Nieuws uit Thailand – 24 augustus 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
24 augustus 2013

Vijfhonderd demonstranten hebben gisteren voor het ministerie van Energie en het hoofdkantoor van oliegigant PTT Plc geëist dat de vaste prijs van LPG voor huishoudelijk gebruik niet wordt losgelaten.

Minister Pongsap Raktapongpaisarn van Energie geeft hen geen enkele hoop: de prijsverhoging gaat door om de financiële last van het State Oil Fund (waaruit LPG wordt gesubsidieerd) te verlichten en de smokkel naar buurlanden te bestrijden. ‘We praten niet meer met de demonstranten. We hebben het de bevolking en ook de protestleiders keer op keer uitgelegd.’

Tot oktober volgend jaar gaat de LPG-prijs elke maand met 50 satang omhoog totdat die 24,82 baht per kilo bedraagt, 37 procent meer dan de huidige 18,13 baht. LPG wordt sinds 2008 gesubsidieerd, wat 100 miljard baht heeft gekost. Lage inkomens en straatverkopers hebben overigens geen last van de prijsverhoging; zij kunnen gebruikmaken van een subsidiesysteem. De demonstranten  hebben gezegd volgende week terug te komen.

– Tijdens schermutselingen tussen boeren en politie in Nakhon Si Thammarat (foto homepagina) zijn gisteren veertig personen gewond geraakt. Boze rubber en oliepalmboeren hadden snelweg 41 geblokkeerd en eisten van de regering dat ze de kelderende prijs van latex en palmpitten ondersteunt. De boeren hadden eerder deze maand al tweemaal gedemonstreerd, beide keren zonder resultaat.

De gewonden vielen toen de oproerpolitie en defensievrijwilligers probeerden de blokkade te breken. Tweemaal kwamen ze in actie, maar de tweede maal trokken ze zich terug toen ze bedolven werden onder waterflessen en andere projectielen. De gouverneur van de provincie lukte het evenmin de demonstranten te bewegen hun blokkade op te geven.

Parlementslid voor Nakhon Si Thammarat Witthaya Kaewparadai sneed de kwestie gisteren aan tijdens het kamerdebat over de begroting 2014. Hij vond dat de gouverneur en het hoofd van de politie overgeplaatst moeten worden omdat ze er niet in geslaagd waren de situatie te beheersen. Zijn collega Jurin Laksanavisit zei dat het parlement beter over de problemen van de boeren kan discussiëren dan over amnestie, grondwetwijziging en de begroting. Hij stelde voor tijdens de kamervergadering van donderdag over de prijs van beide producten te praten en riep premier Yingluck op die vergadering bij te wonen.

– Negen leiders van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) hebben hun lier aan de wilgen gehangen. In een verklaring schrijven ze geen offers te willen brengen wanneer er geen garanties zijn op succes op de lange termijn. De negen, die onder andere vervolgd worden voor de bezetting van Suvarnabhumi en Don Mueang eind 2008, voelen zich beperkt in hun politieke activiteiten vanwege de voorwaarden die aan hun borgtocht zijn gesteld.

Oppositiepartij Democraten kan op weinig sympathie van het negental rekenen. De PAD had Democratische parlementsleden voorgesteld het parlement te verlaten om de campagne voor politieke hervormingen te versterken. Door dit aanbod te verwerpen laten ze zien dat ze alleen maar de regering in diskrediet willen brengen en andere groepen voor hun karretje willen spannen, aldus de verklaring.

– De vijf eisen die verzetsgroep BRN aan voortgang van de vredesgesprekken heeft gesteld, dienen tijdens het volgende gesprek door BRN (Barisan Revolusi Nasional) te worden toegelicht. De eisen werden in april in een video op YouTube gesteld.

Op een vergadering van betrokken diensten gisteren is besloten de BRN te vragen het eisenpakket formeel toe te lichten, aldus legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Prayuth zegt dat de eisen ‘gevoelig en ingewikkeld’ zijn en dat onderhandelingen erover tijd kosten.

