Oppositieleider Abhisit hoopt dat premier Yingluck haar termijn van vier jaar volmaakt en bevrediging vindt in haar werk als premier. Dat wenste Abhisit zijn politieke rivale gisteren ter gelegenheid van haar 46ste verjaardag.

‘Schenk aandacht aan uw werk en word met de resultaten van uw harde werk beloond.’ Hij zei ook te hopen dat ze acties vermijdt die chaos zouden kunnen veroorzaken.

Yingluck betuigde gisteren eer bij het altaar van het Government House, aan het eind van de ochtend tracteerde ze journalisten en staf en ’s avonds vierde ze haar verjaardag in huiselijke kring.

– De grote rijstverpakkingsbedrijven ontkennen dat ze rijst uit de regeringsvoorraad kopen. Ze betrekken hun rijst van contractmolenaars of kopen die direct bij de boeren. De verpakkers zeggen dat de rijst die de regering in voorraad heeft, te oud is en in veel gevallen al jaren opgeslagen ligt.

Over de kwaliteit van de binnenlandse rijst zijn recentelijk twijfels gerezen. Ze zou niet goed bewaard worden, te vaak behandeld zijn met fosfinegas en beschimmeld zijn. De regerings zit nog steeds met een voorraad van 17 tot 18 miljoen ton rijst uit het seizoen 2011-2012 in haar maag, omdat ze in het kader van het hypotheeksysteem de rijst voor prijzen heeft gekocht die 40 procent boven de marktprijs liggen.

Yongyut Phurkmahadamrong, vice-president van CP Intertrade Co, verpakker van het merk Royal Umbrella, zegt dat zijn bedrijf de rijst biologisch test op microben en vergiften en bepaalt of de rijst te vaak uitgegast is. Wanneer op de rijstverpakking de certificering GMP en HACCP wordt vermeld, is de rijst absoluut veilig. CP Intertrade betrekt haar rijst van veertig contractmolenaars. De rijst wordt in twee fabrieken in de provincie Ayutthaya verwerkt.

Een ander bedrijf, Soonthorptanyasap Co (van het merk Kai Kaijae), zegt dat het bedrijf en andere verpakkingbedrijven de rijst direct van boeren en molenaars betrekken. Alhoewel de regering bovenmarktprijzen betaalt, blijven ze Soonthorptanyasap trouw. Maar het bedrijf moet wel meer voor de rijst betalen vanwege de hogere prijs die de regering biedt.

– Nog meer rijst. Een subcommissie van de Senaat gaat de National Anti-Corruption Commission vragen onderzoek te doen naar onregelmatigheden bij de verkoop van rijst door de regering. Volgens een bron bij de commissie bestaat er onduidelijkheid over 1,6 miljoen ton rijst.

Waar gaat het om? De regering heeft 2,5 miljoen ton rijst bestemd om verkocht te worden onder het merk Blue Flag. Dat merk wordt verkocht in zogeheten Took Jai vestigingen, die consumentenproducten tegen gereduceerde prijs verkopen, en het zou ook beschikbaar moeten zijn in andere verkooppunten. Maar die lijken niet te bestaan. Bovendien zou de Blue Flag rijst oud zijn en een slechte kwaliteit hebben.

Van de 2,5 miljoen ton is slechts een deel bij Took Jai terecht gekomen. Het vermoeden bestaat dat 1,6 miljoen terug naar de markt is verkocht, waarbij een aardige winst kon worden gemaakt. De overheid zou hierdoor een verlies van 10 miljard baht hebben geleden. De subcommissie verdenkt politici en diverse overheidsdiensten ervan hierbij betrokken te zijn.

Maar volgens Chanudpakorn Wongseenin, vice-president van de Public Warehouse Organisation (een onderdeel van het ministerie van Handel) is er niet gerommeld. De 1,6 miljoen ton zou nog niet verpakt zijn en in magazijnen liggen.

– Politici bezitten de unieke eigenschap om een positieve draai te geven aan negatieve zaken. Voor het vierde achtereenvolgende jaar staat Thailand op de tier-2 lijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat het niet genoeg tegen mensenhandel doet. Maar minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) is tevreden, want het land is niet gezakt naar de tier-3 lijst, die tot handelssancties leidt.

Alhoewel het Trafficking in Persons rapport van 2013 zware kritiek heeft op Thailand (Tienduizenden komen gedwongen terecht in de seksindustrie, viswerkende industrie en in huishoudens), zegt de minister dat het land aanzienlijke vorderingen heeft gemaakt in de strijd tegen mensenhandel. Maar hij moet toegeven dat de rechtsgang vertraagd is. In 2012 werden 305 zaken onderzocht, waarvan slechts 10 tot een veroordeling leidden.

