De koppenmaker van Bangkok Post was weer eens in een speelse creatieve bui. Boven een artikel over zonnepanelen zette hij de kop: Solar power primed for heat stroke [Zonne-energie loopt zonnesteek op?].

De aandelenkoers van bedrijven die solar farms (complexen met een batterij zonnepanelen) ontwikkelen, heeft een flinke stimulans gekregen nadat de junta als beleidsdoelstelling had geformuleerd het gebruik van duurzame energie te willen verhogen.

In 2021 moet 25 procent van het landelijk energiegebruik uit duurzame energiebronnen komen. Het lijkt erop dat de desbetreffende bedrijven zich iets te snel hebben rijk gerekend. De hoge aandelenkoers werkt nu in hun nadeel.

Dit jaar steeg de koers van Energy Absolute, producent van zonne- en windenergie, met 225 procent, van Superblock met 193 procent en van Demco Pl, een bedrijf dat duurzame-energiecentrales bouwt, met 75 procent.

Kriengkrai Tumnutud, hoofd strategie bij AEC Securities, zegt dat de huidige marktprijzen te hoog zijn, dus investeerders dienen voorzichtig te zijn. De sector verwacht veel nieuwkomers, omdat de toegestane capaciteit wordt verhoogd. Kriengkrai denkt dat de kosten om een vergunning te verwerven omhoog gaan. Verder gaat het break-even point van zes tot zeven jaar naar negen tot tien jaar als gevolg van nieuwe kWh-tarieven.

– Saoedie-Arabië heeft zijn zaakgelastigde uit Thailand teruggeroepen, vermoedelijk uit protest tegen de benoeming van Somjate Boonthanom in de National Legislative Assembly (noodparlement). Voormalig senator Somjate is de broer van een hoofdverdachte van de moord op een Saoedische zakenman in 1990. De zaakgelastigde, Abdalelah Mohammed A Alsheaiby, is ‘voor consultatie’ teruggeroepen, zoals dat in diplomatieke termen heet.

Een door de krant niet nader aangeduide bron zegt dat het niet zeker is of de zaakgelastigde terugkeert. De diplomatieke banden tussen Thailand en Saoedie-Arabië zijn niet teruggeschroefd, want ambassadepersoneel is niet teruggetrokken.

De zaakgelastigde was in het nieuws na de vrijspraak van vijf politieofficieren voor de ontvoering van en moord op de zakenman. De zaakgelastigde verklaarde dat de toch al moeizame verhouding tussen beide landen als gevolg daarvan verder zou kunnen verslechteren. Het OM en de familie van het slachtoffer zijn in juni tegen de vrijspraak in beroep gegaan.

Saoedie-Arabië verwijt Thailand laksheid bij het onderzoek naar de moord op vier Saoedische diplomaten in 1989 en 1990 en de ontvoering/moord. Voor Riyadh was dat aanleiding de diplomatieke banden naar beneden bij te stellen.

– Bij een aanrijding tussen een vrachtwagen, geladen met rode druiven, en een bus in Dok Kham Tai (Phayao) zijn woensdagavond vier personen, waaronder de chauffeur van de bus, om het leven gekomen en zeven anderen gewond geraakt. In de bus zaten elf passagiers. De bestuurder van de vrachtwagen zou volgens een getuige bij de afdaling van een heuvel de macht over het stuur hebben verloren. De vrachtwagen boorde zich vervolgens in de zijkant van de interliner die uit tegenovergestelde richting kwam. Door de kracht van de botsing raakte de bus van de weg.

In Muang (Samut Songkhram) boorde gisteren een wagen zich door de betonnen muur van een school. Een leraar en negen leerlingen wilden oversteken, toen de auto door de muur achter hen brak. Ze liepen lichte verwondingen op. Volgens de bestuurder van de wagen had hij bij het wegrijden problemen met de versnelling.

– Airports of Thailand gaat er de sokken inzetten bij de bouw van een nieuwe passagiersterminal en de aanleg van een monorail op luchthaven Suvarnabhumi. Binnen twee maanden moeten de plannen op tafel liggen, zodat het (nog te vormen) kabinet ze voor het eind van het jaar kan goedkeuren.

