Nieuws uit Thailand, 26 januari 2013

We trekken niet ten oorlog, maar het leger is bereid als laatste toevlucht geweld te gebruiken. Deze ogenschijnlijk tegenstrijdige uitspraak deed legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha gisteren na een bijeenkomst van premier Yingluck met de legertop en advocaten over de Preah Vihear-zaak.

Gesproken werd over de strategie die Thailand gaat volgen om te voorkomen dat de omstreden 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear door het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag wordt toegewezen aan Cambodja.

Prayuth zei dat ongeacht de uitspraak van het Hof onderhandelingen tussen beide landen worden voortgezet. ‘Er zijn procedures die we moeten volgen wanneer er grensgevechten plaatsvinden. Maar aan het eind van de dag, wordt het conflict afgehandeld aan de onderhandelingstafel. […] In het omstreden gebied moeten we ons aan de regels houden. Als die worden overtreden, is protesteren de enig juiste actie.’

De regering heeft er vertrouwen in dat de zaak valt te winnen. Cambodja heeft om een ‘herinterpretatie’ van het vonnis van 1962 gevraagd, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen. Thailand redeneert: omdat het Hof zich destijds niet heeft uitgesproken over het omliggende gebied, kan het Hof nu niet een interpretatie geven buiten het onderwerp van zijn toenmalige vonnis.

Beide landen beginnen binnenkort met het ruimen van mijnen in de gedemilitariseerde zone, die door het ICJ vorig jaar in een tussenvonnis is bevolen. Cambodja en Thailand hebben nog steeds niet hun troepen uit het gebied teruggetrokken.

– Zo’n driehonderd leraren, leerlingen en oud-leerlingen, gekleed in rouwkleding, hebben gisteren gedemonstreerd bij het standbeeld van vader Emile August Colombet, een Franse missionaris die het Assumption College in Bang Rak (Bangkok) heeft opgericht. Zij verzetten zich tegen de geplande fusie van de basis- en middelbare school, waardoor het lerarensalaris met 3.500 baht per maand zou worden gekort. Volgens de leerlingen treft de fusie hun toekomstmogelijkheden.

De schoolleiding reageerde gisteren met sluiting van de school tot 1 februari, maar vice-minister Phonthep Thepkanchana riep de school op zo snel mogelijk te heropenen. Volgens een onderwijzer van Mathayom 6 (zesde klas middelbare school) worden zijn leerlingen het meest gedupeerd door de sluiting omdat ze volgende week maandag eindexamen moeten doen en volgende maand een ander examen van de Ordinary National Educational Test.

– De Rohingya vluchtelingen, het zijn er inmiddels 1.390, mogen de komende zes maanden in Thailand blijven. Dit heeft minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) gezegd na een bijeenkomst met overheidsdiensten die voor de vluchtelingen verantwoordelijk zijn. Het tijdelijk onderdak kost Thailand 12 miljoen baht, uitgaande van een bedrag van 75 baht per persoon/dag voor voeding.

Het komende halfjaar overlegt het ministerie van Buitenlandse Zaken met Unicef (het kinderfonds van de VN), de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en het Internationale Rode Kruis over de toekomst van de groep. De gesprekken gaan over de vraag hoe de Rohingya geholpen kunnen worden om in een derde land asiel aan te vragen.

Thailand praat ook met de Organisation of Islamic Cooperation en met de Britse ambassadeur in Thailand, omdat aldus de vice-minister de Britten de Rohingya naar Myanmar hebben gebracht. Formeel beschouwt Thailand de Rohingya als illegale immigranten, die wanneer de wet zou worden gevolgd, zo snel mogelijk gerepatrieerd dienen te worden.

In Prachuap Khiri Khan zijn enkele van de 120 mannelijke Rohingya in hongerstaking gegaan. Ze klagen over de kwaliteit van het eten. De president van het Prachuap Khiri Khan Islamic Committee heeft beloofd met de autoriteiten te overleggen over verbetering van hun accommodatie en de maaltijden.

– Twee weken de tijd krijgen negen overheidsbedrijven die openbare voorzieningen verlenen, om met voorstellen te komen bij stakingen. Het ministerie van Transport reageert daarmee op de staking een week geleden van het grondpersoneel van Thai Airways International, waardoor een groot aantal vluchten vertraging opliep en passagiers lang op hun bagage moesten wachten.

