Nieuws uit Thailand – 24 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
24 september 2013

Handig voor lovers die in het donker de liefde bedrijven (Ik mag van de moderator niet het woord n****n gebruiken): de lichtgevende condoom. Het schijnt een trend te zijn en daar valt goed geld mee te verdienen. Pech voor Thai Nippon Rubber Industry (TNR), een van ’s werelds grootste producenten van condooms, want die beschikt nog niet over de vereiste technologie.

Maar niet getreurd: TNR gaat onder de eigen merknaam One Touch spiraalcondooms produceren en die zijn erg gewild in Japan. En voor de Zuid-Amerikaanse markt worden condooms met een koffiesmaakje gemaakt, want die zijn daar weer erg populair. Dat alles moet dit jaar resulteren in een omzetgroei van 15 tot 20 procent. Ook van de introductie van de Asean Economic Community hoopt TNR te profiteren. Het bedrijf denkt zijn omzet dan binnen 5 jaar te kunnen verdubbelen.

TNR produceert 2 miljard condooms per jaar. Ze worden onder verschillende merknamen in zeventig landen verkocht.

– De speciale rechtbankkamer voor passagiers op Suvarnabhumi [de krant schrijft weer voor foreigners] is gisteren open gegaan. Rechters spreken via een videoverbinding recht vanuit de provinciale rechtbank van Samut Prakan. De kamer is ingesteld vanwege het toenemend aantal klachten over misdrijven, waaronder overbeprijzing van goederen en diensten. Die hoeven niet per se op het vliegveld te hebben plaatsgevonden.

Het artikel vermeldt niet of er op de eerste dag al werk aan de winkel was voor de rechtbank. Wel schrijft de krant dat in Pattaya, waar zo’n speciale toeristenkamer begin deze maand open ging, een zaak werd behandeld over een ongeluk met een speedboat op 28 augustus, waarbij twee Chinese toeristen om het leven kwamen. In Phuket gaat vandaag een speciale toeristenkamer open.

– We schreven er gisteren al over: Eigenaren van olifantenkampen en mahouts zien niets in de overdracht van het toezicht op olifanten van het Department of Provincial Administration naar het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP).

Gisteren lichtten ze hun bezwaren toe op de eerste van een serie hoorzittingen, samen te vatten met: onze handel loopt gevaar, mahouts zijn geen wrongdoers, wat verbeeldt het DNP zich wel om te beslissen wie wel en wie niet voor de olifanten kan zorgen, en meer van dit soort gelegenheidsargumenten. Wanneer de wijzigingen doorgaan, dreigen ze volgende maand bij het Government House een rally te houden.

De overdracht wordt geregeld in een wijziging van de Wildlife Preservation and Protection Act, die tot doel heeft een eind te maken aan het stropen van olifanten, de illegale handel en de handel in ivoor. Thans vallen gedomesticeerde olifanten onder de Transport Animal Act en het ministerie van Binnenlandse Zaken verstrekt eigendomspapieren.

Volgens de DNP ontbreekt voor driehonderd in gevangenschap gehouden olifanten een eigendomsbewijs. Veel papieren zijn vals, wat erop zou kunnen wijzen dat ze in het wild zijn gevangen. Het wijzigingsvoorstel voorziet in het confisqueren van jumbo’s, wanneer papieren ontbreken, en inspecties van de kraals. Voor het vervoer van de dieren is een vergunning vereist. Op overtreding staan strenge straffen.

– Om de bestrijding van de drugshandel effectiever te maken is een regionaal anti-drugs bureau wenselijk, zegt het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) en dat zou gevestigd moeten worden in Thailand. Dat staat voor volgend jaar op het verlanglijstje van de ONCB. Een nauwere samenwerking tussen de landen van Asean is nodig omdat de meeste drugs vanuit het buitenland Thailand worden binnen gesmokkeld.

Het ONCB heeft de afgelopen twee jaar honderden verdachten aangehouden en drugs en bezittingen ter waarde van 2,2 miljard baht in beslag genomen. Dat is meer dan de target, maar het gevecht tegen de drugshandel is nog verre van voorbij, zegt Phoemphong Chawalit, adjunct-hoofd van het ONCB. De meeste drugs komen uit Laos en Myanmar. Phoemphong zegt dat de Myanmarese overheid het moeilijk heeft met de bestrijding van de productie, die in handen is van gewapende etnische minderheden aan de grens.

