Bangkok Post besteedt een vierkoloms artikel plus een foto van de rouwende weduwe aan de moord op sportschutter Jakkrit Panichpatikum, die in zijn Porsche werd doodgeschoten. Wat kan het motief zijn?

De politie is er nog niet uit. Ze betwijfelt of de moord met amulettenhandel te maken heeft, maar heeft het zekere voor het onzekere genomen en tien amulettenverkopers, die handel dreven met Jakkrit, voor verhoor opgeroepen.

Uit onderzoek is gebleken dat Jakkrit drie weken bij een amulettenhandelaar in Nakhon Pathom logeerde, nadat hij was vrijgelaten op borgtocht. Hij was eerder aangehouden wegens bedreiging van zijn echtgenote (foto) en zijn moeder. Jakkrit zou toen veel geld hebben verdiend. In een kluisje van hem heeft de politie amuletten gevonden, die hij gekocht had. De handelaar is inmiddels gehoord.

De politie houdt ook rekening met een familieconflict. Familieleden gaan verhoord worden. En verder zijn er geruchten over overspel. De politie bevestigt dat de echtgenote vier leden van de luchtmacht had gehuurd om haar te beschermen.

Een inspecteur van de Anti-Human Trafficking Division ontkent dat hij een affaire met de echtgenote had, zoals is bericht. Hij zei de vrouw al zes jaar te kennen en te adviseren over tal van zaken. Uit een uitgelekte brief van Jakkrit blijkt dat hij de inspecteur ervan verdacht zijn kostbaarheden te willen stelen. Volgens de inspecteur leed Jakkrit aan bipolaire disorder. Hij had hem zelfs aan een advocaat geholpen en papieren naar Jakkrit in de gevangenis gebracht voor zijn borgtocht. Kortom: een zaak om van te smullen, als je ervan houdt.

– Het gewijzigde amnestievoorstel blijft het nieuws domineren. Nabestaanden en slachtoffers van de ongeregeldheden in april en mei 2010 doen verwoede pogingen om te voorkomen dat het voorstel door het parlement wordt gejaagd. In tegenstelling tot het oorspronkelijke voorstel dreigen nu ook leger, protestleiders en de autoriteiten van destijds vrijuit te gaan.

Volgens Payao Akkahad, de moeder van een verpleegster die op 19 mei 2010 in Wat Pathum Wanaram werd doodgeschoten, wil de commissie, die het voorstel heeft gewijzigd, voormalig premier Thaksin vrijwaren van vervolging. Ook toenmalig premier Abhisit en diens rechterhand Suthep Thaugsuban, die het leger toestemming gaven met scherp te schieten, ontspringen de dans van vervolging. ‘Daar moeten ze mee ophouden’, zegt Payao.

Payao demonstreerde gisteren met tientallen lotgenoten, studenten en activisten voor het gebouw van de Verenigde Naties (foto homepagina) en het parlementsgebouw. Ze drongen er bij de regering op aan de roodhemden die nog gevangen zitten, te helpen.

Evenals Payao verzet Phusadee Ngamkham zich tegen de blanco amnestie. Zij verzette zich op 19 mei tegen de ontruiming van de Ratchaprasong intersection, die wekenlang door roodhemden bezet was gehouden, terwijl de politie werkeloos toekeek. ‘Hoe vaak heeft Thailand niet al meegemaakt dat moordenaars wegkomen met hun misdaden? We hebben op Pheu Thai [de huidige regeringspartij] gestemd in de hoop dat ze niet het verrotte systeem van straffeloosheid zou omarmen. Maar ze past de regels ten eigen voordele aan.’

– Oud-premier Thaksin blijft vanuit Dubai aan de touwtjes trekken, maar deze keer luisteren de roodhemd parlementariërs van regeringspartij Pheu Thai niet naar hem. Woensdag zou volgens een bron Thaksin de partij telefonisch hebben bevolen voor het gewijzigde amnestievoorstel te stemmen. Maar de roodhemd parlementariërs gooien hun kont tegen de krib.

