Een week wordt hij al vermist en nog steeds is er geen spoor gevonden van de activist Por Cha Lee Rakcharoen, die zich inzet voor de etnische Karen in nationaal park Kaeng Krachan.

Na er vorige week donderdag door boswachters gearresteerd en vrijgelaten te zijn, is hij spoorloos. Een speciale taakeenheid van de Negende Infanterie Divisie kamt het gebied uit.

Bewoners verdenken het parkhoofd ervan dat hij er iets mee te maken heeft, omdat hij in 2011 het bevel gaf hutten van Karen in brand te steken. Die zouden in verboden gebied staan. De bewoners onder leiding van Por Cha Lee zijn daarvoor naar de rechter gestapt. Por Cha Lee heeft in die zaak bewijsmateriaal verzameld en getuigen gezocht.

Het parkhoofd heeft gisteren op het politiebureau van Kaeng Krachan een verklaring afgelegd. Hij zegt met de verdwijning niets te maken te hebben en beweert zelfs niet te weten dat Por Cha Lee volgende maand voor moet komen ‘for trespassing’ [?].

Op de foto de woning van Por Cha Lee. Zie verder Activist voor etnische Karen-dorpelingen sinds donderdag spoorloos.

– Tot verrassing van velen is voormalig monnik Phra Yantra Ammaro Bhikkhu (60, foto homepagina) vorige week naar Thailand teruggekeerd. De monnik, die 20 jaar geleden werd beschuldigd van beledigende opmerkingen over de Supreme Patriarch en een seksuele affaire, verbleef al die tijd in de VS. Hij loopt nu geen gevaar meer vervolgd te worden omdat de zaak verjaard is.

Bhikkhu ontkent nog steeds de Supreme Patriarch te hebben beledigd. Die had toen de leiding van een onderzoek naar hem in verband met een seksueel schandaal. Bikkhu zou met vrouwen het bed hebben gedeeld en een hebben bezwangerd. In 1995, toen het meisje 5 jaar was, kwam de zaak voor de Supreme Sangha Council.

Bhikkhu gaat op 1 mei weer terug naar de VS. Hij is van plan definitief naar Thailand terug te keren, wanneer de politieke situatie weer normaal is. Hij kwam hier naartoe omdat de monnik die hem destijds inwijdde, ziek is. Verschillende van zijn voormalige volgelingen, voornamelijk uit Nakhon Si Thammarat, hebben hem opgezocht.

– De Amerikaanse president Obama brengt een bezoek van acht dagen aan vier Aziatische landen, maar Thailand slaat hij over. Het bezoek was oorspronkelijk gepland voor vorig jaar oktober, maar werd toen geannuleerd vanwege de gedeeltelijke ‘shutdown’ van de regering. Obama kwam gisteren in Japan aan.

– Persbureau Reuters neemt geen woord terug van het verhaal dat marinemensen betrokken zijn bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen. Tegen Reuters en twee Reuters journalisten is door een kapitein van de marine aangifte wegens smaad gedaan, maar ze zijn nog niet vervolgd.

Dat gebeurt al wel met twee journalisten van de website Phuketwan, die vorig jaar passages uit het Reuterverhaal overnamen. Zij worden vervolgd op grond van de Computer Crimes Act, die strengere straffen kent dan wanneer ze wegens smaad zouden worden vervolgd [op basis van de strafwet]. De marine zegt dat het verhaal de reputatie van de marine heeft beschadigd en dat het een zaak van nationale veiligheid betreft.

Of het ooit tot een vervolging van Reuters en de twee journalisten komt, is onzeker, want zij bevinden zich in het buitenland. Reuters hoopt dat de marine de aangifte intrekt. Dankzij de berichtgeving door Reuters hebben de autoriteiten 900 gesmokkelde vluchtelingen die in Thailand werden vastgehouden, kunnen vrijlaten, zegt het Britse persbureau.

– De advocaat die premier Yingluck bijstaat in de zaak bij de National Anti-Corruption Commission, probeert opnieuw toestemming te krijgen om zeven extra getuigen te laten opdraven. Die moeten Yingluck vrijpleiten van nalatigheid, waar ze door de NACC van wordt beschuldigd. Yingluck zou als voorzitter van het National Rice Policy Committee niets hebben gedaan tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst. Het is de derde keer dat de advocaat het probeert. Hij hoopt dat tenminste vier van de zeven worden toegelaten.

