Nieuws uit Thailand – 22 oktober 2012

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , , ,
22 oktober 2012

Bewoners van het diepe Zuiden moeten rekening houden met het oplaaien van nog meer geweld na een weekend dat al werd getekend door bom- en moordaanslagen.

Donderdag is het 8 jaar geleden dat een eind werd gemaakt aan een demonstratie voor het politiebureau van Tak Bai. Daarbij kwamen 85 personen om het leven: 7 werden doodgeschoten en 78 stikten in legervoertuigen op weg naar detentiecentra.

Dit weekend vonden vijf aanvallen plaats in twee tambons van het district Tak Bai. Twee soldaten vonden de dood en 10 personen raakten gewond, waaronder een 9-jarig meisje. Een hotel, een kruidenierswinkel en andere bebouwing werden beschadigd. Eén opstandeling werd gedood tijdens een vuurgevecht met de waterpolitie. Een bom in een pickup truck kon tijdig onschadelijk worden gemaakt.

Uren nadat de autoriteiten orde op zaken hadden gesteld in Tak Bai werd het district Bacho opgeschrikt door twee bomaanslagen. Ook in de provincies Pattani en Narathiwat vielen slachtoffers.

– Het nieuw gebouwde Futsal stadion in Nong Chok (Bangkok) komt niet op tijd klaar voor de Futsal World Cup 2012 (1 tot 18 november). De openingsceremonie wordt nu gehouden in het Hua Mark Indoor Stadium; de wedstrijden worden gespeeld in dit stadion, het Nimibutr Gymnasium en de Chatchai Hall in Nakhon Ratchasima. De arena in Nong Chok wordt mogelijk vanaf de kwartfinale in gebruik genomen, maar daar moet de Fifa nog een besluit over nemen.

De bouw van de arena (afmetingen: 132×116 meter, 12.000 zitplaatsen) begon pas in januari van dit jaar na tal van vertragingen. Maanden hebben 2.500 arbeiders overdag en 600 tot 700 ’s nachts een race tegen de klok gevoerd, maar die hebben ze verloren.

Critici zijn niet erg te spreken over de lokatiekeus. Nong Chok ligt ver vanaf het centrum en het is dan ook de vraag of het stadion na het toernooi nog enig nut heeft. In hetzelfde gebied ligt het National Football Development Centre en dat wordt ook nauwelijks als trainingskamp door het nationale elftal gebruikt.

– Een nepveiling, vol onregelmatigheden, met bieders die alles kregen wat ze wilden tegen een kunstmatig lage prijs. De kritiek van Somkiat Tangkitvanich, president van het Thailand Development Research Institute (TDRI), op de 3G-veiling van dinsdag liegt er niet om.

Op de website van het TDRI schrijft hij dat de opbrengst van de veiling, 41,6 miljard baht, vergeleken met soortgelijke veilingen van 3G elders in de wereld, een van de laagste is. De drie providers AIS, Dtac en True, waren er volgens Somkiat zeker van dat ze de concessies zouden bemachtigen zonder een concurrerend bod uit te brengen.

Alleen AIS bood iets meer omdat het bandbreedtes wilde die later met TOT (Telephone Organisation of Thailand) kunnen worden samengevoegd/gedeeld [?]. Somkiat vindt het eerste bod van AIS verdacht omdat ze 1 miljard meer bood dan de andere twee. Een marge van 225 miljoen baht was voldoende geweest om de gewenste breedtes te verwerven. Meestal verhogen partijen pas in de loop van een veiling, indien nodig, hun bod.

Suriyasai Katasila, leider van de Green Politics groep, vraagt vandaag de National Anti-Corruption Commission (NACC) en de Ombudsman een onderzoek naar de veiling in te stellen. Volgens hem had een sub-commissie van de NACC de NBTC (die de veiling organiseerde) geadviseerd minder concessies te veilen dan het aantal bieders om concurrentie te garanderen, maar dit advies was in de wind geslagen.

– Zestig prestigieuze openbare lagere en middelbare scholen mogen een eigen rechtspersoon vormen, zodat ze een grotere vrijheid hebben, onafhankelijk van de overheid. De secretaris-generaal van het kantoor van de Basic Education Commission (Obec) maakte dit bekend na een gesprek met de nieuw benoemde secretaris-generaal van het kantoor van de Education Council.

Beiden waren het erover eens dat decentralisatie nodig is zodat de schoolleiding een vrijere hand heeft. Maar de benoeming van de schooldirecteur en het vaststellen van het subsidiebedrag blijven in handen van het ministerie van Onderwijs.

De directeur van de Ho Wang school in Chatuchak (Bangkok) vindt het goed idee. Hij is dan verlost van een heleboel ambtenarij.

– Vijf personen uit de Thaksin kliek, die 5 jaar met hun politieke duimen hebben moeten draaien, duiken weer op in verschillende functies, stelt Bangkok Post in een analyse vast. Ze werden destijds uitgesloten van een politieke functie toen Thaksin’s partij Thai Rak Thai werd ontbonden.