De negen bedrijven zijn: THAI, Airports of Thailand, Port Authority of Thailand, State Railway of Thailand, Expressway Authority of Thailand, Mass Rapid Transit Authority of Thailand (ondergrondse metro), Aeronautical Radio of Thailand Co (luchtverkeersleiding), Bangkok Mass Transit Authority (bovengrondse metro) en de Transport Company (interlokaal busvervoer). PAT en Exat hebben hun plannen al ingediend.

De minister van Transport maakt zich enigszins zorgen over de Port Authority of Thailand. Vakbondsleden zouden er willen staken om overwerkvergoedingen af te dwingen. Volgens de vice-minister van Transport was de staking bij THAI te wijten aan een communicatieprobleem tussen de leiding en het personeel.

– Luchthaven Suvarnabhumi is niet te spreken over de staking van het grondpersoneel van Thai Airways International (THAI) vorige week en zint op maatregelen. Overwogen wordt strengere ‘performance’ eisen aan THAI te gaan stellen en een derde concessionair voor de bagageafhandeling toe te laten.

Gebleken is dat de staking ernstiger gevolgen had dan eerder gedacht: 302 internationale vluchten liepen vertraging op, waarvan 233 THAI en 69 buitenlandse carriers die van THAI afhankelijk zijn. Meer dan 70.000 passagiers moesten 15 minuten tot 4 uur en 23 minuten wachten. Eerdere berichten spraken over 76 THAI-vluchten.

THAI verzorgt 70 procent van de gronddiensten, inclusief de afhandeling van bagage. Zo’n 50 tot 60 carriers zijn ervan afhankelijk. De overige 30 procent wordt verzorgd door Bangkok Flight Services, een onderdeel van de Bangkok Airways groep.

– Zes luchthavens krijgen een fikse opknapbeurt zodat ze behoorlijk kunnen functioneren wanneer de Asean Economic Community in 2016 van kracht wordt. Het meeste geld van een budget van 3,2 miljard baht gaat naar de luchthaven van Mae Sot in de provincie Tak en Betong in Yala. In Mae Sot wordt de runway verlengd, in Betong wordt een nieuwe terminal gebouwd.

Op de luchthaven van Ubon Ratchatani wordt het platform uitgebreid en de terminal gerenoveerd. Ook in Udon Thani wordt de passagiersterminal gerenoveerd. De luchthaven van Narathiwat kijgt een aparte ruimte voor moslims die naar Saudi-Arabië reizen voor de hadj en op de luchthaven van Nakhon Ratchasima wordt de taxi-way voor een onderhoudscentrum uitgebreid. Tweeëntwintig andere luchthavens komen later aan de beurt.

– Enkele tientallen actievoerders hebben gisteren uit protest tegen de gevangenisstraf van 10 jaar die Somyot Prueksakasensuk voor majesteitsschennis kreeg, bladzijden van een nepwetboek verbrand. Dat deden ze voor de Criminal Court aan de Ratchadaphisek Road, waar Somyot werd veroordeeld. De actie duurde ongeveer een uur en werd gefilmd door politie en rechtbankpersoneel. Voor de Thaise ambassade in Seoel (Zuid Korea) protesteerden achttien organisaties.

Somyot is sinds zijn arrestatie niet 18 maal borgtocht geweigerd, maar 12 keer, meldt de krant nu.

– Een 41-jarige man, die verdacht wordt van de moord op twee mariniers in september 2005 in Narathiwat, is gisteren tijdens een inval in een huis in Samakkee aangehouden. Op zijn hoofd stond een beloning van 500.000 baht. De eigenaar van de woning werd ook gearresteerd omdat hij de man onderdak had verleend, twee andere verdachten zagen kans te vluchten.

In de zaak van de onderwijzer die in koelen bloede in een schoolkantine werd vermoord, is nog geen schot gekomen. De politie is op zoek naar vier verdachten.

De Confederation of Private Schools in the Southern Border Provinces heeft het ministerie van Onderwijs opgeroepen leraren aan particuliere scholen een maandelijkse gevarentoelage van 2.500 baht te geven, evenals de leraren in het openbaar onderwijs.

Zo’n 1.500 universiteitsgraduates staan klaar om als onderwijsassistent in het Zuiden te gaan werken. Ze zijn allemaal afkomstig uit de zuidelijke provincies en hebben de afgelopen tijd een onderwijstraining gevolgd.