Naar verwachting doet de NACC volgende maand uitspraak. Als de commissie Yingluck schuldig acht, moet ze haar werk staken. De Senaat beslist vervolgens of ze afgezet wordt. De NACC heeft al 15 personen, waaronder twee voormalige bewindslieden, in staat van beschuldiging gesteld wegens een deal tussen de regering van Thailand en China, die feitelijk een particuliere transactie was.

Staatssecretaris Yanyong Phuangrach (Handel) heeft de NACC gevraagd de rijstvoorraad van de regering [in de afgelopen twee jaar opgebouwd] te controleren. Een commissie van het ministerie van Financiën zou incomplete informatie hebben verstrekt, waardoor het verlies van het hypotheeksysteem veel te hoog wordt geschat. Dat verlies zou veel kleiner zijn.

– Een politieofficier heeft gisteren tijdens een training een dodelijke val uit een helikopter gemaakt. Hij zou met zijn been verward zijn geraakt in het rappeling rope. De oefening, die plaatsvond bij het politiebureau aan de Vibhavadi Rangsit Road, was een simulatie van de evacuatie van mensen die in een gebouw vastzitten.

– Een ramp met een veerboot, zoals in Zuid-Korea, is hoogst onwaarschijnlijk, zegt het Marine Department, omdat de afstanden hier korter zijn en de zeewaardigheid van de schepen voortdurend wordt gecontroleerd. Toeristen en gebruikers van autoveerdiensten hoeven zich nergens zorgen over te maken.

Thailand telt twee autoveerdiensten: Trat-Koh Chang (5 kilometer) en Surat Thani-Koh Samui (25 kilometer). Deze dienst vindt alleen bij daglicht plaats. Mocht er zich ooit een ramp voordoen, dan zijn er voldoende schepen in de buurt om hulp te bieden.

Over twee maanden begint elke reis met het vertonen van een video, waarop wordt getoond waar de nooduitgangen en reddingsvesten zijn.

– Premier Yingluck bespreekt vandaag tijdens een vergadering van de Defensieraad met de legertop de rol van het leger op de dag van de nieuwe verkiezingen (de datum is nog niet vastgesteld). Voorkomen moet worden dat de verkiezingen verstoord worden, zoals op 2 februari. Soldaten zouden daarvoor moeten zorgen. Een ander idee dat is geopperd, is de vestiging van stembureaus op militaire bases.

– Het gerechtshof beslist op 13 augustus of de inwoners van Bangkok naar de stembus moeten om een nieuwe gouverneur te kiezen. De Kiesraad heeft daar om gevraagd omdat supporters van de huidige gouverneur tijdens de verkiezingscampagne, een jaar geleden, de Kieswet hebben overtreden. Het Hof hoort volgende maand en in juni de Kiesraad en getuigen. Gouverneur Sukhumbhand Paribatra staat sinds het besluit van de Kiesraad op non-actief. Zijn taken worden waargenomen door een adjunct-gouverneur.

– Vijfentwintig gepensioneerde soldaten zijn gisteren naar een vergadering van de nieuw opgerichte Rubbish Collection Organisation (RCO) gekomen. Oprichter Rienthong Nanna deed er alle mogelijk moeite eerdere uitspraken van hem over de vorming van een gewapende macht te nuanceren. Die zou een jacht moeten gaan maken op anti-monarchisten. Rienthong zei nu alleen te streven naar juridische actie tegen paleiscritici.

Rienthong beweert al tweeduizend teams van ‘People’s Army’-vrijwilligers te hebben gevormd om op zoek te gaan naar booswichten die de monarchie belasteren op de social media, televisie, radio en in kranten.

Hij streeft zelfs naar 10 miljoen vrijwilligers. [Ach ja, waarom niet.] Vrijwilligers zouden gisteren al driehonderd anti-monarchisten op het spoor zijn gekomen.

Dinsdag deed Rienthong aangifte tegen een Thai-Britse vrouw die in Engeland woont. Zij heeft op de sociale media geschreven dat de RCO haat zaait. Het majesteitsschennis wetsartikel vindt ze verouderd. Rienthong zegt door gewapende groepen te worden bedreigd. Vorige maand werd het ziekenhuis, waarvan hij directeur is, met een granaat aangevallen. De politie heeft de dader(s) nog niet achterhaald.