  • Pansak Vanyarat, bedenker van het economisch beleid van Thaksin dat bekendheid kreeg als Thaksinomics, is adviseur van premier Yingluck.
  • Attagrit Tharechat, voormalig hoofd van Thaksin’s veiligheidsteam, is directeur van het Government Lottery Office. Hij gaat de 2 en 3-cijferloterij alsnog invoeren, die onder Thaksin in juridisch vaarwater belandde. Thaksin loopt nog de kans voor deze loterij vervolgd te worden. De in wezen ondergrondse loterij werd door de regering Abhisit definitief geschrapt.
  • Phuntham Wechayachai, ook een topman in de regering Thaksin, is directeur van het partijkantoor van regeringspartij Pheu Thai. Hij wil het aantal partijleden opkrikken tot 15 miljoen.
  • Pokin Polakul en Pongthep Thepkanchana, twee van Thaksin’s juridische adviseurs, leiden een team dat werkt aan de herziening van de grondwet.

– Naar schatting hebben vier miljoen kinderen in Thailand leerproblemen. De Quality Learning Foundation, een overheidsdienst gevormd door het kantoor van de premier, startte in juli een project in 10.000 lagere en kleuterscholen om die kinderen snel te signaleren en vervolgens te helpen. Waaruit die hulp bestaat en of die inderdaad geboden wordt, kan ik niet melden want aan het bericht is geen touw vast te knopen. Het ministerie van Onderwijs wordt overigens in het hele bericht niet genoemd en dat is toch wel merkwaardig. Het project loopt tot december.

– In slechts één van de 440 onderzochte magazijnen waar door de regering opgekochte rijst ligt opgeslagen, is corruptie geconstateerd. Dit zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Het gaat om een magazijn in Nakhon Ratchasima waar 10.000 ton rijst ‘zoek’ was. Thailand telt 800 magazijnen. Het bericht geeft geen details over het onderzoek, behalve dan dat het onder leiding stond van het adjunct-hoofd van de landelijke politie. Lekker belangrijk…

– Demonstranten hebben gisteren liggend met protestborden op de Ratchadamnoen Road in Muang (Nakhon Si Thammarat) gedemonstreerd tegen de bouw van een kolengestookte energiecentrale en zware-industrieprojecten in het Zuiden. Ze lagen op de weg die premier Yingluck zou nemen. Yingluck bezocht de Pra Mahathat Woramahawihan tempel die volgend jaar wordt voorgedragen voor de werelderfgoedstatus van Unesco. Of Yingluck hinder ondervond van de blokkade, vermeldt het bericht niet.

– Terwijl hij bezig was een waterleiding in zijn boomgaard aan te leggen, werd een 58-jarige man in de provincie Trat aangevallen door een wilde olifant. Het dier zette zijn poten op de man die was gevallen. Onderweg naar het ziekenhuis overleed hij.

– In het district Don Muang (Bangkok) heeft de politie vier illegale klinieken opgerold. Die verkochten pseudoephedrine en andere geneesmiddelen en verstrekten valse medische certificaten.

Vijf verdachten zijn aangehouden: een van de eigenaren en vier personen die zich als arts voordeden.

– Als er nu verkiezingen werden gehouden, zou regeringspartij Pheu Thai weer winnen, aldus een peiling van Abac onder 2.073 personen in 17 provincies. Van de respondenten meende 63,4 procent dat Pheu Thai zou winnen. 68,5 procent was van mening dat de partij meer last heeft van interne problemen dan van oppositiepartij Democraten.

– Anek Permvongseni, de nieuwe directeur van Thailands grootste mediabedrijf MCOT Public Company Ltd, heeft merkwaardige opvattingen over journalistiek. ‘De mensen hoeven niet altijd de waarheid te kennen. Verdeeldheid en conflicten hoeven geen nieuws te zijn.’ Anek wil dat de tv-zenders onder zijn beheer constructief nieuws brengen dat het verzoeningsproces bevordert. ‘Het is beter om ons te concentreren op gelukkig, vreedzaam en verzoenend nieuws dan op de trieste, harde werkelijkheid’, zegt hij.

MCOT beheert Modernine TV (voorheen kanaal 9), MCOT Satellite TV, 62 radiostations en het nieuwsagentschap Thai News Agency. Het is ook eigenaar van kanaal 3, maar het heeft het management van die zender uitbesteed aan een particuliere onderneming, BEC World. Het bedrijf wordt geteisterd door interne conflicten en afnemende inkomsten. Directeuren van MCOT komen en gaan, want de post is een politieke benoeming, dus een nieuwe regering benoemt elke keer een eigen mannetje.

Critici zeggen dat MCOT een verlengstuk is van de public relations-afdeling van de regering en daar lijkt het wel op met deze nieuwe man aan het roer.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website