Het gebeurt niet altijd dat advocaten tegen hun cliënten zeggen dat er ‘zero kans’ op verliezen is, maar dat is wat advocaten van de Lawyers Council of Thailand (LCT) hebben gezegd tegen de boeren, die ze gaan helpen om eindelijk eens het geld te krijgen voor hun ingeleverd paddy.

De LCT gaat namens hen een juridische procedure tegen de regering voeren. Allereerst een civiele procedure, waarbij de eis is betaling van de (sinds oktober) achterstallige gelden plus rente en daarna een strafrechtelijke procedure wegens fraude en overtreding van artikel 84 van de grondwet, dat een vrij en eerlijk economisch systeem garandeert.

De civiele procedure richt zich op de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert en de boeren uitbetaalt, en op de bij het hypotheeksysteem betrokken ministers en politieke partijen. Een aantal boeren gaat ook ministers en anderen wegens verduistering aanklagen omdat de rijstmolenaars bij wie ze hun rijst hebben ingeleverd, geweigerd hebben hen een ontvangstbewijs te geven, dat nodig is om het geld bij de BAAC te kunnen claimen.

Gisteren vergaderde de LCT met boeren uit 19 provincies en hun vertegenwoordiger Prasit Boonchuey, president van de Thai Farmers Association. De LCT heeft twee maanden nodig om het benodigde bewijsmateriaal te verzamelen en de zaak aanhangig te kunnen maken. Ze doet dat pro deo.

Regering is wanhopig op zoek naar geld

Intussen is de regering wanhopig op zoek naar fondsen om de boeren voor de verkiezingen van 2 februari uit te betalen. Ze gaat door met haar plan om 130 miljard baht te lenen, wat linke soep is omdat ze demissionair is en alleen lopende zaken mag afhandelen. De regering heeft de Kiesraad om toestemming gevraagd, maar die zegt niet bevoegd te zijn.

Gisteren besloot het kabinet de uitgaven in de begroting 2014 te verhogen van 1,316 biljoen baht naar 1,324 biljoen baht inclusief de 130 miljard baht. Wanneer het geld binnen is, kan de BAAC beginnen de boeren te betalen.

Zoals eerder gemeld speelt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) de zwartepiet toe aan oppositiepartij Democraten, die de begrotingsbehandeling heeft vertraagd en hun vertrek uit het Huis van Afgevaardigden. [Dat was voordat het Huis werd ontbonden.]

De minister houdt vol dat de regering voldoende geld heeft om de boeren te betalen, maar de betalingen dienen geaccordeerd te worden door de Kiesraad. Kittiratt beschouwt de lening van 130 miljard baht als een ‘lopende zaak’ omdat de regering het hypotheeksysteem voor het seizoen 2013-2014 heeft goedgekeurd toen ze nog niet demissionair was. Volgens de minister legt de lening ook geen last op de nieuwe regering, iets wat de grondwet verbiedt.

De boeren hebben er zo langzamerhand meer dan genoeg van; velen wachten al sinds oktober op hun geld. Gisteren blokkeerden boeren de verbindingsweg tussen de provincies Phitsanulok en Uttaradit (foto). Boeren uit de provincie Pichit zijn van plan zich bij de demonstranten in Bangkok aan te sluiten, en boeren uit de vijf centrale provincies zijn van plan de Asian Highway in Phrom Buri (Sing Buri) te blokkeren totdat ze poen zien.

Ander nieuws

– De Kiesraad vraagt vandaag aan het Constitutionele Hof: heeft de regering of de Kiesraad de bevoegdheid om de voor 2 februari geplande verkiezingen uit te stellen? De regering zegt dat ze dit niet mag doen omdat er een KB ligt met de verkiezingsdatum, de Kiesraad meent dat de regering wel die mogelijkheid heeft.

De zaak is vooral van belang omdat demonstranten in 28 kiesdistricten in het Zuiden de registratie van districtskandidaten hebben verhinderd, waardoor 28 kamerzetels leeg blijven en het Huis van Afgevaardigden niet kan functioneren. Vereist is dat tenminste 95 procent vande 500 zetels bezet zijn (475 zetels).