– Het budget voor bijstand aan en medische verzorging van oorlogsveteranen wordt met 91 miljoen baht verhoogd. Premier Yingluck maakte dat gisteren bekend tijdens de eerste vergadering van de raad van de War Veterans Organisation of Thailand. De bijstandsuitkering gaat omhoog van 3.500 naar 4.000 baht per maand en die van hun gezinnen van 3.000 naar 3.500 baht. De vergoeding voor medische kosten stijgt van 2.000 naar 3.000 baht per jaar. Tezamen met pensioen en bijdragen van de Saijaithai stichting komt het maandinkomen op 23.000 baht. Thailand telt circa 600.000 oorlogsveteranen.

– Een vrachttrein is gisterochtend ontspoord tussen de stations Lat Bua Khao en Ban Mai Sarong in Nakhon Ratchasima. Het treinverkeer op de noordoostelijke lijn werd gestremd, maar ’s middags was al weer treinverkeer mogelijk. Tussen het station Samrong Thap in Surin en Huay Thap Than in Si Sa Ket is tijdelijk geen treinverkeer mogelijk omdat de rails onder water staan.

– Oud-premier Thaksin heeft zondag op de Singapore Grand Prix gesproken met de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Thaksin was er voor een ontmoeting met zijn twee dochters en schoonzoon. Suu Kyi brengt een vijfdaags bezoek aan Singapore.

– Paleontologen hebben bevestigd dat fossielen die 10 jaar geleden door de lokale bevolking zijn gevonden bij de Moon rivier in Nakhon Ratchasima van een rhinocerosras waren dat 7,5 tot 6 miljoen jaar geleden leefde. De fossielen waren lange tijd in het bezit van een voormalige lector van de Chulalongkorn universiteit, die ze in 2009 overdroeg aan het Northeastern Research Institute of Petrified Wood and Mineral Resources. Volgens de paleontologen betreft het een nieuw ras. Het is Aceratherium porpani gedoopt, naar de naam van de lector Porpan.

– De politie in Phuket heeft een man en een teenager aangehouden, die in het bezit waren van de (beschermde) plompe lori waarmee popster Rihanna vrijdag op de foto ging. Rihanna plaatste de foto op haar Instagram-account en Twitter, waarna dierenliefhebbers in de hoogste boom klommen. De twee boosdoeners hadden twee lori’s van 1 à 2 jaar, die ze tegen betaling als fotoprop aanboden. De primaten zijn naar een centrum in Thailand gebracht.

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten presenteert morgen een alternatief plan voor de 2 biljoen baht, die de regering wil lenen voor infrastructurele werken. De Democraten noemen hun plan Thai Khem Khaeng 2020, een naam die verwijst naar het economisch stimuleringsprogramma dat de Democraten lanceerden toen ze van 2008 tot 2011 aan de macht waren.

Volgens oppositieleider Abhisit is het regeringsvoorstel in strijd met de grondwet. De beoogde investeringen kunnen veel effectiever worden gedaan, wanneer het geld via de reguliere begroting wordt uitgetrokken. Sommige projecten, die de regering alleen wil uitvoeren, zouden in de vorm van een joint venture gedaan moeten worden.

De Democraten willen hetzelfde bedrag uitgeven, maar het over meer beleidssectoren spreiden, zoals onderwijs, gezondheidszorg en watermanagement. De projecten zouden ook beter over het gehele land moeten worden verdeeld. Een deel van het geld dient volgens Abhisit naar het Noordoosten te gaan, dat met droogte kampt. ‘De regering praat vaak over armoede in de Isan, maar ze besteedt er geen cent.’

Zaterdag debatteert het Huis van Afgevaardigden in derde lezing over het biljoenenvoorstel. Voormalig premier Somchai Wongsawat (Pheu Thai) heeft zijn partijgenoten op het hart gedrukt de vergadering bij te wonen [anders ontbreekt het quorum, wat al eerder is gebeurd op een zaterdag].

