Nieuws uit Thailand – 23 november 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
23 november 2014

Een khon speelster wordt opgemaakt. Khon is een traditonele Thaise dansvorm met een verhaallijn ontleend aan de Thaise geschiedenis en oude Thaise mythes.

Opvallend geluid van de Thaise Kamer van Koophandel. Niet de economische groeicijfers moeten allesbepalend voor het economisch beleid maar verkleining van de sociale ongelijkheid en duurzaam economisch management.

Dit pleidooi hield TCC vice-president Vichai Assarasakorn gisteren tijdens een seminar met alle provinciale kamers van koophandel. ‘Aan het eind van elk jaar, wanneer grote bedrijven en banken de balans opmaken, dient de regering haar fixatie op de groeicijfers te beperken. Want kleine bedrijven, boeren en arbeiders worstelen op hetzelfde moment met een laag inkomen en schulden.’

De KvK-leden bogen zich ook over de vraag of de nieuwe grondwet maatregelen dient te bevatten die garanties bieden voor een duurzaam economisch beleid. De leden willen dat de grondwet ‘inclusive growth’ mogelijk maakt: groei waarvan alle sectoren van de samenleving evenredig profiteren.

TCC vice-voorzitter Pornsil Patcharintanakul pleitte voor een lange termijn stimuleringsplan, want de effecten van korte termijn maatregelen, zoals subsidies voor rijst en rubber, hebben geen langdurig effect. De wet zou moeten voorschrijven welke gewassen voor overheidssteun in aanmerking komen.

Ian Pascoe van het financiële adviesbureau Grant Thornton zei dat de 10 jaar van politieke onrust een zorgbarend stempel heeft gedrukt op de internationale concurrentiepositie van Thailand. Een voortdurend gebrek aan investeringen zonder samenhangende langetermijn strategie en actie heeft zijn tol geëist, terwijl de stagnerende mondiale economische groei op de economie drukt. Pascoe meent dat Thailand een groei van 4 procent van het bruto binnenlands product nodig heeft om op neutrale groei te blijven.

– De overlijdensakte van politieofficier Akkharawut Limrat, die online circuleert, roept vragen op over de doodsoorzaak. Volgens de akte heeft hij bij ‘een val van een hoge plaats’ breuken in zijn wervelkolom opgelopen.

Ook het feit dat zijn familie het lichaam een half uur nadat ze het had opgehaald, heeft laten cremeren, lijkt verdacht. Normaal zit er drie dagen tussen, voor de rituele wassing en condoleancebezoeken. Het bericht zegt dat Akkharawut onlangs bij een overplaatsingsronde was ‘gezuiverd’, maar wat daarmee wordt bedoeld, weet ik niet en het bericht meldt het ook niet.

– Het is een gebed zonder end: een verbod op het gebruik van asbest. Nog steeds heeft Thailand zich niet aangesloten bij de meer dan vijftig landen die het kankerverwekkend asbest in de ban hebben gedaan.

Het ministerie van Industrie gaat het maar weer eens proberen. Het legt het kabinet het voorstel voor om aan het gebruik en de productie van asbest voor 2020 een eind te maken.Bedrijven krijgen 2 tot 5 jaar de tijd voor aanpassingen. Uit woningen en bedrijfspanden waarin asbest is verwerkt, hoeft het spul niet verwijderd te worden.

Het ministerie gaat wel informatie verstrekken over het veilig verwijderen van bouwmaterialen die asbest bevatten. Het plan van het ministerie voorziet ook in de ontwikkeling van alternatieve materialen, zoals ethyleen vinyl en basalt fiber.

Volgens een recente studie van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang bedraagt de economische last voor bedrijven, consumenten, huishoudens, varkensboerderijen, scholen en ziekenhuizen 464,8 miljard baht wanneer het verbod van kracht wordt.