Begin volgend jaar vindt dan de aanbesteding plaats en met een beetje geluk is de nieuwe terminal, die via de monorail verbonden wordt met Concourse A, in 2018 operationeel. Suvarnabhumi kan dan 20 miljoen passagiers extra per jaar aan. De huidige capaciteit van de luchthaven bedraagt 45 miljoen passagiers per jaar.

De plannen om een nieuw advance passenger processing system te installeren om de paspoortcontrole te versnellen, worden nog bestudeerd. Met het nieuwe systeem kunnen de ambtenaren zien of passagiers in eigen land gezocht worden.

Suvarnabhumi wil verder een derde runway aanleggen. Daarvoor zijn twee opties: een baan van 2.900 meter en een baan van meer dan 4.000 meter. In het eerste geval volstaat een milieu-effectrapportage; in het tweede geval moet ook een gezondheidseffectrapportage worden gedaan.

Ten slotte gaat Airports ofThailand het beheer van marineluchtmachtbasis U Tapao overnemen. De luchthaven gaat chartervluchten bedienen en kan 2,5 miljoen passagiers per jaar verwerken.

– Marineofficieren en ambtenaren van het ministerie van Toerisme en Sport hebben in Phuket twee illegale Chinese tourgidsen aangehouden. De arrestatie is het begin van een campagne om aan dit euvel een eind te maken. De twee werden op heterdaad betrapt toen ze een groep Chinese toeristen op een bus begeleidden. Enkele passagiers in de bus zeiden dat ze door de gidsen waren afgeperst. Ze hadden hen gedwongen plaatsen te bezoeken die niet op het reisprogramma stonden, en ze waren onbeschoft.

Naar verluidt werken driehonderd Chinezen in de zuidelijke provincies plus Phuket illegaal als tourgids. Alleen Thais mogen dat werk doen. Ook in Chiang Mai zijn ze actief. Een tourgidsclub heeft de gouverneur gevraagd er een eind aan te maken. De Chinese gidsen nemen de toeristen mee naar winkels waar producten tegen woekerprijzen worden verkocht of ze dwingen de toeristen extra excursies te kopen.

Een groep Chinees sprekende Thaise gidsen heeft de Crime Suppression Division in Bangkok gevraagd op te treden tegen illegale Chinese tourgidsen bij het Grand Palace. Ze zeggen door hen bedreigd te zijn.

– Waar het goed voor is, weet ik niet, maar Pisit Tantiwutthanakul, directeur van de All IVF kliniek waar illegale IVF-behandelingen hebben plaatsgevonden, heeft toestemming van de politie gekregen voor uitstel van zijn verhoor tot volgende maand. Dat stond voor vandaag gepland. Wanneer Pisit volgende maand niet op het matje komt, wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Pisit wordt ervan verdacht IVF-behandelingen te hebben verricht voor de Japanner die 15 reageerbuisbaby’s zou hebben verwekt bij Thaise draagmoeders. De Japanner wordt verdacht van mensenhandel.

Het politiebureau van Lat Phrao heeft gerapporteerd over een condo aan de soi Lat Phrao 130, waar elf draagmoeders verbleven. [Tenzij ik abuis ben, is dit een tweede condo met baby’s. In de eerste in Bang Kapi werden negen baby’s met verzorgsters aangetroffen.] Zij hebben verklaard door Pisit te zijn geholpen en zullen als getuige worden opgeroepen.

De Medical of Council of Thailand (MCT) waarschuwt klinieken dat ze geen kunstmatige inseminatie mogen uitvoeren, een procedure waarbij het sperma direct in de baarmoeder wordt ingebracht. De vrouwen worden daarentegen wijsgemaakt dat ze een IVF krijgen. [Wie dit snapt, mag het zeggen.]

De zaak Gammy, de baby met het syndroom van Down die door de Australische biologische ouders geweigerd zou zijn, moet nog onderzocht worden door de MCT. Er is al wel een sub-commissie daarmee belast, maar die heeft nog niet vergaderd.

