Vier roodhemd heethoofden dreigen de rechters van het Constitutionele Hof aan te houden in een zogeheten ‘citizen’s arrest’.  De vier leiden sinds maandag een demonstratie van zo’n tweehonderd roodhemden voor het gebouw van het Hof. Gisteren heeft het Hof aangifte tegen hen gedaan wegens smaad en het stoken van onrust.

Onder het toeziend oog van ruim 250 agenten, die bij het gerechtsgebouw zijn ingezet om de orde te bewaren, protesteren de roodhemden tegen het besluit van het Hof om een verzoekschrift van een senator in behandeling te nemen. Die vraagt het Hof zich uit te spreken over de vraag of de parlementaire behandeling van de voorstellen om vier grondwetsartikelen te wijzigen, in strijd met de grondwet is.

De roodhemden willen dat de rechters ontslag nemen. Donderdag overhandigden ze een petitie aan de National Anti-Corruption Commission met het verzoek de rechters te wraken.

Samart Kaewmeechai, parlementslid voor Pheu Thai, probeert hetzelfde via een andere weg te bereiken. Hij heeft honderd handtekeningen van collega’s verzameld voor een afzettingsprocedure. Ook gaat hij een open brief aan het Hof sturen met een protest tegen het besluit van het Hof het gewraakte verzoekschrift in behandeling te nemen.

[Voor wie hier niets van begrijpt: In feite vindt er een machtsstrijd plaats tussen de huidige regeringspartij (gesteund door de roodhemden) en enkele onafhankelijke instanties, zoals het Constitutionele Hof. Eén van de wijzigingsvoorstellen beperkt de macht van het Hof. De desbetreffende senator wil daar een stokje voor steken.]

– Indonesië is officieel nog niet op de hoogte gesteld van de wens van de National Security Council (NSC) om aan te schuiven bij de vredesgesprekken tussen Thailand en rebellengroep BRN. Dit heeft de Indonesische ambassade laten weten. Volgens de NSC klopt de mededeling, maar er is wel al op operationeel niveau contact geweest, zegt NSC secretaris-generaal Paradorn Pattanatabut.

Of Indonesië staat te trappelen een helpende hand te bieden, valt nog te bezien, want de berichten over zuidelijke militanten die in Indonesië zijn getraind, zijn slecht gevallen. ‘Deze beschuldiging draagt bepaald niet bij tot de oplossing van de complexe kwestie in de zuidelijke provincies’, zegt de ambassade. Paradorn geeft toe dat hij voor die beschuldiging (door anderen geuit) geen harde bewijzen heeft, maar uit Thaise inlichtingenrapporten zou blijken dat militanten contacten hebben met Indonesië.

– En weer zijn honden gered van een toekomst als hapje op een Vietnamees etensbordje. In Tha Uthen (Nakhon Phanom) werd een pickup truck met 130 honden onderschept, die op weg was naar een veerboot en in Ban Na Lom (zelfde provincie) deed de politie een inval in een kennel met 550 honden, die ook het land zouden worden uitgesmokkeld. In beide gevallen lukte het niet arrestaties te verrichten.

– Zo’n 150.000 studenten die achterlopen met het afbetalen van hun studieschuld, hebben van de rechter in Lampang het dringend advies gekregen deel te nemen aan een schuldsaneringsprogramma van het Student Loan Fund en het Office of Judiciary. De studenten lopen al vijf termijnen of langer achter. In totaal staan ze voor 15,3 miljard baht in het krijt.

– De chauffeur zat bekneld, maar daar hadden omwonenden geen oog voor. Ze vulden wat ze maar zo snel konden vinden met diesel die uit de gekantelde tankwagen lekte. De wagen, geladen met 37.000 liter diesel, was op een weg in Watthana Nakhon (Sa Kaeo) geslipt en op zijn zijkant terecht gekomen. De chauffeur werd ontzet door de politie en reddingswerkers en naar het ziekenhuis gebracht.

– Een ranger is gisteren in Khun Han (Si Sa Ket), zo’n 300 meter van de grens, gewond geraakt toen hij op een landmijn stapte. Met andere rangers was hij aan het patrouilleren in het gebied. Vermoed wordt dat het om een oude mijn gaat, want er zijn al tal van mijnen geruimd.

