Bangkok Post opent vandaag met het eerste verhaal in een serie Special Reports over wat de krant noemt de rice woes (rijst ellende).

Het begint met een fraaie sfeertekening van een magazijn waar kevers en beestjes verstoppertje spelen in een torenhoge stapel met rijstzakken en duiven schaamteloos hun poep laten vallen. De rijstzakken liggen niet, zoals voorgeschreven, in vierkante kavels maar in een piramidevorm, wat de inspectie bemoeilijkt.

Ik zal het verhaal verder niet samenvatten, want het meeste heb ik al eens eerder gemeld. Wel interessant vond ik het te lezen dat de berekende verliezen van het rijsthypotheeksysteem deels schattingen zijn, omdat nog niet bekend is wat de rijst bij verkoop gaat opbrengen.

En dat zou wel eens zwaar kunnen tegenvallen, want – zoals het artikel eindigt – de kwaliteit van de opgeslagen rijst vermindert elke dag. ‘De vraag is hoe ernstig ons image als ’s werelds beste rijstproducent wordt aangetast, een image dat we over tientallen jaren hebben opgebouwd’, zegt Somporn Isvilanonda van het Knowledge Network Institute of Thailand.

– Voor de ogen van het 4-jarig zoontje is een boeddhistisch echtpaar gisteren door opstandelingen doodgeschoten. De gealarmeerde politie trof het jochie, dat naast zijn gedode ouders zat, huilend en doodsbang aan op de Tak Bai-Sungai Kolok weg in Narathiwat. Het jochie was gewond. De daders stalen de motorfiets van het echtpaar.

In Yarang (Pattani) werd een dorpshoofd beschoten, terwijl hij aan het werk was in een rubberplantage. Hij werd gewond en verjoeg de aanvallers door hun vuur te beantwoorden.

Ook in de provincie Pattani werd een werknemer van de Khlong Mani Tambon Administration Organisation in of voor zijn huis doodgeschoten. De politie houdt er rekening mee dat het om een persoonlijke conflict ging omdat de man eerder betrokken was bij drugs.

– De minister van Onderwijs laat onderzoek doen naar de klacht van een groep docenten en werknemers van het King’s Mongkut Institute of Technology Lat Krabang over de rector. Hij zou in 2012 bij acht (eerste semester) vakken gerommeld hebben met de cijfers van zijn zoon, toen die eerstejaars was. De universiteit zelf doet ook onderzoek. Het schandaal kwam aan het licht omdat een student had geklaagd bij docenten Engels.

De rector zegt dat hij cijfers niet kan veranderen omdat hij de code niet heeft die daarover nodig is. Hij denkt dat de beschuldiging te maken heeft met de komende verkiezing van zeven rectors en dekens.

– De vijf Rohingya, van wie één vrouw vorige maand was verkracht, zijn samen met anderen gevlucht uit een tijdelijk opvangkamp in Phangnga. De 25-jarige vrouw, haar twee dochters en twee andere vrouwen, werden op 27 mei door twee mannen uit het kamp gelokt, zogenaamd om herenigd te worden met familie. In januari telde het kamp 71 vluchtelingen, nu verblijven er nog 25, voornamelijk oudere Rohingya.

Het hoofd van het kamp vraagt zich af of de autoriteiten een hand hebben in de vlucht. Voor de vervolging van de verdachten van de ontvoering en verkrachting heeft de vlucht geen gevolgen omdat de getuigen al gehoord zijn.

– Grote delen van de provincies Nakhon Ratchasima en Chanthaburi zijn gisteren onder water gelopen nadat het er vanaf maandagavond tot gisteren had geregend. Op de legerbasis van de Suranee Taskforce in Muang (Nakhon Ratchasima) bereikte het water een hoogte van 2 meter. Overstromingen zijn ook gemeld van de Save One markt en een woonwijk in Muang. In Muang (Chanthaburi) liepen delen van de stad onder water, onder andere het provinciaal busstation, en in Makham liep de Thai Mai markt onder. Gewaarschuwd is voor overstroming van de Chanthaburi rivier.

Foto homepagina: In Nakhon Ratchasima moesten soldaten een muur aan diggelen slaan om het water van hun basis te laten weglopen.

– Het gemeentebestuur van tambon Tha Luang en het bedrijf dat de in april ingestorte brug in Ayutthaya construeerde, zal dood door schuld ten laste worden gelegd, laat de politie weten. Vier personen kwamen om het leven en twaalf raakten gewond toen de hangbrug over de Pasak het begaf.

Volgens de politie is de constructeur afgeweken van het contract. De brug had 310 ton moeten kunnen dragen, maar kon slechts 105 (noordelijke kant) en 119 ton (zuidelijke kant) aan. Ook zijn inspectierapporten vervalst. De National Anti-Corruption Commission mag onderzoeken of functionarissen zich schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim.

– Twee dragers van een wit masker tijdens de rally van zondag hebben drie dagen de tijd gekregen om zich te melden bij de politie. Ze vielen toen twee agenten aan. De politie vraagt de protestleiders de twee te bewegen om zich aan te geven. Als ze dat niet doen, wordt tegen hen een arrestatiebevel uitgevaardigd.

