zelfstudie-uren zou omhoog moeten gaan van 200 naar 400 uur per jaar.

Pawit Thongroj, adviseur van de minister, ontkent dat de kwaliteit van de vakken achteruit gaat wanneer het aantal contacturen vermindert. ’Leraren dienen te begrijpen dat leren niet alleen in het klaslokaal plaatsvindt.’ Het nieuwe curriculum is voor 80 procent klaar. Als eerste wordt het in drieduizend scholen ingevoerd.

– Belachelijk: zo oordeelden veel YouTube-gebruikers over een videoclip, waarin vice-minister Nattawut Saikuar (Handel) en anderen de lof zingen van traditionele kruidenierswinkels en er een dansje bij maken. De kritische kijkers en luisteraars vonden de clip een verspilling van tijd en overheidsfinanciën. Sommigen meenden dat de song wel erg op Black Superman leek. De video, die tot gisterochtend 50.600 pageviews had getrokken, is ijlings verwijderd.

– De bijeenkomsten van de wittemaskers kunnen in strijd zijn met artikel 63 van de grondwet dat het recht op vreedzame bijeenkomsten garandeert. De rally’s kunnen gemakkelijk in geweld ontaarden omdat de meeste demonstranten witte maskers dragen en anoniem kunnen blijven. Dit zei een docent recht van de Thammasat universiteit gisteren op een seminar.

Alhoewel Thailand in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland geen verbod kent op het dragen van een masker acht hij de kans op geweld aanwezig, waardoor het grondwetartikel wordt overtreden.

Volgens een andere docent recht lijkt de bevolking in verwarring over haar recht op vrije meningsuiting in de openbare ruimte. Zo leidde een protest tegen een pijplijnproject in het Zuiden tot geweld van de autoriteiten tegen de demonstranten. De demonstranten hebben de politie aangeklaagd voor wangedrag. Die zaak dient momenteel voor de rechter.

– De zoon van oud-premier Thaksin blijkt de twee foto’s op zijn vaders Instagram account te hebben gezet. De foto’s riepen speculaties op als zou Thaksin Thailand bezocht hebben.

– De Thaise spoorwegen (SRT) gaan vijftig nieuwe locomotieven aanschaffen en oude locomotieven, waarvan sommige al een halve eeuw dienst doen, met pensioen sturen. De locomotieven kosten 6,5 miljard baht. De eerste twintig zijn van Chinese makelij. Daarna wordt een e-veiling gehouden. De Chinese machines gaan goederentreinen trekken van en naar de haven van Laem Chabang.

Economisch nieuws

– Een waarschuwing voor de gevaren van roken, die 85 procent van het oppervlakte van een pakje sigaretten beslaat: dat is een onlogische eis. Die nieuwe eis heeft geen enkel effect en straft alleen maar de handel. Er blijft ook weinig ruimte over voor het sigarettenmerk. De Thai Tobacco Trade Association (TTTA), die dit zegt, gaat volgende week het ministerie van Volksgezondheid voor de rechter slepen om de eis van tafel te krijgen.

Sigarettenpakjes bestaan sinds 2005 voor de helft uit een waarschuwing met afschrikwekkende foto. Op het percentage rokers heeft de waarschuwing nauwelijks effect gehad: 19 procent van de bevolking rookte in 2005; 18,4 procent in 2011. Volgens een onderzoek van de WHO is 97 procent van de rokers zich bewust van de risico’s.

TTTA-directeur Varaporn Namatra zegt dat de nieuwe regel tot problemen voor de detailhandel zal leiden vanwege hogere operationele kosten en omdat rokers zullen overstappen op goedkopere shag. Op die zakjes staat geen waarschuwing, wat merkwaardig is want de helft van alle tabaksverkopen in Thailand bestaat uit de verkoop van losse tabak.

Wanneer de 85-procent eis doorgaat, heeft Thailand de grootste waarschuwing na Australië waar 82,5 procent van het oppervlakte uit een waarschuwing bestaat.

Minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid) ontzegt de TTTA en de bedrijven niet het recht het ministerie aan te klagen, maar ze zouden niet naar de rechtbank moeten stappen. Het ministerie is bereid het besluit voor de rechter te verdedigen. ‘Ik ben me ervan bewust dat vergroting van de waarschuwing gevolgen heeft voor de verkoop van sigaretten, maar de bedrijven moeten begrijpen dat ze geld verdienen ten koste van de gezondheid van mensen.’

– Thailand als productiebasis voor moslimmode: is dat niet een commercieel aantrekkelijke gedachte, want er zijn 1,62 miljard moslims, waarvan 320 miljoen in Azië wonen? Bovendien hebben de moslims in het Midden-Oosten een grote koopkracht.

Het Department of Industrial Promotion (DIP) gaat in samenwerking met de Srinakharinwirot universiteit producenten van moslimkleding op de wereldmarkt introduceren door hen te begeleiden bij het verbeteren van kwaliteit, design en organisatie. De DIP streeft ernaar dat Thaise producenten het grootste marktaandeel hebben, wanneer in 2016 de Asean Economic Community van kracht wordt.

– De verkoop van personal computers is het eerste kwartaal met 20 procent op jaarbasis afgenomen, maar het goede nieuws is dat de verkoop van tablets en smartphones is toegenomen. In het eerste kwartaal gingen 800.000 PC’s over de toonbank. Het is voor het eerst dat de markt een negatief groeicijfer laat zien. Alhoewel de consumentenmarkt slapjes is, blijft de vraag van particuliere organisaties en openbare diensten naar PC’s groot, met name in de sectoren financiën, telecommunicatie en gezondheidszorg. Experts verwachten dat de PC-markt de rest van het jaar slap blijft.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Dossier

Dossier is een rubriek met informatie over onderwerpen die regelmatig in het nieuws zijn of zijn geweest. Dossier geeft achtergrondinformatie, gebaseerd op artikelen in Bangkok Post. Het is al weer een tijd geleden sinds de laatste aflevering verscheen. Op 10 april ging het over P Move (People’s Movement for a Just Society – lange tijd niets van gehoord) en het verkeer in Bangkok (de stad telde vorig jaar 7 miljoen wagens). Vandaag stadsparken in Bangkok.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website