Nieuws uit Thailand – 23 augustus 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
23 augustus 2013

Dankzij een sigarenpeuk is het bewijs geleverd: jet-set monnik Wirapol Sukphol is de vader van een 11-jarige jongen, wiens moeder hij toen ze 14 jaar was, bezwangerd heeft.

De peuk, die door Wirapol  als amulet aan een volgeling was gegeven, bevatte nog voldoende DNA van de monnik om die te vergelijken met het DNA van de moeder en de zoon. Het DNA kwam voor 99,99 procent overeen, zei Anek Yomjinda, directeur van het Central Institute of Forensic Science, gisteren bij de presentatie van de resultaten van het DNA-onderzoek.

Behalve de peuk beschikte het instituut ook over twee stukjes van de pij van de monnik en een amulet met resten van betelnootfluim, maar die waren niet bruikbaar. De testresultaten zijn dermate overtuigend dat geen verder onderzoek hoeft te worden gedaan naar de bewering van de broer van de monnik dat hij de vader is.

Wirapol, inmiddels monnik af, wordt niet alleen beschuldigd van seks met het destijds minderjarige meisje, maar ook van belatingsontduiking, drugsgebruik, valse verklaringen over een doctor’s graad en zijn bovennatuurlijke gaven, doodslag en het witwassen van geld. De zaak kwam in het nieuws door een video waarop de monnik in een privéjet zat.

Naar verluidt bevindt de monnik zich in Laos en zou hij zich willen aangeven. Sukij Phulsrikasem, een supporter van de ex-monnik, die bemiddelt, zegt dat hij vandaag hoort of de monnik zich bij de autoriteiten meldt. Wirapol is op de hoogte van de DNA-uitslag.

– De baht-dollarkoers is op het laagste niveau sinds drie jaar beland en de effectenbeurs is naar het laagste niveau sinds november vorig jaar gezakt. Sinds de US Federal Reserve vorige maand voorspelde dat de Amerikaanse economie dit jaar verbetert en stimuleringsmaatregelen worden verminderd, doen buitenlandse investeerders hun aandelen en obligaties van de hand en vluchten ze naar grote economieën zoals de VS en Japan.

De baht is gezakt naar 32,09/32,13 tegenover de dollar. Dit jaar is de valuta met 5 procent geslonken. Ook andere Aziatische valuta hebben het moeilijk. De Maleisische ringgit zakte naar zijn laagste niveau in drie jaar, de Filippijnse peso idem in twee maanden, de Indonesische rupiah (min 0,4 pct) idem sinds april 2009 en de Indiase rupee naar 65,56, het laagste niveau dit jaar.

De beursindex verloor de afgelopen zes dagen 7,4 procent en sloot gisteren op 1.351,781 punten met een vermindering van 0,25 procent in actieve handel ter waarde van 57,9 miljard baht. De Filippijnse beurs was de grootste verliezer in de regio.

Pongpen Ruengvirayudh, adjunct-gouverneur van de Bank of Thailand, zegt dat de centrale bank maatregelen zal nemen wanneer de baht in een hoger tempo in waarde blijft dalen. Maar de baht beweegt zich nu in lijn met de andere regionale valuta, die eveneens te maken hebben met de uitstroom van kapitaal. Het verschil is het tempo, omdat de baht een hoger risico op instabiliteit loopt.

Bezorgdheid over de kapitaaluitstroom is een van de redenen waarom het Monetary Policy Committee van de bank deze week besloot de policy rate op 2,5 procent te handhaven, alhoewel de economische groei vertraagt. Van dit tarief leiden banken hun rentetarieven af.

– Achttien ambtenaren worden ervan verdacht 4,3 miljard baht te hebben gestolen door te frauderen met de teruggave van de BTW. Een onderzoekscommissie van het ministerie van Financiën en het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) hebben dat ontdekt. Van de achttien hebben vier de functie van senior director en specialist op C-9 niveau; de overigen zijn ambtenaren op operationeel niveau.

