Nieuws uit Thailand – 26 juni 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
26 juni 2013

Oud-premier Thaksin is niet teruggekeerd naar Thailand, alhoewel foto’s op zijn Instagram account dit wel suggereren. Hij zou op Phutthamonthon Sai 3 Road en in Phra Nakhon zijn geweest, maar Anusorn Iamsa-ard, woordvoerder van regeringspartij Pheu Thai, zegt dat Thaksin’s account gehackt is.

De foto’s zijn geplaatst (op 14 april en 19 juni) toen Thaksin in het buitenland was. Volgens Thaksin’s advocaat Noppadon Pattama is de foto van 14 april, waarop Thaksin op een paard zit, in China genomen.

– De watermanagementprojecten, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken, zullen moeten wachten op openbare hoorzittingen, gezondheids- en milieu-effectrapportages en het groene licht van een onafhankelijk adviesorgaan. Dit heeft een rechter van het Central Administrative Court geadviseerd in een zaak die namens 45 personen is aangespannen door de Stop Global Warming Association. Morgen doet de rechtbank uitspraak.

Wanneer het advies van rechter Wasana Maneethong wordt gevolgd betekent dit dat de overheid ondertekening van de contracten met de vier bedrijven, die de aanbesteding in de wacht hebben gesleept, zal moeten uitstellen. De vier winnaars werden op 10 juni bekend gemaakt; de contracten zouden binnen 180 dagen getekend worden.

Wasana gaf de klagers gelijk: premier Yingluck, het Strategic Committee for Water Resources Management, het Water and Flood Management Committee (WFMC) en het National Water Resources and Flood Policy Committee hebben in strijd met artikel 67 van de grondwet gehandeld. Dit schrijft de desbetreffende rapportages voor bij projecten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. De eis van de klagers om de projecten helemaal te schrappen, kreeg geen gehoor bij Wasana.

Een bron bij de WFMC zei gisteren dat zijn commissie aan de hand van het vonnis van de rechtbank zal bepalen voor welke modules openbare hoorzittingen moeten worden georganiseerd.

– Vijfhonderd boeren uit 22 provincies hebben gisteren in het Government House tevergeefs gepleit voor handhaving van de huidige garantieprijs voor paddy van 15.000 baht. De boeren werden er ontvangen door minister Boonsong Teriyapirom (Handel, zie foto homepagina).

Premier Yingluck liet gisteren weten dat het verzoek om herziening van de verlaging voor advies zal worden voorgelegd aan het National Rice Policy Committee (NRPC). Dat besloot vorige week de prijs naar 12.000 baht per ton te verlagen, waarmee het kabinet akkoord ging. Yingluck beval de NRPC ook een team van onafhankelijke surveyors te vormen om onderzoek te doen naar vermeende corruptie. Uit regeringsmagazijnen zou rijst verdwenen zijn.

Nog eens vijfhonderd boeren verzamelden zich onder leiding van twee roodhemdleiders op de Royal Plaza. Ze spraken hun steun uit voor premier Yingluck en het hypotheekprogramma van de overheid. Volgens hen waren de boeren van de andere groep door politici gehuurd om de regering omver te werpen.

– Leden van de parlementscommissie die het wetsvoorstel om 2,2 biljoen baht te lenen voor infrastrucurele werken van advies voorziet, zouden bedragen tot 100 miljoen baht zijn geboden ter besteding in hun eigen kiesdistrict. In ruil daarvoor zouden ze het wetsvoorstel moeten steunen. Het geld, in totaal 3 miljard baht, zou moeten komen uit de 17 miljard baht die is gereserveerd voor consultancy fees.

De omkooppoging, die informeel tijdens een vergadering van de 30 man tellende commissie werd gedaan, is door oppositie whip Jurin Laksanavisit sterk veroordeeld. Volgens een bron bij de oppositie is Jurin’s waarschuwing bedoeld parlementsleden van de oppositie te ontmoedigen op het voorstel in te gaan.

