De reparatiewerkzaamheden aan de spoorlijn tussen het station Sila Art (Uttaradit) en Chiang Mai duren een maand langer dan gepland. De werkzaamheden begonnen op 16 september en hadden 1 november klaar moeten zijn. Dat wordt nu 1 december. De State Railway of Thailand zegt met een tekort aan werkers te kampen. Het baanvak wordt gerepareerd omdat er regelmatig treinen ontspoorden. Tussen beide stations rijden bussen.

– Toch een beetje bang voor hun (politieke) hachie? De roodhemd parlementsleden gaan niet tegen het gewijzigde amnestievoorstel stemmen, zoals ze eerder deze week stoer verkondigden, maar ze onthouden zich waarschijnlijk van stemming.

Dit zegt Pheu Thai parlementslid Weng Tojirakarn, co-leider van het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden),  in reactie op de berichtgeving van gisteren. Door tegen te stemmen zouden ze de indruk wekken dat ze oppositiepartij Democraten steunen en dat kan natuurlijk niet.

In de krant van gisteren suggereerde Korkaew Pikulthong, eveneens een roodhemd PT-er, dat de rode parlementsleden waarschijnlijk zouden tegenstemmen, omdat ze vinden dat de autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor de slachtoffers in 2010, hun straf niet mogen ontlopen. In het oorspronkelijk voorstel waren ze uitgesloten van amnestie, in het gewijzigde voorstel krijgen ook zij amnestie, evenals het leger en de protestleiders. Volgens een bron [?] heeft oud-premier Thaksin vanuit Dubai de parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai bevolen het gewijzigde amnestievoorstel te steunen.

Ook de roodhemden zelf zijn tegen de blanco amnestie. Weng gelooft daarentegen niet dat ze zich tegen de regering zullen keren. Ze zijn alleen maar boos dat toenmalig premier Abhisit (thans oppositieleider) en zijn rechterhand Suthep de dans ontspringen. Beiden worden van moord beschuldigd, omdat ze het leger toestemming gaven met scherp te schieten.

Verder blijken de nabestaanden van de doden, die in april en mei 2010 vielen, verdeeld. Eerder zei een moeder zich verraden te voelen door de regering, maar nu zeggen andere nabestaanden het gewijzigde voorstel te steunen. De groep wordt geleid door Somchai Jiampol en Timnate Jiampol, wier zoon op 14 mei 2010 in Sam Lieng Din Daeng werd doodgeschoten. Ze zijn bereid hun emoties te bedwingen om verdere conflicten te voorkomen, ondanks dat ze nog steeds bitter over zijn dood zijn.

– Op 11 november zit premier Yingluck aan de televisie gekluisterd, wanneer de teerling in Den Haag wordt geworpen. Het Internationale Hof van Justitie bepaalt dan of de omgeving van Hindu-tempel Preah Vihear Thais of Cambodjaans grondgebied is. Yingluck krijgt gezelschap van vice-minister-president Pongthep Thepkanchana, juridische adviseurs en diensten die bij het conflict over de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel zijn betrokken.

Na de uitzending pakt Yingluck zelf de microfoon om het volk te laten weten hoe de regering over de uitspraak denkt. De voorlichtingsmachine is trouwens al op volle toeren. De adjunct permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Thaise ambassadeur in Nederland hebben met tv-bedrijf Mcot en het Thai News Agency gesproken over de berichtgeving ‘to prevent any misunderstanding which could provoke civil unrest’. Over de grenskwestie wordt een documentaire uitgezonden.

Donderdag praten staatssecretaris Yuthasak Sasiprasa (Defensie) en legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha met soldaten, die bij de grens in Si Sa Ket zijn gelegerd. Legerwoordvoerder Thanathip Sawangsaeng zegt dat leger en veiligheidstroepen het beleid van de regering strikt volgen, met name waar het gaat om vreedzame onderhandelingen over de grenskwestie.

De regering heeft een commissie gevormd die de uitspraak van het Hof gaat bestuderen en verantwoordelijk is voor veiligheidszaken en internationale verhoudingen, die met het vonnis verband houden. De minister van Buitenlandse Zaken gaat de commissie voorzitten.

Maandag vergaderen in beide landen werkgroepen om uit te vogelen hoe de vrede in het gebied kan worden gehandhaafd. Tot nu toe hebben beide landen op regeringsniveau nog niet gesproken over de mogelijke effecten van het vonnis.