Het ministerie gaat een disciplinair onderzoek naar de vier topambtenaren doen, de veertien anderen zijn het pakkie-an van de Belastingdienst. Areepong Phucha-um, permanent secretaris van het ministerie, zei gisteren dat het ministerie haar onderzoek gaat uitbreiden om te zien of ambtenaren op een nog hoger niveau bij de fraude zijn betrokken.

De ministeriële commissie en de DSI hebben twintig bedrijven onder de loep genomen. Ze stuitten daarbij op frauduleuze belastingteruggaves van 1,13 miljard baht (provincie Samut Prakan)  en 3,2 miljard baht (Bang Rak, Bangkok). De DSI gaat strafrechtelijke stappen tegen de verdachten nemen, het Anti-Money Laundering Office gaat proberen het achterovergedrukte geld te achterhalen.

Zoals al eerder gemeld, werden nepbedrijven opgezet met neptransacties waarop de BTW werd terugggevraagd. Arbeiders en boeren in Pichit en Tak kregen 200 tot 500 baht voor het illegaal gebruik van hun ID-kaart, die nodig was voor het opzetten van de bedrijven. De belastingteruggave werd opvallend snel geregeld, zegt Prasit Suebchana, inspecteur-generaal van het ministerie. Sommige bedrijven knoeiden ook met de prijzen van de goederen.

De Belastingdienst zegt dat 38 ondernemers bij de fraude zijn betrokken en vermoedelijk tien ambtenaren bij de dienst. De fraude zou de overheid 2,87 miljard baht hebben gekost. Volgens directeur-generaal Sathit Rangkhasiri heeft een intern onderzoek nog geen bewijs van corruptie opgeleverd, hooguit ‘onachtzaamheid’. De dienst gaat geen disciplinaire maatregelen tegen de betrokken ambtenaren nemen. [Zeker bang dat hij in hun val wordt meegesleurd.]

– Maleisië heeft Thailand een veer gestoken in een niet nader te omschrijven lichaamsdeel voor de vredesgesprekken die het land met verzetsgroep BRN voert. Vice-minister-president Tan Sri Muhyiddin, op bezoek in Thailand, heeft haar dat in een gesprek laten weten, zei Yingluck gisteren. Maleisië belooft het initiatief om vrede te brengen in het Zuiden van harte te ondersteunen en het is bereid gedurende het gehele proces met Thailand samen te werken, aldus Yingluck.

Tijdens het gesprek kwam ook het probleem van de dubbele nationaliteit van sommige Myanmarezen aan de orde. Thailand verdenkt hen ervan banden te hebben met de opstandelingen. Yingluck heeft Tan gevraagd hun vingerafdrukken te controleren. Ze vroeg ook om een gezamenlijke vergadering om over andere problemen met personen met een dubbele nationaliteit te praten.

– Je moet maar durven. Een pijpleiding van PTT Global Chemical Plc breekt en olie spoelt aan op het strand van Koh Samet en nu dient het bedrijf bij de politie een klacht in over ‘valse informatie’ die aan de pers is verstrekt. De juridische afdeling van het bedrijf bestudeert de mediaberichtgeving thans in detail om te bezien of juridische actie nodig is. De berichtgeving zou de reputatie van het bedrijf schaden. Om welke ‘valse informatie’ het precies gaat, vermeldt het bericht niet.

Penchom Saetang, voorzitter van Ecological Alert and Recovery Thailand, zet intussen vraagtekens achter de betrouwbaarheid van een panel dat door moederbedrijf PTT met goedkeuring van het ministerie is gevormd om onderzoek te doen naar de olielekkage. Het onderzoek is als een interne aangelegenheid uitgevoerd, en informatie die de bevolking te horen heeft gekregen, is volgens haar dubieus. Penchom heeft premier Yingluck opgeroepen een nieuw onafhankelijk panel te vormen zonder leden die belangen in de energiesector hebben. Ook de bevolking moet daarin vertegenwoordigers hebben. Dinsdag krijgt de premier een brief met dit verzoek, ondersteund door 30.000 handtekeningen.

