In de strijd tegen lange wachttijden voordat de politie eindelijk eens komt opdagen bij een akkefietje op straat heeft de politie als proef op de Srinakarin Road een pilaar met een directe verbinding naar het dichtstbijzijnde politiebureau neergezet. Het idee, dat mooi past in de politiecampagne ‘Police Help Me’, is een initiatief van het bureau in Prawet.

Wanneer mensen thans politiehulp nodig hebben, bellen ze ofwel het bureau in hun eigen woonwijk waarvan ze het nummer weten, of  191. Die waarschuwen vervolgens de politie ter plaatse. De tijd die daarmee verloren gaat, gaat ten koste van de opsporing en hulpverlening. Dankzij de directe verbinding kunnen patrouilles sneller te hulp schieten. De politie hoopt binnen 5 minuten te kunnen arriveren, de helft sneller dan de huidige wachttijd van gemiddeld 10 minuten.

De instructies op het panel staan in drie talen: Thai, Engels (hopelijk vlekkeloos) en Chinees. Het enige wat gedaan moet worden, is de noodknop indrukken. Er gaat dan een elektronisch signaal naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Misbruik is strafbaar. Indien de stroom uitvalt, levert een backup systeem twee à drie dagen stroom.

De pilaar is ontwikkeld in samenwerking met een docent van het King Mongkut’s Institute of Technology in Lad Krabang en gefinancierd door een particulier bedrijf.

– Elk jaar raken zo’n 1.200 tot 1.500 auto’s bij aanrijdingen total-loss. De kentekens van die wagens belanden vaak in het illegale circuit; ze worden gebruikt bij de registratie van gestolen en het land in gesmokkelde wagens. Het Land Transport Department (LTD) wil er nu korte metten mee maken. Erg moeilijk kan dat niet zijn, want het enige wat moet gebeuren is het kenteken te verwijderen uit de database van de LTD.

In de huidige gang van zaken gaat het kenteken naar de verzekeringsmaatschappij die de schade vergoedt. De wrakken worden vaak gekocht door dealers die ze doorverkopen aan garages of autodieven. Het kenteken wordt dan gebruikt om een wagen met hetzelfde model en in dezelfde kleur te registreren. Nietsvermoedende kopers van gestolen of gesmokkelde auto’s kunnen daardoor in grote problemen komen; bovendien loopt de overheid inkomsten mis.

De provinciale LTD-kantoren hebben van het hoofdkantoor de opdracht gekregen strenger toe te zien op de registratie van beschadigde wagens. Die wagens dienen een inspectie te ondergaan en de eigenaar moet diverse documenten overleggen, zoals reparatiebonnetjes, een kopie van het proces-verbaal, foto’s van het reparatieproces enzovoort. Wanneer later blijkt dat gestolen onderdelen zijn gebruikt voor de reparatie of de wagen niet de originele wagen is, wordt het kenteken ingetrokken en wordt aangifte gedaan.

– Zou generaal Prayuth Chan-ocha die door het noodparlement tot interim-premier is gekozen, vandaag zenuwachtig op zijn nagels bijten? Misschien wel, want om half elf neemt hij het royal command ter bevestiging van zijn benoeming in ontvangst. ‘I am ready to get tired’, zei gisteren Prayuth, die zijn nieuwe pet duidelijk niet onderschat.

Prayuth zet zich deze week aan de vorming van zijn kabinet. Naar verwachting vraagt hij eind deze week de koning het kabinet te bevestigen.

Volgens een bron wordt Prayuth ook minister van Defensie, waardoor hij tot eind september wanneer hij als legerleider afzwaait vier functies combineert: premier, minister, legerleider en NCPO-hoofd. Maar waarnemers houden er ook rekening mee dat Prayuth aanblijft als legerleider en adjunct-legerleider Udomdet Sitabutr als waarnemend legerleider aanstelt.

– Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council [en naar verluidt de architect van de militaire coup waarbij Thaksin werd geloosd], ontvangt dit jaar niet op zijn verjaardag morgen de legertop. Het is traditie dat de bevelhebbers van de strijdmachtonderdelen hem dan een Happy Birthday wensen [en een stukje verjaardagstaart oppeuzelen?]. Prem wil de NCPO-leden niet storen, aldus een bron. Prem wordt morgen 94 jaar.

– Je zou bijna denken dat het om een doelbewuste provocatie gaat, want gisteren marcheerden in Bangkok actievoerders voor een verantwoord energiebeleid van het Victory Monument naar Chatuchak, alhoewel de staat van beleg samenscholingen van meer dan vijf personen verbiedt. Maar die regel dachten ze te omzeilen door in groepjes van vijf te wandelen.

Maar het feest ging mooi niet door. De politie sloeg zeven in de boeien, waaronder Veera Somkwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, die sinds februari 2011 in Cambodja gevangen heeft gezeten wegens ‘spionage’ en onlangs gratie kreeg van de Cambodjaanse vorst. De zeven worden een week in voorarrest gehouden.

Vorige week kwam aan een mars van elf personen een eind. Zij wilden van Songkhla naar Bangkok wandelen om aandacht te vragen voor het energiebeleid. Ook zij werden aangehouden. Het pleidooi voor hervorming van het energiebeleid is overgenomen door een artiestenechtpaar en twee anderen. Het leger heeft hen bevolen elke dag om 17 uur te stoppen met lopen en verboden podia op te richten.

– Drie agenten van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaan vervolgd worden omdat ze marktkooplui op de grensmarkt Rongklua hebben afgeperst. In 2012 staken ze 400.000 baht in hun zak. Tegen het drietal is aangifte gedaan door de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC).

