Omdat het aantal mishandelde en misbruikte kinderen en vrouwen sterk stijgt, gaat het ministerie van Volksgezondheid volgend jaar in elke provincie een hulpverleningscentrum openen.

Het aantal mishandelde kinderen en vrouwen is gestegen van gemiddeld 43 per dag in 2006 naar 70 in 2010 (51 pct vrouwen, 49 pct kinderen). Negen van de 10 kindslachtoffers zijn meisjes

– Het Ramathibodi ziekenhuis luidt de noodklok. Het land heeft dringend behoefte aan donornieren. Van de 4.000 personen die aan een nierziekte lijden, wachten 4.000 op een donornier. Maar jaarlijks zijn slechts 400 nieren beschikbaar. Het tekort wordt verergerd omdat er jaarlijks 14.000 patiënten bijkomen.

Van de 10.000 personen met goed functionerende nieren die elk jaar sterven als gevolg van een ongeluk of hersenbeschadigingen, doneren 100 hun nieren. Maar de meeste donornieren komen van familieleden van patiënten. Het Ramathibodi ziekenhuis transplanteert al 26 jaar nieren. Tot nu zijn 1.554 transplantaties uitgevoerd ‘en we worden er steeds beter in’, zegt Sophon Jirasiritham, voorzitter van het nierproject van het ziekenhuis.

– De State Railway of Thailand (SRT) houdt vast aan haar plan om de grond waarop zich nu busterminal Mor Chit bevindt, voor andere winstgevender doeleinden te gaan ontwikkelen. Zodra het contract met de Transport Co afloopt, dienen de bussen te vertrekken – en wel definitief.

De vice-minister van Transport wil dat de contracttermijn voor de grond wordt verlengd van 3 naar 30 jaar, maar daar trapt de SRT niet in. De spoorwegen zijn van plan om van het station Bang Sue, vlakbij Mor Chit, een spoorwegknooppunt te maken.

– Van de 138 zaterdag tijdens de rally van de anti-regerings Pitak Siam groep aangehouden personen zijn 137 zonder proces-verbaal naar huis gestuurd. Eén man, een bestuurder van een vrachtwagen die door een barricade brak, zal worden beschuldigd van poging tot moord. Bij zijn manoeuvre raakten enkele agenten gewond.

De regering beslist vandaag of de Internal Security Act (ISA), die voor drie districten in Bangkok van kracht is verklaard, wordt ingetrokken. Het hoofd van de landelijke politie zal de regering adviseren dat te doen. Adul Saengsingkaew was zaterdag als hoofd van het Centre for the Administration of Peace and Order verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde.

Bangkok Post heeft weinig goede woorden over voor Pitak Siam-leider generaal Boonlert Kaewprasit. Zijn beslissing om de rally om 17 uur af te blazen, krijgt weliswaar de goedkeuring van de krant, maar zijn uitlatingen voorafgaand aan de rally betitelt columnist Veera Prateepchaikul als ‘nonsens’. Zo claimde de generaal 1 miljoen mensen op de been te kunnen brengen en hij stelde voor de democratie 5 jaar te ‘bevriezen’.

Die uitlatingen vormden voor de roodhemden de munitie om een lastercampagne tegen hem en de Pitak Siam groep te beginnen met al even waanzinnige beschuldigingen als zou premier Yingluck worden gegijzeld en zouden regeringsgebouwen worden belegerd. De regering reageerde daarop met het oproepen van 20.000 man oproerpolitie en het van stal halen van de ISA. Dat machtsvertoon maar ook Boonlert’s uitlatingen moeten mensen ervan weerhouden hebben zich zaterdag bij de rally aan te sluiten.

Zie verder Nieuws uit Thailand van 25 november.

– Enkele winkelcentra willen voetgangersverbindingen aanleggen naar een metrostation. Voor de Purple Line, die momenteel is aanleg is tussen Bang Yai (Nonthaburi) en Rat Burana (Bangkok), zijn al voorstellen gedaan. De lijn komt in 2014 in bedrijf.

De MRTA, die de metrolijnen in Bangkok exploiteert, heeft er wel oren naar want: hoe gemakkelijker de toegang, hoe meer passagiers en hoe meer inkomsten. En die kan de MRTA wel gebruiken, want ze heeft een schuld van 100 miljard baht en kan slechts 100 miljoen baht per jaar ophoesten. ‘We moeten de kosten terugbrengen en meer verdienen’, zegt MRTA-gouverneur Yongsit Rojsrikul.

De MRTA heeft nog meer ijzers in het vuur om de verdiensten op te krikken. Voor een perceel van 1.000 rai waarop nu het hoofdkantoor staat, heeft ze een aantal ontwikkelingsplannen in petto. Bij de constructie van de Bang Yai-Ratburanalijn wordt het ‘design-and-build’-model gebruikt, waardoor de bouwtijd met 1,5 jaar kan worden teruggebracht en het verlies per jaar met 5 miljard baht afneemt. Voor de geplande Orange Line (Taling Chan-Min Buri: 37,5 km/29 stations) is een voorstel met besparingssuggesties ingeleverd bij de minister van Transport.

– Twee agenten, die zaterdag dienst hadden gedaan bij de Pitak Siam rally, zijn zondag om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in Pa Mok (Ang Thong). Op de terugweg naar het politiebureau van Pa Mok kwam het busje waarin ze zaten, in botsing met een taxi. Eén agent werd uit het busje geslingerd en overleed ter plaatse; de andere overleed later in het ziekenhuis. Veertien andere personen raakten gewond, waaronder ook agenten. Twee zwaargewonde agenten zijn per helicopter overgebracht naar het Police General Hospital in Bangkok.

