Narong Sahametapat, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid [de hoogste ambtenaar], die openlijk de protestbeweging steunt, kreeg gisteren bezoek van zo’n duizend werkers uit de gezondheidszorg. Ze kwamen hem een hart onder de riem steken, nadat zijn woning zondag was beschoten met een granaat.

Narong drong er bij hen op aan de kracht te tonen om zich tegen de vermeende wandaden van de regering Yingluck te verzetten. Ook zei hij dat ze bereid moeten zijn bevelen van het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo, verantwoordelijk voor handhaving van de noodwet die voor Bangkok geldt) te negeren. Het Capo heeft ambtenaren met disciplinaire straffen gedreigd, wanneer ze onder diensttijd anti-regerings demonstranten ontvangen en met hen praten.

Maak je geen zorgen over mij, zei Narong tegen de gezondheidswerkers, want soldaten zijn bij mijn huis gestationeerd en de politie onderzoekt de zaak. ‘Ik heb mijn mening als regeringsfunctionaris gegeven. Het is onredelijk om dan mijn gezin aan te vallen. De bedreiging van mij als permanent secretaris Volksgezondheid betekent ook dat elke ambtenaar wordt bedreigd. Dit is een poging om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken.’

– De destijds 16-jarige Orachorn ‘Praewa’ Thephasadin na Ayudhya, die in 2010 een ongeluk veroorzaakte waarbij negen passagiers van een minibusje om het leven kwamen, draait niet de gevangenis in, maar ze heeft wel een taakstraf van 48 uur per jaar gekregen, bestaande uit ‘community service’.

De taakstraf, die geldt voor de duur van haar proeftijd, werd gisteren door het gerechtshof toegevoegd aan de voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar die ze eerder van de rechtbank had gekregen. Het hof deed ook een jaar bij de proeftijd van drie jaar en verbood haar auto te rijden tot ze 25 jaar is.

Praewa veroorzaakte op 27 december 2010 een geruchtmakend ongeluk op de verhoogde tolweg Don Muang. Ze ramde met de auto van haar vriendin (foto homepagina) een minibusje dat daardoor tegen de betonnen barrière botste. De passagiers werden naar buiten geslingerd en maakten een val van enkele meters. Orachorn werd in juni 2011 in staat van beschuldiging gesteld wegens roekeloos rijgedrag met doden als gevolg. Bovendien had ze geen rijbewijs. In augustus 2012 veroordeelde de Central Juvenile and Familie Court haar.

Het vonnis van het gerechtshof werd gisteren achter gesloten deuren gewezen. Alleen degenen die direct bij het ongeluk betrokken waren, mochten naar binnen. De families van de slachtoffers eisen in een civielrechtelijke procedure 120 miljoen baht smartegeld.

– Vijftig agenten en soldaten zijn gisteravond een zoektocht begonnen naar de Karen-activist Por Cha Lee Rakcharoen (foto), die sinds donderdag spoorloos is. Indien hij is vermoord, zoals wordt gevreesd, moet zijn lichaam in het gebied [nationaal park Kaeng Krachan, Phetchaburi] zijn.

Naar parkhoofd Chaiwat Limlikitaksorn wordt een onderzoek ingesteld omdat hij de laatste was die Por Cha Lee donderdag heeft gesproken. Chaiwat hield hem die dag aan. Hij zegt dat de Por Cha Lee een wilde honingraat en zes flessen wilde honing bij zich had. Hij had hem gewaarschuwd en vrijgelaten.

Het Karen Network for Culture and Environment en het Network of Indigenous People hebben aangedrongen op de overplaatsing van Chaiwat. Eventuele getuigen zijn dan veilig wanneer ze informatie over de verdwijning hebben. Dat gebeurt echter niet, heeft het waarnemend hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation laten weten.

Zie verder Activist voor etnische Karen-dorpelingen sinds donderdag spoorloos.

– Staatsoliebedrijf PTT Plc gaat de voormalige president van Bangchak Petroleum [ook een staatsbedrijf] voor de rechter slepen omdat hij het bedrijf maandag op een anti-regerings podium zou hebben belasterd. PTT gaat ook protestleiders aanklagen omdat ze eerder dit jaar demonstranten leidden bij de bezetting van het hoofdkantoor en het ministerie van Energie.

Sopon Supapong beschuldigde PTT ervan de detailhandel in benzine te monopoliseren en de benzineprijs, 40 baht voor een liter premiebenzine, te hoog te stellen. Hij zei dat de Shinawatra familie de lakens uitdeelt bij het bedrijf. De familie zou goed verdienen aan de gemaakte winsten.