– Gisteren was Wan Khao Phansa, de eerste dag van de boeddhistische vastentijd. Monniken worden geacht zich terug te trekken in de tempel en gedurende de drie maan-maanden van het regenseizoen de dhamma te bestuderen. Veel Thais gebruiken de vastentijd om offerandes te brengen. Maar bovenal is het een tijd waarin boeddhisten geacht worden te reflecteren over Boeddha’s vijf leefregels: afzien van doden, stelen, overspel, liegen en alcohol. Een dag eerder en ook gisteren werden op veel plaatsen in Thailand optochten en processies gehouden.

– De bevolking kan tot eind deze maand suggesties leveren voor herziening van de Environmental Enhancement and Promotion Act van 1992. Het Office of Law Reform Commission werkt aan een herziening van de wet met als doel de invloed van de bevolking te vergroten en rekening te houden met voorouderlijke rechten.

De huidige milieuwet is verouderd en bevat mazen. Toen de wet in werking trad, werd die beschouwd als een progressief middel om het milieu te beschermen met maatregelen zoals het principe ‘de vervuiler betaalt’, publieke participatie en milieu-effectrapportages. Ingesteld werden de National Environment Board en het Environment Fund.

In de raad zitten echter geen vertegenwoordigers van lokale gemeenschappen en burgergroepen en dat moet veranderen. In het herziene voorstel komt ook aandacht voor voedselveiligheid. Dat aspect moet voortaan worden meegenomen bij de milieu-effectrapportages.

De voorstellen van de Law Reform Commission, gesteund door 10.000 handtekeningen, gaan volgende maand naar het parlement. De commissie hoopt dat ze binnen drie maanden behandeld worden.

Cultureel nieuws

– Het schoonheidsideaal in verschillende culturen en verschillende tijden staat centraal in de tentoonstelling ‘The Body Project: Beauty, Brutality, and the Reasons Behind’ in museum Siam. De tentoonstelling is verdeeld in tien thematische secties: Stretching, Deformity, Mutilation, Tightness, Largeness, Fragility, Bulk, Porn, Fakeness en Others.

Tegenwoordig ambiëren veel Thaise vrouwen een witte huid, een rechte neus, slank figuur, grote ogen, lange benen en grote borsten. Dat ideaalbeeld wordt getoond in tv-commercials en modehows. ‘Geen enkele vrouw kan zo’n perfect lichaam hebben zonder plastische chirurgie’, zegt Pachat Tiptus, samensteller van de expositie, over dat ideaalbeeld, want een typische Thaise vrouw heeft een donkere huid, platte neus, kleine borsten en een rond gezicht.

Andere schoonheidskenmerken die onder andere aan de orde komen zijn de Chinese lotusvoet, de extra lange nek, de superslanke taille en de uitgerekte lip. De tentoonstelling duurt tot 29 september. Museum Siam, Sanam Chai Road, Bangkok.

Politiek nieuws

– Welk wetsvoorstel moet als eerste behandeld worden, wanneer het parlement volgende maand van reces terugkomt? Daarover zijn de meningen verdeeld. Er zijn drie mogelijkheden: de begroting voor 2014, het amnestievoorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema en het voorstel de Senaat niet meer voor de helft te benoemen.

Regerings- en senaatwhips opteren waarschijnlijk voor het senaatsvoorstel. Daarover vergaderen ze vandaag. Alhoewel de meeste whips liever het Worachai-voorstel als eerste willen behandelen, willen ze ook rekening houden met de politieke situatie en de druk van buitenparlementaire groepen. Wanneer gedemonstreerd gaat worden tegen dit voorstel, zijn ze geneigd het senaatsvoorstel naar voren te halen om de druk op de regering te verminderen.

Niet alleen de whips maar ook de strategiecommissie van regeringspartij Pheu Thai buigt zich over de volgorde. Dat wordt dan een gezellige vergadering want Somkid Chueakhong, een van de 42 PT-ers die het Worachai-voorstel heeft ondertekend, vindt dat dit voorstel als eerst moet worden behandeld.

En dan is er ook nog een amnestievoorstel, opgesteld door nabestaanden van personen die in 2010 bij de roodhemd ongeregeldheden om het leven zijn gekomen. De moeder van een verpleegster, die op 19 mei 2010 in Wat Pathum Wanaram werd doodgeschoten, gaat proberen steun van (tweede) oppositiepartij Bhumjaithai te verwerven. Oppositiepartij Democraten schaarde zich er al eerder achter.

In het burgervoorstel krijgen personen geen amnestie, die schade hebben aangericht aan eigendommen, die verantwoordelijk zijn voor de dood van anderen en/of die het bevel gaven dat resulteerde in geweld.

Economisch nieuws

– Een jaar nadat staatsoliebedrijf PTT Plc op industrieterrein Map Ta Phut (Rayong) een groene buffer van drie meter om zijn bio-petrochemische installaties heeft aangelegd, heeft 90 procent van de beplanting het overleefd. Dat is een bemoedigend teken en een stimulans om de beplanting, die inmiddels 3,5 meter hoog opschiet, uit te breiden.