– Een 48-jarige Thaise vrouw die in Liberia heeft gewerkt, is mogelijk besmet met het ebola-virus. Ze wordt door artsen van het Bamrasnaradura ziekenhuis scherp in de gaten gehouden. De artsen hebben een huiduitslag vastgesteld maar ze denken dat de vrouw veilig is omdat ze geen koorts heeft wat een indicatie van de ziekte is. Dertien familieleden die haar bij aankomst in Thailand hebben begroet, worden tevens gevolgd.

– Het ministerie van Natural Resources and Environment heeft een winstdelingsregeling voorgesteld tussen de overheid en rubberboeren die illegaal rubberbomen hebben geplant in nationale bosreservaten en nationale parken. Rubberbomen jonger dan drie jaar worden gekapt, bij oudere bomen die latex produceren, wordt de winst gedeeld: 20 procent voor het Royal Forest Department (RFD), 20 procent voor de lokale overheid en de rest voor de planters. Ze worden wel na 10 jaar gekapt.

Beetje raar voorstel als je het mij vraagt, want het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) is al bezig illegaal geplante rubberbomen weg te halen. Vorige week kapte de RFD rubberbomen in 100 rai bosreservaat in Loei en dinsdag begon een operatie in Krabi, waar 20.000 bomen tegen de grond gaan.

Prayuth Lorsuwansiri, voorzitter van de Forest Alumni Society van de Kasetsart universiteit, noemt de winstdelingsregeling in strijd met de wet. De DNP mag niet profiteren van in nationale parken illegaal geplante bomen.

Bewoners in Khao Ban Tad (Phatthalung) hebben een klacht over de sloopwoede van de DNP ingediend bij de National Human Rights Commission. Ze willen dat de commissie de DNP vraagt de kettingzaag op te bergen. Naar schatting is 4 miljoen rai aan beschermd land illegaal met rubberbomen beplant.

– Greenpeace Southeast Asia pleit voor de opwekking van schone energie in plaats van de (geplande) bouw van een kolengestookte energiecentrale in Krabi. Volgens directeur Tara Buakamsri heeft de provincie voldoende capaciteit om haar eigen duurzame energie op te wekken. Hij zegt dat het landelijk elektriciteitsbedrijf geen juiste informatie geeft over de energiebehoefte in Krabi.

De provincie zou een tekort van 800 megawatt hebben, wanneer de centrale niet wordt gebouwd. Maar Tara zegt dat Krabi op piekuren slechts 110 megawatt gebruikt. Hij bestrijdt ook dat kolen een schone energiebron zijn, zoals de regering beweert. ‘Dat is niet waar. Experts zeggen dat er geen schone kolen in de wereld zijn. Ze stoten nog steeds ongezonde gassen uit, zoals kwik, tot meer dan 100 kilometer vanaf een centrale.’

Jompob Waewsak, directeur van het researchcentrum voor energie en milieu aan de Thaksin universiteit, bevestigt het verhaal van Tara. Met schone energiebronnen (biogas, aardgas, zon en wind) kan worden voldaan aan de energiebehoefte in de provincie die 250 megawatt bedraagt.

Egat verdedigt de locatiekeuze. De centrale gaat ook stroom leveren aan buurprovincies, zoals Phuket, Ranong en Pangnga.

– Een grootmoeder heeft de Pavena Hongsakula Foundation for Women and Children om hulp gevraagd haar Amerikaanse schoonzoon te bewegen met geld over de brug te komen. Volgens haar incasseert de man jaarlijks 100.000 baht aan kinderbijslag van de Amerikaanse ambassade voor zijn 6-jarige zoon, maar grootmoeder die voor de zoon en twee andere kinderen zorgt, ziet er geen cent van. Als gevolg daarvan kan ze de kinderen niet naar school sturen en ze kan ook niet werken omdat ze voor hen moet zorgen. Alleen opa is kostwinner. Hij werkt als los arbeider.

Niet bekend is of de vader in Thailand of in de VS is en of hij nog samenwoont met de moeder van de kinderen. Volgens een sociaal werkster van de stichting lijden de kinderen aan ziektes aan handen, voeten en mond. De stichting gaat met hen naar het ziekenhuis. Ze zal het ministerie van Sociale Zaken vragen melk te verstrekken en gaat de Amerikaanse ambassade vragen de vader te traceren.