‘De BRN moet schriftelijk uitleggen waarom deze eisen worden gesteld en wat de regering kan verwachten als ze geaccepteerd worden. De BRN dient haar eisen via de gebruikelijke kanalen te stellen. De media zouden ze niet moeten publiceren, wanneer dit niet gebeurt. Door de eisen te publiceren spreken de media namens hen en zetten ze de autoriteiten onder druk.’

Volgens Prayuth wil BRN doorgaan met de gesprekken omdat ze weet geloofwaardigheid te verliezen wanneer het geweld aanhoudt.

– Een legerranger is gisteren bij een bomaanslag in Yarang (Pattani) om het leven gekomen en drie anderen werden gewond. De vier waren in een pickup truck onderweg naar een lokatie met verdachte voorwerpen en teksten op de weg, toen de bom, die verstopt was in een rioolpijp, ontplofte. De wagen werd zwaar beschadigd.

In Rueso (Narathiwat) heeft een taakeenheid van vijftig man een inval in een dorp gedaan en twee personen aangehouden. Ze worden ervan verdacht medio augustus betrokken te zijn geweest bij de aanslag op een patrouillewagen van de politie. Daarbij kwamen vier agenten om het leven. De autoriteiten hadden ontdekt dat een van hen telefonisch contact had gehad met een van de verdachten die op 21 augustus door veiligheidstroepen is doodgeschoten.

– Staatsraad Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, heeft nog niet besloten of hij deelneemt aan het verzoeningsforum, dat is voorgesteld door premier Yingluck. Hij zegt ook nog niet formeel te zijn uitgenodigd aan Yingluck’s ronde tafel aan te schuiven.

Premier Yingluck brengt morgen in het gezelschap van de ambtelijke top van het ministerie van Defensie en de drie legercommandanten een bezoek aan de grise eminence om hem te feliciteren met zijn 94e verjaardag. Yingluck is sinds de laatste kabinetswisseling minister van Defensie en het is traditie dat die op verjaardagsvisite bij Prem gaat.

De Democratische partij laat in een brief aan de premier weten niet deel te nemen aan het forum, dat morgen voor het eerst bijeenkomt. De Democraten vinden dat de amnestievoorstellen eerst van tafel moeten. ‘Het politiek hervormingsprogramma van de regering lijkt meer op een politiek drama’, aldus partijleider Abhisit.

– Het zwartepieten in de BTW-fraudezaak is begonnen. De Belastingdienst spreekt de conclusie van het ministerie van Financiën tegen dat 18 ambtenaren, waaronder enkele van de Belastingdienst, bij de fraude betrokken zijn. Het exportcontrolesysteem van de douane heeft mazen waardoor fraude met BTW-teruggave mogelijk is, zegt Sathit Rangkhasiri, directeur-generaal van de Belastingdienst, in een doorzichtige poging zijn straatje schoon te vegen.

Sathit zegt dat de douane dient na te gaan of exporteurs die BTW terugvragen, de goederen hebben geëxporteerd die in de facturen worden vermeld. De douane heeft dat altijd bevestigd, maar 80 procent van de goederen in containers, bestemd voor de export, wordt niet gecontroleerd en van de resterende 20 procent worden bij slechts 3 procent steekproeven genomen.

Volgens Sathit valt belastingambtenaren niets te verwijten, omdat zij afgaan op informatie van de douane. Van corruptie in zijn dienst is geen sprake, hooguit van onachtzaamheid. Tegen de desbetreffende ambtenaren zal geen disciplinaire actie worden ondernomen.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation neemt vanaf het einde van dit jaar geen claims meer in ontvangst van dorpelingen die beweren rechtmatig in beschermde bossen te wonen. Bestaande claims worden wel bekeken aan de hand van luchtfoto’s die in 2002 zijn genomen.

Volgens een kabinetsbesluit van 1998 mogen dorpelingen in een beschermd bosgebied blijven wonen, indien zij kunnen aantonen er al  gewoond te hebben voordat het desbetreffende gebied de beschermde status kreeg. Bewoners die dat niet kunnen, moeten vertrekken. Voor hen wordt een speciale zone in de bossen ingericht.

