Groot nieuws! Voor het eerst hebben vijf transseksuelen toestemming gekregen in vrouwenkleren hun bachelorsdiploma in ontvangst te nemen. Donderdag gaat dat gebeuren. De Thammasat universiteit nam de boude beslissing en Parami Phani was een van de gelukkige.

Trots poseert ze met zes mannelijke gediplomeerden op de voorpagina van Bangkok Post, die de foto over 4 van de 6 kolommen plaatste.

Een diplomauitreiking is doorgaans een kostbare aangelegenheid. De student moet in toga verschijnen. Die wordt gekocht of gehuurd. De ouders huren een fotograaf in voor een fotoreportage, de kersverse bachelor krijgt cadeaus en er wordt gegeten en gedronken.

– Gedonder over de opvolging van Sathian Phoemthongin, permanent secretaris van het ministerie van Defensie (vergelijkbaar met de functie van directeur-generaal op een Nederlands ministerie). Sathian heeft een ontmoeting met premier Yingluck aangevraagd om te klagen over wat hij noemt de ‘onwettige keuze’ van zijn opvolger.

In een brief, waarop Bangkok Post de hand heeft weten te leggen, beschuldigt Sathian de minister van Defensie van ontoelaatbare inmenging in de zogeheten reshuffle, een jaarlijkse ronde waarbij legerofficieren worden gepromoveerd of overgeplaatst.

Om het simpel te houden, er zijn twee kandidaten voor Sathian’s plaats: één heeft de voorkeur van het leger en de ander, die via-via banden heeft met een zuster van oud-premier Thaksin, heeft de voorkeur van de minister. De minister wil ook dat zijn man zich over de overige promoties buigt en niet Sathian. Sathian is bang dat hij in dat geval voor de rechter wordt gesleept door de officieren die gepasseerd zijn. Daarom overweegt hij naar de bestuursrechter te stappen.

– Nationaal artiest Angkarn Kalayanapong is op 86-jarige leeftijd overleden. Angkarn begon als middelbare scholier al gedichten te schrijven. Toen hij schilderkunst studeerde aan de Silpakorn universiteit verschenen zijn gedichten voor het eerst in druk in een campuspublicatie.

Zijn poëtisch werk kenmerkt zich door een vrije vorm en rauw taalgebruik. Behalve gedichten maakte hij ook schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. In 1986 won hij de SEA Write Award met zijn bundel Panithan Kawee (The Poet’s Pledge) en in 1989 kreeg hij de eretitel Nationaal Artiest (voor literatuur).

– Oppositieleider Abhisit heeft om politiebescherming gevraagd, nadat tweehonderd roodhemden hem zaterdag tegenhielden toen hij een partijforum in Samut Prakan zou bijwonen. De bijeenkomst werd afgelast om een vechtpartij tussen roodhemden en zijn supporters te voorkomen. Abhisit heeft een beroep op de roodhemden gedaan om de democratie en de wet te respecteren. Hij gaat binnenkort met het nieuwe hoofd van de landelijke politie en de Kiesraad overleggen over zijn beveiliging.

– De bewoners van Bangkok die vorig jaar te maken kregen met overstromingen, vragen zich af hoe de regering een herhaling van de ellende wil voorkomen. Die zorg spraken ze zaterdag uit tijdens een seminar over watermanagement, georganiseerd door de gemeente Bangkok en de Thammasat universiteit. Amnaj Yuhanto, een buurtleider in het district Min Buri, zei dat de bewoners nog steeds geen duidelijke informatie hebben gekregen over de anti-overstromingsplannen van de regering.

De regering zou van plan zijn gebieden in Bangkok –oost en west als waterweg te gebruiken om water af te voeren naar de Golf van Thailand. Het Royal Irrigation Department heeft al een studie gedaan naar de oostelijke route en begint binnen enkele maanden met een studie naar de westelijke route.

Volgens waterexpert Sujarit Koontanakulwong is het onwaarschijnlijk dat het land dit jaar wordt getroffen door zware overstromingen, omdat het waterpeil in de stuwmeren gemiddeld 52 procent bedraagt, waardoor er voldoende opslagcapaciteit is.