– De bekende pro-regerings dichter Kamol Duangphasuk (45) is gisteren in het volle daglicht op het parkeerterrein van een restaurant in Lat Phrao (Bangkok) doodgeschoten. Getuigen zeggen vijf tot zes schoten te hebben gehoord. Roodhemdleider Nattawut Saikuar zegt geen idee te hebben wat het mogelijk motief kan zijn. Ook de politie tast nog in het duister.

– Het roodhemd radiostation in Pathum Thani is voor de tweede keer bestookt met een granaat. Niemand raakte gewond. Over schade rept het bericht niet.

– De Kiesraad gaat in principe akkoord met nieuwe verkiezingen op 20 juli. Die datum had dinsdag de voorkeur van voormalig regeringspartij Pheu Thai tijdens een vergadering van de Kiesraad met alle politieke partijen. Volgende week woensdag praat de Kiesraad met het kabinet over de mogelijkheid van een Koninklijk Besluit, waarin de verkiezingen worden aangekondigd. Over de vraag of een KB nodig is, verschillen Kiesraad en regering van mening.

– De ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean-landen bereiden een verklaring voor, waarin ze Thailand oproepen zijn politieke conflict door middel van onderhandelingen en nieuwe verkiezingen op te lossen. De ministers denken dat verkiezingen een eind kunnen maken aan de crisis en tot nationale verzoening zullen leiden. Asean-leiders gaven in december een soortgelijke verklaring uit.

– Een 16-jarig meisje is gisterochtend in Chanae (Narathiwat) licht gewond geraakt toen een bom bedoeld voor een pickup truck met twee districtshoofden en twee defensievrijwiligers, ontplofte. De pickup truck werd licht beschadigd, de inzittenden bleven ongedeerd.

– Een gevalletje van fraude of niet? Drie al gekwalificeerde onderwijskrachten (ze zouden ook broers zijn) hebben deelgenomen aan het recruteringsexamen voor onderwijsassistent. Eén verklaarde voor een ingestelde onderzoekscommissie te hebben deelgenomen om een beter inzicht in het toelatingsexamen te krijgen, zodat hij zijn leerlingen beter kan begeleiden en toekomstige kandidaten beter kan helpen. Hij benadrukte geen oneerlijke motief voor deelname te hebben gehad. Aan het tweedaags examen werd door 91.577 kandidaten deelgenomen. Er zijn 1.888 plaatsen te vergeven.

– De doodstraf dreigt voor de vrouw die gisteren in Kanchanaburi is aangehouden op verdenking van samenspanning met een groot drugsnetwerk in Myanmar. Bij de arrestatie heeft de politie vermogen ter waarde van 100 miljoen baht in beslag genomen, waaronder een huis in Sai Yok (Kanchanaburi), vuurwapens, gouden ornamenten, contant geld, koeien en voertuigen.

De vrouw die het netwerk leidt, is nog voortvluchtig. Waarschijnlijk houdt ze zich schuil in de Myanmarese grensplaats Tachilek. Ze zou nog steeds actief zijn en Karen stamleden als koerier gebruiken. In september zijn drie leden van het netwerk gearresteerd. Zij worden ervan verdacht dat ze drugs de gevangenis van Ratchaburi wilden binnen smokkelen.

– Het Royal Irrigation Department probeert het maar weer eens: Wees zuinig met water, roept het de bevolking op. De watervoorraden beginnen te slinken en de droogte heeft op verschillende plaatsen in het land hard toegeslagen.

De hoeveelheid water in de twee grootste stuwmeren van het land, Bhumibol (Tak) en Sirikit (Uttaradit), beschikbaar voor huishoudelijk gebruik en handhaving van het ecologisch systeem bedraagt 19 procent van de gecombineerde opslagcapaciteit.

Het Meteorological Department verwacht dat de regentijd dit jaar later dan normaal, dat is volgende maand, begint. De problemen worden verergerd omdat boeren op veel plaatsen geen gehoor hebben gegeven aan de oproep af te zien van de off-season rijstverbouw. Dat kan ze wel eens lelijk opbreken want extra water krijgen ze niet.