– Central Pattana, de eigenaar van CentralWorld, heeft politieke activiteiten op haar grondgebied verboden. De verklaring van CP is een reactie op het voornemen van de ‘V for Thailand’ groep (te herkennen aan witte maskers) voor het winkelcentrum zondag een rally te houden. CP zegt dat haar eigendommen bedoeld zijn als een ruimte waarin het publiek zich veilig moet kunnen voelen en waar ondernemers handel kunnen drijven.

De afgelopen jaren is het gebied rond CentralWorld dat grenst aan Ratchaprasong intersection, een gewilde plek voor politieke bijeenkomsten. De roodhemden hielden het gebied in 2010 wekenlang bezet.

De wittemaskers komen morgen op diverse plaatsen in het land bijeen om te demonstreren tegen het regeringsbeleid. Rally’s zijn aangekondigd in Udon Thani, Mae Hong Son, Chon Buri, Rayong, Suphan Buri, Nakhon Si Thammarat, Narathiwat en zelfs in San Francisco en Sydney.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung zegt geïnformeerd te zijn over een mogelijk gewelddadig complot tegen de beweging van de witte maskers. Hij heeft daarvoor gewaarschuwd; niet als dreigement maar uit bezorgdheid over de veiligheid van de demonstranten. Chalerm beschuldigt de Democratische partij ervan de beweging financieel te steunen.

– Vertegenwoordigers van verpleegsters maken bezwaar tegen het voorstel van de Rural Doctors Society (RDS) voor nieuwe ongemakkentoeslagen. Ze zeggen dat hierdoor de kloof in beloning toeneemt. De RDS stelt voor de toeslagen voor verpleegsters, die variëren van 1.200 tot 4.500 baht, te verhogen met 600 tot 700 baht. Te weinig, vinden de verpleegsters.

Over de ongemakkentoeslagen (voor medisch personeel dat in geïsoleerde gebieden werkt) wordt gebakkeleid sinds de minister van Volksgezondheid heeft voorgesteld de toeslag te halveren en een prestatiebeloning te introduceren (P4P, pay-for-performance).

De RDS heeft nieuwe tarieven voor de toelage voorgesteld. Artsen en tandartsen zouden dezelfde toelage houden, verpleegsters zouden iets extra moeten krijgen, aldus het RDS-voorstel. De toelage voor artsen en tandartsen varieert van 10.000 tot 70.000 baht per maand, afhankelijk van het aantal dienstjaren en lokatie.

– Negentien leden van een callcenter, die in China zijn aangehouden, zijn overgedragen aan de Thaise politie. De verdachten, vier Chinezen en vijftien Thais, verleidden slachtoffers geld naar hun bankrekening over te maken. Ze worden in Thailand berecht, omdat ze zich op Thais richtten. De politie heeft de bende een jaar geobserveerd alvorens de Chinese collega’s te vragen de bende op te rollen.

– Eigenaren van geïmporteerde luxe auto’s krijgen nog een week de tijd om zich bij het Department of Special Investigation (DSI) te melden. De DSI doet momenteel onderzoek naar 548 auto’s van 4 miljoen baht of meer, waarvan de eigenaren mogelijk de belasting hebben ontdoken. Ze werden aangegeven als in Thailand geassembleerd, waardoor minder belasting hoefde te worden betaald, maar dat was niet het geval.

Het onderzoek van de DSI volgt op een incident vorige maand toen vier van zes super-de-luxe auto’s tijdens transport in Nakhon Ratchasima in brand vlogen. Twee verdachten hebben zich al bij de DSI gemeld. Ze zijn op borgtocht vrijgelaten.

– De commandant van de eenheid van het Royal Marine Corps, die in februari zestien militanten doodde, heeft de nabestaanden bezocht en excuses gemaakt. De militanten werden tijdens hun uitgelekte aanval op de marinebasis in Bacho (Narathiwat) dood geschoten.

In een toespraak voor studenten van het Royal Thai Naval Staff College zei de commandant het maar moeilijk te hebben gehad met de gesprekken. ‘Het moeilijkst was om voor hun families te zitten en met de eerste zin te beginnen.’

– De achttien ambassadeurs uit de EU die op 14 en 15 juni Phuket bezochten, roepen de Thaise regering op de veiligheid van toeristen uit de EU in Phuket te helpen verbeteren. In een gisteren uitgegeven verklaring wijzen ze erop dat toeristen een belangrijke bijdrage aan de lokale economie leveren. Toeristen dienen zich veilig te voelen en ze moeten fair behandeld worden, aldus de verklaring.

