De dochter van de man die in 1932 de revolutie leidde waarbij Thailand van een absolute monarchie in een constitutionele monarchie overging, heeft de militaire junta opgeroepen goed voor de bevolking te zorgen en de vrede te herstellen.

Puangkeo Satraprung, dochter van Phrayapahol Pholpayuhasena, leider van de zogeheten Khanarassadorn beweging, zei gisteren tijdens een herdenking: ‘Wees vriendelijk voor de bevolking alsof ze je eigen kinderen zijn. Geef ze rechtvaardigheid en liefde.’ Puangkeo kritiseerde de VS en de EU vanwege hun veroordeling van de coup. Volgens haar worden Thailand’s economie en de bevolking geschaad door het EU-besluit om de diplomatieke banden te bevriezen.

De herdenking in Wat Phra Sri Rattanamahathat in Bang Khen werd bijgewoond door honderden familieleden van toenmalige Khanarassadorn-leden.

Ook in het Pridi Institute werd teruggeblikt op de revolutie. Prajak Kongkirati, docent politieke wetenschappen aan de Thammasat universiteit, zei tijdens een paneldiscussie dat de huidige crisis in Thailand diepe wortels heeft ‘vanwege meningsverschillen over het concept van gelijkheid en ongelijkheid’.

‘De Khanarassadorn beweging heeft met succes het bestuur van het land veranderd, maar ze is er niet in geslaagd de uiterst hiërarchische structuur van de Thaise samenleving te wijzigen. Die structuur is het grootste obstakel naar duurzame democratisering.’ Als die structuur blijft, betoogde Prajak, zal Thailand nooit echte verzoening bereiken.

En verder was er nog een herdenking op de Royal Plaza. Daar las een groep dichters gedichten voor.

– Apichart Chansakulporn, voormalig directeur van rijsthandel President Agri Trading Co, is wegens verduistering van rijst veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Apichart, door de krant omschreven als een magnaat in de rijsthandel, wordt ervan beschuldigd in 2007 gesjoemeld te hebben met 20.000 ton rijst uit de regeringsvoorraad, die bestemd voor Iran. De 5 procent witte rijst had gemengd moeten worden met 100 procent witte rijst, maar dit was niet gebeurd.

Apichart en het bedrijf zijn tevens door de rechtbank gelast de rijst te retourneren of 175 miljoen baht te betalen plus nog eens een schadevergoeding van 200 miljoen baht. Apichart gaat tegen het vonnis in beroep en heeft een borgsom gestort van 700.000 baht.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan onoirbare praktijken. In 2004 won het een veiling toen de regering Thaksin aan de macht was, naar verluidt vanwege Apichart’s nauwe banden met Thaksin en de toenmalige minister van Handel. Apichart wordt ook beschuldigd van banden met Siam Indica, een rijsthandel die in 2011 sjoemelde met de verbetering van 15 procent witte rijst.

– De junta hoopt binnen twee maanden schoon schip te hebben gemaakt in de taxiwereld. Gisteren ontvouwde Nirandorn Samutsakhon de geplande maatregelen tijdens een vergadering met 113 taxicoöperaties en 13 taxicentrales. In fase 1 wordt een eind gemaakt aan de invloed van ‘invloedrijke personen’, een eufemisme voor afpersers. Stap 2: herziening van reglementen, waardoor de overheid een sterkere greep op de taxiwereld krijgt. Sluitstuk is ervoor te zorgen dat de hervormingen duurzaam zijn.

De gemeentepolitie van Bangkok gaat volgende maand op vijf hotspots de straathandel aanpakken. De trottoirs zijn daar volgestouwd met kraampjes, waardoor voetgangers nauwelijks kunnen passeren.

Luchthaven Suvarnabhumi verwacht in augustus de taxistandplaats in orde te hebben. Er komt een elektronisch systeem. Passagiers hoeven dan alleen nog maar op een knop te drukken om een kaartje te krijgen met de naam van de chauffeur en het kentekennummer. Handig wanneer de klant klachten heeft. Het kaartje vertelt ook hoeveel wachtenden er nog zijn. Wie veel bagage heeft, kan zijn voorkeur voor een grotere taxi aangeven. Een soortgelijk systeem wordt geïnstalleerd op de oude luchthaven Don Mueang. Dat is over een half jaar operationeel.

– Voormalig politiecommissaris Kamrongwit Thoopkrachan treedt af als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Port Authority of Thailand. Met hem vertrekken de bestuursleden met uitzondering van één. Kamrongwit’s aftreden houdt verband met de nauwe banden die hij met oud-premier Thaksin heeft. Kamrongwit zei te verwachten dat een nieuw bestuur binnen een maand gevormd kan worden.

De bestuursvoorzitter van de State Railway of Thailand heeft vrijdag zijn voorzittershamer ingeleverd. Naar verwachting zullen de andere leden volgende week zijn voorbeeld volgen.

Wanneer de junta het groene licht geeft, wordt het gratis (derde klas) trein- en busvervoer (in Bangkok) op een aantal routes tot eind dit jaar gecontinueerd.

– Cambodja steunt de pogingen van de junta om naleving van de regels voor Cambodjaanse buitenlandse werknemers af te dwingen. Deze blijde boodschap had de ambassadeur van Cambodja, Eat Sophea, gisteren voor Tanasak Patimapragorn, opperbevelhebber der strijdkrachten, die hij een beleefdheidsbezoek bracht.

De junta heeft beloofd beter voor Cambodjaanse gastarbeiders te zorgen, zodat ze legaal in het land kunnen werken en aanspraak op voorzieningen kunnen maken. Procedures moeten korter en efficiënter met het oog op de inwerkingtreding van de Asean Economic Community eind 2015.

