Rijstboeren uit twintig provincies in het Noordoosten dreigen vandaag massaal wegen te gaan blokkeren om de regering te dwingen met geld over de brug te komen, dat ze nog steeds moeten krijgen voor hun ingeleverde rijst.

De boeren gaan ook in hun eigen provincie een klacht indienen bij de Lawyers Council. Ze eisen financiële compensatie omdat ze geld hebben moeten lenen om in leven te kunnen blijven. Veel boeren wachten al sinds begin oktober op geld.

Gisteren vergaderde een netwerk van boeren in Surin, en boeren in andere provincies begonnen wegen te blokkeren. In het district Phayuha Khiri (Nakhon Sawan) legden meer dan drieduizend boeren uit vijf provincies gisteren rond het middaguur het verkeer op snelweg 1 stil. Een gigantische verkeersopstopping was het gevolg. Ze eisten dat minister Varathep Rattanakorn binnen drie uur zou komen, anders zouden ze alle rijstroken afsluiten.

In Ratchaburi blokkeerden honderd boeren ’s ochtends een deel van de Phetkasemweg. Na onderhandelingen met de gouverneur van Ratchaburi vertrokken ze weer. Maar niet voor lang, want wanneer ze volgende week zondag nog steeds geen geld hebben gezien, komen ze terug.

Op een ander deel van dezelfde weg in het district Khao Yoi (Phetchaburi) blokkeerden boeren uit vier provincies alle rijstroken van de weg. Daardoor ontstond een file van 10 kilometer. In de middag dook de gouverneur van Phetchaburi op. Hij zou met de regering regelen dat ze uiterlijk vrijdag betaald krijgen. Gebeurt dit niet, dan mochten ze het gemeentehuis van Phetchaburi bezetten totdat ze betaald kregen.

– De UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women) maakt zich ‘ernstig zorgen’ over het gebruik van grove taal tegen vrouwen om politiek te scoren. Vrouwen zijn volgens Roberta Clarke, regionaal directeur voor Azië en de Pacific, het doelwit van stereotypering en vrouwonvriendelijke taal. ‘Commentaren en beelden die seksueel aanstootgevend zijn en die vrouwen vernederen, zouden niet toegestaan mogen worden.’

Vrouwengroepen zijn onlangs in het geweer gekomen tegen de haattaal die door sprekers op de podia van de protestbeweging wordt gebezigd, met name wanneer ze het over premier Yingluck hebben. Het publiek beloont die opmerkingen met gelach en gejuich.

– In de brievenbus van president Obama liggen twee brieven uit Thailand. Actieleider Suthep heeft de Amerikaanse president een brief geschreven waarin hij de nobele doelstellingen van de protestbeweging uitlegt.

Noppadon Pattama, juridisch adviseur van oud-premier Thaksin, is ook in de pen geklommen. Hij heeft een tegenbrief geschreven waarin hij de ‘valse en kwaadaardige’ beschuldigingen van Suthep pareert. Noppadon wijst Obama erop dat de regering Yingluck niet het dictatoriaal regime is dat Suthep ervan maakt.

– Sinds de noodtoestand in Bangkok is uitgeroepen, hebben veel Japanse toeristen hun geplande reis naar Thailand geannuleerd, zegt Anek Sricheewachart, president van de Thai-Japan Tourism Association.

– Na klachten van tien buitenlanders in Hua Hin dat ze gedrogeerd en beroofd waren door vrouwen, is een bende van vijf vrouwen in de leeftijd van 24 tot 44 jaar door de politie in de boeien geslagen. De vrouwen hadden het voornamelijk voorzien op oudere toeristen. Die benaderden ze met het aanbod hen te masseren. Het aangeboden drankje bevatte een verdovingsmiddel. Wanneer de slachtoffer ontwaakten, waren hun bezittingen foetsie.

– Cold stress: zo noemt Narong Sahametapat, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, de doodsoorzaak van twee pas geboren baby’s in Sa Kaeo en Chon Buri. Het ministerie adviseert ouders hun kroost warm te kleden, nooit bij een raam te laten slapen en niet naar buiten mee te nemen, omdat het voor die nieuwe wereldburgers veel te koud is. Bij ‘cold stress’  trekken de aderen samen, waardoor organen minder bloed krijgen.

– De Amerikaanse toeriste die in nationaal park Kaeng Krachan door olifanten is vertrapt, is geïdentificeerd. Het gaat om een 24-jarige vrouw uit de staat New York. Het lichaam van de vrouw werd vijf dagen, nadat ze een kampeerterrein in het park had verlaten, door parkrangers gevonden.

