Achttien jaar werkte Kala uit Myanmar voor een politiearts in Phetchaburi. Hij mist zijn rechterarm. Die werd afgerukt toen hij van de arts zijn arm in een maïsmolen moest stoppen – als straf omdat hij te langzaam werkte.

Zijn kreupele benen zijn een gevolg van een val uit een kokosnotenboom, waarin hij van zijn baas had moeten klimmen. Volgens zijn verklaring bij de politie strafte de arts zijn werknemers onder andere door ze te slaan met een knuppel en hun oren af te snijden.

Kala kwam naar voren naar aanleiding van de vondst van menselijke resten afgelopen donderdag in de boomgaard van de arts. Hij zegt dat zijn baas, die verdacht wordt van de moord op een echtpaar, een gewelddadige man is en ook nog eens twee andere werkers heeft gedood. Zijn baas droeg hem destijds op de lijken van het echtpaar (beiden 27 jaar) in de boomgaard van de arts te begraven.

Twee jaar geleden zou de arts, aldus de man, een werknemer hebben gedood door hem te dwingen pesticide te drinken en hij zou de andere hebben doodgeschoten. De man zei dat hij niet had durven vluchten uit angst dat zijn baas hem te pakken zou krijgen en doden net als de twee anderen.

De beenderen die de politie donderdag heeft opgegraven, zijn van een van de twee gedode werknemers, zegt de man. Gisteren vond de politie de resten van nog een lichaam. Het graven gaat door.

– De weerstand tegen het door de regering Yingluck heringevoerde hypotheeksysteem voor rijst neemt in hevigheid toe. Pridiyathorn Devakula, voormalig minister van Financiën, heeft de Nationale Ombudsman gevraagd onderzoek te doen naar het controversiële programma. Volgens Pridiyathorn lijdt het land er ‘een gigantisch verlies’ door.

Eerder deze week kwamen academici van het National Institute of Development Administration (Nida) en de National Economic and Social Development Board (NESDB) in actie. De Nida-groep heeft gedreigd naar de bestuursrechter te stappen. Volgens de groep lijdt de Thaise rijsthandel schade en profiteren de boeren er nauwelijks van.

De NESDB waarschuwt de regering dat het budget van 405 miljard baht, uitgetrokken voor het volgende seizoen (2012-2013), een enorme financiële last vormt. Bovendien komt de op te kopen rijst bovenop de rijst die al in het huidige seizoen is opgekocht. De magazijnen en silo’s zullen daardoor uit hun voegen barsten.

Het Thailand Research and Development Institute steunt het Nida, maar houdt zich verre van een eventuele rechtsgang. De Thai Rice Exporters Association heeft nog niet besloten of ze zich gaat aansluiten bij de campagne van het Nida.

Yanyong Phuangrach, permanent secretaris van het ministerie van Handel, haalde gisteren uit naar het Nida. ‘Zij zijn geen belanghebbende. Waarom vragen ze de boeren niet die direct van het systeem profiteren? En zelfs als de exporteurs claimen dat ze getroffen zijn, zullen ze met bewijs moeten komen dat het programma hun concurrentiepositie heeft benadeeld.’

Volgens een bron bij het Department of Special Investigation heeft de minister van Handel de dienst gevraagd het onderzoek naar corruptie in het hypotheeksysteem op te schorten, omdat het onderzoek het rijstbeleid in een slecht daglicht stelt en het vertrouwen van investeerders ondermijnt.

Ten slotte nog een correctie op een bericht van gisteren. Daarin is sprake van een extra 5 miljoen ton rijst van de tweede oogst. Deze extra opbrengst heeft betrekking op het huidige seizoen, dat op 30 september eindigt. Derhalve heeft het opkopen van de rijst in het seizoen 2011-21012 nog eens 79 miljard baht extra gekost, waardoor het totaalbedrag op 359 miljard baht komt.

– Zes personen zijn gisteren op een markt in Sai Buri (Pattani) om het leven gekomen toen een zware autobom ontplofte. Circa vijftig personen raakten gewond, waaronder veiligheidspersoneel dat naar de markt was gelokt. Tien personen zijn ernstig gewond geraakt. Enkele winkels, auto’s en motorfietsen vlogen in brand.

De politie was naar de plaats des onheils gegaan na een telefoontje met de mededeling dat een aantal gewapende mannen het vuur had geopend op een juwelierswinkel.