– De Forest Industry Organisation, die 27.000 kubieke meter inbeslaggenomen hout bewaart, wil het hout te gelde maken door er meubels van te maken. Wanneer het hout nog langer wordt bewaard, gaat het rotten en wordt het onbruikbaar. Thans is nog 60 procent te gebruiken. De opslagkosten zijn inmiddels opgelopen tot 30 miljoen baht. Het gaat om zeldzaam hout zoals teak en kraya loei. Inbeslaggenomen palissander mag niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

– Een Nieuw-Zeelandse man is gisteren bij de Chalong pier in Phuket om het leven gekomen doordat hij van zijn jacht viel dat door een andere boot werd geramd. Hij gleed uit en viel in het water, waarbij hij bewusteloos raakte doordat zijn hoofd iets raakte. Een voorbijganger sprong in het water maar zijn hulp kwam te laat.

– Een 5 maanden oude verbrande foetus is gisternacht op een grasveld in Muang (Samut Prakan) gevonden. Een getuige heeft gezien hoe een paar op een motorfiets er een bundel gewikkeld in doeken dropte en in brand stak. De politie gaat ervan uit dat de ouders na een illegale abortus van de foetus af wilden.

– Vier bedrijven hebben ingeschreven op de bouw van het nieuwe parlementsgebouw. Op 20 februari vindt de aanbesteding plaats en op 28 maart wordt het contract getekend. Het nieuwe parlementsgebouw verrijst in Kiakkai.

– Twee Thaise films doen eind januari in Rotterdam op het International Film Festival een gooi naar een Tiger Award: Karaoke Girl van Visra Vichit Vadakan, die daar in première gaat, en 36, een film van Nawapol Thamrongratanarit.

Met Karaoke Girl maakt Visra haar debuut als speelfilmregisseur. De film is een mix van documentaire en fictie over een vrouw uit een dorpje in Nong Khai die in een karaokebar in Bangkok gaat werken. Filmrecensent Kong Rithdee noemt de film in Bangkok Post een ´delicate story of a night woman adrift and in search of an anchor´.

Voor sommigen moet Visra geen onbekende zijn want ze trouwde 2 jaar geleden met een topman van Facebook en een vriend van Mark Zuckerberg, die door de media in Thong Lor werd gespot.

De film is later dit jaar te zien in Bangkok. Het artikel gaat niet in op de andere film, die wordt getypeerd als een ´missed-romance’.

Politiek nieuws

– Oppositieleider Abhisit geeft toe dat zijn (Democratische) kandidaat voor het gouverneurschap van Bangkok een zware tijd tegemoet gaat, nu een peiling van Abac zijn voornaamste rivaal van regeringspartij Pheu Thai, Pongsapat Pongcharoen, een voorsprong geeft. Die Democraat is Sukhumbhand Paribatra, die de afgelopen 4 jaar gouverneur was en voor herverkiezing gaat.

Maar Abhisit geeft de moed nog niet op. De race is nog maar net begonnen, zegt hij, en de partij en Sukhumbhand zullen de komende weken meer concrete beleidsvoornemens bekendmaken. Sukhumbhand voerde gisteren het woord voor het gemeentehuis. Hij zei dat zijn 4 jaar ervaring hem een voordeel geeft bij het voortzetten van zijn werk.

Rivaal Pongsapat kreeg gisteren steun van premier Yingluck. Ze beklom het Pheu Thai-podium bij het standbeeld van koning Taksin de Grote in Wong Wian Yai aan de Thonburi-zijde van Bangkok. De premier zei dat Pongsapat samen gaat werken met de centrale overheid om het leven van de Thonburi-bewoners te verbeteren, zodat zij hetzelfde welvaartsniveau bereiken als de bewoners van Bangkok.

Pongsapat beloofde de bewoners het drugsprobleem aan te pakken, meer openbare parken aan te leggen, te zorgen voor fietspaden en een metrolijn en de straatverlichting uit te breiden.

Gisteren was ook de laatste dag waarop kandidaten zich konden laten registreren voor de verkiezingen die op 3 maart worden gehouden. Zeven deden dat, zodat het totaal aantal kandidaten nu 25 is. [Van wie 23 kansloos zijn, ben ik zo vrij om daaraan toe te voegen.]

Economisch nieuws

– Er zijn geen aanwijzingen dat er gespeculeerd wordt met de baht of dat grote aankopen aan dollars worden gedaan om de koers van de baht op te stuwen. Wel worden er in de lokale obligatiemarkt grote kortetermijn investeringen gedaan. Dit zegt gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand naar aanleiding van de zorgen over de koersstijging van de baht.