Volgens PTT-directeur Pailin Chuchottaworn heeft Sopon desinformatie en halve waarheden (onder andere over de winst) verspreid, reden om hem aan te klagen.

– Sinds januari zijn in de provincie Udon Thani vier personen overleden aan het AH1N1 influenza virus. Tot maandag zijn dit jaar 35 gevallen gediagnostiseerd. De symptomen van influenza zijn hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, zere keel, overgeven en diarree.

– Op een vuilstortplaats in Khao Tha Phra (Chai Nat) is gisteren brand uitgebroken. Acht brandweerwagens zijn ingezet om het vuur te bestrijden, maar zes uur nadat ze daarmee begonnen waren, verspreidde het vuur nog steeds rook waar de bewoners van tien dorpen in de omgeving last van hadden.

Vorige maand brak ook al brand uit op de stort. Beide branden zouden zijn aangestoken door schroothandelaren zodat ze gemakkelijker oude metalen konden vinden. De vorige brand was pas na drie dagen onder controle.

– Vandaag komt Wat Prayurawongsawat [plaatsnaam staat niet vermeld] in het bezit van de Cultural Heritage Conservation Award of Excellence van Unesco. De directeur van het Unesco-kantoor in Bangkok overhandigt de onderscheiding in een speciale ceremonie aan de abt, die zich heeft ingezet voor de restauratie van de chedi en bijbehorende hal.

– Tweehonderd pro-regerings demonstranten hebben gisteren tevergeefs in het regeringscomplex aan de Chaeng Watthannaweg geprobeerd een petitie aan te bieden, waarin het Constitutionele Hof wordt gevraagd politiek neutraal te blijven bij de behandeling van zaken. Ze werden echter tegengehouden door anti-regerings demonstranten en trokken zich terug. Bij welke instantie de petitie zou worden aangehouden, vermeldt het bericht niet. Voor zover ik weet, is het Hof gevestigd aan de Ratchadaphisek Road.

– Nog meer Constitutionele Hof, want met spanning wordt uitgekeken naar de uitspraak van het Hof in de zaak Thawil, die een eind kan maken aan het kabinet Yingluck. De premier heeft het Hof om uitstel gevraagd om zich beter te kunnen voorbereiden [zo heet dat, maar het is gewoon een vertragingstaktiek]. Vandaag beslist het Hof daarover. Als Yingluck nee als antwoord krijgt, gaat ze haar verweer schriftelijk indienen. Yingluck was door het Hof uitgenodigd zich vrijdag mondeling te verweren.

Verder draait de geruchtenmachine weer op volle toeren. Yingluck zou het land willen ontvluchten omdat ze een gevangenisstraf riskeert als ze in een andere zaak, bij de National Anti-Corruption Commission, schuldig wordt bevonden aan plichtsverzuim. Die zaak gaat over haar rol als voorzitter van het National Rice Policy Committee.

Niets van waar, zegt de secretaris-generaal van de premier. Yingluck vlucht niet. En Yingluck zelf ontkende geruchten dat ze van plan is de politiek te verlaten, maar ze zei ook dat ze niet gefixeerd is op haar huidige positie.

’Ik wil graag dat nationele vrede wordt hersteld. Dat iedereen zich houdt aan de regels en dat we vertrouwen hebben in Thailand. Thailand lijdt economische schade en verliest het vertrouwen van investeerders. De economische vooruitzichten voor het land worden bedorven door het uitstellen van de verkiezingen en de vorming van een nieuwe regering. De negatieve gevolgen van de politieke onrust op de economie kunnen zich tot volgend jaar doen voelen.’

– Omwonenden van het schrootbedrijf in Bang Khen (Bangkok), waar drie weken geleden een WOII bom ontplofte en dat vervolgens tot de grond toe afbrandde, hebben de hulp van de Lawyers Council of Thailand (LCT) ingeroepen. Ze hebben nog geen cent voor de schade aan hun huizen ontvangen.

De LCT heeft toegezegd de zaak te zullen onderzoeken. Wanneer blijkt dat het bedrijf niet over de vereiste vergunning beschikt, gaat ze de autoriteiten aanklagen.

Bij de ontploffing kwamen acht personen om het leven en werden negentien gewond. Lichaamsdelen werden over een afstand van 200 meter weggeblazen. Volgens de president van de Bang Khen wijkraad zijn 31 huizen beschadigd. De eigenaar van het bedrijf zou elders zijn bedrijf willen voortzetten. Hij heeft de bewoners een compensatie van 200 tot 500 baht per maand [?] toegezegd; meer kan hij zich niet veroorloven.