– Het verwachte geweld in verband met de negende gedenkdag van het Tak Bai bloedbad is uitgebleven. Maar de autoriteiten hadden gisteren dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen met extra controleposten, tweemaal zoveel manschappen bij nachtpatrouilles, camera’s bij de grenspost Ban Khuan Meed en extra bewaking in de districten Chana, Thepha, Na Thawi, Saba Yoi en Tak Bai; de stad Hat Yai en op plaatsen waar herdenkingen werden gehouden.

Een bijeenkomst van studenten en burgergroepen op de Pattani campus van de Prince of Songkhla universiteit vormde geen veiligheidsrisico. De activiteiten waren symbolisch, zegt Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council.

Mensenrechtengroep Cross Cultural Foundation heeft de regering opgeroepen de gezinnen van de Tak Bai slachtoffers gerechtigheid te verlenen. De compensatie van 7,5 miljoen baht per gezin zorgt niet voor gerechtigheid. De nabestaanden willen dat de verantwoordelijken strafrechtelijk worden vervolgd.

Een datum voor hervatting van de vredesgesprekken tussen Thailand en verzetsgroep BRN is nog niet vastgesteld. Thailand overlegt daarover met ‘facilitator’ Maleisië.

– Een familieconflict: dat moet het zijn, denkt de politie nu als motief voor de moord op sportschutter Jakkrit Panichpatikum. Hij werd zaterdagavond met drie welgemikte schoten in zijn Porsche doodgeschoten. De politie heeft enkele amulettenhandelaren gehoord en is tot de conclusie gekomen dat Jakkrits handel recht door zee was en geen problemen kende.

Ook een verband met het drugsgebruik van Jakkrit heeft de politie niet gevonden. Blijft over: eventuele problemen met de Shooting Association of Thailand of familieproblemen. Jakkrit werd in juli gearresteerd na bedreiging van zijn echtgenote en moeder. Hij was toen stoned. Hij kwam vrij op borgtocht.

– Vier mannen, verdacht van de moord op zeven bemanningsleden van een geldtransportboot, zijn aangehouden. Zij liepen tegen de lamp toen ze het gestolen geld wilden wisselen. Drie overvallers zijn nog voortvluchtig, één bendelid bevond zich aan boord van het schip.

De zeven mannen zijn voormalige werknemers van Sahasap International Co, een geldwisselbedrijf dat de boot had gehuurd om op 2 oktober 2,6 miljoen Singapore dollars en 5,6 miljoen ringgit van Hat Yai naar Pattani te brengen. De overvallers achtervolgden het schip met een speedboot, sloegen hun slag en staken het schip vervolgens in brand.

– De verjaardag van de koning op 5 december wordt gevierd met een vuurwerkshow op 21 december in Hua Hin en een taptoe met bands van de strijdkrachten, de politie en negen scholen, die een internationale competitie hebben gewonnen, op 17 december in het legersportstadion in Bangkok.

– Zo schuldig als wat, heeft de National Anti-Corruption Commission (NACC) vastgesteld na onderzoek van de vermogensopgave die Yuranan Pamornmontri deed, toen hij in 2011 parlementslid werd. Yuranan verzuimde aandelen ter waarde van 14 miljoen baht en aandelen van 3 miljoen baht, die hij samen met zijn vrouw bezat, te melden.

De NACC heeft de afdeling Holders of Political Positions van de Supreme Court geadviseerd hem zijn parlementszetel te ontnemen en een politieke ban van 5 jaar op te leggen. Yuranan speelt de vermoorde onschuld. ‘Ik had niet de intentie iets te verbergen. Iedereen wist van die aandelen’, zegt hij.

– Volgende week willen mahouts met honderd olifanten het Government House in Bangkok belegeren. Ze gaan ook snelwegen in het Noorden (met 300 olifanten) en Zuiden (met 350 olifanten) blokkeren. Maandag vervallen in Ayutthaya en Pattaya alle olifantenritjes voor toeristen.

De mahouts en eigenaren van olifantenkampen verzetten zich tegen de overdracht van de controle op olifanten van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP). Ze zijn bang voor een heksenjacht door de DNP op (vermeende gestroopte) olifanten. De acties gaan niet door als de regering eieren voor haar geld kiest.