De huidige maatregelen voorkomen al dat gespeculeerd wordt met de baht, zoals de limiet op buitenlandse investeringen in de lokale valuta zonder onderliggende transacties. Kortetermijn investeringen in de obligatiemarkt zijn toegenomen omdat investeerders reageren op onzekerheden in de wereldeconomie. Buitenlandse investeringen in de aandelenmarkt zijn afgenomen omdat de prijs-winst verhouding is verminderd. Sinds het begin van het jaar is $2 miljard aan buitenlands kapitaal binnengestroomd.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) zegt dat interventie in de baht wordt vermeden, zelfs als dat ten koste van exporteurs zou gaan. De regering overweegt hen tegemoet te komen door de maatregel te verzachten dat buitenlandse valuta binnen een bepaalde periode moeten worden gewisseld voor de baht. ‘We kunnen hen toestaan die voor een langere periode vast te houden. Dat zal het risico van verliezen verminderen.’

Op de lange termijn is verlichting in zicht omdat de regering van plan is 2 biljoen baht te lenen, waardoor de import zal toenemen en de druk op de baht zal afnemen. Volgende week heeft de minister een gesprek met de Federation of Thai Industries over de sterke baht. ‘Iedereen – de regering, de centrale bank en exporteurs – moeten in actie komen nu er continu kapitaal blijft binnenstromen’, zegt Payungsak Chartsutthipol, voorzitter van de FTI.

– De credit rating van Thailand blijft onveranderd op BBB+ staan, aldus ratings agency Standard & Poor. Het bureau zegt dat de rating stabiel blijft, maar het heeft gewaarschuwd dat politieke stabiliteit en de langetermijn invloed van financiële programma’s zaken blijven om in de gaten te houden.

‘De afgelopen jaren was de politieke situatie enigszins onzeker, maar dat heeft het bedrijfsleven nog niet in belangrijke mate beïnvloed’, zegt Kim Eng Tan, directeur voor Azië-Pacific. De komende jaren wordt geen wijziging van de rating verwacht, maar de rating kan onder druk komen te staan door beleidsmaatregelen, zoals het hypotheeksysteem voor rijst, en de wijze waarop die de financiële positie van overheidsbanken beïnvloeden.

Tan zegt dat een snelle kredietgroei, in het bijzonder door de aankopen van huizen en auto’s, zorgelijk kan zijn wanneer de economie onderpresteert en die snelle groei zich voortzet.

– Thais zijn gek op pillen, maar niet op push-ups. Uit de Consumer Health 2012, een rapport van Mindshare Thailand, blijkt dat de verkoop van gezondheidsproducten vorig jaar is gestegen naar 61 miljard baht tegen 37 miljard in 2007, een stijging van 10 procent per jaar. Vooral vitaminen en voedingssupplementen zijn populair, gevolgd door kruiden, traditionele producten en medicijnen.

Mindshare enquêteerde 3.000 personen. Daarvan zei 84 procent tevreden te zijn met zijn gezondheid, de promotionele acties en het beleid van de regering en bedrijven. Maar, nu komt het slechte nieuws, vrouwen oefenen minder (38 pct tegen 52 pct in 2008) en mannen eten minder fruit en groentes (43 – 51 procent).

Maar over het geheel genomen is Thailand gezonder omdat er minder doden waren door infecties, ongelukken en een ongezonde levensstijl. De levensverwachting van Thaise mannen is gestegen van 55,2 naar 69,9 jaar en van vrouwen van 61,8 naar 74,9 jaar. Uit het onderzoek blijkt voorts dat het aantal singles, echtparen zonder kinderen en gescheiden mensen niet meer toeneemt.

– Thailand’s tweede grootste aannemingsbedrijf Ch. Karnchang Plc zegt dat de controversiële Xayaburi dam in Laos voor 10 procent klaar is. De mededeling bevestigt het vermoeden van activisten dat Laos het werk aan de dam nooit heeft stilgelegd, ondanks beloftes dat het zou wachten op verdere studies naar de milieueffecten. Officieel zou de constructie op 7 november zijn gestart. Met name Vietnam en Cambodja hadden op verdere studies aangedrongen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 26 januari 2013”

  1. josdoomen zegt op

    Vroeg in de morgen, en weet al het belangrijkste nieuws uit de Thaise kranten… Bedankt Dick


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website