– Bij een inval in twaalf gebouwen in Chon Buri hebben politie en personeel van twee ministeries tweeduizend migranten, zowel legale als illegale, aangehouden. De migranten komen uit Cambodja, Laos en Myanmar. Tal van hen waren niet in staat een werkvergunning of arbeidscontract te overleggen. Ze worden vastgehouden totdat hun werkgever met bewijzen komt.

– Uthen Chartpinyo, voormalig voorzitter van een commissie van het Flood Relief Operations Command, heeft een verzoekschrift ingediend bij de Administrative Court. Hij vraagt de bestuursrechter de regering te verbieden 350 miljard baht te lenen voor watermanagementprojecten. Die projecten zijn volgens hem niet transparant en vatbaar voor corruptie.

Oppositieleider Abhisit onderschrijft de klacht. Het programma is slecht gepland en wordt geplaagd door onregelmatigheden. Voor veel projecten is nog niet eens een haalbaarheidsstudie gedaan, zegt hij. Abhisit denkt dat veel projecten niet klaar zijn om te worden uitgevoerd, wanneer de regering het geld leent om ze te financieren.

Het besluit om 350 miljard baht te lenen, was van meet af aan omstreden omdat het een zelfstandig kabinetsbesluit was en niet het parlement heeft gepasseerd. Zes bedrijven(combinaties) zijn al geselecteerd, maar de winnaars zijn nog niet bekend. Uiterlijk juni dient de regering het geld te lenen.

– Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Noppadon Pattama is niet onder de indruk van de rechterlijke stappen die tegen hem genomen gaan worden. De afdeling Criminal Division for Holders of Political Positions van de Hoge Raad besloot gisteren de Preah Vihear-communiqué zaak in behandeling te nemen, aangedragen door de National Anti-Corruption Commission (NACC).

Noppadon tekende in 2008 een gezamenlijk communiqué met Cambodja over de aanvraag van de Unesco werelderfgoedstatus voor Hindu-tempel Preah Vihear. De bestuursrechter oordeelde later dat het parlement hiervoor toestemming had moeten geven, waardoor Noppadon moest aftreden.

De NACC beschuldigt Noppadon nu  van plichtsverzuim. In juli komt de zaak voor.

– Tijdens een vuurgevecht in Bannang Sata (Yala) tussen militaire rangers, grenspolitie en lokale politie, en opstandelingen zijn drie opstandelingen gedood. Een van de gedode opstandelingen wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de bomaanslag op de adjunct-gouverneur van Yala op 5 april.

– Het programma voor spoedeisende hulp, in april vorig jaar geïntroduceerd, functioneert nog niet goed. Patiënten die onmiddellijke medische zorg hebben, zouden in elk ziekenhuis terecht moeten kunnen om daar eerste hulp te ontvangen. Uit een onderzoek van de faculteit medicijnen van het Ramathibodi ziekenhuis blijkt dat patiënten slecht op de hoogte zijn van hun rechten en ziekenhuizen in strijd met de regeling toch geld vragen.

– De Wereldgezondheidsorganisatie en 50 landen hebben asbest in de ban gedaan, maar het ministerie van Volksgezondheid in Thailand weigert het kankerverwekkende crysotile, een type asbest dat in Thailand wordt gebruikt, te verbieden. Volgens adjunct-secretaris-generaal Charnwit Tharathep van het ministerie is er geen overtuigend medisch bewijs voor het gevaar van asbest.

In 2010 stelde de National Economic and Social Development Board (NESDB) een verbod voor en 2011 keurde het kabinet dat goed. Maar de ministeries van Industrie en Volksgezondheid traineren het verbod al 2 jaar door op meer studies aan te dringen.

Thailand is ’s werelds tweede grootste importeur van asbest, voornamelijk uit Rusland en Canada. Het wordt in de bouw veel gebruikt als isolatiemateriaal en vloerbedekking. Verder wordt het toegepast in remvoeringen, koppelingsplaten en hittebestendig huishoudelijke apparaten zoals toasters, strijkijzers en ovens.

De lage cijfers van Thaise slachtoffers als gevolg van het inademen van de ragfijne vezels schrijft de NESDB toe aan een gebrekkige rapportage en diagnostiek.