– De National Anti-Corruption Commission doet onderzoek naar de selectie van leden van provinciale anti-corruptie commissies [of zoiets want het bericht is erg vaag en spreekt slechts van ‘provincial graftbusters’]. Er zou sprake zijn van vriendjespolitiek. De NACC heeft de verkiezing in de provincies Roi Et en Trang ongeldig verklaard, omdat de kandidaten familieleden of echtgenotes van de selectiecommissies waren. In 27 andere provincies zou sprake zijn van belangenconflicten en omkoping.

– Het gebruik van vloeibare silicone voor cosmetische injecties kan dodelijk zijn of langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken, blijkt uit een studie van de Thailand Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery. Vloeibare silicone wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in plaats van vaste silicone. Het is gemakkelijker in gebruik en goedkoper.

De silicone wordt geïnjecteerd in neus,voorhoofd en wangen of bij degenen die een grotere penis of grotere borsten wensen. Het risico bestaat dat kleine deeltjes het cardiovasculaire systeem van de longen en de hersenen binnendringen en klonters vormen die moeilijk te verwijderen zijn en fataal kunnen zijn, aldus academie-voorzitter Cholthis Sinratchatanant.

– Vrouwelijke moslim agenten mogen voortaan de hijab dragen als deel van hun uniform, als het aan een politiecommissie ligt die onderzoek heeft gedaan naar de regelgeving met betrekking tot het politieuniform. De moslima mogen verder een shirt of blouse met lange mouwen dragen en een broek die de enkels bedekt. Volgens de commissie belemmert de hoofddoek niet het werk van een agente.

In het hele land werken circa honderd moslima agenten. Zestig van hen hebben een verzoek gedaan om de hoofddoek te mogen dragen. De hoofdcommissaris van de Royal Thai Police mag de knoop doorhakken.

– De openbare aanklager beslist maandag of Red Bull-erfgenaam Vorayuth Yoovidhya, die in september vorig jaar een motoragent doodreed, in staat van beschuldiging wordt gesteld. De beslissing is al vier keer uitgesteld. Na 3 september kan Vorayuth niet meer voor zijn snelheidsovertreding worden vervolgd. Volgens de hoofdaanklager is de vertraging te wijten aan het verzoek van de verdachte om nog eens vier ooggetuigen te horen. De politie van Thong Lor moet nog steeds informatie daarover aan de openbare aanklager overhandigen.

– Het gemeentebestuur van Bangkok heeft een opmerkelijk initiatief genomen om de veiligheid van mensen te vergroten: gratis ritjes met een song taew in afgelegen straten gedurende de avonduren. De gratis pickup trucks met een passagiersverblijf, voorzien van twee banken, op de laadbak rijden in alle districten van de stad tussen 21 en 24 uur.

– De twee Iraniërs die vorig jaar een bomaanslag op Israëlische diplomaten hadden willen plegen, zijn gisteren tot een gevangenisstraf van 15 jaar en levenslang veroordeeld. Saeid Moradi (foto homepagina), die zijn benen verloor omdat een explosief dat hij weggooide, terugkaatste, kreeg levenslang; de tweede verdachte kreeg 15 jaar. De rechter tilde zwaar aan het feit dat Moradi de explosieven in het openbaar bij zich had en had geprobeerd agenten te doden. Tijdens het incident werd het dak van een huis in een zijstraat van Sukhumvit soi 71 afgeblazen omdat explosieven per ongeluk ontploften.

Politiek nieuws

– Op de derde dag van de behandeling van het wetsvoorstel over de verkiezing en samenstelling van de Senaat gisteren vorderde het debat in een gezamenlijke vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat uiterst traag. Ter discussie stond artikel 3 dat het aantal senatoren op 200 stelt tegen thans 150. De oppositie en benoemde senatoren discussieerden uren over het voorstel zonder enige vooruitgang te boeken.

