Nieuws uit Thailand – 22 oktober 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
22 oktober 2014

Eet smakelijk. Een restaurant in Lamphun heeft krokodil van de barbecue op de kaart staan. Het goedkoopste hapje kost 1.800 baht. Voor de kop moet 300 baht extra worden neergeteld. Vraagje aan filmkenners: Aan welke film doet deze foto u denken?

De 250 leden van de National Reform Council hoeven niet met hun financiële billen bloot. De National Anti-Corruption Commission heeft besloten dat ze, in tegenstelling tot het noodparlement, niet een opgave hoeven te doen van hun vermogen en schulden, omdat hun werk ‘academisch’ is en niet tot belangenconflicten kan leiden. Het enige wat ze doen is hun kennis en expertise ter beschikking stellen om veranderingen tot stand te brengen, zegt NACC-lid Vicha Mahakhun.

Het besluit van de NACC is slecht gevallen bij Chuvit Kamolvisit, de kleurrijke ex-eigenaar van luxe massagesalons die zijn leven nu wijdt aan de politiek met de door hem opgerichte partij Love Thailand. Het besluit, zegt hij, is in strijd met ‘het concept van transparantie en hervorming’. Hij vindt dat de NRC (waarvan hij zelf lid is) eerst in eigen gelederen schoon schip moet maken, alvorens voorstellen voor hervormingen te doen.

Diverse andere NRC-leden ventileren een soortgelijk geluid. Saree Ongsomwang: ‘Het is de taak van de NRC om de richting van de hervormingen en het maken van beleid aan te geven en dat kan leiden tot conflicterende belangen.’

De NRC kwam gisteren voor het eerst bijeen en koos Thienchay Kiranandana, voormalig rector van de Chulalongkorn universiteit, tot voorzitter. Hij wordt bijgestaan door twee vice-voorzitters: de secretaris-generaal van het King Prajadhipok’s Institute en een voormalig senator, die banden heeft met de zogeheten ‘Groep van 40 senatoren’,  destijds een kritische groep van senatoren die bepaald geen fan waren van de regering Yingluck.

De NRC heeft tot taak op een elftal gebieden voorstellen voor hervormingen te formuleren, aanbevelingen te doen aan een commissie die de nieuwe grondwet gaat schrijven, de ontwerp-grondwet te beoordelen en organieke wetten voor te stellen.

– Pech voor Greenpeace Thailand, maar de Supreme Administrative Court vindt in navolging van de Central Administrative Court dat het Department of Agriculture (DOA) in 2003 niet nalatig is geweest bij het beheer van zijn proefvelden met GM-papaya in Khon Kaen (genetisch gemodificeerd).

Volgens Greenpeace had het DOA nagelaten de verspreiding van de zaden over omliggende akkers te voorkomen. Greenpeace ontdekte in 2004 dat zakjes papayazaad die door de DOA aan boeren werden verkocht, verontreinigd waren.

De rechtbank wijst er evenwel op dat het DOA adequaat heeft gereageerd door alle experimenten en de distributie en verkoop van GM-producten te stoppen. Ook werden alle GM-planten vernietigd.

Thara Buakamsri, landendirecteur van Greenpeace, is bang dat de uitspraak de weg opent voor meer experimenten en veldproeven, alhoewel het toenmalige kabinet in 2007 veldproeven met GM-producten verbood.

– Merkwaardige wending in de berichtgeving over de vermiste Japanner en de vrouw, eerder aangeduid als zijn echtgenote, die 700.000 baht van zijn bankrekening heeft gehaald. Vandaag schrijft de krant dat de vrouw getrouwd is met een Thaise man. Beiden zijn maandag in de provincie Ang Thong aangehouden in een taxi, bestuurd door de man. Ze zouden het land zijn ingereden om de auto kwijt te raken.

De Japanner is sinds 21 september spoorloos. De vrouw werd later in zijn appartement aangehouden, maar vrijdag op borgtocht vrijgelaten door de rechtbank. Volgens een eerder bericht zou ze samen met haar dochter de benen hebben genomen.

De politie heeft gisteravond in een vijver bij de Assumption uiniversiteit in Samut Prakan gezocht of daar wellicht het lichaam van de Japanner lag. Ze gaat ervan uit dat hij gedood is.

–  Weet u nog? De National Anti-Corruption Commission (NACC) wil voormalig premier Yingluck vervolgen voor nalatigheid vanwege haar rol als voorzitter van het National Rice Policy Committee, het OM weigerde haar te vervolgen en er kwam een gezamenlijke commissie om de zaak nog eens te bekijken. Stand van zaken nu: die commissie is er niet uitgekomen of er voldoende bewijs is voor Yingluck’s nalatigheid actie te ondernemen tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de oplopende kosten.

Begin volgende maand beslist de NACC of ze zelf [dus buiten het OM om] naar de rechter stapt, want dat kan ook. Het was trouwens gisteren een feestelijke dag voor de NACC want die bestond acht jaar. Een goede gelegenheid om tijdens een persconferentie met wat cijfers te strooien, zoals het aantal zaken over de afgelopen acht jaar (34.528) en het aantal zaken dat thans in behandeling is (9.516). De helft van alle zaken over corruptie bij de overheid, hebben betrekking op lokale bestuursorganen.

