Gisteren is de 81ste verjaardag gevierd van de zogeheten Siamese Revolution, waarbij de absolute monarchie werd vervangen door een constitutionele monarchie.

Tijdens een herdenking in Wat Phrasimahathat in Bang Khen zei de inmiddels 71-jarige dochter van een van de leiders van destijds dat ‘democratie voor allen’ nog steeds niet volledig is bereikt. De wittemaskers betitelde ze als fanatici, die proberen het oude regime terug te brengen ter vervanging van het huidige electorale parlementaire systeem.

Een docent van de Rajabhat universiteit noemde hen een minderheidsbeweging die rechten en vrijheid boven het egalitaire concept stellen. ‘Het lijkt erop of de revolutie van 1932 er nog niet in is geslaagd de bevolking te doordringen van het gelijkheidsbeginsel. […] De minderheid wil niet dat de gewone mensen een eerlijk aandeel in de democratisering van het land hebben.´

– De regering begint zich zorgen te maken dat de snel groeiende wittemaskers-beweging een bedreiging vormt voor het bestuur. Zondag bracht V for Thailand, zoals de groep officieel heet, drieduizend mensen op de been in Bangkok en elders in het land werd op 37 plaatsen gedemonstreerd tegen de regering, die ze ‘Thaksin regime’ noemt.

Ook de zogenaamde on-line rally’s, een nieuwe protestvorm via de social media, trekken steeds meer deelnemers. Begonnen met driehonderd laten nu enkele duizenden hun afkeer blijken van de huidige regering en oud-premier Thaksin.

Alhoewel vice-minister-president Chalerm Yubamrung de demonstranten ‘een handjevol bekende gezichten’ noemt, moet hij toegeven dat de beweging snel groeit. Volgens Chalerm wordt de beweging gesteund door eigenaren van drank- en pluimveebedrijven, bankiers, sommige politici en mensen die illegale casino’s en loterijen beheren. De demonstranten zouden banden hebben met mensen die zaken doen op de ‘grijze markt’.

Sonthiyan Chuenruethainaitham, oprichter van INN News en T-News, zegt dat hij de groep steunt. Hij gelooft dat ze doet wat juist is en verwacht dat de groep zal blijven groeien. Zijn T-News bureau heeft witte maskers laten maken om aan de demonstranten te verkopen. Die dragen het masker als anti-regeringssymbool. Tot nu toe zijn meer dan 10.000 maskers verkocht en bestellingen stromen nog steeds binnen.

‘Nu de beweging blijft groeien’, zegt Sonthiyan, ‘moeten Thaksin en zijn familie aan zichzelf de vraag stellen hoe ze kunnen doorgaan op een plaats waar mensen hen haten en hoe lang ze rekenen op steun van de roodhemden.’

Suriyasai Katasila, coördinator van de anti-regerings Green Politics groep, kondigt aan dat de beweging in augustus nog belangrijker zal worden, wanneer het parlement terugkomt van reces. Er staan enkele controversiële onderwerpen op de agenda, zoals de grondwetwijziging en het amnestie- en verzoeningsvoorstel. Of de beweging haar huidige strategie van bijeenkomsten zonder enige activiteiten voortzet of het protestniveau opschroeft, is nog een open vraag.

‘Ik denk dat Thaksin bang is van de wittemaskergroep, die een internationaal symbool gebruikt bij haar verzet tegen een regering die weliswaar democratisch is gekozen maar zich dictatoriaal gedraagt. De rally’s hebben tot doel het masker van valse democratie van de regering af te trekken.’

Voormalig premier Somchai Wongsawat vraagt zich af of de rally’s waarin wordt opgeroepen de regering te verdrijven, in strijd met de wet zijn omdat de Pheu Thai-regering democratisch is gekozen.

– Twee mannen, die witte maskers droegen, hebben gisteren een 7-Eleven winkel in Don Muang (Bangkok) beroofd. Ze gingen er vandoor met 1.592 baht en twee flessen sterke drank.

– Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Food and Drug Administration en het Medical Sciences Department opgedragen rijst die in kruideniers en warenhuizen wordt verkocht, te testen.

Het ministerie reageert daarmee op berichten over bedorven rijst, die verontreinigd zou zijn met insecticiden en chemische fungiciden. De berichten suggereren dat 17 miljoen ton rijst in overheidsmagazijnen met chemicaliën zijn behandeld om de rijst, die niet snel genoeg verkocht kan worden, te conserveren.

Bij de test worden het vochtigheidsgehalte en de chemische contaminatie gemeten. ‘Deze testen hebben tot doel het vertrouwen van consumenten te herstellen’, zegt minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid). ‘Naar ik heb begrepen wordt de rijstkwaliteit meerdere malen getest alvorens de rijst wordt verpakt. Dus kunnen er geen problemen zijn.’

