Bangkok Post wijdt vandaag twee artikelen aan het probleem van encroachment oftewel het illegaal in gebruik nemen van overheidsland om er gewassen te verbouwen, een vakantiehuis neer zetten of een vakantiepark aan te leggen.

In een artikel op de voorpagina gaat het om de helft van 40.000 rai bij de Lamtakong dam in Pak Chong (Nakhon Ratchasima), die eigendom is van het in Lop Buri gelegerde Army Special Warfare Command. Die grond is bezet door dorpelingen, hoge ambtenaren, politieofficieren met sleutelposities in het Metropolitan Police Bureau (gemeentepolitie Bangkok) en een topofficier van de Marine Police Division (politie te water).

Het gebied deed tijdens de Vietnamoorlog dienst als oefenterrein voor Thaise en Amerikaanse soldaten. De dorpelingen namen het in bezit toen ze in 1972 moesten wijken voor de bouw van de dam. Volgens hen maakten de legerofficieren die destijds verantwoordelijk voor het gebied waren, geen bezwaar tegen de uitgifte van grondaktes door het ministerie van Welzijn.

Gisteren inspecteerde een team met soldaten, een onderzoeker van de Public Sector Anti-Corruption Commission en een landmeter van het Land Department het ‘gekraakte’ gebied. Het juridisch team van het 2nd Army gaat controleren of de documenten authentiek zijn en zal Welzijn vragen de grondaktes voor het gebied dat eigendom is van het Army Special Warfare Command in te trekken. Het leger zal eerst proberen hen vrijwillig te laten vertrekken. Mislukt dat, dan worden ze uitgezet.

Bij huizen die voor commerciële doeleinden worden gebruikt, komt het Anti-Money Laundering Office om de hoek kijken om ze te confisqueren. De vakantiehuizen staan voornamelijk bij de kliffen van de Nong Chuem berg en zijn eigendom van hooggeplaatste ambtenaren en particulieren. Bij de bouw lieten ze zich niet afschrikken door borden met een waarschuwing tegen landkraken. Ze legden zelfs wegen aan om machinerie naar de bouwplaats te kunnen brengen.

Phuket

In het tweede artikel gaat het om veertien luxe resorts die zijn aangelegd in nationaal park Sirinath op Phuket. Het Department of Natural Resources and Environment wil ze weg hebben. Maar dat gaat langer duren dan gepland. De resorts worden geëxploiteerd door internationale hotelketens, die zich via de rechter zullen verweren.

De sitatie lijkt op die in Prachin Buri waar het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) al 10 jaar in de clinch ligt met het  Ban Pha Ngam resort. In 2012 kondigde het toenmalige DNP-hoofd aan tegen veertien resorts juridische actie te gaan ondernemen. Zijn opvolger staakte echter de strijd, nadat hem door eigenaren steekpenningen waren aangeboden. Op bevel van de NCPO komt de dienst nu weer in actie tegen de krakers.

Nationaal park Sirinath, dat 56.250 rai meet, dateert van 1981. Delen bestrijken het Khao Luak-Khao Maung woud, dat in 1954 de status nationaal bezit verwierf. Tegen degenen die er gebleven zijn, nadat de grenzen waren getrokken, gaat de DNP optreden. Voor de veertien is de rechtbank hun enige hoop. Zolang er geen definitieve uitspraak is, wordt de bebouwing niet gesloopt.

Volgens de schrijfster van het artikel is het mogelijk dat de nieuwe regering in de toekomst huur van overheidsland voor recreatieve doeleinden gaat toestaan. Dat zou voor de exploitanten een zegen zijn, maar milieuactievoerders noemen het een belachelijk beleid dat ten koste van nationale parken gaat.

Foto opening posting: Sloop van bouwsels op het Nai Thon strand in nationaal park Hua Laem (Phuket).

– Provinciale Staten (PAO, provincial administration organisation) smijten geen geld over de balk en daarom waren in veel Provinciehuizen in het Noorden en Noordoosten gisteren Statenleden in zwarte rouwkleding getooid (foto homepagina). Ze protesteerden tegen uitspraken van Panadda Diskul, permanent secretaris van het PM’s Office, die kritiek had geuit op roekeloze uitgaven van PAO-hoofden. Panadda was er als de kippen bij om excuses te maken. Hij zegt niet alle PAO-leiders te hebben beschuldigd. Velen geven het geld zorgvuldig uit, maar in sommige provincies gebeurt dat niet.

– De laatste twaalf tv-kanalen mogen weer gaan uitzenden, maar ze dienen zich aan strikte regels te houden. Gisteren tekenden ze een Memorandum of Understanding met televisiewaakhond NBTC. Ze moeten hun naam veranderen en mogen geen politiek getinte programma’s uitzenden of verdeeldheid in de samenleving zaaien.

Volgende week beoordeelt de NBTC hun programmering. Als die oké is, krijgen ze een vergunning voor een jaar. In juni kregen twee andere tv-kanalen al toestemming om weer te gaan uitzenden. De veertien (politieke) kanalen waren in mei door de junta verboden. Ook zesduizend lokale radiostations moesten toen stoppen.