– Het was een drukte van jewelste gisteren bij de militaire rechtbank van Khon Kaen. Allemaal familie en bekenden van de 26 verdachten die al vijf maanden gevangen zitten op beschuldiging van terrorisme vanwege hun banden met een militante roodhemd groep. Op 22 augustus werden ze daarvan formeel beschuldigd en gisteren ontkenden ze alle (negen) beschuldigingen, waaronder het aanleggen van een wapenvoorraad waarop de doodstraf staat (zie foto homepagina).

De advocaat van de verdachten heeft de krijgsraad gevraagd de zaak over te hevelen naar de burgerlijke rechter, omdat de vermeende misdrijven plaatsvonden voor het uitroepen van de staat van beleg en de vorming van militaire rechtbanken. Een tweede verzoek om vrijlating op borgtocht is afgewezen.

– De lichamen van de twee Koreanen, die na de aanvaring zondagavond tussen een speedboat en een trawler werden vermist, zijn gevonden. Ze lagen in het wrak van de gezonken speedboat. De boot ramde de visschuit in de Andaman zee tussen Koh Phi Phi en Phuket, en zonk na circa dertig minuten. Bij de aanvaring raakten twintig passagiers gewond. De twee slachtoffers, een man en een vrouw, zouden na terugkeer van hun vakantie in het huwelijk treden.

– Bewoners in Buri Ram zeggen dat ze voor de gek zijn gehouden door twee Chinese bedrijven die in de provincie seismologisch onderzoek naar olie doen/hebben gedaan/gaan doen [?]. Ze tekenden formulieren waarin ze hun petitie aan de Central Administrative Court introkken.

In die petitie beschuldigen ze de autoriteiten van wetsovertreding door de bedrijven toestemming voor het onderzoek te geven. Ze vroegen ook de autoriteiten te gelasten de verleende concessies in te trekken. De (98) dorpelingen zeggen niet gewaarschuwd te zijn voor de seismische schokken, die schade hebben berokkend aan huizen en akkers.

Een van de bewoners vertelt dat een assistent dorpshoofd haar vroeg een ‘case withdrawal’ formulier te tekenen. Dat formulier zou hij gekregen hebben van mensen die zeiden een van de bedrijven te vertegenwoordigen. De assistent zei haar dat het bedrijf zou stoppen met het zoeken naar olie wanneer ze tekende.

Vrijdag overhandigt een vertegenwoordiger van de Stop Global Warming Association de formulieren die hij van de bewoners heeft gekregen, aan de rechtbank met het verzoek de zaak niet in te trekken. Een woordvoerder van een van de bedrijven ontkent de claims van de dorpelingen. Overigens wilde het bedrijf aanvankelijk in een gebied van 108 vierkante kilometer onderzoek doen, maar omdat enkele dorpelingen toegang tot hun land weigerden, is dat teruggebracht naar 82 vierkante kilometer.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Koh Tao: Verdachten trekken bekentenis in

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 22 oktober 2014”

 1. LOUISE zegt op

  Morgen Dick,

  Normaliter zijn wij absoluut geen mensen van: ” wat de boer niet kent…”
  In Afrika olifant, zebra (ze laten een stukje staart zitten met serveren) en nog een beest met een korter staartje.
  Geen problem.

  Maar om nu daar te zitten en dat beest daar te zien liggen, neen dank je.
  Zou wel een goed restaurant zijn voor de lijn.
  En 300 meer voor de kop.
  Ik heb hier echt kippenvel en zal dus dit nooit eten.
  Gedver.

  LOUISE

  • Cornelis zegt op

   Louise, ik kan je uit eigen – Afrikaanse – ervaring vertellen dat krokodillenvlees uitstekend smaakt!

   • chris zegt op

    In de Yok-Yor restaurants in Bangkok staat krokodil standaard op de menukaart. En in de supermarkt van Central Chidlom heb ik het witte vlees ook wel eens in de diepvries zien liggen……Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik het nog nooit gegeten heb.

    • Cornelis zegt op

     Wat de smaak betreft moet je in de richting van kippenvlees denken.

    • JP VANDER STICHELE zegt op

     Krokodil is héél lekker en smaakt naar kip vinden wij. Wij hebben het gegeten na onze safari in Kenia. Het beest was echter wel versneden en prachtig opgediend in een restaurant in Nairobi. Groetjes JP ++

 2. Hans Sattahip zegt op

  En waarom zou je GEEN krokodil eten? Zoals de vorige schrijver al aanduidde is het restaurant “The Carnivore” in Nairobi gespecialiseerd in allerlei soorten vlees. Krokodil is een van de standaard soorten, net als struisvogel,and wild zwijn. Zebra, olifant, buffel, diverse soorten gazelles, giraffen staan regelmatig op het menu. Is onze afkeur van de getoonde presentatie een gevolg van “civilisatie” of van een verwijdering van de natuur. Aten onze voorouders ook alleen maar rund, kip en varken? He, terug naar de natuur! Maar toch, … toen ik in The Carnivoor eens naar slangevlees vroeg, werd ik door de Afrikanen aangekeken als een overblijfsel van voorhistorische tijden. Wij zijn kennelijk niet de enigen met “hang ups”.

 3. Elly Wensink zegt op

  Ik heb ook in Kenia krokodil gegeten erg lekker doet aan kip denken maar zoals ik deze zo zie liggen had ik het niet gegeten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website