Een groot uitzendbureau heeft voorgesteld de problemen met illegale migranten op te lossen door de hele registratie van migranten over te doen. Volgens het bedrijf faalt de jaarlijkse registratie bij het oplossen van problemen.

Staflid Chackrit Suwannasarn zegt dat de junta sinds de exodus van Cambodjanen naar hun thuisland nog weinig heeft gedaan om de problemen op te lossen. Die exodus was een reactie op berichten dat het leger een razzia zou houden. Inmiddels beginnen de eerste vluchtelingen weer terug te keren. Chackrit schat dat van de twee miljoen migranten slechts 300.000 legaal werken. Veel werkgevers nemen illegalen in dienst omdat ze goedkoop zijn. Ze kopen ambtenaren om en weigeren zich aan de regels te houden.

Montri Baothong, werkzaam bij de Crime Suppression Division, zegt dat de database met namen van migranten niet up to date is, wat het voor de autoriteiten lastig maakt de desbetreffende werkgevers te straffen. Dat geldt met name voor de visserij. Montri zei dit tijdens een seminar van het ministerie van Werkgelegenheid over mensenhandel. ‘Een betere database is essentieel om het probleem van illegale arbeid en mensenhandel aan te pakken.’

Volgens Marja Paavilainen van de ILO worden arbeiders in de landbouw en huishoudelijk personeel het meest misbruikt, alsmede arbeiders in fabrieken.

– Tijdens een inval in een pakhuis in Nakhon Ratchasima is een forse hoeveelheid wapentuig gevonden. Tevens werd een verdachte gearresteerd die banden heeft met een gewapend netwerk, dat geweld in het Noordoosten uitlokt. In mei werden al een keer 22 personen van dat netwerk aangehouden.

Politie en leger wisten de hand te leggen op vier M16 geweren, vijf andere automatische wapens, waaronder een AK-47, een M79 granaatwerper, verschillende types munitie en granaten. Ze waren allemaal splinternieuw.

– De junta heeft een budget van 4,79 miljard baht goedgekeurd voor steun aan rijstboeren en garnalenkwekers. De rijststeun gaat naar verlaging van de kosten van rijstzaad, kunstmest, huur van land en naar lagerenteleningen. Voor de garnalenkwekers die kampen met ziektes, wordt broedmateriaal geïmporteerd.

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai houdt er rekening mee dat de partij door de junta zal worden verboden. Dit zegt een bron binnen de partij. De opheffing zou onderdeel zijn van de plannen van de junta om een eind te maken aan de ‘colour-coded’ politieke verhoudingen in het land.

De Kiesraad heeft al verzoeken gekregen om zowel Pheu Thai als voormalig oppositiepartij Democraten op te heffen. In behandeling zijn nog zaken die te maken hebben met wijzigingsvoorstellen voor de grondwet en het amnestievoorstel [waarmee alle ellende is begonnen]. De Democraten riskeren opheffing, omdat parlementsleden het woord hebben gevoerd tijdens rally’s van de anti-regerings beweging PDRC.

De bron denkt dat de junta de resultaten van de Kiesraad-onderzoeken zal gebruiken om beide partijen te verbieden. Naar verwachting gaat de Kiesraad ook de bijdragen die beide partijen uit het Party Development Fund hebben ontvangen, terugvragen: 100 miljoen baht van Pheu Thai en 90 miljoen baht van de Democraten. Polici van Pheu Thai zouden al in de startblokken staan om een nieuwe partij op te richten.

– De strijd om de controversiële in aanbouw zijnde Xayaburi dam in de Mekong in Laos is weer opgelaaid. De Supreme Administrative Court neemt een verzoekschrift van 37 rivierbewoners in behandeling over de afname van stroom die de dam aan Thailand gaat leveren.

In 2011 kregen de bewoners (foto homepagina) bij een lagere rechtbank geen gehoor voor hun klacht, die gericht is tegen het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat, de National Energy Policy Council, de ministeries van Milieu en van Energie en het toenmalige kabinet. De klacht werd afgewezen omdat de bewoners geen ‘betrokken partij’ waren.

– Drie weken zaten roodhemd activiste Kritsuda Khunasen en haar vriend gevangen; maandag werden beiden vrijgelaten. Over de detentie deden geruchten de ronde dat ze gemarteld zou zijn, maar op de tv verklaarde ze veilig en gezond te zijn.

– In een taxiboot is in een plastic bak het lijk gevonden van een man, die er was achtergelaten door een passagier. De bestuurder heeft de politie verteld dat de passagier zijn bagage in de boot [bagagecompartiment?] had gelegd, maar hij had die achtergelaten toen hij op de plaats van bestemming uitstapte.

– Je hebt altijd baas boven baas. Gisteren meldde de krant een telefoonrekening van 200.000 baht, vandaag eentje van 600.000 baht. Ook nu weer te wijten aan het laden van computerspelletjes. De telefoonmaatschappij heeft de rekening geannuleerd. Van die 200.000 maakt de krant vandaag 163.405 baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Oud-minister richt anti-coup organisatie op
Thailand: Strafmaatregelen EU hebben beperkte gevolgen

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 25 juni 2014”

  1. chris zegt op

    Het wachten is op een verzoek van de heer Phrayuth aan de jetset monnik en aan de Red Bull zoon Vorayuth om met hem een kopje koffie te komen drinken…..
    Hij kan ze daarna gratis vervoer aanbieden naar het gerechtshof zodat ze de tenlastelegging kunnen aanhoren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website