Economisch nieuws

– Dankzij de koersstijging van de baht kan het brandstoftarief voor elektriciteit met 9,8 procent verlaagd worden naar 5,12 satang per kWh. De verlaging geldt voor de periode mei tot augustus. Het is voor het eerst in 2 jaar dat het tarief wordt verlaagd. De verlaging leidt tot een geringe verlaging van de kWh-prijs van 3,79 baht naar 3,74 baht.

De verlaging is ook te danken aan de prijsverlaging van bunkerolie en het kleinere elektriciteitsverbruik voorafgaand aan de Songkran-vakantie. Er is toen stevig bezuinigd omdat de aardgastoevoer uit Myanmar tijdelijk verminderde vanwege onderhoudswerkzaamheden aan een productieplatform. Het brandstoftarief wordt elke vier maanden herzien.

– De Thaise biljonair Charoen Sirivadhanabhakdi ontkent dat hij een tegenbod gaat uitbrengen op aandelen Siam Makro Plc om de concurrentie aan te gaan met ’s lands rijkste man Dhanin Chearavanont van CP All, de exploitant van de kruideniersketen 7-Eleven. Charoen zegt dat zo’n bod niet past in het financieel beleid van zijn bedrijven.

Charoen zegt niet graag bij een overname alle aandelen te kopen. Hij wil een goede vriend van de aandeelhouders of vorige eigenaar zijn, zodat ze in de toekomst samen zaken kunnen doen. Zo kocht hij vorig jaar een aandeel van 51 procent in Danone yoghurt. Hij hoopt dat zijn bedrijf BJC ooit ingehuurd wordt om Danone’s Evian mineraal water in Thailand te distribueren.

– Minister Boonsong Teriyapirom (Handel) heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat de export dit jaar, als gevolg van de koersstijging van de baht, wellicht op minder dan 5 procent uitkomt in plaats van de 8 à 9 procent die als target is gesteld. Maar hij houdt nog een slag om de arm. ‘De echte impact van de koersstijging zal waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal pas duidelijk worden.’

De target van 8 à 9 procent is gebaseerd op een baht/dollarkoers van 30. Iedere baht die de koers stijgt, kost het land 200 tot 250 miljard baht aan gederfde exportinkomsten, zegt Boonsong.

Eind deze maand vergadert de minister met buitenlandse handelsattachés om de toestand van de markt en de impact van de baht te evalueren. Vrijdag zou hij vergaderen met de Federation of Thai Industries en de Thaise Kamer van Koophandel.

– De baht verzwakte donderdag tot boven de 29 tegen de dollar, terwijl buitenlandse investeerders hun geld uit de aandelen en equitymarkt terugtrokken uit angst voor maatregelen van de Bank of Thailand om de koersstijging van de baht te dempen. Er werd donderdag 6,59 miljard baht en 1,82 miljard baht meer verkocht dan gekocht respectievelijk in de equity en aandelenmarkt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 april 2013”

 1. ruud NK zegt op

  Eén van de wijzigingsvoorstellen beperkt de macht van het Hof. De desbetreffende senator wil daar een stokje voor steken.]

  Waar wil die PT senator een stokje voor stekken?? Ik denk dat deze tekst niet juist is.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Ruud NK De senator wil een stokje steken voor het wijzigingsvoorstel. Het wijzigingsvoorstel houdt in dat burgers niet meer direct bij het Constitutionele Hof kunnen klagen, maar de klacht moet de procureur-generaal passeren. De senator is daar op tegen. Hij wil het huidige grondwetsartikel ongewijzigd laten.

   De eventuele inmenging van het Hof in het wetgevend proces (van het parlement) is regeringspartij Pheu Thai en de roodhemden een doorn in het oog. Daarom demonstreren de roodhemden bij het gebouw van het Hof.

   Pheu Thai redeneert dat een eventuele inmenging van het Hof in strijd is met het principe van de trias politica, de scheiding der machten (wetgevende, wetshandhavende en uitvoerende macht).

   Ik hoop dat het zo duidelijk is; het is een nogal gecompliceerde kwestie, maar niet onbelangrijk. Pheu Thai wil de macht van het Hof beperken omdat ze er te veel last van heeft. Het is eigenlijk een machtsstrijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website