‘Er is niets op tegen om het juridisch team te prijzen omdat het zijn best heeft gedaan in Den Haag, maar laten we het hoofd koel houden en ons niet overgeven aan nationalistische sentimenten. We weten nog niet of het Thaise team het beter deed dan Cambodja. Dat weet niemand. Alleen het Hof kan die beslissing nemen.’

In haar wekelijkse column in Bangkok Post tempert Atiya Achkulwisut de euforie die is ontstaan na de hoorzittingen over de Preah Vihear-zaak, vorige week in het Internationale Hof van Justitie in Den Haag. Ze signaleert dat de Thaise ambassadeur Virachai Plasai, leider van de juridisch team, zo’n beetje dezelfde status heeft verworven als nationale hartenbrekers.

Maar dat houdt wel een risico in. ‘Wanneer de bevolking in dit stadium misleid wordt met een onjuist nationalistisch vooroordeel, zal het dadelijk des te moeilijker zijn om een vonnis te accepteren dat niet overeenkomt met wat de mensen is voorgehouden dat ze zouden moeten geloven’, aldus Atiya.

Gisteren werd het juridisch team, bestaande uit de ambassadeur en drie buitenlandse advocaten, door premier Yingluck in het zonnetje gezet. Het team liet weten een sterk punt te hebben omdat Cambodja een gemanipuleerde kaart heeft gebruikt. De Hongaarse advocate Alina Miron ging daar in haar pleidooi uitgebreid op in. Voor het team rest nog één klusje. Een rechter heeft gevraagd om de geografische coördinaten van de tempel en de grens. Die zullen gebaseerd zijn op een kabinetsbeslissing uit 1962, het jaar waarin het Hof de tempel aan Cambodja toewees.

– Roodhemdleider en Pheu Thai parlementariër Korkaew Pikulthong is gisteren door de rechtbank teruggestuurd naar de gevangenis, nadat hij tijdelijk was vrijgelaten om de parlementsvergaderingen bij te wonen. Vrijdag ging het parlement met reces tot augustus en al die tijd mag Korkaew zijn zonden overdenken in de Laksi gevangenis, een speciale inrichting voor politieke gevangenen.

Korkaew staat terecht voor intimidatie van de rechters van het Constitutionele Hof en dat kun je maar beter niet doen in Thailand. In november 2012 trok de rechtbank zijn borgtocht al een keer in en nu opnieuw weigert de rechtbank hem op vrije voeten te stellen. Belangrijk argument voor de rechtbank: Korkaew heeft geen berouw getoond over zijn uitspraken, dus zijn er geen gronden om hem vrij te laten. Korkaew behoudt voorlopig zijn parlementszetel, zolang hij niet is veroordeeld.

– Het ministerie van Justitie publiceert vandaag een lijst van 291 internationale terroristen en terroristische organisaties die geen financiële transacties in Thailand meer mogen verrichten. Het ministerie hoopt met de publicatie een wit voetje te halen bij de Financial Action Task Force (FATF), die vindt dat Thailand te weinig doet tegen het witwassen van geld en financiële handelingen van terroristen.

De zwarte lijst met namen van terroristen is geleverd door de VN Veiligheidsraad en geverifieerd door het Anti-Money Laundering Office (Amlo). De lijst bevat alleen buitenlandse namen en groepen. Amlo is van plan later de namen van 4.000 Thais te publiceren, die zullen worden uitgesloten van financiële transacties.

De FATF schaarde in februari vorig jaar Thailand onder de 15 landen die in gebreke blijven (de zogeheten donkergrijze lijst). In februari dit jaar promoveerde Thailand naar de grijze lijst, nadat twee anti-witwaswetten waren aangenomen. Thailand hoopt met de laatste maatregelen van de lijst te worden afgevoerd. Volgende maand neemt een team van de FATF een kijkje in Thailand.