In concreto betekent dit dat er een eind moet komen aan het intimiderend gedrag van tuktuk bestuurders en taxichauffeurs en de oplichtingspraktijken bij de verhuur van jetski’s en motorfietsen.

– Bewoners van Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) hebben geprotesteerd tegen de constructie van een kantoor in het Khao Paengma bos. Volgens hen hebben functionarissen van Bosbeheer bomen gekapt die zij vanaf 1994 hadden geplant ter ere van de koning en de koningin.

Economisch nieuws

– Op de eerste dag van haar beursgang sloot het aandeel Nok Air op 26,50 baht en werd er voor 8,12 miljard baht aan aandelen verhandeld. De dag begon met 26,75 baht, iets boven de IPO-prijs van 26 baht, steeg naar 29,25 baht om uiteindelijk op 26,75 baht te eindigen.

Siam Piyanont, analist bij Phillips Securities, noemt de IPO-prijs aantrekkelijk vergeleken met beursgenoteerde colllega luchtvaartmaatschappij Asia Aviation. ‘We richten ons op een prijs van 36,75 baht, gebaseerd op een P/E (price-to-earnings) verhouding van 17 keer.’ Aira Securites bepaalde haar targetprijs op 36,20 baht.

Nok Air heeft 187,5 miljoen IPO-aandelen bestemd voor de financiering van toekomstige uitbreidingen, waaronder de aanschaf van nieuwe toestellen. De maatschappij wil haar vloot uitbreiden van 16 toestellen nu naar 30 in 2015.

– Minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) wil Thailand’s energiereserve uitbreiden van 15 naar 20 procent. Hij wijst erop dat de frequente onderbrekingen van de aanvoer van aardgas uit Myanmar kunnen leiden tot blackouts en brownouts.

Thailand heeft een werkzame capaciteit van 32.961 MW, maar de feitelijke of stand-by capaciteit bedraagt minder. In het hete seizoen bedraagt de vraag 27.000 MW en in het regen- en koude seizoen 24.000 à 25.000 MW.

Tussen 2008 en april dit jaar is de gastoevoer uit Myanmar achttien maal onderbroken geweest, meestal gedurende het hete seizoen. Het gas uit Myanmar vormt een kwart van Thailands verbruik. Een onderbreking betekent dat de reservevoorraad terugloopt van 15 naar 6 procent.

De laatste keer dat de aanvoer werd onderbroken was in april, toen wegens onderhoudswerkzaamheden een productieplatform werd stilgelegd. Dankzij de medewerking van het bedrijfsleven, dat met productietijden schoof en energie bespaarde, kwam het land er zonder kleerscheuren vanaf.

Pongsak wil niet zeggen hoe groot de maximumreserve zou moeten zijn. Dit jaar wordt het Power Development Plan (PDP) herzien, waarbij gekeken wordt naar de toenemende vraag naar energie als gevolg van urbanisatie en de geplande aanleg van hogesnelheidslijnen. Eén lijn gebruikt 1.200 MW. Het PDP is vorig jaar geactualiseerd, maar daarbij is nog geen rekening gehouden met de uitbreiding van het metronetwerk in Bangkok, de aanleg van de hogesnelheidslijnen en watermanagementprojecten.

– De National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) dient er bij de drie 3G-providers op aan te dringen dat ze een minimum snelheid van 345 kbps (kilobits per second) garanderen. De NBTC dient er ook op toe te zien dat de providers zich houden aan de internationale standaard van Fair Usage Policy. Dit pleidooi houdt een consumentenpanel [dat door de krant niet met naam wordt aangeduid].

Het panel zegt overstroomd te worden met klachten over de feitelijke snelheid. Sommige pakketten bieden een lagere snelheid dan 2G oftewel 64 kbps. De minimum download snelheid van 3G bedraagt 345 kbps en van uploads 153 kbps. Providers in andere landen beperken het gebruik conform de Fair Usage Policy alleen bij apps zoals muziek, video-on-demand en file-sharing. De normale internetdiensten worden tegen de beloofde minimum snelheid geleverd. Sommige Europese landen beperken de snelheid tijdens de spitsuren.

Volgende week overlegt de NBTC met de drie providers. Volgens AIS topman Wichian Mektrakarn is het nog te vroeg om te concluderen dat de huidige snelheid van de 3G-diensten veel lager dan vereist is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 22 juni 2013”

  1. henk sijstermans zegt op

    Moderator: u kunt vragen insturen naar de redactie. Wij zullen uw vraag plaatsen als lezersvraag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website