Verkiezingen en Bangkok Shutdown

– Voor nieuws over de (voor)verkiezingen en Bangkok Shutdown, zie Bangkok Breaking News van 26 januari.

Economisch nieuws

– Niet alleen de boeren lijden onder de uitblijvende betalingen voor de rijst die ze hebben ingeleverd, ook het midden- en kleinbedrijf voelt de gevolgen, want er wordt door de boeren minder geld uitgegeven.

Het Economic and Business Forecasting Center van de University of the Thai Chamber of Commerce heeft berekend dat de late betalingen nu al 0,1 tot 0,2 van de economische groei afsnoepen. Dat percentage kan zelfs stijgen naar 0,5 tot 0,7 procent wanneer ze een jaar voortduren.

Sinds begin oktober hebben boeren voor 150 miljard baht aan rijst ingeleverd. De Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, heeft 50 miljard baht kunnen uitbetalen; daarna was het geld op. Het wachten is nu op het groene licht van de Raad van State of de regering 130 miljard baht mag lenen, geld dat oorspronkelijk bedoeld was voor infrastructurele werken.

Een lichtpuntje is dat met de verkoop van obligaties 32,6 miljard baht is opgehaald, maar dit geld gaat niet naar de boeren. Het dient om leningen van de BAAC te herfinancieren.

Intussen zitten de boeren aan het gas. Velen hebben zich bij geldwoekeraars in de schulden gestoken om het hoofd boven water te kunnen houden. Op diverse plaatsen in het land blokkeren de radeloze boeren wegen om hun eisen kracht bij te zetten.

– De heropening van terminal 2 (T2) op luchthaven Don Mueang heeft vertraging opgelopen. De terminal gaat niet in april open, maar vermoedelijk pas drie maanden later. Reden: het duurt langer om de bagagecarrousel te installeren en er zijn ook nog wat andere technische en management probleempjes. Gevreesd wordt dat het budget wordt overschreden. T2 kan wel in mei gedeeltelijk opengaan. (Foto homepagina: Artist’s impression van T2).

De terminal staat al sinds 2006 leeg, toen Suvarnabhumi openging. In 2011 liep het gebouw onder water tijdens de grote overstromingen. T1, dat ook onder water was gelopen, werd gerenoveerd, maar aan T2 werd niets gedaan. Wanneer T2 erbij komt, gaat de capacteit van de oude luchthaven omhoog van 18,5 naar 30 miljoen passagiers per jaar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Nieuws uit Thailand – 26 januari 2014”

 1. Sabine zegt op

  Ben nu 5 dagen in Bangkok en krijg vrijwel niets mee van de shutdown. Heb veel gezien op diverse plekken. Het enige was dat sommige taxies wat moesten omrijden. Ook de locals hebben weinig problemen. Ze doen er zelfs wat laconiek over. Conclusie; ga gerust naar Bangkok en mijd de demonstratie plekken, dan heb je de tijd van je leven. Sabine

 2. Peter Yai zegt op

  Hallo lezer

  Ik moet woensdag naar don Muang airport ik hoorde dat het vandaag problemen opleverde ???
  willen onze trouwe lezers mij op de hoogte houden ? bij voor baat dank..

  Vriendelijke groeten Peter Yai

 3. rebell zegt op

  Het is te hopen, dat de boeren in het noorden nu langzaam er achter komen, dat rijs-garantie-zeepbel- een sprookje was. Populistiese leuzen zonder inhoud.
  Dat gelt ook voor de fabrieks werkers die 300 Bht/dag zouden krijgen. Sommige Firma hebben daarop hun deuren gewoon dicht gedaan. Werknemes staan op straat samen met de rijs boeren.
  Eigelijke schuld is de geslotenheid van de Thais over moderne handels strukturen buiten Thailand en het verzet ( niet willen) van de Thais deze te akzepteren. Omdat dit hun niet intereszeerd begrijpen veel Thais niet, dat we nu in 2014 en niet meer in 1914 leven.

  Ook nu, na het rijs debakel zie je dat de Thais weer hun velden met rijd bestellen. Ze leren er dus geen barst van en gaan zo door en maar steeds door. Omdenken, verder denken etc. is er niet bij. Toegegeven dat de alternatieve ook beperkt zijn.

  De rijs boeren hebben mijn symphatie, Maar met hun aktie bereiken ze niets. Van een kale kip kun je geen veren plukken. Thailand (Yingluck) heeft gewoon geen poen meer. De kassa is leeg.