In Thailand is chrysotile, een van de twee vormen van asbest, al meer dan 50 jaar gebruikt bij de productie van dakplaten. De Siam Cement Group stopte in 2007 met de productie, Mahaphant in 2011, maar twee andere bedrijven gebruiken het nog steeds: Oran Vanich en Diamond Roof Tiles. De fabrikanten zijn er niet van overtuigd dat er een verband met kanker is, alhoewel de wereldgezondheidsorganisatie het gebruik ontraadt.

Kevtex Co, een bedrijf dat remmen voor vrachtwagens en bussen maakt, is onlangs overgestapt naar rock wool. De productiekosten zijn volgens de directeur daardoor met 30 tot 40 procent toegenomen. ‘Alhoewel onze klanten de prijsverhoging niet kunnen hanteren, is ze nodig omdat we klaar moeten zijn voor het geval de regering de import [van asbest] stopt.’

– Honda roept in Thailand 17.369 auto’s terug naar aanleiding van een verkeersongeluk in juli waarbij een zwangere Maleisische vrouw om het leven kwam omdat de airbag niet goed functioneerde. De Honda City waarin ze zat, was geregistreerd in Brunei en gefabriceerd in Thailand; de airbag kwam uit de VS.

Zeker vijf overlijdensgevallen, alle in Honda’s, worden in verband gebracht met defecte luchtzakken die geproduceerd zijn door het Japanse bedrijf Takata Corp. Meer dan 14 miljoen voertuigen zijn wereldwijd al teruggeroepen voor controle. Het gevaar bestaat dat de airbag explodeert, waardoor metalen deeltjes de wagen worden ingeblazen.

In Thailand gaat het om de City-modellen uit 2003 en 2004. Ongelukken hebben zich er nog niet mee voorgedaan. De tweehonderd Honda dealers roepen hun klanten in een brief op om de airbags gratis te laten vervangen, te beginnen eind november.

– Ondanks alle gedoe over de film en het drievinger gebaar, is de nieuwe Hunger Games een kaskraker. De eerste twee dagen dat de film in de bioscoop draaide, lag het bezoek 20 procent hoger dan bij haar voorganger Catching Fire.

De film lijkt te profiteren van het verbod van de junta op het maken van het aan de film ontleend gebaar dat anti-coup demonstranten gebruiken als protest tegen de staatsgreep. Eén bioscoop heeft de film teruggetrokken (Scala, zie foto homepagina) uit angst dat die voor politieke doeleinden zou worden misbruikt.

Jeff Gomez, directeur van Starlight Runner Entertainment, zegt dat het allemaal niet meer uitmaakt of de film door één bioscoop of meerdere wordt geboycot. ‘De social media hebben al lang een sterk verband met de film gelegd.’

– De rector van de Chulalongkorn universiteit heeft een seminar over het parlementair stelsel verboden omdat de organisatoren hadden verzuimd toestemming te vragen aan de NCPO (junta). Het seminar had gisteren moeten plaatsvinden. Een van de organisatoren zegt dat het seminar alleen maar bedoeld was om opinies over het meest ideale parlementaire systeem te onderzoeken. Hij gaat zijn omissie nu gaat goedmaken en toestemming aan de NCPO vragen om het seminar volgende maand te houden.

– Een 79-jarige Koreaan heeft vrijdag een eind aan zijn leven gemaakt door van de 19de verdieping van een condominiumgebouw in Bang Na (Bangkok) te springen. Zijn kamergenoot heeft verklaard dat hij al bijna een jaar op een toeristenvisum in Thailand verbleef. Hij had niets bijzonders aan zijn vriend opgemerkt en zei ook niet te weten waarom hij suïcide heeft gepleegd. De politie heeft voor alle zekerheid de kamer geïnspecteerd, maar trof geen sporen aan die op een gevecht duidden.

– In Chiang Mai heeft de politie vier mannen gearresteerd die flessen met gesmokkelde alcohol vulden en er stickers van bekende merken op plakten. Bij uitgaansgelegenheden was de alcohol gewild omdat ze goedkoper was dan het echte spul. Volgens het bericht kan het gebruik tot misselijkheid, blindheid en zelfs de dood leiden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Regering wil kort-gestraften op vissersboten laten werken

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website