Varia

– Omdat Halloween eraan zit te komen (31 oktober) gaat Guru, het ondeugende vrijdagzusje van Bangkok Post, op de geestentoer. Het neemt zes bekende Thaise geesten onder de loep om te bepalen welke het meest afschrikwekkend is en bruikbaar als mascotte op de Thaise Halloween.

Grote winnaar of beter gezegd winnares is de 24 maal verfilmde Mae Nak, de geest van een vrouw die tijdens de geboorte van haar kind overleed, terwijl haar echtgenoot aan het front vocht. Wanneer de man terugkeert, heeft hij aanvankelijk niet de gaten dat zijn vrouw een geest is.

Mae Nak moet je niet onderschatten: ze pakt je bij je nek, kijkt je met een dodelijke blik aan en perst de lucht uit je lijf. Onderschat ook de baby niet, die ze draagt. Maar waartoe die in staat is, vermeldt de legende niet.

Behalve tot de 24 films heeft Mae Nak het geschopt tot 7 tv lakorn, 10 radio lakorn, vier musicals en ze komt in tal van boeken voor. De laatste film was een kaskraker met een omzet van 1 miljard baht.

Economisch nieuws

– Slechte leningen van financiële overheidsinstituten (SFI’s) vormen volgend jaar een groot risico voor de Thaise economie, zegt Raymond Maguire, hoofd research en strategie van de UBS Thailand.

‘Twee SFI’s zijn al uit de financiële problemen gehaald, maar gelukkig zijn ze klein en zijn de problemen beheersbaar. Dit betekent dat dit zich niet vertaalt in een systeem risico of bankencrisis’, aldus Maguire. Maar hij merkt daarbij wel op dat de kapitaalinjectie een staartje kan hebben voor de economie.

Maguire maakt zich vooral zorgen over kleine en middelgrote ondernemingen en FSI’s , omdat coöperatieve banken slappe leenvoorwaarden hanteren en hun gegevens niet met het National Credit Bureau delen.

De twee SFI’s die het moeilijk hebben, zijn de Islamic Bank of Thailand en de Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand. Ze kampen beide met een hoge percentage aan NPL’s (non-performing loans).

– Van uitstel komt afstel, maar dat geldt niet voor de eis dat oliehandelaren hun voorraad moeten uitbreiden. Na een jaar komt het er nu van: ze moeten een voorraad van 43 in plaats van de huidige 36 dagen aanhouden. Dat kost ze slechts 6 satang per liter extra.

De eis houdt verband met een aanbeveling van het International Energy Agency. Dat heeft vorig jaar Thailand geadviseerd zijn oliereserves te vergroten naar 90 dagen om de energieveiligheid te versterken. ‘Dit is de eerste stap en we hopen die 90 dagen later te bereiken’, zegt Suthep Liumsirijarern, permanent secretaris van het ministerie van Energie.

Het Energy Business Department heeft de opdracht gekregen een studie te doen naar verlenging van de huidige oliepijpleiding naar Lampang in het Noorden en Khon Kaen in het Noordoosten, eveneens ter bevordering van de energieveiligheid. Er kan dan tevens bezuinigd worden op het landtransport. Bovendien gebeuren vaak ongelukken met tankwagens.

Verder wordt gestudeerd op een olielandbrug van Krabi naar Surat Thani met een lengte van 132 kilometer. Maar die vergt een gigantische investering. Het idee dateert al van 1993, is herzien in 2004 en geschrapt na de tsunami.

– Het ministerie van Industrie, de National Economic and Social Development Board (NESDB) en de Federation of Thai Industries gaan een plan ontwikkelen voor een eco-stad in Rayong. Als voorbeeld geldt de Japanse industriestad Kitakyushu. Onlangs bezochten leden van de NESDB de stad om ideeën op te doen.

Kitakyushu in het noorden van het eiland Kyushu was lang een van Japans belangrijkste gebieden voor zware industrie, zoals de productie van ijzer. Na 1970 zakte die industrie in, maar lucht en water waren nog steeds verontreinigd. Dokai Bay werd bekend als Sea of Death. Inmiddels is het gelukt de milieuverontreiniging sterk terug te brengen door van zware op milieu-industrie over te stappen. Nu leven industrie en bewoners er in harmonie. Datzelfde staat de plannenmakers in Thailand voor ogen.