– In een hotel in Bang Khen (ook toevallig hetzelfde district) heeft de politie vier valsemunters aangehouden en valse bankbiljetten van 100 dollar ter waarde van 700.000 baht in beslag genomen. Handelaren in grensstreken zeggen dat regelmatig valse dollarbiljetten opduiken. De politie kwam de bende op het spoor door zich als koper voor te doen.

– Na elf jaar komt een eind aan een smaadzaak, begonnen door een voormalige politiechef. Hij had Thicha Na Nakorn, destijds coördinator van het Women and the Constitution Network aangeklaagd, omdat ze hem had beschuldigd van seksuele avances richting een tv-verslaggeefster. Ze had ook een krantenartikel met als titel ‘A Flirting Senior’ over de ‘big police officer’ geschreven. Alle media besteedden aandacht aan de zaak zonder overigens de naam van de man te noemen.

De Supreme Court handhaafde gisteren de vrijspraak van Thicha. Ze had de vrouwenrechten verdedigd en haar commentaar was ‘fair and innocent’. Thicha was de enige tegen wie een strafrechtelijke procedure liep. De politieman heeft de desbetreffende media ook civielrechtelijk proberen aan te pakken, maar die zaken heeft hij allemaal, ook in hoger beroep, verloren.

Economisch nieuws

– De regering blijft zich maar in alle bochten wringen om geld te vinden voor de boeren die al maanden wachten tot ze betaald worden voor hun ingeleverde rijst. De komende dagen krijgen sommige boeren betaald uit een budget van 20 miljard baht, dat de regering aan de post noodvoorzieningen van de begroting heeft onttrokken. De Kiesraad heeft hiervoor toestemming verleend, mits het bedrag voor eind volgende maand wordt teruggestort.

De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem geacht wordt voor te financieren, wil nu 10 miljard baht halen uit drie goed gevulde fondsen. De BAAC heeft daar al een keer 1,5 miljard baht uitgehaald. Om welke fondsen het precies gaat, begrijp ik niet.

De regering Yingluck is de boeren nog 90 miljard baht verschuldigd. Lenen mag ze niet, omdat ze demissionair is. Het ministerie van Handel ziet geen kans voldoende financiën te genereren uit de verkoop van rijst.

Dat de regering zich met het hypotheeksysteem in de nesten heeft gewerkt; daarvan zijn de meesten zo langzamerhand wel van overtuigd, behalve de regering zelf [Bang voor gezichtsverlies?], de boeren die ervan profiteren plus degenen die zich via frauduleuze handelingen aan het systeem verrijkt hebben.

De regering heeft de afgelopen twee jaar de rijst van de boeren opgekocht tegen een prijs die 40 procent boven de marktprijs lag. Ze dacht de wereldhandelsprijs te kunnen beïnvloeden door die rijst achter te houden. Maar Vietnam en India sprongen in het ontstane gat, zodat Thailand sinds 2012 zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteurs kwijt is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Thailand strompelt naar nieuwe verkiezingen


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 23 april 2014”

 1. Rob V. zegt op

  Tjonge, krijgen alle personen die zonder rijbewijs een ongeluk met ernstige gewonden en/of doden veroorzaken zo’n straf? (Retorische vraag, het antwoord laat zich helaas raden…
  €€€).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob V Ik neem aan dat jij weet waar het achtervoegsel na Ayudhya op slaat. Uit Wikipedia: According to Family Name Act, B.E.2465, Rama VI ordered that the royal descendants who do not hold any title, they append the words “Na Ayudhya” (ณ อยุธยา) to their surname, signifying they are descended from a royal blood line.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Franky R. zegt op

  Ik lees dat er ook een dochter van een politiechef in dat minibusje zat. De man vertelde dat dat meisje nooit berouw heeft getoond of zich heeft verontschuldigd.

  Dat vraag je je af waar dat ‘goed gedrag’ op is gebaseerd? Tenminste, Bangkok Post sprak van een verlaging van drie jaar naar twee jaar voorwaardelijk wegens ‘goed gedrag’…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Sir Charles zegt op

  Tsja en dan wil men vaak beweren dat Nederland mild is in haar straffen.
  Oh sorry nu doe ik het ook, de beide landen vergelijken, hetgeen waarop ik dikwijls zo in het verweer ga . Nogmaals welgemeend sorry! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website