– Vandaag presenteert het kabinet zijn jaarverslag over het eerste jaar, waarin het aan de touwtjes trok. Het jaarverslag, dat 225 pagina’s telt, verschijnt een jaar te laat. Het jaarverslag over het tweede jaar is in voorbereiding. Voor het debat is 15 uur, verdeeld over twee dagen, uitgetrokken: 5 uur voor het kabinet en 10 uur voor de oppositie. Tv-kanaal 11 zendt het live uit. Over het verslag wordt niet gestemd.

Economisch nieuws

– Het Santorini themapark in Cha-am wordt uitgebreid met een waterpark. Aan Santorini zelf wordt een spookhuis en een trick-art 3D museum toegevoegd. Sinds de opening achttien maanden geleden hebben 1,2 miljoen personen Santorini bezocht. Volgend jaar wordt aangrenzend aan het waterpark een boutique hotel met 120 kamers gebouwd. De opening is gepland voor 2015. Wanneer het waterpark opengaat, vermeldt het artikel niet.

Tegenover Santorini ontwikkelt een dochterbedrijf een themapark en dierentuin, genaamd Camel Republic. Het gaat in april open.

– De Bank of Thailand heeft de SME Bank te verstaan gegeven dat ze de mazen moet sluiten, die corrupte leningen mogelijk maken. Naar in het verleden verstrekte leningen wordt momenteel onderzoek gedaan. De bank wordt ook verdacht van het vervalsen van rekeningen. Het percentage NPL’s (non-performing loans) bedraagt momenteel 32 procent, oftewel 32 miljard baht. De target is om dat percentage tegen het eind van het jaar op 29 procent te hebben.

– TMB Bank wil de komende 5 jaar het aandeel bedrijfs termijnleningen in de portefeuille van bedrijfsleningen vergroten van de huidige 20 naar 50 procent, gesteund door het plan van de regering om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken. Vergeleken met andere leningen hebben termijnleningen op de lange termijn een hoger rendement, maar ze zijn ook risicovoller.

Veel bedrijven hopen een graantje te kunnen meepikken van de infrastructurele werken, met name bedrijven die bouw- en constructiematerialen verkopen.

– Roadshows en beurzen, zowel in Thailand als in het buitenland, bedrijvendagen en uitbreiding van distributiecentra in het buitenland zijn enkele ideetjes van het ministerie van Handel om de rest van het jaar de export te bevorderen.

Het ministerie heeft 20 sectoren op het oog, die goed zijn voor 68 procent van de export. In de eerste zeven maanden van dit jaar liep de export in deze sectoren met 0,96 procent terug, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Over 2012 scoorden ze een stijging van 5 procent.

Minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel) had onlangs een ontmoeting met de directeuren van 62 Thaise handelscentra in het buitenland. Maandag evalueerde hij met hen de exporttrends voor de rest van het jaar en 2014.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 24 september 2013”

 1. Farang tintong zegt op

  Een spiraal condoom, koffie condoom, een lichtgevend condoom, dat deze geproduceerd gaan worden is goed nieuws voor heel veel partijen.
  Ten eerste goed nieuws voor de producent Thai Nippon Rubber Industrie de omzet gaat hierdoor flink stijgen, dus dat betekent ook meer arbeidsplaatsen.
  Ook goed nieuws voor de rubberboeren hun omzet zal ook gaan stijgen, en tenslotte voor de consument geen ongewenste zwangerschappen meer!
  En tenslotte voor hen die om bepaalde redenen het woord n****n niet kunnen of mogen gebruiken, kan men dankzij het koffie condoom volstaan met de zin, schat zullen we even een bakkie doen!

 2. Steven zegt op

  Ongehoord.
  Een rechtbank voor toeristen op een internationale luchthaven bestaat in geen enkel land ter wereld.
  Dit zegt toch iets over de reputatie en imago van Thailand naar de buitenwereld toe en ik bedoel dan in de negatieve zin vanaf de de dag dat ze die luchthaven zijn beginnen bouwen tot op heden is het miserie geweest.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website