Die commissie zit intussen niet stil, want het PACC-bestuur heeft besloten onderzoek te doen naar een soortgelijk geval in Pattaya. Daar zou het hoofd van de DSI (regio 2) buitenlanders hebben afgeperst.

De PACC heeft tussen 18 juni en 6 augustus 534 klachten ontvangen over diverse gevallen van corruptie. Daarvan zijn 130 in behandeling genomen en 29 afgehandeld. De meeste klachten gingen over illegaal gebruik van bosland en machtsmisbruik door ambtenaren.

– De National Anti-Corruption Commissie, het bekendere zusje van de PACC, heeft 978 klachten over corruptie bij lokale bestuurslagen ontvangen. De klachten hebben betrekking op aanbestedingen, waarbij de bodemprijs te hoog wordt vastgesteld; gesjoemel bij het aannemen van personeel en het kopen van stemmen. De klachten kwamen gisteren ter sprake tijdens een bijeenkomst van de Thai Health Promotion Foundation. De stichting vindt dat de lokale bestuurders hun huishouding op orde moeten brengen om het vertrouwen van de bevolking te herstellen.

– De hoofdredacteur van het tijdschrift Cycling Plus Thailand is gisteren op 44-jarige leeftijd aan lymfeklierkanker overleden. Ittirit Prakhamthong streefde naar een lage koolstofvoetafdruk en inspireerde velen om op de fiets te stappen. Voordat hij in dienst trad van Post International Media was hij media-campagnevoerder voor Greenpeace. In juni 2013 begon hij het wielertijdschrift.

– De dorpelingen van Ban Bang in Ayutthaya vinden de door de NCPO voorgestelde verplaatsing van een afvalwerkingsbedrijf plus vuilstort geen goed idee. De NCPO wil het bedrijf verplaatsen van Baan Pom naar Mahaphram. Helaas vermeldt het bericht niet waarom de Bang Banners tegen zijn, maar dat kan ik wel raden: NIMBY. [Als u niet weet wat dat betekent, zoekt u het maar op. Ik ben geen kindermeisje.]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

 Motorfietsrally leidt tot enorme verkeerschaos
’t Loopt de spuigaten uit met diefstallen

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 25 augustus 2014”

 1. RichardJ zegt op

  Hoi Dick,

  Ik lees jouw samenvatting van het nieuws elke dag en waardeer dit zeer.
  Ook je commentaren zijn meestal to-the-point en/of humoristisch.

  Maar “wan dii, wan maai dii” vandaag zit je er goed naast: “Erg moeilijk kan dat niet zijn, want het enige wat moet gebeuren is het kenteken te verwijderen uit de database van de LTD.”.
  Natuurlijk is dat niet het enige dat moet gebeuren (en dat geef je in het vervolg van het bericht zelf ook aan). Die mensen hier zijn toch niet achterlijk? Maar dat insinueer je wel!

 2. RichardJ zegt op

  Hoi Dick,
  Sorry, bij nader inzien, heb ik mijn kritiek te zwaar aangezet. Zo erg is het ook allemaal niet!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ RicharddJ Oké. Maak je trouwens geen zorgen. Ik kan wel tegen een stootje of zoals mijn moeder zou zeggen: gladde rug. De suggestie dat de oplossing ligt in het verwijderen van het kenteken uit de database heb ik ontleend aan BP. Die schrijft: ‘When the regulation is enforced, the licence plate numbers of badly damaged vehicles will be cancelled and erased from the department’s database system.’ Wat natuurlijk mogelijk blijft is een valse nummerplaat op de wagen schroeven, want die zullen wel na te maken zijn. Of ze worden van de wrakken gehaald. Ach, geen enkele systeem is waterdicht.

 3. Gerrie Q8 zegt op

  Vind het zo’n stom idee nog niet. Het nummer van de plaat uit de database halen en als het opgevraagd wordt en er niet in staat: VALS dus. Hoe eenvoudig kan het zijn, of ben ik te simplistisch?

 4. wibart zegt op

  “Het pleidooi voor hervorming van het energiebeleid is overgenomen door een artiestenechtpaar en twee anderen. Het leger heeft hen bevolen elke dag om 17 uur te stoppen met lopen en verboden podia op te richten”. Over machtsmisbruik gesproken. Is er ook een reden gegeven waarom zij elke dag om 17.00 uur moeten stoppen ? Ik neem toch aan dat dit niet voor hun gezondheid wordt vereist lol. Wat een domme zet van het leger is dit. Alle mooie woorden worden dan toch duidelijk lucht. Hieruit blijkt dat er toch sprake is van een dictatuur die mensen als poppetjes in een poppentheater wil laten functioneren. Als Nederlander gaat dit tegen al mijn principes in. Maar dit is het Thailand van nu helaas.

 5. e zegt op

  Japan urged Thailand to ensure a ‘smooth and early’ transition to a democratic system through a parlementary election afther the appointment of interim premier.
  Vandaag via de BPNews App ontvangen, klaarblijkelijk is Japan het enige land in de wereld die nog iets van zich laat horen. zal generaal PCO zich hier nog iets van aantrekken met zijn 20 jarige visie en herstructueringsplan voor Thailand? Inmiddels worden toch velen uit hun functie ontzet en nog erger gearresteerd. Andere landen en het international bedrijfsleven spreken hun zorgen voorzichtig uit over de gang van zaken. Maar ach , het is business as usual, laat de knaken maar binnenstromen.
  Schijnheiligheid troef…………..

  e

 6. Renévan zegt op

  Ik ben het hier nog niet tegengekomen bij het nieuws, maar gisteren weer een dodelijke steekpartij op Samui. Ook deze keer weer te gek voor woorden, heel erg triest. Bron: http://www.samuitimes.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website