Bovendien komt een terrein van 160 rai beschikbaar, dat door de lokale bevolking gebruikt kan worden om boompjes te planten. Het bedrijf belooft ze tegen een redelijke prijs van hen te kopen, zodat ze het hele jaar een inkomen hebben.

Het idee om het industrieterrein aan het zicht te onttrekken met een groene buffer komt uit Japan overwaaien. De Japanse botanicus ontdekte daar een manier om een natuurbos te creëren op een aangetast groen veld. Japanse industriëlen namen het idee vervolgens over en legden in Japan en elders groene stroken aan, ook rond de Toyota fabriek in Thailand.

Per vierkante meter worden vier bomen geplant, vaak Siamese rosewood en rubberbomen. De bodem wordt bedekt met geurende planten als ginger, gardenia en bullet wood, die insecten aantrekken. De buffer wordt anderhalf jaar geïrrigeerd.

De grond van de PTT buffer is verrijkt met organische kunstmest en livestock waste [koeienmest?]. Bij de keuze van de beplanting is een advies van de koning gevolgd om snel en langzaam groeiende bomen door elkaar te planten.

– Een derde Tea Salon & Boutique gaat in oktober open op luchthaven Suvarnabhumi. Begin deze maand opende nummer 2 de deuren in Siam Paragon en de primeur was voor The Emporium. Daar ging de theesalon annex winkel met achthonderd theesoorten in augustus vorig jaar open.

De zaken gaan goed, meldt Yuthachai Charanachitta, directeur van Italthai Industrial Group, franchiser van moederbedrijf TWG Tea uit Singapore (TWG staat voor Tea Welness Group). In The Emporium zijn vorig jaar 150.000 kopjes thee geserveerd en is al 1 ton aan theeblaadjes over de toonbank gegaan. Voor de zaak in Siam Paragon wordt een zelfde aantal kopjes in het tweede halfjaar verwacht met prijzen die beginnen bij 280 baht per kopje.

Yuthachai zegt dat de Thaise consument grote belangstelling heeft voor gourmet thee. ‘Ze informeren belangstellend naar de herkomst van de thee en willen alles weten over het verschil tussen gewone en gourmet thee.’

– Kredietbedrijf voor motorfietsleningen Thitikorn Plc (TK) verwacht een matige tweede helft van het jaar. Het denkt dat potentiële klanten de broekriem aanhalen vanwege een mogelijke verlaging van de garantieprijs voor paddy (ongepelde rijst). Het bedrijf ondervindt daar onmiddellijk de gevolgen van, omdat 65 tot 70 procent van de klanten op het platteland woont. Niettemin wordt de groeiprognose voor het gehele jaar op 10 procent gehandhaafd, 4,1 procent minder dan vorig jaar.

Thitikorn anticipeert op een toename van het aantal NPL’s (non-performing loans) en heeft daarom het aantal collection teams [incassoteams, knokploegen?] uitgebreid. Het bedrijf denkt dat de rente binnenkort omhoog gaat, waarvan vooral mensen met een laag inkomen de dupe zullen worden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 24 juli 2013”

 1. danny zegt op

  beste Dick,

  Heel erg bedankt voor de vertaling van de Bangkok Post.
  Wij zitten in deze uithoek van Thailand ( Isaan) zonder Engelstalige Thaise kranten.
  Als ik dan uitgebreid het door jou vertaalde dagelijks nieuws kan lezen vind ik dat geweldig.
  Omdat er soms geen reactie van mensen onder staat , na al dit vrijwillige werk , heb ik het gevoel dat je vandaag zonder dankbaarheid van lezers moet gaan slapen.
  Dat mag niet gebeuren dussss opnieuw bedankt….slaap lekker …je doet goed werk voor heel veel expats.

  Hebben jullie lezers dat nu ook dat met deze wetenwaardigheden de rijst in Thailand minder en minder gaat smaken met deze dierentuinen in al die volle de pakhuizen van oude rijst opslagplaatsen en vaak verbouwd op giftig bespoten gronden.

  Niet alleen het overheidsgeld gaat hollend achteruit door het rijst-systeem ( het land maakt nu ook torenhoge schulden ) , maar ook de eerste levensbehoeften van rijst is in dit land zorgelijk geworden door de slechte kwalitiet..
  Op naar het volgende fiasco van Yingluck haar fraudeuleuze water-management plannen die de staatskas opnieuw voor vele generaties een ongekende schuldenlast zal geven.

  Bedankt voor deze toestanden Thaksin en zijn zus premier Yingluck

  Danny

 2. egon wout zegt op

  Kan mij geheel vinden in Danny,s commentaar.Hij heeft een goed inzicht in de situaties alhier.Ongetwijfeld heeft Danny een computer en internet verbinding{ook ik woon in de Isahn waar het moeilijk is om engelstalige kranten te kopen}.Derhalve is het mogelijk om kranten te lezen daar al het nieuws op het internet wordt gebracht, hoewel Dick,s samenvattingen zeer welkom zijn.Ik kom daar nog op terug.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website