  • chris zegt op

   Ik denk dat een groter probleem is dat de Thai bevolking nauwelijks denkt in het verschil in belangen van het individu ( of beter de clan) en het nationale belang. De Thai overheid doet ook eigenlijk bar weinig voor het ‘algemeen belang’ in vergelijking met zogenoemde verzorgingstaten. De Thai hebben dus geen hoge pet op van de overheid en van poltici. Eigenbelang gaat dan de boventoon voeren. En met populistische leuzen spelen politieke partijen daar graag op in. Het is niet voor niks dat de koning telkenmale in zijn toespraken onderstreept dat de Thai meer moeten denken aan het belang van het land en van alle Thai.

 4. Soi zegt op

  Het is uiterst gemakkelijk om in de huidige situatie allerlei misstanden uit te lichten, en met ferme bewoordingen menen iets te moeten beweren bv over hoe in TH mensen omgaan met hun alledaagse problemen. @Chris toont hoe boeren klem kunnen zitten tussen een bemoeiende overheid vol beloftes, en het met je eigen leven verder moeten. Dus dan maar doen waar je het beste in bent en dat is rijst verbouwen. Ook al belandt de opbrengst op een grote hoop. Je moet, ook voor je zgezin en voor de continuiteit van je bedrijf, er vanuit gaan dat, ook al is dat met vertraging, ooit toch boter bij de vis komt. Het verhaal van @rebell heb ik derhalve geprobeerd positief te vertalen, zie verder, want zegt hij: de boeren zijn hem zo sympathiek, al ontbreekt het hen naar zijn mening aan een toekomstvisie wegens het niet kunnen ‘omdenken’ en ‘verder denken’. De sympathie uit zich dan in de zinsnede: ‘toegegeven dat de alternatieven ook beperkt zijn.” Kennelijk vindt hij dat inderdaad, want zelf benoemt hij na zijn analyse ook geen alternatief.

  Boeren in oa het Noorden van TH zullen aldus zeker wel weten dat het rijsthypotheeksysteem behoorde tot een populistisch soort politiek waarvan de uitkomst voor hen zeer dramatisch en desastreus. Als zij het al niet weten, dan hebben ze het anno 2014 aan den lijve ondervonden. Van hetzelfde laken een pak kan wellicht het ophogen van het minimumloon naar 300 baht per dag worden genoemd. Voor menig Thaise werknemer liep ook deze maatregel op een teleurstelling uit. Maar wat als je eigen regering ‘s lands eerste plaats op de rijst-exportmarkt verkwanseld? Kom je daar als boer uit het Noorden dan verder mee als je weet hoe internationale afspraken en handelstrukturen in elkaar zitten? Of hoe dwingend en wurgend de landbouwpolitiek van de EU en de VS eigenblijk wel niet is? Het zal de boeren wel degelijk interesseren. De vraag is echter in hoeverre in de afgelopen decennia TH landbouwbeleid erop gericht was de boeren te helpen, bv naar het zoeken van mogelijkheden naar andersoortige produktiemethoden en verbouw alternatieve gewassen?
  Om die redenen ook zijn de boeren nu eveneens aan het demonstreren. Keer op keer wordt hen beloofd dat de regering met geld over de brug komt. Keer op keer nul op het rekest. Dan is het goed om zich te laten zien, en zo nodig een stevige vuist te maken. Het is goed, ook al zou er geen geld te halen zijn op de korte termijn, dat toch een signaal wordt afgegeven dat zij niet meer met zich laten sollen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Soi De landbouwpolitiek van de regering zal zich moeten richten op kwaliteitsverbetering (rijst met een hogere voedingswaarde, organische rijst), verlaging van de productiekosten (minder gebruik van chemicaliën), verhoging van de opbrengst per rai (die de helft is van die in Vietnam) en productinnovatie (olie, autowas, gezichtscrème, vla en betonnen blokken om er een paar te noemen, die al gemaakt worden van rijstzemelen).

   Het rijsthypotheeksysteem stimuleert kwantiteit (‘Elke rijstkorrel wordt opgekocht’) en niet kwaliteit. Nog afgezien van andere bezwaren: de armste boeren profiteren er niet van, het biedt allerlei mogelijkheden tot corruptie en het doet een grote aanslag op de rijkskas.

   • Soi zegt op

    Dank @Dick, voor de aanvulling op wat ik poogde aan te geven en bedoelde met de vraag in hoeverre de overheid de boeren in de afgelopen decennia heeft geholpen met bv kwaliteitsverbetering en produktinnovaties. Ik vraag me ook af in dit verband in hoeverre boeren zich dmv coöperaties sterk hebben kunnen maken, en of zij voor wat kennis en kunde betreft hulp krijgen van een wetenschappelijk instituut, (zoals boeren in NL van de Universiteit Wageningen)?

