Niet besmettelijk en niet veroorzaakt door een virus. Met die geruststellende woorden probeert het Disease Control Department de ongerustheid weg te nemen over een ziekte met HIV-achtige symptomen.

De ziekte werd voor het eerst in 2004 ontdekt. Het Amerikaanse Institute of Health (NIH) deed onderzoek onder 200 personen, voornamelijk uit Thailand en Taiwan, en publiceerde de resultaten vorige week donderdag in het New England Journal of Medicine. De ziekte heeft de naam gekregen ‘adult-onset immunodeficiency syndrome’. Evenals bij HIV wordt het immuunsysteem aangetast waardoor de drager vatbaar is voor andere ziektes.

– Duizenden hebben zondag de laatste eer bewezen aan Uncle SMS, de 61-jarige man die 20 jaar gevangenisstraf kreeg wegens 4 sms-jes, die beledigend zouden zijn voor het koningshuis. Ampong Tangnoppakul overleed op 8 mei aan leverkanker in een gevangenisziekenhuis en werd zondag gecremeerd. Onder de aanwezigen waren UDD-voorzitter Tida Tawornseth, haar echtgenoot en een Pheu Thai parlementslid. Het kabinet liet zich niet zien.

De extreem zware straf voor Ampong en de herhaalde weigering hem borgtocht te verlenen heeft, zowel in binnen- als buitenland, weer eens de aandacht gevestigd op de strenge straffen die op majesteitsschennis staan.

– De ruzie over de opvolging van Sathian Phoemthongin, permanent secretaris van het ministerie van Defensie, steekt iets anders in elkaar dan ik gisteren meldde. Sathian wil dat zijn adjunct hem opvolgt, de minister van Defensie en naar verluidt ook oud-premier Thaksin hebben een voorkeur voor Thanongsak Apirakyothin, thans commandant van het derde legerkorps.

Sathian zou onder druk staan van zijn vrouw, burgemeester en stemmenwerver voor regeringspartij Pheu Thai in Ubon Ratchatani, en klasgenoten van de huidige adjunct-secretaris (van de militaire academie) om zijn adjunct naar voren te schuiven. Hij heeft een beroep gedaan op premier Yingluck, Prem Tinsulanonda, voorzitter van de Privy Council, en councillor Surayud Chulanont, om tussenbeide te komen. De minister van Defensie zou zich schuldig maken aan ontoelaatbare inmenging.

Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) heeft de Defence Council gevraagd de kluwen te ontwarren. De legeropperbevelhebber en de chefs van de drie legeronderdelen, die zitting hebben in de raad, zijn volgens Sukumpol al akkoord met Thanongsak’s benoeming.

Al met al een goed voorbeeld hoe zaken doorgaans gaan in Thailand. In goed Nederlands: via vriendjespolitiek.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken is volgens minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandze Zaken) niet bevoegd om een land te vragen een misdadiger of gevangene (die op de vlucht is) uit te wijzen. Het kan alleen via diplomatieke kanalen naar andere landen een verzoekschrift sturen. Het ministerie kan ook niet andere staatsdiensten opdragen om een uitleveringsverzoek te doen.

De minister antwoordde dit op vragen van journalisten naar aanleiding van Thaksin’s bezoek aan de VS, een land waarmee Thailand een uitleveringsverdrag heeft. Thaksin is op de vlucht voor een gevangenisstraf van 2 jaar. In 2008 werd hij bij verstek veroordeeld.

Suriyasa Katasila van de Green Politics groep bestrijdt Surapong’s bewering dat de regering niet een uitleveringsverzoek kan doen om Thaksin terug te halen. Hij vindt dat het hele kabinet en met name Surapong door de National Anti-Corruption Commission vervolgd moeten worden voor plichtsverzuim.

– Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandze Zaken) is niet ontevreden over het eerste jaar dat hij in functie was. In een verslag van 48 pagina’s somt hij zijn voortreffelijke daden op: onder andere heropening van de grensovergang Mae Sot-Myawaddy, die onder de vorige regering meer dan een jaar dicht was; een Memorandum of Understanding met Myanmar over de ontwikkeling van de diepzeehaven Dawei in Myanmar en vrede langs de grens met Cambodja (waar onder de vorige regering soldaten enkele malen slaags raakten).

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij zegt dat Surapong’s werk voornamelijk neerkomt op het helpen van Thaksin. Hij zorgde voor een visum voor Japan, gaf Thaksin’s diplomatieke paspoort stiekem terug en laat Thaksin vrijelijk over de wereld reizen.