– Een ruzie over de zogeheten Gangnam Style van een dans ontaardde gisterochtend vroeg in Ekamai soi 30 (Bangkok) in een vuurgevecht. Veel geparkeerde auto’s werden beschadigd, maar niemand raakte gewond. De politie vond 16 patronen. De ruzie was ontstaan in een pub in Makkasan, waarbij twee partijen elkaar uitdaagden met Gangnam-dansbewegingen. Na sluitingstijd verkasten ze naar een openluchtbar in Ekamai. Gangnam is een Zuid-Koreaanse rapsong met grillige dansbewegingen. Volgens de krant een ‘worldwide sensation’.

– De populaire tv-presentator Sorayuth Suthassanachinda van het actualiteitenprogramma Thueng Luk Thueng Khon en Kui Kui Khao op kanaal 9 ontkent geld verduisterd te hebben. De National Anti-Corruption Commission (NACC) beschuldigde hem daarvan deze week. Hij zou met medewerking van een Mcot-werknemer in 2004 en volgende jaren advertentiegelden niet hebben afgedragen aan zendgemachtigde Mcot. Die incasseerde hij omdat de programma’s werden geproduceerd door zijn productiemaatschappij. Het zou om 138 miljoen baht gaan.

Sorayuth besteedde een deel van zijn ochtendshow gisteren aan zijn verdediging. Hij zei de beschuldigingen te zullen aanvechten voor de rechter. Sorayuth wees erop dat Mcot een overheidsinstelling is, die streng wordt gecontroleerd door interne en externe accountants. ‘Ik kan onmogelijk een Mcot-werknemer hebben gevraagd de verduistering zo’n lange tijd te verdonkeremanen.’

– Onzin, zegt de regering over de bewering van drugsbaron Nor Kham dat het Thaise leger verantwoordelijk is voor de moord op 13 opvarenden van twee Chinese schepen, in oktober op de Mekong. ‘Hij kan niet zomaar Thaise soldaten beschuldigen’, reageert minister Yutthasak Sasiprasa. ‘Dan zal hij toch met bewijzen moeten komen.’ Yutthasak zei dat de regering haar ogen niet zal sluiten voor eventuele betrokkenheid van Thaise troepen bij de aanval. Nor Kham en vijf medeverdachten staan in China terecht voor de moord. De lijken van de Chinezen werden destijds in de rivier gedumpt en later gevonden.

– Er komt een tweede ‘boot camp’ om vechtlustige leerlingen van beroepsopleidingen enige discipline bij te brengen. Aan het eerste trainingsprogramma van het leger namen 114 vechtersbazen deel. Leerlingen van rivaliserende beroepsopleidingen raken regelmatig slaags, waarbij al doden zijn gevallen, ook onder omstanders. Het tweede programma begint in november; het duurt vier weken.

– De hoge loodconcentraties in het bloed van 82 leerlingen in Rayong kunnen veroorzaakt zijn door loodhoudende verf op speelwerktuigen, zegt het Pollution Control Department (PCD). Het hoge loodgehalte van de leerlingen werd vorig jaar bij een onderzoek van 907 leerlingen van 22 scholen geconstateerd door onderzoekers van twee universiteiten.

In verfmonsters van de speelwerktuigen zijn chroom, arseen, cadmium en lood gevonden. Bij twee scholen bevatte de grond van het speelterrein te hoge concentraties arseen, lood en chroom en bij een van de twee scholen werd een te hoge concentratie zware metalen in lunchbordjes gevonden. Die zijn inmiddels vervangen door een ander materiaal.

Bewoners hebben met een beschuldigende vinger naar de vele industrieterreinen in Rayong gewezen, maar volgens de PCD ligt de loodconcentratie in de lucht en de grond onder de veiligheidslimiet.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission blijft graven in het gerommel met overheidsland op Phuket. Uit haar onderzoek blijkt dat politici in de huidige en vorige regering erbij betrokken zijn. Het gaat om diverse percelen, eigendom van de overheid, die particulieren in strijd met de wet hebben verkregen. In één geval werd een stuk land gekocht door een stroman van een voormalige vice-minister van Binnenlandse Zaken. Een ander perceel bleek in een bosreservaat te liggen. In dit geval zou een roodhemdleider de lokale autoriteiten onder druk hebben gezet een grondakte te verstrekken. Hij beweerde namens een grote jongen met het initiaal D te handelen.