– Over de verkiezingsuitslag in Chiang Mai wordt gezellig gekibbeld. Yaowapa Wongsawat, zuster van Thaksin, kreeg namelijk 5.000 stemmen minder dan haar voorganger, en Democratisch kandidate Kingkan Na Chiang Mai kreeg 2.397 meer stemmen dan haar voorganger.

Niettemin ging de parlementszetel, vrijgevallen doordat PT-er Kasem Nimmonrat (Yaowapa’s voormalige chauffeur) wegens gezondheidsredenen zijn zetel had opgegeven, met een ruime meerderheid naar Yaowapa; ze scoorde driemaal zoveel stemmen als haar belangrijkste rivale.

‘De Shinawatra familie moet er maar eens goed over nadenken waarom Yaowapa deze keer minder stemmen kreeg’, zegt Malika Boonmeetrakul, woordvoerder van de Democratische partij. ‘Dit is een goede les voor hen. Zelfs een belangrijk persoon als Yaowapa trok minder stemmen dan haar [voormalige] chauffeur.’

– Soldaten die zich schuldig maken aan mishandeling van recruten zullen worden gestraft. Het ministerie van Defensie maakt dit bekend naar aanleiding van de onlangs bekend geworden video’s waarop te zien is hoe nieuwe recruten in Pattani door hun instructeurs worden geschopt.

Nadat legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha naar aanleiding van de eerste video zijn excuses had gemaakt en een onderzoek gelastte, dook de tweede op. Drie soldaten schoppen er om beurten twee recruten omdat ze niet hadden toegegeven dat ze rookten.

Volgens legerwoordvoerder Winthai Suwaree vonden beide incidenten in 2011 plaats. Het leger had de zaak al onderzocht en de instructeurs gestraft. Ze zijn gevangen gezet in afwachting van de beslissing van het leger over eventuele strafrechtelijke stappen.

– In nationaal park Kaeng Krachan loopt mogelijk een jonge witte olifant rond. Het dier staat op een foto van een kudde, die op 10 april door Apichart Puangnoi is genomen en getoond aan parkhoofd Chaiwat Limlikhit-Aksorn. Die heeft een team boswachters het park ingestuurd om het kalf op te sporen en te behoeden voor stropers. Een beloning van 6 miljoen baht zou uitgeloofd zijn voor jagers die het dier vangen.

Een witte olifant dient traditioneel aan de koning te worden aangeboden. Ze zijn een symbool van kracht en voorspoed. Het parkhoofd heeft het paleis geïnformeerd over de waarneming. Hij zou in zijn nopjes zijn als de provincie weer een witte olifant vindt. In 1978 deed de provincie drie witte olifanten cadeau aan de koning.

– Een echtelijk conflict eindigde in Ayutthaya voor de echtgenote met ernstige brandwonden over de helft van haar lichaam. Haar echtgenoot had tevergeefs gevraagd of ze wilde terugkomen, maar ze had geweigerd vanwege zijn agressief gedrag en betrokkenheid bij illegale drugs. Omdat hij blijkbaar de weigering niet kon verkroppen, stak hij zijn vrouw in brand. De man is voortvluchtig, maar de politie denkt hem snel te kunnen inrekenen omdat hij weinig geld heeft. De vrouw verkeert in levensgevaar.

– Arbeiders die 10 jaar geleden geld hebben geleend van het overheids Skill Development Fund staan nog steeds voor 300 miljoen baht in het krijt. Tussen 1998 en 2002 leenden 28.000 arbeiders geld om zich bij te laten scholen. Ze namen bedragen op variërend van 20.000 tot 50.000 baht. De rente bedroeg 1 baht per jaar. Tot nu toe is 400 miljoen baht teruggevloeid. Degenen die hun schuld binnen 3 jaar aflossen hoeven geen rente te betalen en krijgen ook geen boete van 15 procent.