    Overigens: over Wageningen gesproken: ik kwam ooit een artikel tegen waarin gesproken werd over onderzoek door Wageningse universiteitsmensen naar de gesteldheid van bossen in oa de provincie Kanchanaburi, en verder langs de grens met Myanmar. Maar dat allemaal terzijde.

   • rebell zegt op

    Beste Chris en Soi. De Thaise regering doet wel heel degelijk aan voorlichting en aan schooling voor alternatieve produkten. Maar voor deze nieuwe produkten geeft de regering GEEN garantie prijs af. En daar ligt het Thaise probleem. Als de Thaise boer van te voren niet weet, wat de prijs is voor zijn oogst gaat hij het niet verbouwen. Daarom blijven ze bij rijst, man sapalang, suikerriet en rubber. Eukaliptus wordt oa. door Son kitty gegarandeerd (= AA papier fabrieken). De suikerriet prijs is ook gezakt. Daar hebben de raffinerijen mee gewacht tot dat de volle vrachtautos voor de deur stonden. Geen leuke manier. Er moiet bij gezegs worden, dat suikerriet en rubber alleen interressant zijn vanaf een vloer oppervlakte van 50 rai en meer.

    Een van de nieuwe produkten is Sabu Dam. Deze olie is uitstekend geschikt als diesel replacement. In India staan grandiose plantage. Mercedes Benz Stuttgart heeft sucses vol een CLK 300 CDI 5 jaar op deze olie laten draaien. De Benz werd NIET van te voren aangepast- dus zo per lot uit de lopende produktie genomen. In Chanburi staat zelfs een perserij voor de Sabu Dam noten. Daar wordt alternatief diesel geproduzeerd. Hij die weet hoe het werkt, kan dat ook thuis met salade olie doen. Is wel duurder als aan de pomp.

    Het zelfde gelt voor onze Nederlandse koe. In Wan Nam Yen staat een molkerij, die meer produzeren kan, maar niet genoeg melk er voor heeft. De navraag naar zuivel produkten in Thailand is enorm gestegen. Maar iedereen loopt achter zijn kwai aan, inplaats van een paar koeien. En zo kun je door gaan.

    Wat de Thaise boer niet kend, vreet ie niet. In mijn ogen is het, niet willen omdenken, van de Thaise agrarier het grootste probleem in agraar sektor. In mijn Thaise famile ziet het precies zo uit. De ene 50% wil niet omdenken en heeft dank groot grond bezit een goed inkomen. (zonder rijst). De andere 50% zit in het fruit en weten niet wat ze met het verdiende geld allemaal moeten doen.

    Ik heb 5 rai cashew noten bomen van de familie kado gekregen. Waarom ?. Omdat de Thais gewoon te lui zijn deze zelf te plukken. Deze noten brengen goed geld-zeker weten. Buitrendien eet ik ze ook zelf.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ rebell Interessante reactie, maar wat is man sapalang, sabu dam en kwai. Graag een toelichting.

     • Rob V. zegt op

      มันสำปะหลั – sampalang – cassave
      ควาย – kwai – (water) buffel
      สบู่ดำ – Sabu dam = purgeernoot (deze moest ik even googlen en vond dus deze vertaling:
      http://www.natinspicygarden.com/ricinus.html )

     • rebell zegt op

      Hallo Dick. Mansapalang is een als aardappel uitziende knol. Hij wordt ook op dezelfde manier geplant. De stangen met grote bladeren worden tot 1.5 mt hoog. Na de oogst word deze gedroogd, geschild en vermalen. Van het meel worden hoofdzakelijk -noodle- van gemaakt. Plant tot oogsttijd ca. 9 maanden.

      Sabu Dam is meer een grote struik als boom. Hij groeit vrij snel en heeft noten als vruchten die tot ca. 36% olie bevatten. Na ca. 3 jaar beginnen die al vruchten te dragen. Deze noot wordt koud geperst. 80% van deze olie en 20% Ethanol geeft een uitstekende diesel brandstof. Het klinkt raar, maar deze kun je zelf thuis maken.

      Kwai = waterbuffel.

      Nog even over Sabu Dam. De Thaise regering heeft (had) oa. een Sabu DSam centrum gehad in Trat. Daar werden boeren uitgenodigd, dit produkt te leren kennen. Het centrum is weer gesloten. De reden; de regering geeft geen garantie-prijs voor het produkt. Zodoende hebben de boeren rond Trat geen enkel interresse er voor,

      Ik heb een paar eigen fotos van mansaplang en Sabu Dam cq. I-Net site adressen. Ik stuur deze via de redaktie e-mail naar je toe.

      Met dank aan Rob V. Hij heeft prima- gegoogeld-


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website