– Thai Rath cartoonist Somchai Katanyutanant heeft zich gisteren bij de politie gemeld om de aanklacht wegens smaad van premier Yingluck te horen. Zo’n honderd mensen waren naar het politiebureau gekomen om hem een hart onder de riem te steken.

Yingluck heeft zich gestoord aan opmerkingen van Somchai op zijn Facebook-pagina naar aanleiding van haar speech in Mongolië. De klacht behelst belediging van een overheidsdienaar in functie, smaad via publiciteit en overtreding van de Computer Crimes Act. Veel werk had de politie niet, want Somchai weigerde een verklaring af te leggen. Die bewaart hij tot de rechtbank.

Zondag schreef Somchai op zijn FB-pagina dat een hoge politieofficier hem bedreigd had. Hij zou gearresteerd worden wanneer hij zich niet bij de politie meldde. ‘In mijn hele loopbaan als journalist heb ik nog nooit zo’n bedreiging gehad.’

– De eerste inspecties van luxe auto’s hebben bevestigd wat het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) al vermoedde: belastingen zijn ontdoken. Vijf Mercedes Benz wagens werden bekeken; vier bleken verdacht. Ze zouden in onderdelen zijn geïmporteerd en in Thailand geassembleerd (waardoor minder belasting hoefde te worden betaald), maar in werkelijkheid werden ze compleet ingevoerd.

De DSI is voorlopig nog wel even bezig, want in totaal worden 548 auto’s geïnspecteerd. Ze heeft de eigenaren opgeroepen zich met hun auto te melden. Eenendertig deden dat gisteren. De DSI gaat er in eerste instantie vanuit dat de eigenaren te goeder trouw waren. Wanneer de belasting is ontdoken, worden de wagens niet inbeslaggenomen, maar er dient wel gedokt te worden.

– Het buitenlands reisje van minister Woravat Au-apinyakul (Wetenschap) om longanfruit te promoten heeft kritiek opgeroepen omdat dit niet tot zijn verantwoordelijkheid zou behoren. Woravat bevestigt dat hij een bezoek heeft gebracht aan Indonesië. Hij staat op het punt om naar India af te reizen en zal ook Japan en de VS bezoeken.

In Indonesië heeft hij uitgelegd wat Thailand doet om het gebruik van chemicaliën terug te dringen, met name sulfaatdioxide die in verse longan is aangetroffen. In India zal de minister een nieuwe verpakking demonstreren, waarin de vrucht bij een temperatuur van 2-5 graden 30 dagen vers blijft. Volgens de minister is het wel degelijk de taak van zijn ministerie om research te doen naar voedselveiligheid.

– Sinds het begin van de vredesgesprekken tussen Thailand en verzetsgroep BRN is het geweld in de drie zuidelijke provincies verdubbeld, waarbij voornamelijk overheidspersoneel in plaats van burgers het doelwit is. Dit constateert een fact-finding commissie, opgezet door het Southern Border Provinces Administration Centre.

De aanvallen op burgers zijn met de helft afgenomen, zegt de commissie. Sinds het begin van de gesprekken zijn geen leraren meer aangevallen. De commissie vreest dat de Ramadan door de opstandelingen wordt aangegrepen om meer aanvallen te plegen.

Gisteren werden twee soldaten licht gewond toen een bermbom in Muang (Pattani) ontplofte. Ze maakten deel uit van een patrouille van zes soldaten, die onderwijzers beschermen.

– Een onderwijzeres (32) heeft ernstige brandwonden opgelopen nadat haar vriend haar in brand had gestoken. De vriend, een taxichauffeur, vermoedde dat ze na 1 jaar een eind aan hun relatie wilde maken. Wat ze inderdaad ook van plan was.

– Delen van de meest zuidelijke provincie Narathiwat zijn bedekt met rook afkomstig van bosbranden op Sumatra. De zichtbaarheid is iets afgenomen, maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid en het verkeer heeft er nog geen last van.

– Uit een bordeel in Muang (Rayong) heeft de politie dertien vrouwen en een 16-jarig meisje gered, die gedwongen waren er  te werken. Negen vrouwen kwamen uit Myanmar. De eigenaresse is aangehouden.

– Dertig universitaire docenten gingen gisteren naar het ministerie van Onderwijs om salarisverhoging te eisen. Ze hebben daar volgens hen recht op, omdat de salarissen van leraren op 1 januari zijn verhoogd. De verhoging geldt voor overheidspersoneel met een bachelor’s graad.

Economisch nieuws

– De glijvlucht van de Thaise aandelenmarkt kan nog wel een tijdje doorgaan en de index zou onder de psychologische grens van 1.300 kunnen uitkomen, zegt Pichai Lertsupongkit, vice-president van Thanachart Securities. Hij constateert dat buitenlandse investeerders op elk terrein activa van de hand doen.