– We gebruiken geen lood en mangaan, zegt het hoofd van de goudmijn in Pichit die daarvan door omwonenden wordt beschuldigd. De bewoners zeggen dat die metalen in hoge concentraties bij een onderzoek van het Pollution Control Department in 2010 in bronwater zijn gevonden.

Woensdag is  een team van artsen, actievoerders en milieudeskundigen naar het gebied gereisd om gegevens te verzamelen. De NCPO heeft daar om gevraagd, nadat de dorpelingen op 27 juni een brief hadden overhandigd met het verzoek om hulp.

Het bedrijf zegt dat consultants regelmatig watermonsters nemen. Het niveau aan zware metalen ligt binnen de limiet, rekening houden met de aanwezigheid van natural bedrock in het gebied. [?] Het bedrijf is ook ISO gecertificeerd.

Economisch nieuws

– Dat zal niet vaak voorkomen: een senaatscommissie die dreigt voor de rechter gesleept te worden. Het gaat in dit geval om de voormalige senaatscommisie good governance, die de National Anti-Corruption Commission (NACC) had gevraagd onderzoek te doen naar de vier leden van de telecomcommissie van de NBTC (National Telecommunications and Broadcasting Commission, zeg maar de waakhond van de telecommunicatie en omroep).

De senaatscommissie verdacht het viertal ervan in 2012 gemene zaken te hebben gemaakt bij de veiling van het 3G-spectrum, zodat de frequenties allemaal in handen kwamen van de grote drie: AIS, DTAC en True Move, tegen een prijs die net boven de bodemprijs uitkwam.

Maar de NACC zegt nu dat hiervoor geen bewijs is, waarbij ze erop wijst dat twintig bedrijven zich gekwalificeerd hadden voor de veiling. En omdat de NACC het viertal vrijpleit, zien ze hun kans schoon om hun gram te halen, want ‘de beschuldigingen hebben de geloofwaardigheid en het image van de NBTC geschaad’.

En dat niet alleen. Volgens Settapong Malisuwan, voorzitter van de telecomcommissie, heeft de actie van de senaatscommissie ook gevolgen gehad voor de aandelenprijzen van de drie maatschappijen en het industrieel investeringsklimaat benadeeld. Settapong looft de beslissing van de NACC. ‘De gehele mobiele telefonie-industrie kan nu met volle kracht vooruit zonder verdere twijfels of zorgen.’

Die volle kracht lijkt echter meer halve kracht, want de NCPO (junta) heeft de veiling van het 1800 en 900 MHz-spectrum voor 4G breedband met een jaar uitgesteld. De junta vindt dat de NBTC eerst maar eens aan haar reglementen moet werken om ervoor te zorgen dat de veiling transparant is en het algemeen belang ten goede komt.

Behalve de senaatscommissie waren ook twee individuen naar de NACC gestapt: Suriyasai Katasila, leider van de Green Politics groep, en Supa Piyajitti, voormalig adjunct permanent secretaris van het ministerie van Financiën. Of die ook met de rechter gaan kennismaken, vermeldt het bericht niet.

– Dawei, het ambitieuze plan voor een gezamenlijk industriegebied van Thailand en Myanmar in het oosten van Myanmar, heeft het groene licht gekregen van de junta. Ik heb de zaak niet op de voet gevolgd, maar wat ik ervan weet is dat de ontwikkeling tot nu toe uiterst moeizaam verloopt, omdat investeerders niet staan te trappelen er geld in te steken. En sinds de ontbinding van het parlement in december is er helemaal niets gebeurd.

Inmiddels is de Thaise aannemer/projectontwikkelaar Italian-Thai Development Plc, die het project zou ontwikkelen, geloosd. Een joint venture [van Thailand en Myanmar] met een concessie van 75 jaar gaat dit nu doen. De eerste fase  op eenvijfde van het grondgebied behelst de aanleg van wegen, een haven en een industrieterrein. Voor zover ik weet is er al een werkhaven gegraven.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Line Thailand trekt omstreden Boeddha-stickers terug
Artiestenechtpaar zet energiemars ‘symbolisch’ voort
Veel lof voor Thailand’s nieuwe interim-premier

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website