– 22 ambtenaren ontvangen in november een onderscheiding, omdat ze een toonbeeld zijn van verdiensten en eerlijkheid. Ze zijn uitgekozen door de Public Sector Anti-Corruption Commission en moeten als rolmodel voor andere ambtenaren fungeren.

– Thanat Natveerakul (24), die zichzelf ‘Dr Pop’ noemde, heeft zich aangegeven bij de politie. Hij heeft bekend zondag een vulstof in de billen van een vrouw te hebben gespoten, die daardoor in coma was geraakt. De man had eerder in een huidkliniek gewerkt en was voor zichzelf begonnen. Hij zei meer dan 20 vrouwen mooiere billen te hebben gegeven. Als vulmateriaal zou hij collageen hebben gebruikt.

De man heeft aangeboden de medische kosten van de vrouw te betalen. De vrouw ligt nog in coma op de IC van het ziekenhuis van Lat Phrao. De man zal strafrechtelijk vervolgd worden. De familie van de vrouw neemt hem niets kwalijk omdat de vrouw zich vrijwillig bij hem heeft laten behandelen.

– Het aantal gevallen van dengue (knokkelkoorts) in het beneden-Noordoosten is iets minder dan vorig jaar, maar meer mensen zijn overleden. Het Disease Control Office wijt dit aan een incorrecte of te late diagnose bij volwassenen. Een arts kan gemakkelijk de symptomen van dengue houden voor die van een andere ziekte. Tot nu toe zijn in de vier desbetreffende provincies 5.967 gevallen van knokkelkoorts gediagnostiseerd. Acht patiënten zijn overleden, tegen twee vorig jaar.

– Vorig jaar ging de film in première op het Pusan International Film Festival. Een Franse filmdistributeur was er zo van gecharmeerd dat hij hem gaat uitbrengen in Frankrijk. En Sundance Channel gaat de film in Azië op kabeltv uitzenden. Dat is geen verkeerde start voor Tongpong Chantarangkul’s eerste speelfim Padang Besar (Engelse titel: I Carried You Home).

Deels een road movie, deels een familiedrama vertelt de film het verhaal van twee van elkaar vervreemde zussen die het lichaam van hun overleden moeder in een ziekenwagen van Bangkok naar hun geboorteplaats Padang Besar in het diepe Zuiden van Thailand brengen. Tijdens de lange rit leren ze elkaar kennen, maken ruzie en verzoenen zich, waarbij de grensplaats Padang Besar met een gemengde bevolking van moslims, christenen en Chinese boeddhisten als achtergrond fungeert voor de Odyssee van beide zusters. De film draait in Bangkok in SF Central World en Lido. De film is Engels ondertiteld.

Lof van Bangkok Post voor verzoeningscommissie

– De Truth for Reconciliation Commission (TRC), die onderzoek heeft gedaan naar de ongeregeldheden van april en mei 2010, krijgt een dikke pluim van Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van 21 september. Al even complimenteus is Songdej Praditsmanont. In een ingezonden brief noemt hij het TRC-rapport een doorbraak ‘from the kid gloves reports produced by many previous investigative committees’.

De commissie heeft ondubbelzinnig vastgesteld dat het leger buitensporig geweld heeft gebruikt bij het beteugelen van de ongeregeldheden. De Democratische regering heeft nagelaten de legeroperaties te volgen om machtsmisbruik te voorkomen. De roodhemdleiders hebben nagelaten hun demonstraties vreedzaam te laten verlopen. De rechterlijke macht heeft de indruk gewekt niet neutraal te zijn. De politici misbruiken de wet tegen majesteitsschennis voor politiek gewin. En de massamedia krijgen ervan langs omdat ze het geweld hebben bevorderd door hun partijdige verslaggeving, hate speech en politieke propaganda.

De TRC doet gebaseerd op deze constateringen ook een groot aantal aanbevelingen. Alhoewel de regering Yingluck niet verplicht is ze op te volgen, schrijft de krant, zou ze dat wel moeten doen. De TRC heeft de morele moed getoond veel moeilijke en gevoelige zaken aan het licht te brengen en komt ook met politieke oplossingen. Nu is het beurt aan de regering Yingluck om te doen wat gedaan dient te worden om te voorkomen dat Thailand opnieuw weer in de val van politiek geweld trapt.