Wanneer het parlement in augustus van reces terugkomt, wordt het wetsvoorstel als eerste behandeld. Aanvankelijk zou als eerste het amnestiewetsvoorstel aan de beurt komen. Jurin verzamelt momenteel handtekeningen van parlementsleden om een impeachment motie tegen het kabinet te kunnen indienen. Volgens de oppositie is het voorstel in strijd met de grondwet.

– Een autobus met vijftig werknemers is gisteren op de Phahon Yothin Road in Khlong Luang (Pathum Thani) in brand gevlogen. Oorzaak was vermoedelijk kortsluiting. De werknemers konden hun reis in een andere bus voortzetten. Niemand raakte gewond.

– De Cross Cultural Foundation (CrCF) pleit voor strengere wetten tegen marteling. CrCF-directeur Pornpen Khongkachonkiet vindt dat de regering niet alleen deze wetten moet introduceren maar ook steun moet verlenen aan slachtoffers en hun families. Zonder die wetten worden veel gevallen behandeld als niet-criminele zaken, waardoor slachtoffers geen compensatie kunnen claimen. Pornpen hield zijn pleidooi gisteren tijdens een seminar ter gelegenheid van de VN International Day in Support of Victims of Torture, die vandaag valt.

Tussen 2007 en 2012 heeft de National Rights Commission meer dan 102 klachten over marteling en mishandeling door overheidsfunctionarissen ontvangen. De meeste vonden in het Zuiden plaats. De autoriteiten martelen er om bekentenissen af te dwingen.

De regering heeft vorig jaar een situatierapport aan de VN voorgelegd. De VN voert in mei een review uit. NGO´s op het gebied van mensenrechten gaan een schaduwrapport naar Geneve sturen.

– De regering moet stoppen met het gebruik van geweld tegen en discriminatie van drugsverslaafden, zegt het 12D Netwerk. In een rapport, gisteren tijdens een seminar in Bangkok gepresenteerd, constateert het netwerk dat drugs sinds Thaksin’s War on drugs in 2003 nog steeds alom worden gebruikt. De huidige regering is er ondanks de successen die ze claimt, niet in geslaagd het gebruik terug te dringen.

‘Integendeel. Ze heeft meer problemen voor drugsverslaafden en de samenleving veroorzaakt’, aldus Jon Ungpakorn van de Aids Access Foundation. ‘De regering behandelt drugsverslaafden als misdadigers in plaats van patiënten.’

Thailand telt naar schatting 1,9 miljoen gebruikers. Circa 36 procent deelt injectienaalden, wat hen blootstelt aan een HIV-infectie. Veel verslaafden durven geen beroep te doen op de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor een bloedtest, omdat ze dan bekend worden. De overheid is volgens een actievoerder niet bereid schone injectienaalden te verstrekken. De politie concentreert zich op het verrichten van arrestaties.

– Een Facebook-groep heeft het Anti-Money Laundering Office gevraagd onderzoek te doen naar het vermogen van Phra Wirapol Sukphol en de donaties aan zijn tempel. De monnik kwam in opspraak na videoclips en foto’s van hem, reizend in een privéjet. Hij verblijft momenteel in Frankrijk.

Economisch nieuws

– De overheid is bereid rijst te veilen uit haar gigantisch grote voorraad, maar blijft doorgaan met geheime verkopen en G-to-G contracten (government to government) ondanks herhaalde oproepen van het bedrijfsleven om met die ondoorzichtige en inefficiënte methode te stoppen.

De suggestie om de rijst openbaar te veilen is door bedrijven gedaan omdat de geheime methode er uiteindelijk toe zal leiden dat de regering bankroet gaat, waarschuwt Sompong Kitireanglaro, president van rijstexporteur Ponglarp Co. ‘Een betere manier is om alle rijstexporteurs in staat te stellen een bod uit te brengen op de regeringsvoorraad, waardoor de verliezen stukken lager zijn.’ Sompong pleit voor een wekelijkse veiling van 50.000 ton.