De Kiesraad vindt dat de verkiezingen minstens zes maanden moeten worden uitgesteld. Wanneer de regering de uitspraak van het Hof naast zich neerlegt [in het geval dat ze volgens het Hof de verkiezingen mag uitstellen] bekijkt de Kiesraad wat hij nog kan doen. De raad zou de verkiezingen in de desbetreffende kiesdistricten kunnen uitstellen, maar in de rest van het land kunnen laten doorgaan.

– In Chiang Mai organiseren pro-verkiezingen groepen diverse activiteiten als signaal aan de Kiesraad om de verkiezingen toch vooral te laten doorgaan. Gisteren werden gratis ijsjes uitgedeeld. In het Zuiden van Thailand zijn studenten van de Prince of Songkla universiteit in Hat Yai en Pattani actief. Zij roeren zich via de social media. Verschillende artsen verzetten zich tegen de verklaring van acht medische faculteiten, waarin voor uitstel wordt gepleit. Verder worden in het land op diverse plaatsen door pro-verkiezings groepen candle light ceremonies gehouden.

– Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor het langdurig inademen van de rook van wierookstokjes. Dat kan kankerverwekkend zijn. De bevolking krijgt het advies korte stokjes te gebruiken en ze in goed geventileerde ruimtes te plaatsen. Na afloop dient men de handen te wassen en indien nodig de ogen te spoelen.

– Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de Mahidol universiteit uitgeroepen tot de meest eco-vriendelijke onderwijsinstelling in Thailand. In Azië staat Mahidol op de vierde plaats en wereldwijd op plaats 31. De resultaten staan vermeld in de UI GreenMetri World University Ranking, samengesteld door de Universitas Indonesia. Beoordeeld worden locatie en infrastructuur, afval, water, transport en onderwijs.

– Een verkeersagent is zondag door een pickup truck, die met hoge snelheid reed, doodgereden. De agent werd geschept toen hij in Muang (Trat) de weg overstak. De chauffeur raakte bij het ongeluk licht gewond.

– Een politieagent in Chaiyaphum, die bekend staat om zijn scherpe tong, is gepromoveerd tot hoofd van de Border Patrol Police. Negen anderen stegen ook op de carrièreladder. Aiyasun Singhanat raakte bij anti-regerings demonstranten bekend toen hij begin december met zijn team traangasgranaten op hen afvuurde en hen uitschold. De demonstranten belegerden toen het hoofdburau van de gemeentepolitie in Bangkok.

– Bij twee bomaanvallen in Narathiwat is gisteren een lid van een onderwijzers beschermingsteam om het leven gekomen en zijn vijf anderen gewond geraakt. ’s Ochtends ontplofte een bom toen een team rangers aan het patrouilleren was in Rangae. De bom was verstopt onder een stapel stenen langs de kant van de weg. Eerder die dag ontplofte een bom in een ander dorp in Rangae.

In Pattani is een personeelslid van een door militairen gerund ontwikkelingsproject gedood. Hij werd op zijn motorfiets onder vuur genomen door de duopassagier van een passerende motorfietser.

Vandaag reist legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha naar het Zuiden om de veiligheidssituatie in ogenschouw te nemen. Normaal bezoekt Prayuth het Zuiden elke week, maar de afgelopen maanden kwam het er niet van vanwege de rally’s in Bangkok. Prayuth is adjunct-directeur van het Internal Security Operations Command, dat verantwoordelijk is voor de veiligheidssituatie in het Zuiden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 22 januari 2014”

 1. Soi zegt op

  Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha hoeft tijdens zijn bezoek aan het Zuiden niet bang te zijn voor eventuele ongedisciplineerdheid van zijn manschappen. Kijk maar een naar dit filmpje: http://www.spitsnieuws.nl/archives/foto-video/2014/01/thaise-leger-geeft-showtje-weg

  • kees 1 zegt op

   Beste soi
   We hebben het filmpje bekeken. Ik kan het iedereen aanraden.
   Je wordt er vrolijk van.
   Thailand blijft je altijd weer verrassen.
   Met zo een leger win je elke oorlog zonder bloedvergieten.
   De vijand gaat zingend naar huis na het aanschouwen van deze voorstelling van het Thaise leger.
   Wat zijn het toch leuke mensen, die Thai.
   Het is niet voor niks het land van de glimlach.

   Kees 555555


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website