Deze maand verkochten ze voor 44,9 miljard baht aan Thaise aandelen en sinds het begin van het jaar 66 miljard baht. Vrijdag bedroegen de netto-verkopen 3,84 miljard baht.

Evenals andere beurzen staat de Thaise aandelenmarkt onder de druk van verkopen door buitenlandse investeerders. Zij maken zich zorgen dat de potentiële exit-strategie van de Amerikaanse FED een eind maakt aan de periode van goedkope financiering en de vraag naar bezittingen op opkomende markten verdampt.

De FED heeft onlangs gezegd optimistisch te zijn over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie en hintte erop dat de aankopen van activa ter waarde van US$85 miljard per maand later dit jaar worden vertraagd om midden 2014 te eindigen.

Sinds de piek van 1.643,43 punten op 21 mei is de SET index met bijna 15 procent gedaald. Op jaarbasis steeg de index met 2,45 procent. Buitenlandse investeerders doen behalve gewone aandelen vooral obligaties, goud en andere commodity’s van de hand.

– Het plan om een Thaise tak van de Vietnamese no-frills carrier VietJet Air te vormen, wordt woensdag werkelijkheid met de ondertekening van een overeenkomst over de vorming van een joint venture. Kan Air heeft bevestigd een aandeel van 51 procent te hebben in Thai VietJet Air; de overige 49 procent is in handen van VietJet Aviation.

Daarmee probeert weer een andere buitenlandse speler een stuk van de budgetmarkt te pakken. Lion Air, de grootste low-cost carrier in Indonesië, en AirAsia X maken de komende maanden hun opwachting in Thailand onder de dekmantel dat ze dochtermaatschappijen zijn met Thaise aandeelhouders.

De bedrijfsstructuur van Thai VietJet Air voldoet aan de eisen van het Civil Aviation Department dat het eigendom in een verhouding 49:51 tussen een buitenlands en Thais bedrijf is verdeeld en een  beginkapitaal van 200 miljoen baht is gestort.

Thai VietJet Air kiest in november op Suvarnabhui het luchtruim met twee Airbus 320-200 single-aisle jets. De maidenvluchten gaan naar Chiang Mai, Phuket en buurlanden.

– Vastgoedontwikkelaar V.M.P.C. Co Ltd heeft grootse plannnen. Het bedrijf wil binnen 5 jaar een omzet behalen van 3 miljard baht. Dat geld moet hoofdzakelijk komen uit de verhuur van appartementen alsmede hotel- en woningprojecten.

V.M.P.C.  werd 10 jaar geleden opgericht door Prinya Tieanworn nadat hij vertrokken was bij de Citibank. Het begon non-performing eigendommen van banken te kopen, te renoveren en te verhuren. Het bedrijf heeft nu drie appartementencomplexen in Ramkhamhaeng, Vibhavadi Rangsit en Sathon.

Omdat de appartementenverhuur maar langzaam groeide, kocht Prinya 5 jaar geleden het Astera Sathorn hotel. In september kwamen daar vrijstaande huizen bij aan Rama II Road, het Astera@Phutthabucha. Slechts 3 van de 10 units staan nog te koop. De goedkoopste kost 14 miljoen baht.

In het eerste kwartaal van volgend jaar komt een tweede project met prijzen vanaf 25 miljoen baht klaar, ook aan Rama II Road. Een derde project staat gepland voor eind 2014 met prijzen tot 10 miljoen baht. En alsof het niet op kan, koopt het bedrijf twee percelen in Bangkok en één in Pattaya voor de ontwikkeling van vrijstaande huizen en een hotel.

– Kleine en middelgrote uitgevers dienen een betere toegang te krijgen tot de financiële bronnen en activiteiten, zoals beurzen, van de Publishers and Booksellers Association of Thailand (Pubat). Dit heeft de nieuw gekozen president van Pubat, Charun Hormthienthong, als beleid geformuleerd nadat hij was gekozen als opvolger van Worapan Lokitsataporn. Charun vindt het belangrijk dat de MKB-uitgevers zich verbeteren in de aanloop naar de Asean Economic Community die begin 2016 van kracht wordt.

Een probleem dat nog niet is opgelost is de hoogte van de opslag- en distributiekosten van de centrale boekhuizen Se-Ed Book Center en Amarin Book Center. Het probleem is al onder de vorige voorzitter aangesneden. Een speciaal team studeert er nog op.

Thailand telt 398 geregistreerde uitgevers. Dit jaar is Bangkok World Book Capital.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 25 juni 2013”

  1. Jack zegt op

    Die DSI is goed bezig, want ik kon mij al niet voorstellen dat Thaien en farangs zoveel invoerrechten (tot 200%) zouden betalen om een niet in Thailand geproduceerde auto te kunnen kopen. Het is een goede manier om de corruptie in het land tegen te gaan en het wordt pas echt een feest als ze uitvinden wat de 500K container betekent.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website