– Suikerproducenten herhalen hun oproep aan de regering om de suikerprijs vrij te geven. Thaise suiker is thans het goedkoopst in Asean. Wanneer de Asean Economic Community eind 2015 van kracht wordt, vrezen ze voor smokkelpraktijken.

In Thailand kost suiker 22,6 baht per kilo of 23,6 baht (geraffineerde suiker); in Laos en Cambodja ligt de prijs tussen 30 en 33 baht, Myanmar 30,01 baht, Vietnam 25,5-28,5 baht en Maleisië 25,87 baht. In Indonesië kost een kilo geraffineerde suiker 33,95 baht, in Singapore 40,35 baht en op de Filipijnen 41,2 baht. Buiten Asean liggen de prijzen nog hoger.

‘De molenaars zijn bang dat prijsmaatregelen tot meer smokkel leiden, met name wanneer de AEC van kracht wordt’, zegt woordvoerder Sirivuth Siamphakdee van de Thai Sugar Millers Corporation. ‘Alhoewel Thailand een belangrijke suikerproducent is met voldoende binnenlands aanbod, is bijna alle suiker al in termijncontracten verkocht. Wanneer er binnenlandse suiker wordt gesmokkeld, kan er een tekort ontstaan.’

De prijsmaatregel voor suiker bestaat al 30 jaar. De Cane and Sugar Board is voorstander van een minimum- en maximumprijs met indien nodig compensatiebetalingen door de regering aan de boeren. Wanneer de AEC van kracht is, hoeft Thailand de suikerprijs niet te laten zweven, maar de handelsstroom mag niet worden belemmerd.

– Carabao Tawandang, de fabrikant van het energiedrankje Caraboa Dang (waarvoor rockzanger Ad Carabao reclame maakt, hij is ook aandeelhouder), wil binnen 5 jaar nummer 1 in Asean worden. Als dat lukt, stijgt de omzet naar 15 miljard baht in 2018. Dit jaar is de target 7 miljard baht en volgend jaar 10 miljard baht. De band van Ad Carabao moet bij de omzetvergroting helpen.

Vorige week trad de band in Yangon (Myanmar) op. De opbrengst ging naar Myanmars gastheerschap van de SEA Games. De band verwierf er veel sympathie mee. Volgend jaar wordt Cambodja bewerkt.

In Laos en Cambodja is het bedrijf al marktleider. De  Filipijnen en Indonesië zijn moeilijk. In Myanmar en Cambodja zijn nieuwe fabrieken gepland, als exportbasis naar andere Zuidoost Aziatische en Zuid Aziatische markten. Die twee landen zijn gekozen om de logistieke kosten terug te brengen. In Myanmar heeft Carabao sterke concurrentie van Shark dat de helft goedkoper is.

Carabao Dang wordt naar dertig landen geëxporteerd. In Thailand bedraagt het marktaandeel 26 procent, achter M-150 (41 pct) maar voor Red Bull (15 pct).

– De aansporing van de Bank of Thailand aan bedrijven om in het buitenland te investeren heeft dit jaar weinig effect gehad. Wanneer twee grote acquisities niet worden meegerekend, bedroegen de investeringen de eerste acht maanden US$ 5,5 miljard tegen  $ 7,8 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

De twee grote acquisities betreffen de verwerving door de Charoen Pokhand Group van een aandeel van 15,6 procent in Ping An, China’s grootste particuliere verzekeringsmaatschappij, en de koop van Fraser and Leave Ltd te Singapore door Charoen Sirivadhanabhakdi.

TDI’s (Thai direct investment) zijn gunstig ter compensatie van de instroom van buitenlands kapitaal, vergroting van de concurrentiekracht in het buitenland en verkenning van lange-termijn mogelijkheden.

Pongpen Ruengvirayudh, adjunct-gouverneur monetaire stabiliteit van de BoT, verwacht dat het aantal TDI’s geleidelijk zal toenemen in verhouding tot buitenlandse directe investeringen in Thailand. Het ministerie van Financiën studeert  op belastingvoordelen om investeringen in het buitenland te stimuleren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 26 oktober 2013”

  1. kanchanaburi zegt op

    Als ik de bielzen zie liggen, dan heb ik er niet al te veel vertrouwen in dat dit in de toekomst niet weer gebeurt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website