Klachten over taxichauffeurs vormen de bulk van klachten die de afgelopen acht maanden via de hotline 1584 bij het Land Transport Department zijn binnengekomen.

Van de 26.000 telefoontjes gingen 18.800 over armzalige taxidiensten, 1.600 over non-airconditioned bussen en 1.400 over minibusjes. Verder waren er klachten over particuliere non-airconditioned bussen, die onder contract van het gemeentelijk vervoersbedrijf van Bangkok rijden, over diensten die de gemeente verleent, motortaxibestuurders, motor-driewielers en songtaews.

Bij de taxichauffeurs ging het vooral om chauffeurs die het verdomden om naar de gewenste bestemming te rijden. Verder om onbeleefd gedrag en roekeloos rijden.

– Ambtenaren en uitzendbureaus die betrapt worden bij het berekenen van ‘oneerlijke’ kosten kunnen strenge straffen tegemoet zien. Dit kregen tweehonderd bemiddelaars gisteren te horen tijdens een bijeenkomst van het ministerie van Werkgelegenheid. Permanent secretaris Jeerasak Sukhonthart riep er migranten op om in die gevallen niet te schromen dit te melden.

Jeerasak drong er bij de bemiddelaars op aan om ‘transparant’ te zijn over de gemiddelde kosten van hun bemiddeling bij het tewerkstellen van de migranten. ‘De bedragen die in rekening worden gebracht, moeten eerlijk zijn en dienen verlaagd te worden.’ Hij wees erop dat ambtenaren verplicht zijn aanvragen snel te behandelen zonder geld te krijgen voor een ‘speciale behandeling’ [lees: steekpenningen in hun zak te steken].

Wanneer de regels worden overtreden, kunnen zowel de betrokken ambtenaren als de bureaus  juridische actie verwachten. De ambtenaren worden zowel disciplinair als strafrechtelijk aangepakt en de uitzendbureaus kunnen hun vergunning kwijtraken of gesloten worden.

Jeerasak zegt dat 224 bedrijven een vergunning voor arbeidsbemiddeling van migranten hebben; zeven aanvragen zijn in behandeling. In Thailand werken volgens cijfers van het Memorandum of Understanding tussen Thailand en buurlanden 373.880 migranten: 91.797 uit Myanmar, 53.341 uit Laos en 228.652 uit Cambodja.

Een aantal uitzendbureaus klaagt dat de hoge kosten die uitzendbureaus in het buitenland voor hun bemiddeling in rekening brengen, de kosten in Thailand voor het plaatsen van migranten opjagen. De buitenlandse bureaus zeggen dat geld nodig te hebben om werkgevers te compenseren wanneer arbeiders voor beëindiging van hun contract vertrekken.

– Bij toeval zijn veertien antieke amuletten gevonden in de buurt van een opgraving in Myanmar waar de tombe zich zou bevinden van een vorst uit Ayutthaya. De amuletten (4 bij 6 cm) zijn gemaakt van klei, gemengd met gedroogde planten en in zilver ingekapseld. Ze tonen een combinatie van Ayutthaya en Myanmar kunststijlen. In afwachting van nader onderzoek naar de precieze aard van de amuletten wordt gesproken van Ayutthaya-Amornpura stijl. De amuletten werden in maart gevonden toen een nabijgelegen stupa werd schoongemaakt.

In Myanmar wordt door de Yethapanpwint vereniging gezocht naar de stoffelijke resten van koning Uthumporn, die na de inname van Ayutthaya in 1767 door de Birmezen werd meegenomen. Het werk is door de regering van Myanmar opgeschort omdat ze van het project een nationaal project wil maken met medewerking van het Thai Fine Arts Department.

– Fruittelers in het Oosten zijn de volgende groep van boeren die steun krijgen van de NCPO. Voor verbetering van de distributie en bevordering van fruitverwerking wordt een budget van 50,93 miljoen baht uitgetrokken. De Bank for Agriculure and Agricultural Cooperatives biedt leningen aan met een rente van 3 procent.

– Binnen zes maanden kunnen maatregelen verwacht worden op het gebied van energieprijzen en al voor het eind van deze maand neemt de NCPO een besluit over de benzine en LPG-prijs, zegt NCPO adjunct-hoofd Prajin Juntong.

De prijs van diesel blijft gehandhaafd op maximaal 30 baht per liter totdat de energiemaatregelen klaar zijn. Het bedrijfsleven heeft er op aangedrongen de dieselprijs een jaar lang onder die grens te houden.

Gisteren vergaderde de NCPO voor de tweede maal met betrokken partijen. Ze waren het erover eens dat de prijsstelling van benzine en gas uit een oogpunt van billijkheid herzien dient te worden. De prijzen moeten omlaag en de regels voor toezicht op energiezaken dienen verbeterd te worden om er maximaal voordeel uit te behalen. Prajin waarschuwt de bevolking evenwel dat ze geen drastische prijsverlagingen moet verwachten.

– Topambtenaren die zijn overgeplaatst naar een post in het Government House, hebben zich daar nog niet vertoond. De enige die zijn kantoor al heeft gezien, is Adul Saensingkaew, voormalig hoofd van de Royal Thai Police. Hij is weliswaar politiechef af, maar hij maakt wel deel uit van de NCPO. Adul legt zelden een verklaring af en mijdt zoveel mogelijk contact met de pers.

Grote afwezigen in het Government House zijn tot nu toe Tarit Pengdith, voormalig hoofd van het Department of Special Investigation; Nipat Thonglek, voormalig permanent secretaris van Defensie en Suwichak Nakwatcharachai, voormalig secretaris-generaal van het Huis van Afgevaardigden.

De enige topambtenaar die in zijn nopjes is, is Panadda Diskul: hij is gepromoveerd van adjunct-secretaris naar de post van permanent secretaris van het kantoor van de premier.

– Pas op, de VS en EU willen hun handelspartners, inclusief Thailand, onder druk zetten om hun financiële markten te openen voor in beide continenten gevestigde multinationale bedrijven. Die waarschuwing uit waakhond Free Trade Agreement Watch naar aanleiding van een rapport van Wikileaks. De eis tot openstelling zou blijken uit een geheime ontwerp-tekst van de Trade in Services Agreement (Tisa). De VS en EU willen dat financiële bedrijven met een hoofdkantoor in New York, Londen, Parijs en Frankfurt hun vleugels kunnen uitslaan.

Volgende maand ontmoeten vertegenwoordigers van het ministerie van Handel hun Europese counterparts voor de vierde ronde van onderhandelingen over de vrijhandelsovereenkomst. De EU heeft andere landen met wie ze onderhandelt al gezegd,Tisa te accepteren.

‘Thailand is in een ongunstige positie’, zegt Kannikar Kijtiatchakul, kernlid van de Thaise waakhond. Ze dringt er bij de junta op aan met de Thaise onderhandelaars te overleggen. Volgens haar is niet alleen de ontwerp-tekst geheim, maar blijft die ook 5 jaar geheim nadat Tisa in werking treedt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Peiling Suan Dusit: Junta krijgt een ruime voldoende
Suthep: Ik praat al 4 jaar met Prayuth over ‘Thaksin-regime’

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 23 juni 2014”

  1. Cornelis zegt op

    Zie voor de tekst van de deze maandag opgestelde verklaring van de EU Ministers van Buitenlandse Zaken t.a.v. Thailand http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/143330.pdf


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website