De rode parlementariërs zijn niet tegen amnestie voor hun grote baas, maar wel tegen amnestie voor voormalig premier Abhisit en diens rechterhand Suthep, die ze verantwoordelijk houden voor de doden en gewonden in 2010. Tegen beiden loopt een strafrechtelijk onderzoek door het Department of Special Investigation. Ze worden beschuldigd van moord. Suthep was destijds directeur van het centrum, dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. Het gaf het leger toestemming met scherp te schieten.

Thaksin zit er niet mee, aldus de bron, dat de rode PT-ers gaan tegenstemmen, want de partij plus coalitiepartners hebben een comfortabele meerderheid in het parlement.

Volgens Korkaew Pikulthong, een van de dissidenten, zal de partij de stemming mogelijk tot een vrije kwestie bestempelen, zodat ze naar eigen eer en geweten kunnen stemmen. Maar dat is niet genoeg. De waarheid achter het geweld van 2010 moet boven water komen, zegt Korkaew, en wel in de rechtbank. Degenen die ervoor verantwoordelijk zijn, moeten gestraft worden. Volgende week zullen de rooien de kwestie ter sprake brengen tijdens een partijbijeenkomst.

Even recapituleren. Het oorspronkelijk amnestievoorstel werd ingediend door Pheu Thai kamerlid Worachai Hema. Het parlement keurde het in eerste lezing goed. Een kamercommissie wijzigde vervolgens het voorstel, dat volgende maand in de tweede en derde lezing wordt behandeld.

Critici menen dat de wijziging ook de weg voor Thaksin opent om de 46 miljard baht die van hem in beslag is genomen wegens machtsmisbruik, terug te eisen, maar daarover zijn de meningen verdeeld. Verder werd Thaksin in 2008 bij verstek veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens zijn hulp bij landaankoop door zijn toenmalige echtgenote. Tegen Thaksin liggen ook nog nog enkele corruptiezaken op de plank.

– De passenger service charge voor passagiers van binnenlandse en internationale vluchten gaat volgend jaar omhoog naar respectievelijk 200 baht (was 100, binnenlands) en 800 baht (was 700, internationaal). De maatregel dient om het tekort van Airports of Thailand (AoT), de beheerder van negen vliegvelden in Thailand, te verkleinen. Indien goedgekeurd door de Civil Aviation Board brengt de verhoging 3,8 miljard baht in het laatje.

AoT heeft ook een douceurtje voor passagiers. Bij vertragingen van drie uur en langer worden passagiers gecompenseerd. Verzekeraars hanteren een vertraging van vijf uur. De bonus uitkering van de staf gaat omhoog en dat kan AoT wel trekken omdat het aantal passagiers is gestegen. Verder is geld verdiend met schuldruil in yen en het heropende Don Mueang zorgt voor extra inkomsten.

Touroperators in Songkhla klagen over het plannetje van minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid) om buitenlandse toeristen 500 baht in rekening te brengen ter compensatie van onbetaalde ziekenhuisrekeningen van buitenlanders.

– Mediagroepen en journalisten verzetten tegen een wijzigingsvoorstel voor de Computer Crime Act van 2007. Ze vinden dat het voorstel de rechten en vrijheid van mensen verder beperkt. Een van hun zorgen is dat door computers automatisch opgeslagen materiaal kan leiden tot vervolging van de eigenaar. De tegenstanders vinden het vage taalgebruik van het voorstel gevaarlijk met mogelijk verregaande interpretaties en verwarring tot gevolg.