Economisch nieuws

– Dreigende taal gisteren van de Stop Global Warming Association (SGWA) tijdens een forum van de Community Partnership Association (CPA). In aanwezigheid van de vijf grondleggers van industrieterrein Map Ta Phut zei SGWA-president Srisuwan Janya dat de vereniging elke poging om industrieterreinen op te zetten of uit te breiden, zal blokkeren wanneer de milieuproblemen rond Map Ta Phut niet worden opgelost.

Een soortgelijk dreigement uitte hij over nieuwe energiecentrales wanneer de Electricity Generating Authority of Thailand, het landelijk elektriciteitsbedrijf, de milieuproblemen rond de kolengestookte centrale in Lampang niet oplost.

De SGWA boekte eerder deze maand een succesje bij de rechter over een ecologisch industrieterrein in de provincie Rayong. De Rayong Administrative Court haalde een streep door het plan omdat de geplande lokatie tot een tekort aan water kan leiden en milieuverontreiniging. Bovendien waren de wettelijk vereiste milieu- en gezondheidseffectrapportages nog niet gedaan.

Map Ta Phut is sinds 2009 een zogeheten ‘pollution control area’ , maar naar verluidt zouden bedrijven met toestemming van het stadsbestuur cokes als brandstof gebruiken. ‘En nu vragen ze aan het ministerie toestemming voor het gebruik van cokes, waarbij ze gesteund worden door toppolitici’, zegt Srisuwan.

De CPA werd 2 jaar geleden opgericht om samenwerking tussen bedrijven te bevorderen bij het opzetten van groene industrieën. Ze telt 12 leden, alhoewel op Ma Ta Phut meer dan 100 bedrijven zijn gevestigd. De nieuwe CPA-voorzitter wil Map Ta Phut ontwikkelen tot een eco-industrieel rolmodel voor andere terreinen.

– Thailand’s tweede oplaadstation voor elektrische auto’s is gisteren opengegaan in Wang Noi (Ayutthaya). Volgend jaar komen er vijf bij: twee in Bangkok, een in Nonthaburi en twee tussen Bangkok en Rayong.

De stations maken deel uit van een gezamenlijke proef van staatsoliebedrijf PTT Plc en Mitsubishi. Doel is de effectiviteit vast te stellen van het Mitsubishi Innovative Electric Vehicle. General Motors heeft voor dit doel een aangepaste Chevrolet Volt ter beschikking gesteld. Alleen personeel van de Metropolitan Electricity Authority, het elektriciteitsbedrijf van Bangkok, mag een EV aanschaffen.

– Het Kasikorn Research Center (K-Research) heeft zijn prognose van de exportgroei dit jaar teruggebracht van 7 naar 5 procent. De exportkrimp komt overeen met die van andere landen in de regio en heeft derhalve geen invloed op Thailand’s concurrentiepositie. De eerste zeven maanden van dit jaar groeide de export met 3,4 procent op jaarbasis.

In de regio doet Hong Kong het het slechtst met een teruggang van 16,7 procent. Vietnam scoorde de hoogste groei met 22,7 procent.

K-Research verwacht voor volgend jaar een exportgroei van 14 procent en een economische groei van 5 procent. De inflatie, thans 3,3 procent, gaat volgend jaar naar 3,8 procent omdat de energie- en voedselprijzen stijgen, maar ook het inkomen van mensen neemt toe omdat het minimumdagloon omhoog gaat naar 300 baht. [In 7 provincies bedraagt het al 300 baht.]

– De Thai Gem and Jewelry Traders Association (TGJTA) verwacht dat de export van edelstenen en sieraden hard getroffen zal worden indien de baht-dollar wisselkoers naar 30-31 gaat als gevolg van de QE3 (quantative easing) in de VS. De sector heeft al last van de verminderde vraag uit de VS en Europa, die goed zijn voor 50 à 60 procent van de export. Alhoewel de export naar China en India dit jaar 10 à 15 procent groeit, zijn deze markten niet groot genoeg om de verminderde vraag uit de VS en Europa te compenseren.

Eerder had de TGJTA de hoop dat de export in het derde en vierde kwartaal zou aantrekken als gevolg van verlaging van de BTW op de import van grondstoffen, maar nu denkt de vereniging dat die maatregel te laat kwam voor stimulering van de export.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website