Het verlies van 136 miljard baht op het rijsthypotheekssysteem in 2011-2012 is geen verlies, want het systeem heeft geen winstooogmerk. Het inkomen van de boeren is toegenomen en de economie is erdoor gestimuleerd.

Zie hier de krompraat waarmee de regering angstvallig het uiterst controversiële, geldverslindende en door corruptie geplaagde systeem probeert te verdedigen.

Minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office) en premier Yingluck zeiden dat echt, afgelopen zaterdag tijdens het wekelijks tv-praatje van de premier. Je vraagt je af, schrijft Veera Prateepchaikul in Bangkok Post waarom de garantieprijs dan verlaagd moet worden van 15.000 naar 12.000 baht per ton, wanneer het systeem zo gunstig is voor de economie.

Maar er is meer. De premier zei dat de prijsverlaging een beslissing is van het National Rice Policy Committee; het kabinet heeft er slechts ‘kennis van genomen’.  In het Engels heet dat ‘passing the bucket’, in het Nederlands iemand anders de zwarte piet toespelen.

De premier had ook een paar tips voor de boeren. Schakel over op de verbouw van suikerriet of tapioca, omdat die gewassen kunnen worden omgezet in biobrandstof. Hopelijk negeren de boeren dat advies, schrijft Veera, want de wereldmarkt voor suiker is oververzadigd, meer tapioca verbouwen betekent dat de prijs zakt en wat de plannen van de regering voor biobrandstof zijn, is onduidelijk.

Veera trekt een vergelijking met wat er met rubber is gebeurd. Boeren kapten hun fruitbomen en plantten rubberbomen. Ze hebben inmiddels spijt als haren op hun hoofd vanwege de lage prijs.

En dan is er nog de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voorfinanciert. Volgens de bank zou het systeem de financiële positie van de bank niet in gevaar brengen, alhoewel ze tot nu toe 600 miljard baht heeft moeten ophoesten.

En wie heeft van dat geld geprofiteerd? Veera: Is het geld in de zakken van de arme boeren terechtgekomen of van rijke boeren, molenaars en boeven? De vraag stellen is haar beantwoorden.

– Nog meer rijst. De verlaging van de garantieprijs helpt de regering het verlies terug te dringen, maar ze lost niet het probleem van de corruptie op. Volgens Nipon Poapongsakorn, onderzoeker verbonden aan het Thailand Development Research Institute, wordt het verlies teruggebracht met 87 miljard baht, ervan uitgaande dat de garantieprijs teruggaat van 15.000 naar 12.000 baht per ton, zoals aangekondigd, en dat huishoudens maximaal 500.000 baht ontvangen.

Nipon zei dit gisteren tijdens een forum van de Thai Journalists Association en de Isra Institute Thai Development Foundation. Volgens hem heeft het verlagen van de prijs geen gevolgen voor molenaars en functionarissen, want die profiteren van het systeem. ‘Het haalt alleen maar geld weg bij de rijstboeren.’ Bovendien stelt verlaging de regering in staat het systeem vier oogstseizoenen te handhaven.

Nipon vroeg de regering de regel te schrappen dat rijstmolenaars zeven dagen de tijd hebben om de gepelde rijst naar overheidssilo’s te brengen. Ze gebruiken die tijd om goedkope paddy (ongepelde rijst) in het buitenland te kopen en die voor gehypothekeerde rijst te laten doorgaan. In overheidssilo’s ligt 3 miljoen ton rijst, waarvan de herkomst twijfelachtig is, aldus Nipon.

Volgens Democratisch parlementslid Kiat Sittheeamorn is dat ‘waarschijnlijk de reden waarom de regering de boeken voor de oogst van 2012-2013 niet kan sluiten. Er is meer rijst in voorraad dan er zou moeten zijn.’ Kiat hekelde ook de regering voor haar gebrek aan transparantie. ‘Hoe kunnen we het systeem controleren als we geen informatie krijgen?’

– De politie heeft de beveiliging in Ramkhamhaeng (foto), waar eind mei een bom ontplofte, opgevoerd. Het vermoeden bestaat dat er een verband bestaat met het geweld in het Zuiden, omdat veel studenten uit het Zuiden aan de Ramkhamhaeng universiteit studeren. Maar bewoners geloven niet dat de wijk een schuilplaats voor zuidelijke opstandelingen is.

Treeyos Chaimut, die er al 5 jaar woont, zegt dat hij niet eerder een incident als dat van eind mei heeft meegemaakt. Wanneer opstandelingen echt geweld willen uitlokken in de hoofdstad, vallen ze andere gebieden aan, denkt hij. Niet hun eigen buurt, want dat zou te veel aandacht trekken.

– Voormalig minister van Volksgezondheid Sudarat Keyuraphan ontkent dat ze in 2004 een streep heeft gehaald door de aankoop van computers voor het ministerie ten bedrage van 900 miljoen baht. Volgens Wallop Thainua, voormalig permanent secretaris van het ministerie, was dat besluit in strijd met de wet. Hij heeft een klacht ingediend bij de National Anti-Corruption Commission.

Sudarat wijst erop dat het besluit door het ministerie werd genomen toen ze al weg was en herbenoemd was als minister van Landbouw. Het ministerie handelde destijds op advies van de Rekenkamer. Die was van mening dat de aangeboden apparatuur niet voldeed aan de specificaties van de ToR (Terms of Reference). Het geld ging daarna terug naar het ministerie van Financiën.

Het bedrijf dat het laagste bod deed, stapte eerder naar de Administrative Court, maar kreeg in 2010 nul op het rekest. Sudarat hoopt dat er nu eens een eind komt aan de zaak, die haar al zeven jaar bezighoudt. Ze zegt dat haar reputatie beschadigd is, zelfs als de NACC haar vrijpleit.

– Drie vrijwillige rangers en drie bewoners zijn gisterochtend licht gewond geraakt bij een bomaanslag in Muang (Yala). De rangers waren in een pickup truck op weg naar de stad om eten te kopen toen de bom tot ontploffing werd gebracht. De bom sloeg een gat van 20 cm diep in de weg.

In Pattani stuitte de politie op een aanplakbiljet, waarop werd gewaarschuwd voor een wraakactie tegen overheidsfunctionarissen.

In Rueso (Narathiwat) belegerden politie en soldaten een huis en arresteerden een voormalige godsdienstleraar, die verdacht wordt van lidmaatschap van een rebellengroep. Ook zou hij informant zijn van de Runda Kumpalan Kecil en RKK-leden verbergen.

– Thailand bereidt zich voor op een uitbraak van de H7N9 vogelpest. Die heeft in China al 39 levens geëist. Het Emerging Infectious Diseases Bureau acht het mogelijk dat de ziekte in Thailand de kop opsteekt. Het virus wordt waarschijnlijk verspreid door wilde vogels. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation houdt er rekening mee dat vogels uit China in september naar Thailand migreren.

– Het kabinet gaat ermee akkoord dat Thai Smile Airways Co een dochter wordt van Thai Airways International (THAI). Thai Smile wil de markt tussen budgetmaatschappijen en full-service luchtvaartmaatschappijen afromen. Het bedrijf werd in juli 2012 gevormd.

Volgens een bron bij het ministerie van Transport is het scheiden van beide maatschappijen nodig, anders zou THAI jaarlijks 300 miljoen baht verliezen. Wanneer Thai Smile in de startblokken staat, worden veertien binnenlandse en internationale vluchten naar Thai Smile overgeheveld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website