– Zout water dringt via de Bang Pakong rivier de Prachin Buri rivier in het district Ban Sang (Prachin Buri) binnen. De grote droogte is de boosdoener. De verzilting brengt de productie van drinkwater in gevaar.

– De regering gaat akkoord met de versnelde aanleg van vijf interprovinciale snelwegen met een totale lengte van 705 kilometer. Ze moeten er in 2020 liggen. Drie van de vijf worden gefinancierd uit de lening van 2 biljoen baht die de regering wil afsluiten voor infrastructurele werken. Het gaat om de route Bang Pa-in-Saraburi-Nakhon Ratchasima, Bang Yai-Kanchanaburi, Pattaya-Map Ta Phut, Nakhon Pathom-Cha-Am en Bang Pa-in-Nakhon Sawan.

– Er lijkt eindelijk een eind te komen aan de ruzie tussen Airports of Thailand (AoT), de beheerder van luchthaven Suvarnabhumi, en de exploitant van de parkeergarage en het –terrein, Parking Management Co. Het bedrijf was naar de Central Administrative Court gestapt om te protesteren tegen beëindiging van het contract, maar het heeft bakzeil gehaald.

Eind deze maand moet de exploitant zijn  biezen gepakt hebben, zegt AoT-voorzitter Sita Divari. De gelden die tijdens het rechtsgeding zijn geïncasseerd door Parking Management moeten worden teruggegeven aan AoT. Dat geld wordt beheerd door de rechtbank. Maar of die biezen worden gepakt, valt nog te bezien, want de exploitant gaat in beroep bij de Supreme Administrative Court. Dat zou betekenen dat de huidige impasse blijft bestaan.

AoT ligt in de clinch met de garage-exploitant omdat het nalatig was met het afdragen van de contractueel afgesproken huur. Het verbrak het contract, waarna het bedrijf naar de rechter stapte. AoT heeft nog niet besloten of het de garage zelf gaat exploiteren.

– De 21-jarige studente medicijnen die zondag dood in haar studentenkamer van de Burapha universiteit werd gevonden, is overleden aan een acute hartstilstand. Dat is gebleken uit de autopsie. Nader onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van de hartstilstand.

– De uitstoot van dioxine en furaan uit de schoorsteen van crematoria in Bangkok is te hoog. Het Pollution Control Department gaat er in samenwerking met de gemeente Bangkok wat aan doen. Veel tempels in Bangkok hebben milieuvriendelijke crematoria, maar ze worden onoordeelkundig bediend.

Bangkok telt 310 crematoria, waarvan 90 procent crematoria met twee kamers zijn. In de eerste worden het stoffelijk overschot, kist en andere voorwerpen verbrand; de tweede absorbeert de rook, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen wordt voorkomen.

Opinie

– Sta mij een kort eigen (ongenuanceerd) commentaar toe. Soms heb ik het idee dat Thaise poitici een stel idioten zijn. Neem nu de aankoop van 3.183 bussen voor het openbaarvervoerbedrijf in Bangkok (BMTA), die op aardgas zullen gaan rijden. Hard nodig, want de vloot van de BMTA is zwaar verouderd en uiterst milieuverontreinigend. Goeie zaak dus om schonere bussen aan te schaffen.

Onder de vorige regering is er al tijden over gebakkeleid: kopen of leasen, hoe zit het met het onderhoud, dat soort vragen. Eindelijk lijkt er schot in de zaak te komen, het huidige kabinet gaat akkoord, maar nu ligt de senaatscommisie corruptiezaken dwars. Ze gaat via de Ombudsman de Supreme Administrative Court vragen het kabinetsbesluit te schorsen. Waarom?

De grote omvang van de aankoop maakt ze vatbaar voor corruptie. De commissie stelt een proef met 300 tot 500 bussen voor om te zien of ze aan hun doel beantwoorden. Maar dat houdt een groot risico in, zegt BMTA-directeur Opas Phechmanee, omdat dan de mediaanprijs bekend wordt, waardoor bij de uiteindelijke aanbesteding de prijs kan worden opgedreven.