– Ondanks druk van het leger om te stoppen gaat het Partnership on Energy Reform door met zijn plan om forums over het energiebeleid in het Zuiden te houden. PER kwam vorige week in het nieuws toen het leger een stokje stak voor een geplande protestmars van Songkhla naar Bangkok. Elf leden werden toen gearresteerd. Ze kregen van woensdag tot zondag gratis onderdak in een legerkazerne. Zeven anderen werden zondag in Bangkok aangehouden. Het artiestenechtpaar dat in het Zuiden het stokje van de elf had overgenomen, is gisteren gestopt in Surat Thani. Anderen zeggen dat ze willen doorgaan.

De forums worden in de veertien zuidelijke provincies gehouden, waar veel olie- en kolenprojecten zijn. PER heeft geen vertrouwen in het energiebeleid van de junta, omdat een aantal projecten naar voren zijn gehaald. Actievoerders in Surat Thani, Chumpon en Satun zeggen campagne te gaan voeren voor een ander energiebeleid.

– De politie van Lat Phrao heeft inmiddels elf draagmoeders ondervraagd die ingehuurd zijn om een kind van de Japanner Mitsutoki Shigate te baren. [Verderop in het artikel staat vier van de elf.] Het wachten is nu op een verklaring van Shigeta die Thailand is ontvlucht, nadat de eerste negen draagbaby’s plus hun verzorgsters werden ontdekt in een flat in Bang Kapi. De elf werden aangetroffen in een andere flat.

De politie heeft Shigeta tot het eind van de maand de tijd gegeven om zich te melden. Ze wil weten waarom hij zoveel baby’s wenste. Hield hij zich wellicht bezig met mensenhandel, een vermoeden gebaseerd op de ontdekking dat hij eerder drie baby’s naar Cambodja heeft gebracht.

Bij de politie van Lumpini heeft een vrouw zich gemeld, die zegt een van de elf te zijn die door Shigeta aan het werk waren gezet. De IVF-behandeling werd verricht door Pisit Tantiwutthanakul, directeur van de All IVF kliniek, die nog verhoord moet worden.

– Het controversiële en grotendeels nutteloze project One Tablet per Child werd in mei geschrapt door de junta, maar hoe zit het met de daarop volgende oprisping van Onderwijs: de smart classroom? Oftewel een lokaal dat is uitgerust met een computer en audioviduele apparatuur zodat de meester of juf hun didactisch arsenaal kunnen uitbreiden.

Het kantoor van de Basic Education Commission (Obec) is ermee bezig. Het heeft scholen gevraagd wat voor technologie ze nodig hebben. Binnen twee weken moet dat onderzoek zijn afgerond en wordt het resultaat ter goedkeuring voorgelegd aan de NCPO en daarna het kabinet. Volgens Obec zijn niet alle scholen klaar voor het slimme lokaal.

Een ander project van Obec is het Klai Kangwon Palace distance learning scheme dat zich richt op de kleine scholen van Obec en de grensscholen van de grenspolitie. De NCPO heeft onlangs 1,3 miljard baht uitgetrokken voor het project dat gebruik maakt van een satelliet. [Ik heb er nog nooit over gelezen en helaas ontbreken details.]

– Een Zweed en Filipino zijn in de boeien geslagen op verdenking van oplichting met valse credit en ATM-kaarten. Het tweetal werd gisteren op heterdaad betrapt in het filiaal Kham Tiang van Tesco Lotus in Chiang Mai, waar het inkopen deed. Drie jaar geleden kwamen ze in Thailand. De valse kaarten werden gebruikt om geld op te nemen en goederen te kopen. Daarmee verdienden ze 10 miljoen baht. Eerder opereerden ze in de Filipijnen en Zuid-Korea.

– Thailands nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways International (THAI) ontkent dat tweehonderd piloten ontslag hebben genomen uit onvrede met hun werkgever. Dit jaar zijn pas dertig piloten vertrokken. Het aantal van tweehonderd dat op de social media circuleert, heeft betrekking op de afgelopen vijf jaar, zegt waarnemend THAI-president Siwakiat Jayema.

De meesten van de dertig vertrokken naar maatschappijen in het Midden-Oosten of budgetmaatschappijen. In het Midden-Oosten verdienen ze meer en bij de budgetmaatschappijen maken ze sneller promotie. Begin augustus had THAI 1.350 piloten in dienst. Jaarlijks neemt de maatschappij honderd nieuwe aan.

Piloten bij THAI verdienen 240.000 baht per maand plus een dagvergoeding. Air France biedt het hoogste salaris: 1 miljoen baht per maand, de carriers in het MO 700.000 baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Koh Phangan : Jongen (6) overleden na steek dooskwal
Zweedse toerist dakloos na oplichting door Thaise vriendin
NCPO uitgebreid; krijgt Thailand twee kabinetten?
Negatieve inkomstenbelasting verkleint inkomenskloof

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website