Minister Boonsong Teriyapirom (Handel) vergaderde maandag met dertien rijstexporteurs. Hij zal het Foreign Trade Department de opdracht geven de criteria en condities van de veilingen uit te werken. Zodra een regeringspanel de rijstvoorraad heeft gecontroleerd, kunnen ze beginnen.

Sinds het hypotheeksysteem in september 2011 van kracht werd, heeft het ministerie van Handel vijf veilingen gehouden waarop 600.000 tot 700.000 ton rijst werd geveild. Het verkocht slechts 200.000 tot 300.000 ton. De regering heeft onlangs toegegeven dat het hypotheeksysteem in het seizoen 2011-2012 een verlies heeft opgeleverd van 136 miljard baht.

– Zeven grote bedrijven hebben een Memorandum of Understanding getekend met de National Economic and Social Development Board en de Sufficiency Economy Philosophy Foundation over bevordering van een duurzame economie, een visie ontwikkeld door de koning. Elk bedrijf heeft tevens beloofd elk jaar vijf andere bedrijven ervan te overtuigen dit concept toe te passen.

Koning Bhumibol introduceerde het concept al in 1950 voor de landbouw. Het is gebaseerd op de fundamentele principes van matigheid, voorzichtigheid en sociale immuniteit.

Sumet Tantivejkul, voorzitter van de stichting, zegt dat veel bedrijven en organisaties de economische crisis van 1997 zijn vergeten. Ze richten zich alleen op het maken van winst, zonder al te veel aandacht te besteden aan bescherming van hun bedrijf. ‘Ik hoop dat de particuliere sector die sterk en energieker is, zal helpen om veranderingen in de maatschappij tot stand te brengen.’

– De 4.000 fabrieken op industrieterreinen dienen vanaf september hun afval legaal af te voeren. Tot nu toe doen 2.454 fabrieken dat al, aldus de Industrial Estate Authority of Thailand. Gevaarlijk afval dient vergezeld te gaan van een (elektronisch of papieren) document dat door alle partijen betrokken bij de afvoer getekend moet worden. Het document stelt het Department of Industrial Works in staat het afval tussen fabriek en verwerkingsbedrijf te volgen. Thailand produceert jaarlijks 3 miljoen ton gevaarlijk afval.

– De regels voor de oprichting van een luchtvaartmaatschappij worden verscherpt om maatschappijen met beperkte middelen te weren. Wanneer de regels van kracht zijn, dient een beginnende maatschappij tenminste twee toestellen te hebben (thans één) en meer kapitaal te storten dan de huidige 200 miljoen baht. De Civil Aviation Department wil ook toestellen ouder dan 15 jaar verbieden. Thans is op dit punt niets geregeld.

De strengere eisen zijn een reactie op een incident vorig jaar toen een toestel van PC Air met 200 passagiers geen toestemming kreeg op te stijgen van luchthaven Incheon in Zuid-Korea omdat er nog een rekening openstond.

– Thais kijken gemiddeld 10 uur per week televisie en besteden 16 uur aan internetten. Maar vergeleken met televisie wordt er relatief weinig geadverteerd op internet, zegt Ariya Banomyong, hoofd Google Thailand. De tijd online is verdeeld over tv, computers, smartphones en tablets.

De advertentiebudgetten gingen in 2012 voor 69 procent naar tv, voor 3 procent naar onlinemedia en 1 procent naar mobieltjes.

De Digital Advertising Association of Thailand verwacht dat de online reclame-uitgaven dit jaar met 50 procent stijgen naar 4,5 miljard baht vanwege de introductie van 3G. Thailand telt 35 miljoen internetgebruikers. Verwacht wordt dat dit aantal in 2016 naar 42 miljoen gaat.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website