– De provinciale politie van Ang Thong heeft bedrijven die motorfietsen verkopen, gewaarschuwd voor een bende. De bendeleden kopen een motorfiets, doen een aanbetaling, geven de motorfiets bij de politie als gestolen op, corrupte agenten nemen de aangifte op, de verzekeringspenningen worden geïncasseerd en de motorfiets wordt in het buitenland verkocht. De bende opereert ook in de provincies Sing Buri, Lop Buri en Saraburi.

– Duizenden Cambodjanen trekken de grens over om Loy Krathong in Thailand te vieren. In Cambodja zijn alle festiviteiten geschrapt vanwege het overlijden van voormalig koning Norodom Sihanouk. De douane op de grenspost Ban Khlong Luek moet overuren maken om alle wachtenden door te kunnen laten.

Politiek nieuws

– Niet premier Yingluck kreeg er gisteren van langs op de eerste dag van het censure debate (vergelijkbaar met een interpellatie in het Nederlandse parlement), maar de scherpste pijlen waren gericht op minister Sukumpol Suwanatat (Defensie). Hij werd stevig aangepakt door oppositiepartij Democraten over enkele aankopen voor de marine.

Prompan Nopparit, woordvoerder van regeringspartij Pheu Thai, veronderstelt dat de Democraten Sukumpol aanvielen omdat hij Abhisit heeft beschuldigd van ontduiking van de dienstplicht en hem zijn militaire rang wil afnemen.

Sirichok Sopha (Democraten) sneed de aankoop van een nieuwe gevechtssysteem voor twee fregatten aan. Sukumpol zou de terms of reference veranderd hebben waardoor leverancier SAAB AB een minder geavanceerd en goedkoper systeem leverde. Op papier bedroeg het voordeel 1.000 baht, maar feitelijk zou het 1 miljard baht hebben bedragen. Sirichok vroeg zich af wie het verschil in zijn zak had gestoken. Bovendien laakte hij de mindere bescherming voor de bemanning.

Alongkorn Ponlabutr (ook Democraten) ondervroeg de minister over de reparatie en het onderhoud van drie vaartuigen. Die klus was gegund aan een bedrijf ‘met een dubieuze achtergrond’. Het bedrijf is geregistreerd op de Cayman eilanden en een kwart van de aandelen is in het bezit van een voormalig marinehoofd en zijn assistent. De Rekenkamer heeft ook al bedenkingen over het contract en veronderstelt dat er sprake is geweest van oneerlijke concurrentie.

En verder werd er nagekaart over de overplaatsing van de permanent secretaris van het ministerie en twee generaals, die het gewaagd hadden in het openbaar kritiek te hebben op de minister vanwege diens voorkeurskandidaat voor de opvolging van de secretaris. Uiteraard ontkende Sukumpol alle aantijgingen.

– De Democraten nagelden ook vice-minister-president Chalerm Yubamrung en minister Chatt Kuldiloke (Binnenlandse Zaken) aan de schandpaal. Sathit Wongnongtoey (Democraten) hekelde Yubamrung’s loyaliteit aan oud-premier Thaksin. ‘De minister lijkt niet in staat de belangen van zijn baas te scheiden van de belangen van de bevolking, die hij zou moeten dienen.’ Zo heeft Thaksin sinds zijn veroordeling in 2008 tot 2 jaar gevangenisstraf nog steeds de (politie)rang van luitenant-kolonel. ‘Het is onwaarschijnlijk dat iemand met een PhD in recht [een graad die Chalerm bezit] deze zaak niet begrijpt. Hij misbruikt zijn macht om een individu te dienen in plaats van het algemeen belang.’

Minister Chatt moest het ontgelden omdat hij goedkeuring heeft verleend aan baggerwerkzaamheden in 26 kanalen, waarop slechts een beperkt aantal bedrijven mocht inschrijven. Voordat de werken werden gegund, zouden de bieders al geweten hebben wie welk project tegen welke prijs zou krijgen. Bij de toewijzing was sprake van vriendjespolitiek en sommige bedrijven beschikten niet eens over voldoende materieel om het werk uit te voeren.

De verdediging van beide bewindslieden laat ik achterwege omdat die erg gedetailleerd was. Samengevat: er valt hen niets te verwijten.

– Ook Chuvit Kamolvisit deed een duit in het zakje. De voormalige eigenaar van massage-salons is altijd goed voor pikante onthullingen, onder andere over illegale casino’s. Deze keer vertelde hij dat Chalerm zijn kantoor bij de Royal Thai Police voor een bedrag van 2 miljoen baht had laten opknappen en het uitgerust had met luxueus meubilair. Er hing zelfs een dure kroonluchter.

Het werk was in een maand geklaard, wat Chuvit wrang vond want werkzaamheden in politiebureaus in het land vorderen uiterst traag. Chalerm’s verweer: Meubels en kroonluchter komen uit mijn eigen huis.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 26 november 2012”

 1. j.Jordaan zegt op

  Even over “Generaal” Boonlert Kaewprasit. Het is maar goed dat hij geen poot aan de grond krijgt. DEMOCRATIE VIJF JAAR BEVRIEZEN.
  Het land definitief naar de afgrond brengen. Niet te geloven.
  Hebben die andere 1600 generaals in Thailand nog een plan.
  Schoenmaker blijf gewoon bij je leest, daar hebben jullie al moeite genoeg mee.
  Laat de zo jonge democratie zijn gang en het komt best goed.
  J.Jordaan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website