– Defecte remmen van de bus, die woensdag in Lampang in een ravijn stortte, een te hoge snelheid en roekeloos rijgedrag hebben het ongeluk veroorzaakt, is uit het politieonderzoek gebleken. De chauffeur was op de hoogte van het probleem met de remmen. Een kilometer voor de rampplek was hij gestopt om die te controleren, maar hij besloot door te rijden. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 23. De chauffeur, die gewond is, gaat vervolgd worden wegens roekeloosheid met doden en gewonden als gevolg. In de bus zaten 38 passagiers. Ze waren onderweg naar een tempel.

– Mahouts en tachtig olifanten hebben zich gisteren in Ayutthaya verzameld en eisen dat vice-minister-president Pracha Promnok naar hen toekomt om een petitie in ontvangst te nemen. Doet hij dat niet, dan gaan ze naar Bangkok. Een adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken heeft tevergeefs geprobeerd hen te bewegen hun protest te beëindigen.

De mahouts en eigenaren van olifantenkampen zijn bang hun dieren kwijt te raken, wanneer de controle overgaat van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Dat gebeurt om een eind te maken aan het stropen van in het wild levende olifanten. Die worden op slinkse wijze geregistreerd. Een tweede eis is het ontslag van de staatssecretaris van Milieu.

– De chef van een politiebureau in Nakhon Phanom is overgeplaatst omdat zijn bureau smerig en inefficiënt is. Het bureau wordt niet goed onderhouden, is uit een inspectie gebleken. Verder kon de goede man geen misdaadrapporten overleggen. Een nieuwe chef mag orde op zaken stellen. Het is al de derde keer deze maand dat een bureauhoofd wordt overgeplaatst, omdat hun politiebureau smerig was.

– Zo’n honderd gezondheidsvrijwilligers hebben gisteren bij het ministerie van Volksgezondheid geprotesteerd tegen organisatorische wijzigingen, zoals vermindering van het aantal regionale kantoren van het Health Service Support Department.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 25 oktober 2013”

 1. chris zegt op

  De kleur van de demonstranten vandag in Bangkok is niet rood, is niet geel, is niet kleurloos, dragen geen maskers maar zijn grijs. Lachwekkend is dat de noodverordeningen in dit land wel op mensen maar niet op dieren van toepassing zijn.
  Na de demonstratie van olifanten (waartegen het leger niet kan optreden omdat het historisch hun goede vrienden zijn; de cavalerie had in Thailand geen paarden maar olifanten) wacht ik met smart op een demonstratie van straathonden, apen, slangen en niet te vergeten krokodillen.

 2. chris zegt op

  De moord op kuhn Jakkrit is natuurlijk smullen voor de pers die meer weg heeft van de redactie van de roddelbladen dan van serieuze journalistiek. Zelfs de Nederlandse misdaad-jouranlistiek zou beter presteren. Schuld daarvan is natuurlijk dat de politie in dit land niet accepteert dat iemand anders met de ware dader voor de draad komt op straffe van……..tja, dat weet niemand want het is nog niet voorgekomen.
  Maar een beetje goede journalsit zou al lang antwoorden hebben verzameld op de volgende vragen:
  – welke Thai personen zijn zulke ervaren schutters dat zij zittend achterop een brommer een man achter het stuur met slechts twee kogels kunnen doden?
  – met welke mannen heeft de echtgenote in de afgelopen tijd (toen haar man in de gevangenis zat en toen hij op borgtocht vrij was) een intieme relatie gehad?
  – wat is de achtergrond van deze mannen? Kenden zij het slachtoffer?
  – hoeveel geld kan de echtgenote incasseren bij de dood van haar echtgenoot waarmee zij niet altijd in harmonie leefde de laatste tijd?
  – zou dit een motief kunnen zijn om hem te laten vermoorden?
  – waarom zijn op de mobiele telefoons van de ouders van het slachtoffers alleen foto’s te zien van het slachtoffer en zijn kinderen en niet van de schoondochter?

  nou ja, we wachten gewoon af……zoals mety meer zaken.
  Waar is die Vorayuth van Red Bull eigenlijk op dit moment?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website