Wanneer de Senaat wordt uitgebreid, gaat dit de overheid 5,1 miljoen baht per hoofd per jaar meer kosten, rekende benoemd senator Wicharn Charnchaiekkawat voor, of 1,5 miljard baht per termijn van 6 jaar. Democraat Prakop Jirakitti stelde voor het aantal senatoren terug te brengen naar 100. Dat aantal moet volgens hem genoeg zijn voor hun functioneren in het Hogerhuis, dat tot taak heeft wetten te controleren en leden van onafhankelijke instuten te benoemen of hen hun functie te ontnemen. De Senaat zou moeten bestaan uit ‘knowledgeable’ leden.

Er had gisteravond over het senaatsvoorstel gestemd moeten worden, maar de stemming is uitgesteld tot volgende week, zodat het parlement vandaag de handen vrij heeft om de behandeling van de begroting 2014 voort te zetten. Daarover zijn al de nodige harde noten gekraakt.

Financieel-economisch nieuws

– En opnieuw overlaadt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) de centrale bank met kritiek. Hij vindt het maar niks dat de bank de policy rate heeft gehandhaafd en hij zet vraagtekens achter het beheer van de $170 miljard aan buitenlandse reserves, gezien het feit dat de bank over een liquiditeit van 3 biljoen baht beschikt.

Volgens Kittiratt heeft het absorberen van te veel liquiditeit gevolgen voor de wisselkoers. Kittiratt vindt dat de bank de wisselkoers niet goed heeft gehanteerd. Hij beschuldigt de bank er zelfs van verantwoordelijk te zijn voor de instabiliteit van de baht in het tweede kwartaal, waardoor de export is benadeeld.

Gelukkig heeft deze brokkenpiloot niets te zeggen over het monetaire beleid van de bank. ‘Als minister van Financiën kan ik slechts mijn zorgen uitspreken’, zegt hij. Kittiratt heeft al eerder talloze malen gepleit voor verlaging van de rente om de economie op te jagen [want daar kan hij goede sier mee maken]. Dat de inflatie dan stijgt, lijkt hem niet te deren. [Met excuses voor mijn cynische commentaar.]

– Ondanks waarschuwingen dat de lijn de investeringskosten niet waard is, gaat de geplande hogesnelheidslijn Bangkok-Hua Hin door. ‘De Hua Hin route is de enige manier voor een verbinding met de Thai-Maleisische grens bij Padang Besar. We zijn vastbesloten het ontwikkelingsplan uit te voeren’, zei minister Chadchart Sittipunt (Transport) gisteren bij zijn bezoek aan de Home Buyers’ Expo/NPA Grand Sale/Home Loan 2013 in het Queen Sirikit National Convention Center.

De Bangkok-Hua Hinlijn is een van de vier hogesnelheidslijnen die de regering Yingluck wil aanleggen. De lijnen worden in fases aangelegd, behalve het tracé Rayong-Pattaya dat in één fase wordt aangelegd. Constructie van de eerste fase van de vier routes (Bangkok-Phitsanulok, Bangkok-Hua Hin, Bangkok-Rayong en Bangkok-Nakhon Ratchasima) zou in 2019 afgerond moeten zijn.

Het tracé Bangkok-Hua Hin meet 225 kilometer en kost 82 miljard baht. Volgens een studie door een consultant is de ERR (economic rate of return) 10,7 procent, minder dan de doelstelling van 12 procent die het ministerie van Transport hanteert. Volgens Chadchart levert de route een hogere ERR op, wanneer de lijn wordt doorgetrokken naar Prachuap Khiri Khan, Chumphon of verder.

Chula Sukmanop, directeur-generaal van het Office of Transport and Traffic Policy and Planning, zegt dat de regering beter in andere routes kan investeren wanneer de route de investeringskosten niet waard is.

Pridiyathorn Devakula, voormalig gouverneur van de Bank of Thailand, riep de regering in juni op om de plannen voor de vier lijnen te schrappen. Hij verwijst naar een studie waaruit blijkt dat sommige routes pas rendabel zijn wanneer 41.000 passagiers per dag worden vervoerd. Zoveel passagiers vervoeren binnenlandse luchtvaartmaatschappijen niet eens op dit moment. Het hogesnelheidstreinkaartje wordt vermoedelijk duurder dan tickets van budgetvliegmaatschappijen terwijl vliegen ook sneller gaat.