In Nakhon Ratchasima zijn twee districten tot noodgebied uitgeroepen. Bij de 32 districtskantoren in de provincie zijn tenten opgezet om mensen te helpen. De droogte is voor sommigen aanleiding naar elders te verkassen, waar nog wel water is. Voorbeeld: een eendenboer is met 8.000 eieren van Buri Ram naar Surin gereisd om daar door te kunnen gaan met zijn bedrijf.

Het Disaster Prevention and Mitigation Department meldt dat 42 provincies (van de 77) door de droogte worden geteisterd.

Economisch nieuws

– De regering wil proberen tussen dit jaar en 2016 drie miljoen ton rijst aan de Filipijnen te verkopen. Een Memorandum of Understanding met het eilandenrijk zou daarvoor borg moeten staan, maar de Thai Rice Exporters Association wijst erop dat zo’n MoU geen enkele garantie biedt. In het verleden kochten de Filipijnen alleen rijst van Thailand als de prijs en kwaliteit hen beviel.

De Filipijnen hebben een soortgelijke overeenkomst met Vietnam en Cambodja. Het MoU stelt Thailand in de gelegenheid om mee te bieden. In 2012 en 2013 deed Thailand dat driemaal. Met weinig succes want in 2012 werd slechts 120.000 ton verkocht en vorig jaar 680.000 ton.

Charoen Laothamatas, president van de TREA, vindt dat Thailand beter met de Filipijnen kan gaan onderhandelen over verhoging van het importquotum. Sinds 2010 heffen de Filipijnen een importtarief van 40 procent in ruil waarvoor het land belooft minstens 367.000 ton rijst per jaar van Thailand te kopen.

De afgelopen twee jaar [dat het hypotheeksysteem voor rijst van kracht was] heeft de regering 7 à 8 miljoen ton aan andere regeringen kunnen verkopen. Sinds oktober is via de Agricultural Futures Exchange of Thailand 547.000 ton witte rijst en Hom Mali verkocht met een opbrengst van 7 miljard baht.

De regering hoopt via de AFET 1 miljoen ton te kunnen verkopen en 18 miljard baht te kunnen vangen. AFET en G2G (government to government) deals zijn de twee belangrijkste kanalen voor de regering om van haar gigantische rijstvoorraad af te komen en de boeren te kunnen betalen, die al maanden op hun geld wachten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

‘Controversiële overplaatsing was kabinetsbesluit’

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 24 april 2014”

 1. Hemelsoet Roger zegt op

  Er wordt dus gezegd dat het regenseizoen later zou beginnen? Ik geloof het niet, het is nu al de tweede week dat er hier alle dagen ’n onweer overkomt en de vooruitzichten van de weerkundige dienst over Korat, geeft zeker tot volgende week alle dagen onweer en regen aan. Ik heb zo de indruk dat het regenseizoen juist vroeger dan verleden jaar begonnen is!!! Ook nu, terwijl ik dit schrijf, zit er terug ’n groot onweer aan te komen.Gisteravond was het er een met zeer felle regen en bliksem en dat zowat 2uur lang, ook de electriciteit sloeg 2 keer voor enkele seconden uit.

 2. luc.cc zegt op

  Troost U, enkele sekondem geen electriciteit, als het hier onweert bij de tweede slag, de electriciteit uit voor minstens 3 uren, en vandaag terug prijs gehad, donderslag om 16oo uur, electriciteit terug om 1800 uur, vrij snel
  Regen viel met bakken uit de lucht
  De stuwmeren zullen wel water genoeg krijgen

 3. Jan de Schipper zegt op

  Moord op een red shirt dichter op klaarlichte dag in een parkeer garage in Bangkok, illegaal middels trucjes de Premier willen afzetten en geen verkiezingen houden, Suthep die ongestoord de economie van Bangkok middels straat optochten en acties mag ontwrichten, ziehier wat er gaan de is momenteel.
  Veranderingen kunnen er alleen komen als de stem des volks heft geklonken, de laatste keer verhinderde Suthep met op de achtergrond de democratische partij die de vorige verkiezingen steeds verloor een normale stembusgang overall. Dat mag blijkbaar maar eerlijke verkiezingen niet.
  Ik snap dat de USA en de EU bedenkingen gaan krijgen bij wat er gaande is aan illegale dingen en moorden rond Suthep en de zijnen. groeten van Jan uit de Isan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website