– De verkiezing van een nieuwe gouverneur van Bangkok werpt haar schaduw vooruit. Voormalig politiehoofd Sereepisut Taemaayaves wil een poging doen Sukhumbhand Paribatra (Democraten) te onttronen, die zich herkiesbaar stelt. Sereesiput is een onafhankelijke kandidaat. Hij wordt gesteund door de Palang Krunthep (Power of Bangkok) groep. In januari loopt de zittingsduur van Sukhumbhand af. Regeringspartij Pheu Thai heeft nog geen kandidaat aangewezen.

– De tweedaagse PR-campagne van de regering die vandaag begint in het Rajamangala nationaal stadion, en de kleinere provinciale bijeenkomsten kosten de lieve duit van 300 miljoen baht. Althans volgens oppositiepartij Democraten, want vice-minister Tanusak Lek-uthai (Financiën) bestrijdt dat bedrag alhoewel hij niet zegt hoeveel alles bij elkaar wordt uitgegeven.

Volgens premier Yingluck heeft de regering tijdens haar eerste jaar de kosten van levensonderhoud voor de bevolking weten te beperken en heeft ze voor meer inkomen gezorgd. Ze noemde onder andere de belastingteruggave voor kopers van een eerste auto, het schuldmoratorium voor boeren, verhoging van het minimumdagloon en verlaging van de bedrijfsbelasting.

Het succes dat de regering claimt na 1 jaar aan de macht te zijn geweest, is een illusie, zeggen Democratische parlementsleden. De regering misleidt de bevolking door haar te laten geloven dat hun leven verbeterd is. ‘Vraag maar eens aan iemand of ze nu meer moeten betalen voor consumptieartikelen. Ja, dat moeten ze’, zegt Democratisch parlementslid Kowit Tharana. Hij wijst erop dat de schuldenlast van gezinnen onder deze regering is toegenomen.

– Herbebossing van de terreinen waarop illegale, inmiddels gesloopte vakantieparken waren aangelegd, kost de komende 10 jaar 400 miljoen baht, heeft de leiding van nationaal park Thap Lan berekend. Tot nu toe is 8.000 rai schoongeveegd en daar komt binnenkort 2.000 rai bij. Per rai is 40.000 baht nodig.

Het hoofd van Thap Lan zegt dat 2-jarige inheemse bomen worden geplant, waardoor het aangetaste bos over drie jaar hersteld is. Hij doet een beroep op het bedrijfsleven om de herbebossing financieel te steunen.

In oktober is begonnen met de sloop van illegaal aangelegde vakantieparken. Tot nu toe zijn 20 vakantieparken en -huizen met de grond gelijk gemaakt. Ook akkers die illegaal waren aangelegd, zijn geconfisqueerd. Nog eens 22 resorts maken kennis met de sloophamer, zodra grote baas Damrong Pidech van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation het groene licht geeft.

– Siam Makro Plc, de dochter van de Nederlandse holding SHV (Steenkolen Handelsvereniging), heeft ambitieuze plannen om de (bijna) monopolitiepositie van de CF Fresh Markt keten van de Charoen Pokphand Group te doorbreken.

Vorig jaar opende Makro de eerste Siam Frozen mini-mart in Chiang Mai en sindsdien zijn er drie bijgekomen in Nakhon Si Thammarat, Udon Thani en Nakhon Ratchasima. Deze vier winkels testen de vraag van hotels, restaurants en cateringbedrijven naar diepvriesmaaltijden en –ingrediënten.

Aan de hand van de ervaringen wordt over uitbreiding beslist. Elke Siam Frozen winkel, met een winkelvloeroppervlakte van 100 tot 150 vierkante meter, wordt gevestigd in de buurt van een versmarkt. Volgens het bedrijf neemt de vraag naar diepvriesvoedsel sterk toe.

De cash-and-carry keten van Makro bestaat 23 jaar. Aanvankelijk richtten de vestigingen (thans 55) zich op kruideniersklanten, later verschoof de aandacht naar hotels en restaurants. SHV Holdings NV is geïnteresseerd in uitbreiding van haar investeringen in Thailand, dat ze als het centrum van Asean beschouwt. Vestigingen in andere landen van Zuidoost Azië staan ook op het verlanglijstje.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website