Ik ben benieuwd of ik ooit nog een bericht voor Nieuws uit Thailand mag schrijven: Met blijdschap geven wij u kennis: 3.183 aardgasbussen gaan de weg op.

Economisch nieuws

– Midden 2014 komt de vuilverbrandingsoven van C&G Environmental Protection Holdings Co uit Hongkong in bedrijf. Het afvalverwerkingsbedrijf dat met een gesloten systeem werkt, komt te staan in Nong Khaem, ten westen van Bangkok, naast een stortplaats van 30 rai. Het heeft een verwerkingscapaciteit van 500 ton afval per dag oftewel 5 procent van het afval van 9.400 ton dat Bangkok dagelijks produceert.

Het bedrijf hoopt een contract te kunnen afsluiten met het elektriciteitsbedrijf van Bangkok voor de afname van de 9,8 megawatt, die de oven genereert, tegen een vergoeding van 3,5 baht per kilowattuur. De as die beschikbaar komt, kan in de bouw worden gebruikt om stenen te maken.

Elke dag wordt in Thailand 40.000 ton afval weggegooid, dat bijna allemaal op stortplaatsen terecht komt met vervuiling van het grondwater als risico. Veel stortplaatsen zijn bovendien brandbaar vanwege het methaangas dat vrijkomt.

– Het zogeheten droge spa-segment van de spa-sector verwacht te zullen profiteren van de toename van het aantal toeristen uit China, Rusland en India. Dankzij de variëteit aan behandelingen, zijn spa en Thaise traditionele massage populair bij buitenlandse toeristen. Touroperators voegen die diensten aan hun pakketreizen toe.

Topspelers in het droge segment zijn Health Land, Sukho Cultural Spa & Wellness en The Royal Spa Phuket, die elk tussen de 60 en 100 bedden hebben. Volgens Apichai Jearadisak, adviseur van de Thai Federation of Thai Spa, is er nog volop ruimte voor uitbreiding. Het opzetten van een droge spa met 100 bedden kost 30 tot 50 miljoen baht, een bedrag dat in 3 jaar kan worden terugverdiend. Sterk punten van de sector zijn kwaliteit, service en aantrekkelijke prijzen.

– In de keukens van de 114 Big C’s in het land worden elke dag 100.000 croissants gebakken, maar wat weinig kopers weten is dat in 26 vestigingen het brood en banket wordt gebakken door mensen met een beperking. In totaal biedt Big C werk aan 305 gehandicapten, niet alleen in de bakkerijen maar ook op andere plaatsen zoals informatieverwerking, voorraadbeheer, klantenservice en vakkenvullen. Big C is met dit aantal, dat 26 procent boven het wettelijk vereiste minimum ligt, koploper bij het tewerkstellen van gehandicapten.

Ook andere bedrijven laten zich niet onbetuigd. Zo opent Tesco Lotus volgende maand een zone van 120 vierkante meter buiten de vestiging in Pathum Thani met kiosken, waar gehandicapten handwerkproducten en verse bloemen gaan verkopen, Thaise massage aanbieden of de toekomst voorspellen. Soortgelijke zones komen bij vijf andere vestigingen in het Noordoosten, Noorden, Zuiden en de Centrale Regio. Voorts wordt bij alle vestigingen van Tesco Express en Talad Lotus ruimte gecreëerd voor lotenverkopers.

Volgens de Quality of Life Promotion Act for Disabled Persons van 2007 zijn bedrijven en organisaties verplicht 1 gehandicapte per 100 werknemers in dienst te nemen. De bedrijven die niet aan deze verplichting (kunnen) voldoen, betalen een bijdrage aan het Fund for the Empowerment of Persons with Disabilities. Thailand telt 1,2 mensen met een beperking, van wie 70.000 willen werken, maar slechts 18.000 hebben werk.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website