– De Government Savings Bank (GSB) gaat strenger toezien op het verlenen van leningen, nu de economische groei wat trager gaat. De nadruk bij de bank komt te liggen op de kwaliteit van de leningen om te voorkomen dat het aantal NPL’s (non-performing loans) toeneemt.

Dat percentage is dit jaar iets gestegen: van 1,1 procent aan het begin van het jaar naar 1,3 procent van het uitstaande krediet van 1,7 biljoen baht. De bank heeft haar groeitarget voor leningen verlaagd van 7,5 naar 7 procent. Naer verwachting wordt dit jaar 100 miljard baht uitgeleend, de helft minder dan vorig jaar.

Overigens loopt de GSB minder risico dan andere banken omdat de helft van de leningportefeuille uit leningen aan ambtenaren bestaat. Aflossing en rente worden automatisch op hun salaris ingehouden. In deze groep bedraagt het percentage NPL’s slechts 0,3 procent.

– Kanaal 3 gaat zijn reclametarieven in prime time in het weekend verhogen met 5 tot 10 procent. Gebleken is dat de uren tussen 17.45 en 19.15 uur populair zijn bij gezinnen. Veel adverteerders willen graag in die periode adverteren. Wettelijk is echter geregeld dat maximaal 12 minuten per uur uit reclame mag bestaan op gratis tv-zenders.

Channel 3 zendt gedurende het avond slot Thaise versies van veel buitenlandse programma’s uit, zoals Thailand Got Talent, The Voice, The Voice Kids en Dance Your Fat Off. Vanaf begin oktober wordt Thailand Dance Now uitgezonden, een bewerking van een Australisch programma.

De tijd die door de week wordt uitgetrokken voor soaps is uitgebreid met 15 minuten: van 20.15-22.30 naar 20.15-22.45 uur. De reclametarieven in deze slot liegen er niet om. Op dit moment is Suparbburoot Chutathep een grote hit. Ter ere van de verjaardag van de koning wordt vanaf eind deze maand tot het einde van het jaar een 5-delige miniserie uitgezonden, Look Mai Khong Por.

– De Thaise hoofdstad is een van de weinige kantoormarkten waar de bezettingsgraad en de huren stijgen. Dat komt omdat de vraag toeneemt en het aanbod gering is. Na Manila en Wellington blijft Bangkok niettemin de goedkoopste kantoorlokatie, aldus de Asia Pacific Office Market Review van CB Richard Ellis.

– In een wanhopige poging om haar gigantische rijstvoorraad kwijt te raken, gaat de regering buitenlandse overheidsdiensten en buitenlandse rijsthandelaren toestaan rechtstreeks rijst te kopen. Tot nu toe heeft de regering de rijst via G-to-G contracten (government to government) en binnenlandse veilingen verkocht, maar de verkopen vallen tegen.

De afgelopen twee veilingen is minder dan de helft van de geveilde 550.000 ton verkocht en met Iran is een contract voor de levering van 250.000 ton afgesloten. Volgende maand wil de regering 150.000 ton verkopen via de Agricultural Futures Exchange of Thailand. Volgens rijsthandelaren is de rijst te duur terwijl de wereldvraag zwak is. Handelaren hebben ook hun twijfels over de kwaliteit van de rijst [die al lang ligt opgeslagen].

De magazijnen en silo’s bevattten momenteel 17 miljoen ton rijst, die in de afgelopen twee rijstseizoenen is opgekocht van de boeren. Volgens minister Niwatthamrong Bungsongpaisan (Handel) hebben enkele buitenlandse overheidsdiensten en handelsmaatschappijen uit China en het Midden Oosten belangstelling getoond voor Thaise rijst.

Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, waarschuwt dat dit nieuwe kanaal meer kwaad dan goed doet voor de Thaise export en rijstprijzen. ‘Dit opent de weg voor internationale handelaren om direct te concurreren met Thaise exporteurs. Uiteindelijk beïnvloedt dat de prijs van de rijst op de wereldmarkt.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website