– Het zeewater voor het Ao Phrao strand op Koh Samet bevat een normale concentratie aan arseen, maar de kwikconcentratie overschrijdt het veiligheidsniveau. Dit is gebleken uit tests van studenten biologie van de Silpakorn universiteit. De begeleidende docent zegt dat de concentraties wellicht hoger zijn wanneer meer geavanceerde apparatuur wordt gebruikt dan de test kits die de studenten gebruikten. De studenten hebben zich geërgerd aan het personeel van nationaal park Khao Laem Ya-Mu Ko Sameth. Ze moesten hun naam opgeven en werden gefotografeerd.

– De gemeentepolitie van Bangkok pleit voor een wetswijziging die het mogelijk maakt meer nachtzaken te controleren. Bovendien zouden de boetes voor illegale activiteiten omhoog moeten. De politie vindt dat ook openlucht zaakjes die eten en alcoholica verkopen onder de wet moeten vallen. Ze zouden om middernacht dicht moeten. Muziek mag niet luider zijn dan 90 decibel.

De huidige wetgeving geldt alleen voor inpandige restaurants, pubs, nachtclubs, disco’s, karaoketenten, massagesalons en soortgelijke etablissementen, die na middernacht open zijn.

Uit een onderzoek van de politie is gebleken dat achthonderd etablissementen niet over de vereiste vergunningen beschikken. Op overtreding staat thans een gevangenisstraf van 1 jaar en een boete van 60.000 baht. Die schrikken de overtreders niet af, zegt de politie. Meestal geeft de rechtbank een voorwaardelijke straf en legt ze alleen een boete op.

– Het plan van de regering om het National Savings Fund, een initiatief van de vorige regering, te schrappen gaat ten koste van de oudere medemens, zegt Worawan Chandoevwit, researcher bij het Thailand Development Research Institute. Het fonds, in 2011 ingesteld, is door de huidige regering nog niet steeds niet geactiveerd en nu wil ze het maar helemaal schrappen.

Doel van het fonds was mensen, die geen gebruik kunnen maken van andere regelingen, in de gelegenheid te stellen een pensioen op te bouwen. De regering wil hen onderbrengen bij het Social Security Fund, dat voor werknemers in loondienst geldt. Maar huishoudelijk personeel en boeren zijn daarvan uitgesloten.

– Twee van de vier politieagenten die worden beschuldigd van het kidnappen en afpersen van twee Italianen, zijn aangehouden. Ze werken bij het politiebureau Thong Lor. De andere twee, die op de vlucht zijn, zijn verbonden aan het bureau Lumpini.

De verdachten gijzelden de Italianen twee dagen in een hotelkamer, nadat ze 2 miljoen baht hadden geëist. Dan zouden ze niet vervolgd worden voor een geldopname uit een ATM met een vermeende valse kaart. De twee Italianen waren een paar uur eerder in Thailand gearriveerd om er hun vakantie door te brengen.

– Vlakbij de plaats waar vorige week zaterdag een trein ontspoorde, is gisteren in Hang Chat (Lampang) weer een trein uit de rails gelopen. Er zijn geen gewonden gevallen. Het herstel en verwijderen van de trein kostte drie uur. Volgens de gouverneur van de SRT was de ontsporing te wijten aan de regen die de grond zacht had gemaakt.

– Een kamnan (dorpshoofd) en zijn assistent zijn gisteren in Singha Nakhon (Songkhla) doodgeschoten. Ze werden in hun pickup truck onder vuur genomen. De politie gaat uit van een politiek motief. De kamnan overleefde een eerdere moordaanslag, waarna hij kogelvrij glas in zijn truck liet monteren. Maar blijkbaar mocht dat niet baten.

– Een man en een vrouw die een 16-jarig meisje hadden gedwongen zich te prostitueren, zijn in een hotel in Pomprap Sattruphai (Bangkok) aangehouden. Ze hadden het meisje gedwongen in twee dagen met zes klanten te slapen en ze hadden haar illegale drugs gegeven. Volgens de verdachten had het meisje al eerder als prostituee gewerkt en was van dwang geen sprake.