– Werknemers die met pensioen gaan en denken dankzij hun pensioenuitkering een comfortabele oude dag tegemoet te gaan, kunnen wel eens van een koude kermis thuiskomen. Die waarschuwing uitte Wilaiwan sae Tia, vice-voorzitter van het Thai Labour Solidarity Committee, gisteren op een seminar, georganiseerd door de Thammasat universiteit en een commissie die zich met herziening van de sociale wetgeving bezighoudt. Wanneer de uitkering tegenvalt, is dat de schuld van hun werkgever die zijn premie aan het Government Pension Fund niet heeft afgedragen en daarvoor niet op de vingers is getikt.

Het Government Pension Fund is een sub-fonds van het Social Security Fund (SSF). Het vermogen van het SSF bedraagt thans 1 biljoen baht. Wilaiwan is bang dat het kwetsbaar is voor misbruik en inmenging door de politiek. Volgens haar zijn de afgelopen 23 jaar miljoenen baht misbruikt.

Het SSF heeft 10 miljoen leden, het pensioenfonds 1,2 miljoen. Het SSF wordt beheerd door ambtenaren, het pensioenfonds door outsiders. Werkers in de informele sector kunnen ook gebruikmaken van het SSF, maar ze hebben recht op minder tegemoetkomingen.

– De tussentijdse verkiezingen in kiesdistrict 2 van Lamphun zijn met een ruime meerderheid aan stemmen gewonnen door een kandidaat van regeringspartij Pheu Thai. De opkomst bedroeg 80 procent. De verkiezingen waren nodig omdat het vorig jaar gekozen parlementslid was overleden. Er waren geen klachten over verkiezingsfraude.

– Twee tankwagens zorgen in tambon Nong Haen (Chachoengsao) voor veilig drinkwater, omdat het leidingwater blootgesteld is geweest aan giftig afval. De bewoners hebben last van ademhalingsmoeilijkheden omdat industrieel afval in de buurt van hun huizen en waterwegen is gedumpt. Binnen 2 maanden wordt de rommel weggehaald.

– Van de Council of University Rectors mag iedere universiteit zelfstandig beslissen of transseksuelen bij een diplomauitreiking in vrouwenkleren gekleed gaan. Niet alleen Thammasat, zoals eerder gemeld, maar ook Srinakharin, Kasetsart en de universiteiten van Ubon Ratchatani en Burapha bieden al die mogelijkheid. Er moet wel toestemming worden gevraagd en de persoon moet een psychologische test ondergaan.

– Voormalig premier Abhisit en voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban moeten vandaag een verklaring afleggen bij het Department of Special Investigation over de bestrijding van de roodhemddemonstraties in 2010. Daarbij lieten 91 personen het leven. Woensdag ondervraagt de DSI scherpschutters.

– Vijfhonderd huizen en 10.000 rai boerenland zijn gisteren in twee tambons in Uttaradit onder water gelopen als gevolg van zware regens, die vrijdag begonnen waren. Ook werden veel wegen vernield. Het water bereikte een hoogte van 50 cm.

In het district Phu Phiang (Nan) zorgden zware regens gisteren voor overstromingen. Ook hier kwam het water 50 cm hoog.

In Nong Khai heeft het Provincial Disaster Mitigation and Prevention Office bewoners die langs de Mekong wonen, gewaarschuwd voor overstromingen.

– De regering van Myanmar gaat ermee akoord de besprekingen met Thailand over grenskwesties in oktober te hervatten. De vorige vergadering van de Thai-Myanmar Joint Boundary Commission werd 7 jaar geleden gehouden. Thailand en Myanmar delen een grens van 2.401 kilometer. Een knelpunt is de grens langs de Moei rivier.

Met Laos is al 5 jaar niet gepraat over grenskwesties. De grensdemarcatie is voor 96 procent afgerond. Thailand en Laos delen een grens van 1.810 kilometer. Op 17 plaatsen moet de grens nog worden vastgesteld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 27 augustus 2012”

  1. Maarten zegt op

    De Minister van Buitenlandse Zaken meldde ook nog dat hij geen uitleveringsverzoek via diplomatieke kanalen kan uitvaardigen als er geen zekerheid is over de locatie van de veroordeelde. Alsof Yingluck en haar regering totaal geen idee hebben waar haar broer, eh… de veroordeelde zich bevindt! Valt zeker ook onder de noemer “white lie’? De Thaise politiek blijft voor een buitenlander een onuitputtelijk bron van verbazing.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website