– Weet u nog? Zondag werd bij een bushalte in Pathum Thani een bewusteloze Japanse man gevonden. Inmiddels is gebleken dat hij tijdens een etentje met twee Thaise vrouwen was gedrogeerd. Ze stalen zijn camera en geld. De politie is op zoek naar het tweetal, die op camerabeelden zijn vastgelegd. Wie een tip heeft, krijgt 30.000 baht.

Politiek nieuws

– Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), meet met twee maten bij zaken tegen de Democratische partij en opponenten van de regering. Dit verwijt maakte Vachara Phetthong (Democraten) gisteren het DSI-hoofd tijdens de parlementaire behandeling van de begroting 2014. Hij stelde voor het budget van de DSI met 5 procent te verminderen. Een collega stelde zelfs 20 procent voor.

Het meest recente pijnpunt is het onderzoek tegen Malika Boonmeetrakul, woordvoerder van de Democraten. De advocaat van de roodhemden heeft tegen haar aangifte wegens smaad gedaan omdat ze een gemanipuleerde foto van Yingluck op haar Facebook en Twitter account had gezet. Een normale smaadzaak, vindt Vachara, die onderzocht dient te worden door de politie en niet als ‘special case’ door de DSI.

Minister Chalerm Yubamrung, voorheen voorzitter van de special case­-commissie, pakte Vachara terug door erop te wijzen dat de Democraten in 2010 hebben nagelaten autopsie te verrichten op de 91 dodelijke slachtoffers van de roodhemd ongeregeldheden. Daarom onderzoekt de DSI die als special case. ‘De DSI moet die doden onderzoeken om te voorkomen dat de Democraten ‘trample anyone they wanted’’, aldus Chalerm, een opmerking die weer protesten van de Democraten opriep. Chlalerm kreeg later van de voorziter het bevel de Kamer te verlaten.

Economisch nieuws

– FamilyMart gaat met twee mobiele winkels de straat op: een in Bangkok en een Pattaya. Phuket volgt over een paar maanden. Het assortiment bestaat uit 300 tot 400 producten. Behalve als winkel fungeren de wagens ook als rijdende reclame voor het bedrijf.

Dit jaar is het plan 240 nieuwe winkels te openen: 101 filialen zijn al open, in de tweede helft van het jaar volgen de overige 139. Tegen het eind van het jaar telt de keten dan 1.000 winkels. In ziekenhuizen en parken zijn dit jaar vijf tot zes kiosken geopend. FamilyMart is dit jaar 21 jaar actief in Thailand. Dat wordt sinds donderdag tot 28 augustus met het FamilyMart Festival 2013 in CentralPlaza Lardprao gevierd.

– Om het schreeuwend tekort aan arbeidskrachten in de bouwsector te verlichten stelt het Thailand Development Research Institute (TDRI) voor de lonen te verhogen en hogere risicopremies te bieden om zo werkers uit de provincie terug te lokken. Verwacht wordt dat 300.000 arbeiders in het derde kwartaal de sector verlaten en ze komen ook niet meer terug vanwege de hoge kosten van levensonderhoud in Bangkok. Daarnaast stelt het TDRI voor om meer buitenlandse werknemers aan te trekken.

Sinds het minimumdagloon in het hele land naar 300 baht is opgetrokken, houden arbeiders het in Bangkok voor gezien en vertrekken ze naar de provincie waar ze meer geld overhouden. Bovendien is werken in de bouw niet altijd een pretje wanneer het heet is. Yongyuth Chalamwong, directeur research arbeidsomstandigheden bij het TDRI, noemt werken in de bouw een 4D-baan: dangerous, dirty, difficult en degrading. Promotiemogelijkheden zijn uiterst gering. De sector mist de technologie om het tekort aan arbeidskrachten op te lossen.

In de bouw werken 2,2 miljoen arbeiders exclusief buitenlandse werknemers. Het werkloosheidspercentage bedroeg in 2010 0,66 procent van alle arbeidskrachten in alle industrietakken. Dat is het laagste percentage in Zuidoost Azië.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website